Sergiu Grunberg, conducătorul secţiei de şah la CS AEM Luxten Timişoara, adresează o scrisoare deschisă preşedintelui demisionar al F.R. Şah

Sergiu Grunberg, preşedintele secţiei de şah la CS AEM Luxten Timişoara, a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui demisionar al Federaţiei Române de Şah, Constantin Dumitriu, punctînd printre altele că “în loc să luaţi din şah atâtea elemente pozitive şi să le aplicaţi în politică, aţi făcut invers: aţi adus politica la noi şi, din păcate, nu una onestă”. În continuare, scrisoarea deschisă…

Sergiu Grunberg, preşedintele secţiei de şah la CS AEM Luxten Timişoara, a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui demisionar al federaţiei de specialitate, Constantin Dumitriu

Constantin Dumitriu anunţa în cadrul Adunării Generale a Federaţiei Române de şah, din week-end, că demisionează din funcţia de preşedinte al forului naţional, după o perioadă de peste 7 ani ca vicepreşedinte sau preşedinte federal. Ales preşedinte al F.R. Şah la începutul lunii februarie 2010, avansînd din rolul de vicepreşedinte deţinut în perioada 2006-2010, în timpul mandatului lui Ion Şerban Dobronăuţeanu, Constantin Dumitriu a fost substituit, în baza prevederilor statutului F.R. Şah, cu vicepreşedintele Mariana Ioniţă, numită de Consiliul Director federal în funcţia de preşedinte interimar, pînă la alegerile forurilor de conducere, cu ocazia Adunării Generale extraordinare de alegeri, convocate în data de 14 septembrie, la Bucureşti.

Dar iată rîndurile adresate preşedintelui demisionar de către Sergiu Grunberg, fost campion naţional de şah şi conducător al performantei secţii de şah la gruparea campioană naţională CS AEM Luxten Timişoara: “Iniţial, am considerat că nu merită să răspund jignirilor şi minciunilor înşirate în discursul dumneavoastră sforăitor de adio de la Adunarea generală. Dar citind şi interviul la fel de aberant, mi se pare obligatoriu să pun lucrurile la punct. Faceţi parade de dragostea pentru şah,  nici vorbă, aţi dovedit-o cu prisosinţă: a fost vorba de interes în primul rînd politic; deoarece  lumea crede pe bună dreptate că la cîrma şahului – sportul minţii, ar trebui să fie un om deosebit, fiindcă altfel nu ar fi ajuns acolo.

Mai mult, în loc să luaţi din şah atâtea elemente pozitive şi să le aplicaţi în politică, aţi făcut invers: aţi adus politica la noi şi, din păcate, nu una onestă

–          ati aplicat cu dibacie principiul dezbina si stapaneste : au existat mereu in sah orgolii si ambitii, dar nu atatea tabere si dusmanii nefondate ca acum

–          ati aplicat disciplina de partid , adica in virtutea unui asa zis spirit de echipa , nimeni nu misca in front !  (asa le-ati inchis gura o vreme celor din CD)

–          ati adus procedee noi in sistemul de vot “ depasit de la Adunarile Generale

–          urmatorul comandament a fost : noi nu gresim ; daca o facem , nu recunoastem, iar daca lucrurile iau o turnura periculoasa , atunci ne asuman o vina colectiva

–          nu mediem si NU incercam sa rezolvam nicio problema litigioasa;  derobandu-ne de orice responsabilitate intretinem orice focar de conflict, fiindca astfel avem la discretia noaastra cat mai multi oameni!

–          nu respectam legea sau regulamentele , cel mult le eludam sau le modificam in sensul celor dorite de noi !

–          Nu mergem pe transparenta ; marile hotarari se iau la cine de taina si nu suntem datori “gloatei” cu argumente si explicatii

As fi insa nedrept daca nu as pomeni aici capacitatea dumneavoastra deosebita de manipulare si pacalire a celor din jur. Practic vorbind, prestatia dumneavoastra timp de 7 ani ( considerand si cei 4 ani cat ati fost vicepresedinte ) se poate rezuma la urmatoarele :

1. Ati adus cateva sponsorizari,  ridicole in comparatie cu nevoile federatiei , cu asteptarile de la un presupus om de afaceri prosper si atentie, niciuna din sectorul privat. Daca eu un om “lipsit de onoare” (vezi citat Const. Dumitriu), am adus in fiecare an bani mult mai multi pentru club, fara pile si favoritisme, ci pledand cu onestitate cauza sahului si a sahistilor , ce sa mai zicem?

2. V-ati remarcat prin pasivitate si v-ati ignorat rolul presupus de mediator in conflicte de mare impact in sah , cum au fost cazurile de indisciplina de la Olimpiada de la Torino , numirea Ligiei Jicman antrenoare a lotului feminin si implicit expulzarea Cristinei Foisor , limitarea numarului de jucatori straini etc

3. Ati neglijat cu buna stiinta mai toate  hotararile Colegiului de Antrenori in pofida statutului si regulamentelor .

4. Ati dat dat dovada de rea vointa si meschinarie si lipsa de diplomatie  in problema participarii echipei masculine la Olimpiada .

Ulterior ati refuzat cu lasitate sa va asumati raspunderea nemaivorbind de dispretul si desconsiderarea afisate fata de sportivii de varf ai sahului masculin romanesc.

5. Ati permis cheltuieli iresponsabile ale federatiei prin domnul Palamar, facute, fara a tine cont de prioritati, logica si mai ales fara aprobarea CD.

6. Mi-ati propus sa preiau lotul masculin , dupa care v-ati dat la fund, lasand ca situatia sa degenereze intr-un scandal artificial

7. V-ati impaunat cu actiunile benefice ale unor colegii  pe simplul motiv ca acestea s-au petrecut in timpul legislaturii dumneavoastra . Pai ce merit are cineva care asista pasiv la evenimente deosbite sau e contemporan cu oameni deosebiti?

Sau poate trebuie sa va fim recunoscatori ca nu v-ati opus prea mult?

8. Ati spus ca ati sponsorizat festivalul Maria Albulet , pai sa o intrebam pe Marina Pogorevici cati dolari a dat din buzunarul ei sau sa vedem cati bani a virat Federatia de Sah pentru aceste manifestari.

9. L-ati  reintegrat  pe domnul Doroftei , (camaradul dumneavoastra de “rame” la Argus Optical) in sahul romanesc trecand peste pacatele majore din trecut .

Mai mult, l-ati promovat consilier pe “vestitul”  domn Fantana . Cam cu ce ne-ar putea ajuta domnul in speta , ar putea sa ne mai racoreasca sau trebuie sa bifeze o functie pentru partid?

10. Nu ati facut nimic pentru imginea sahului , in ciuda posturii de mare om politic cu care va laudati si care aprioric vorbind v-ar fi inlesnit accesul la mijloacele mass-media

11. Ramane emblematic pentru democratul om politic Constantin Dumitriu pasajul Stalinist din discursul de adio :

Cine nu a votat cu noi nu e om de onoare!

Domnule Dumitriu, ati fi avut onoare, daca veneati in Adunarea Generala si spuneati : oameni buni , intrucat eu nu mai pot sa va fiu de folos , ma retrag si sperand sa gasiti un inlocuitor destoinic , va multumesc pentru colaborare si va urez succes !

Din moment ce de peste un an ati delegat pe alti sa conduca, de ce sa va mai cramponati de post, ce minune politica mai asteptati?

Dumneavoastra credeti ca eu sunt chiar singurul care asteptam demisia dumneavoastra ?  Considerati ca in randurile Comitetului Director sau in general in lumea sahului credeti ca e cineva care sa nu se fi intrebat cu voce mai joasa sau mai tare : cand pleaca Titi ? A, faptul ca eu am avut curajul sa v-o spun (si altii nu) e o lipsa de onoare?

Se pare ca lumea s-a intors cu fundul in sus: daca a spune minciuni si a rescrie istoria e onorabil , iar a spune adevarul si lucrurilor pe nume e dezonorant !

Ati mintit Adunarea spunand ca v-ati dat demisia in urma scrisorii mele.

Daca erati un om de onoare, spuneati ce s-a intamplat in Consiliul Director intrunit cu o zi inainte , cand coplesit de intrebarile membrilor CD, privind neregulile grave cautionate de dumneavoastra , ati cedat si v-ati anuntat demisia!

Sigur ca simteati o frustrare pentru faptul, ca la atatea scrisori deschise pe care vi le-am trimis, nu ati fost capabil sa raspundeti , din lipsa de argumente .

Am mai intalnit oameni politici de teapa dumneavoastra, care uitand cum au ajuns in politica, se considera personaje mesianice si se uita cu dispret la cei din afara politicii. Poate aflati cu uimire, ca acolo se afla oameni cu siguranta superiori dumneavoastra din multe puncte de vedere , si in orice caz mai bine intentionati.

Domnule Dumitriu lasati in urma la plecarea dumneavoastra pamant parjolit :

saracie , haos , mari nereguli  financiare si legale, echipe nationale ciuntite , dezbinare si o mare dezamagire chiar in randurile celor care v-au propulsat in aceasta onoranta demnitate .

Dar nu va temeti , veti ramane in istoria sahului poate mai important ca si Alexandru Crisan , pentru 2 fapte unice :

–          Ati fost singurul presedinte  in legistatura caruia echipa olimpica masculina de sah nu a participat la Olimpiada

–          Ati fost singurul presedinte din orice domeniu, ales de o adunare aflata in mare nevoie, in urma spectaculosului slogan : Eu nu va promit ca am sa aduc bani!

Eu sper că veţi ieşi la fel ca la sah, pe usa din dos a politicii , fiindca cu oameni ca dumneavoastra , tara noastra nu are nici un viitor”. Semnat, Sergiu Grunberg

 

Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei × = 21

 


Ultimele articole din categoria Şah: