British Medical Journal, una dintre cele mai citate 4 publicații medicale din lume, cu 180 ani vechime, conținut în 14 limbi și parteneră cu 8.000 organizații medicale, editorial cu titlul ”Covid-19: Politizare, corupție și suprimarea științei – când știința bună e suprimată de complexul politico-medical, oameni mor”. BMJ: ”Covid-19 a ridicat corupția statală la o scară grandioasă și este vătămătoare pentru sănătatea publică. La nivel global, oameni, politici și achiziții sunt corupte de agende politice și comerciale”

Înainte de a mai insista mult să tot încorseteze, blocheze sau forțeze sportul pe tușă cu constrângeri normative cel puțin exagerate și în orice caz panicate, îngreunându-i și mai mult mersul în calitate de a cincea roată la căruță în viața socială din România, autoritățile din București ar trebui mai întâi să reanalizeze mult mai atent propriile cutume, metehne și strategii, dar totodată să și ia aminte de exemplu la remarci pertinente și cu greutate din cele mai respectabile și consacrate surse de informare de profil medical la nivel mondial, pentru o mult mai realistă ajustare la nevoile oamenilor, și nu ale diferitelor interese. Prestigiosul The British Medical Journal, una dintre cele mai citate 4 publicații medicale generaliste din lume, cu 180 de ani vechime și deținută de Asociația Medicală Britanică (BMA), cu conținut în 14 limbi, editoare a peste 70 de jurnale medicale și științifice conexe și parteneră cu 8.000 de organizații medicale de pe mapamond, a oferit în weekend un editorial cu peste 20 de referințe în care a remarcat printre altele și că ”la nivel global, oameni, politici și achiziții sunt corupte de agende politice și comerciale”. Se simte oare cineva sau tot cetățenii să ducă greul dar să și fie țapi ispășitori într-o prelungită perioadă a disproporționatei subminări a vieții sociale și inclusiv a sportului de pe urma unor abordări decizionale la comandă și incoerente?

Spicuire din editorialul ”Covid-19: politizare, corupție și suprimarea științei – când știința bună e suprimată de complexul politico-medical, oameni mor”, publicat vineri 13 noiembrie în numărul 371 pe 2020 al The British Medical Journal, renumită revistă insulară destinată profesioniștilor din domeniul îngrijirii sănătății cu un factor de impact de 27.604 ca punct de referință între cele mai citate 4 publicații medicale generaliste din lume.

Lansat în urmă cu 180 de ani sub denumirea inițială The Provincial Medical and Surgical Journal drept un jurnal medical publicând articole despre decese ale nou-născuților, amputația umărului și clima insulei Wight, The British Medical Journal are un renume mondial, activând pe linia viziunii pentru ”o lume mai sănătoasă” și întreținând parteneriate cu peste 8.000 de organizații medicale din lume, pentru ca respectivele să le confere beneficiarilor cele mai bune resurse la dispoziție.

Deținută de British Medical Association și oferind la scară mondială informații și cunoștințe din domeniul îngrijirii sănătății, The British Medical Journal împărtășește date și expertiză pentru îmbunătățirea rezultatelor activității de îngrijire a sănătății, cadru din care punctele de vedere etalate prin intermediul unui editorial au greutatea pentru a fi luate în seamă și într-o boltă continentală peste mare și țări, în condițiile interconectivității lumii de astăzi și a unei situații în derulare paralelă cu similitudini de la o țară la alta.

Editorialul din British Medical Journal notează că ”Știința este suprimată pentru câștig politic și financiar. Covid-19 a ridicat corupția statală la o scară grandioasă și este vătămătoare pentru sănătatea publică. Politicienii și industria sunt răspunzători pentru această oportunistă delapidare. La fel sunt oamenii de știință și experții sanitari. Pandemia a evidențiat cum complexul medical-politic poate fi manipulat într-o urgență, moment în care este cu atât mai important să protejezi știința. […]

Răspunsul Regatului Unit la pandemie oferă cel puțin 4 exemple de suprimare a științei sau oamenilor de știință.

[…] Operațiunea Moonshot depinde acum și de logica discutabilă a depistării în masă aplicate actualmente în Liverpool cu un test PCR sub optim. Incidentul e în legătură cu lucrarea publicată săptămâna aceasta de The British Medical Journal, care dezvăluie că guvernul a procurat un test anticorpi care în lumea reală a testelor este cu mult sub performanțele clamate de producătorii săi.

[…] La nivel global, oameni, politici și achizițiile sunt corupte de agende politice și comerciale.

Răspunsul Regatului Unit la pandemie se bazează prea mult pe oameni de știință și împuterniciți ai guvernului cu îngrijorătoare conflicte de interese, incluzând deținerea de acțiuni în companii care produc teste de diagnostic Covid-19, tratamente și vaccinuri. Cum poate fi protejată știința în aceste vremuri excepționale? Ca prim pas, dezvăluirea completă a conflictelor de interese de la guvern, politicieni, consultanți științifici și împuterniciți, precum și ale diriguitorilor de la testare și contact, de la achizițiile de teste de diagnosticare și livrarea de vaccinuri. Următorul pas constă în transparența totală a sistemului luării de decizii și procedurilor, a se ști cine este responsabil pentru ce.

De importanță, suprimarea științei, fie prin întârzierea publicării, alegerea pe favoritisme a cercetării convenabile sau amuțirea oamenilor de știință, e periculoasă pentru sănătatea publică, cauzând decese prin expunerea oamenilor la intervenții nesigure sau ineficiente, și împiedicându-i să beneficieze de unele mai bune. Iar interconectată fiind cu deciziile comerciale, echivalează și cu o proastă administrare a banului public.   

Politizarea științei a fost implementată cu entuziasm de unii dintre cei mai groaznici autocrați și dictatori, iar acum, regretabil, a devenit practică uzuală în democrații. Complexul medical-politic tinde spre suprimarea științei pentru a-i ridica în slăvi și îmbogăți pe cei la putere. Iar pe când cei la putere devin și mai de succes, bogați și cu atât mai intoxicați de putere, adevărul inconvenabil al științei este suprimat. Când știința bună e suprimată, oameni mor”.

Editorialul este completat de 20 de referințe cu trimiteri la texte publicate precum ”Teste anticorpi cumpărate de guvernul Regatului Unit, de o mai mică acuratețe decât clamează producătorul”; ”Foarte, foarte urâta imagine a remdesivir, primul medicament Covid-19 aprobat de FDA”; ”Transparency International – Corupția și Covid-19, povestea de până acum”; ”Țar guvernamental al testelor are acțiuni de 770.000 de lire în firma farmaceutică ce ne-a vândut în valoare de 13 milioane lire kituri fără rost de testare a anticorpilor”; ”Testele rapide au ratat peste 50% din cazurile pozitive într-o acțiune pilot în Manchester”; ”Guvernul a îngropat datele negative ale testelor anticorpi favorite”.

Acest articol a fost publicat în Sport sabotat și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ trei = 7

 


Ultimele articole din categoria Sport sabotat: