GALERIE FOTO. Ruşinos picaj liber (III): ruine ale sportului, sănătăţii, mişcării, devenite pericol public în Timişoara

Numeroasele dovezi ale pierderii prin neîntreţinere şi abandon a unor spaţii de agrement ideale cîndva mişcării în aer liber, activităţilor sportului de masă şi implicit pavăză a sănătăţii, le-am cules într-un lesne raid în plimbare la pas prin ceea ce poate fi considerată zona zero a Timişoarei, alte probe ca palmă pe obrazul devenit între timp gros al unei urbe în picaj liber venind de pe 4 foste baze sportive înşirate de-a lungul BegăiJale şi jenă pentru cîndva civilizata Timişoara. Clişeele vorbesc de la sine…

Şi de ce pericol public? Ca o primă remarcă în cazul acestui nou episod, un gard împrejmuitor şi despărţitor de un trotuar pietonal suficient de des folosit de către trecători – căci da, încă nu toţi, Slavă Domnului, am căzut în sclavia celor 4 roţi – se apleacă mai mult sau mai puţin ameninţător în exteriorul bazei, parcă pentru a ne trage de mînecă, „nu mai lăsaţi aşa terenurile”. Dar cui îi pasă cu adevărat!? Lacătele sunt groase iar în bazinele şi pe suprafeţele unde se destindeau cîndva zeci, sute de timişoreni, patronează mizeria şi bălăriile, decrepitudinea, gurile descoperite de canal, dezastrul.

Accentuata degradare prin părăsire a unor locuri cîndva mai mult sau mai puţin ale întregii comunităţi şi destinate mişcării, agrementului, relaxării, ba chiar sportului de masă, sunt dovezi chiar mai elocvente ale neglijării sportului într-un oraş pretins european – plin de aere şi închipuiri dar trădînd de fapt o crasă ignoranţă – decît absenţa marilor repere de infrastructură gen săli polivalente, bazine olimpice, stadioane cu tribunele nu din dîmburi de pămînt, patinoare şi toate cele. 

Timişoara, vrem sau nu s-o recunoaştem, a devenit şi mizeriile de mai jos, ce zgîrie ochiul şi tulbură sufletul. Bine că stăm în schimb ca la carte la capitolul bodegi înţepat denumite cafe, pub sau club, la capitolul greţoase pălăţoaie fără valoare imobiliară, şi care au pătat arhitectonica urbei, la capitolul trotuare desfundate dar cu tot cu cîtă frunză – cîtă iarbă parcate „gipane” ale unor bieţi infatuaţi cu complexe de inferioritate de-aici şi pînă-n Vanuatu.

Asta-i Timişoara „culturală” şi emancipată în care trăim, din ale cărei cele mai importante birouri răzbat acum vorbe cum că şi aceste baze sportive ar fi în vizor pentru repunerea lor în uz conform destinaţiei iniţiale, dar pînă focalizatorul aparatului de fotografiat nu va constata altfel, asemenea sforăituri doar ne reamintesc că mai trăim şi-ntr-o ţară în care cel mai mult se face de fapt… politică. Politica minciunii şi a sfidării bunului simţ, dusă de către nişte stătuţi, paltonari şi plini de sine idioţi care se folosesc de nobilul accesoriu vestimentar cravată pentru a trece drept mult mai mult decît ceea ce sunt. Ştrangula-s-ar cu ea.

„De-a lungul râului Bega, de-o parte şi de alta, întreprinderile au primit terenuri pentru a-şi amenaja baze sportive pentru angajaţi. Bazele sunt într-o formă avansată de degradare, şi toate – când spun „toate” înţeleg în proporţie de 100% – au construcţii pe ele, ridicate fără acte, fără autorizaţii, fără nimic. Acum le-am luat, le-am inventariat şi umează să stabilim viitorul lor. În condiţiile în care ele pot răspunde unor necesităţi ale locuitorilor oraşului, rămân la primărie şi vor fi puse la dispoziţia iubitorilor de mişcare în aer liber, iar celelalte, fie închiriate, fie vândute, pentru că la ora actuală arată jalnic şi e păcat să ai asemenea lucruri în patrimoniu şi să nu beneficiezi de ele”, spunea recent noul viceprimar Stoia.

În condiţiile în care ele pot răspunde unor necesităţi ale locuitorilor oraşului!? Aud bine!? Adică se mai pune problema? Dăăăăăăăăăăăăăăăă. Dăăăăăăăăăăăăăăăă. Te iei cu mîinile de cap cine sunt „aleşii”, cine decide, la nivel mai mare sau mai mic. Vai de curul nostru.

Şi vom mai reveni şi cu alte asemenea revoltătoare probe în accepţiunea oricărui om căruia îi pasă şi ţine cît de cît la oraşul în care-şi duce viaţa.

(clic pe poză, pentru mărirea fotografiei)

 

Iată şi alte consemnări pe seama unor terenuri destinate sportului şi mişcării, devenite epave în Timişoara…

http://sporttim.ro/sport-universitar/picaj-liber-timisoara-aceasta-groapa-de-gunoi-ruine-ale-sportului-sanatatii-miscarii-i

http://sporttim.ro/inot/galerie-foto-va-releva-auditul-la-css1-timisoara-ceva-in-privinta-usoda-o-baza-pata-pe-orasul-timisoarei

 

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Sport sabotat și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la GALERIE FOTO. Ruşinos picaj liber (III): ruine ale sportului, sănătăţii, mişcării, devenite pericol public în Timişoara

 1. unul spune:

  Ati gresit TITLUL !!!! Trebuia TIMISOARA CAPITALA EUROPEANA CULTURAL – SPORTIVA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. ctm spune:

  Bine ca e pus lacatul pe unu din aceste locuri, cand s-ar fi putut ca copii din acelel zone sa mai bata mingea pe acel tern.

  D-le Comsulea puneti niste repere sub acele fotografi, pentru a ne putea da seama pe unde se localizaeaza fiecare din locatile din poza.
  … si de ce sunt postate pozele de mai multe ori? sau doar sa para la numar mai multe?
  in rest felicitari pentru aceste articole, poate se mai trezesc oameni astfel si nu va mai fi ignoranta atat de mare (culmea chiar daca aceste ruine sunt in mijlocul orasului, poate intrun fel e bine ca nu se navigeaza pe Bega, ca ne-am face de rusine cu ruinele/mizeria de pe malul ei)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − doi =

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: