EXCLUSIV. Din Timiș, campion olimpic la Los Angeles. Un fiu al Făgetului, Nagy Ernö, locul I la scrimă, la a X-a ediție a J.O. de vară, cu echipa de spadă a Ungariei

Zilele acestea, în prag de Crăciun, cu ocazia premierilor de sfârșit de an, la Gala Sportului Timișean și Gala Sportului Timișorean, tineri performeri din cel mai vestic județ al țării, și antrenorii lor, și-au exprimat nădejdea să facă pasul spre prima ediție a Jocurilor Olimpice de vară ce va fi găzduită în istoria competiției în America de Sud, în 2016, la Rio de Janeiro. Tot peste Oceanul Atlantic concura la Jocurile Olimpice în urmă cu peste 8 decenii un sportiv născut în aceste locuri, mai exact la Făget, dar nu pentru România, ci în lotul Ungariei, cucerind aurul…

Placă comemorativă, pentru Nagy Erno, la intrarea în sala de sport din Făget

 

România avea să participe în forță la cea de-a doua ediție a Jocurilor Olimpice de vară organizată la Los Angeles, în 1984, când se clasa a doua în ierarhia pe medalii, cu 20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz, după Statele Unite ale Americii și înaintea Germaniei Federale, dar inedit este faptul că un sportiv născut în județul Timiș devenea campion olimpic în aceeași metropolă, însă cu peste o jumătate de secol înainte, cu formația Ungariei, pe când avea vârsta de 34 de ani. Așadar o consemnare mai aparte, dacă tot suntem în prag de Sărbători și s-a tot vorbit zilele acestea despre Jocurile Olimpice de vară de peste Atlantic. Banatul se regăsea la finele secolului al XIX-lea în Imperiul Austriac și Regatul Maghiar, ceea ce explică prezența spadasinului născut în 1898 în Făget în lotul Ungariei.

O placă comemorativă amplasată pe zidul din dreapta intrării în sala de sport din Făget, unde joacă pe teren propriu formația feminină Olimpia, din Campionatul Județean Timiș de handbal feminin, de fapt a 255-a construcție de acest gen din mult pomenitul programul guvernamental, consemnează următoarele: ”Nagy Ernö 1898-1977, Campion olimpic născut în Făget. Membru în echipa de spadă care a câștigat titlul olimpic la Olimpiada din 1932 de la Los Angeles. Orașul Făget”. Sala din Făget se află la extremitatea scuarului central pietonal al orașului dinspre malul sudic al Begăi.

Fațada sălii de sport din Făget

 

Statele Unite ale Americii găzduia în 1932 pentru a doua oară ediția Jocurilor Olimpice de vară, la Los Angeles, după întrecerile celei de-a III-a ediții, de la Saint Louis, în 1904, iar Nagy Ernö s-a numărat pe coasta Pacificului între cei 6 componenți medaliați cu aur ai echipei de spadă a Ungariei, în întrecerile de scrimă, alături de Attila Petschauer, Gyula Glykais, Gyorgy Piller-Jekelfalussy, care a cucerit primul loc și în proba individuală, Aladar Gerevich și Endre Kabos.

Respectiva ediție, a zecea la număr, a fost și penultima înaintea celui de-al doilea război mondial, mai apoi europenii trecând Oceanul Atlantic pentru a se întrece sub egida celor 5 cercuri olimpice și la Mexico City, în 1968, la Montreal, în 1976, din nou la Los Angeles, în 1984, și la Atlanta, în 1996.

În 1932, România n-a participat peste Atlantic la competiția ținută între 30 iulie și 14 august, în care maghiarii au aliniat 58 de sportivi în 11 discipline, dar doar două femei, dintre care una, Erna Bogen-Bogati, a cucerit o medalie de bronz tot în scrimă, în proba de floretă, individual. Interesant, sabia, spada și floreta au avut parte de încrucișări ale tăișurilor în baza Regimentului 160 armat al Statelor Unite, la respectiva ediție Ungaria cucerind 4 medalii în scrimă, câte două de aur respectiv bronz, tot atâtea câte a smuls, drept cea mai bună captură, în gimnastică: două de aur, două de argint, toate prin Istvan Pelle.

Maghiarii s-au clasat atunci pe locul 6 în clasamentul final pe medalii, după SUA, Italia, Franța, Suedia și Japonia, dintre 27 de națiuni medaliate la Los Angeles, cu palmaresul 6 aur – 4 argint – 5 bronz, celelalte clasări pe locul I fiind reușite prin echipa de polo pe apă și în pugilism. Alte medalii au fost culese atunci de Ungaria în înot, lupte libere și tir, tot pe echipe mai fiind medaliată și ștafeta de 4×200 metri liber a băieților, în natație.

J.O. de vară de la Los Angeles au reunit 37 de țări și un total de 1.332 de sportivi, în 14 discipline, nici o zecime reprezentând sexul frumos.

Peste nici 2 ani, europenii vor trece din nou Oceanul Atlantic, spre Brazilia, iar speranțele sportului timișean se leagă de reprezentarea măcar printr-un performer localnic în delegația olimpică a României…

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Scrimă și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 + = zece

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: