Elveția, referendum dacă să deposedeze Guvernul de puterea de a impune lockdown-uri. VIDEO: Italia, ”UNITI”… Firmele redeschid ignorând impunerile

Pe fondul amplificării dezbaterii naționale despre drepturile individuale, în Elveția s-au întreprins demersurile pentru întrunirea condițiilor susținerii unui referendum care să decidă dacă să deposedeze Guvernul de puterea de a impune lockdown-uri. Iar după ce etnicii Górale din sudul Poloniei au anunțat că nu se mai supun măsurilor, ”nu-i nici o pandemie și nimic de vaccinat, e în interesul nostru, al tuturor, să oprim această autodistrugere”, iată că societatea civilă a reacționat și în Italia, unii patroni de magazine, patiserii și alte afaceri private decizând că de-ajuns e de-ajuns, ”UNITI”, front comun în decizia de a reporni activitatea prin ignorarea tuturor restricțiilor guvernamentale, rezistență civilă în masă ca ultimă alternativă de contracarare a tiraniei în devenire sub false pretexte. În România, deși nu numai din punct de vedere economico-financiar și democratic într-o situație net mai delicată, asemenea reacții cu fruntea sus sunt mai anevoioase pe fondul tarelor fărâmițatei societății civile, lipsei coeziunii și ignorării importanței autenticelor valori democratice.  

Businessinsider.com titrează că ”Elveția ține un referendum să decidă dacă deposedează Guvernul de puterea de a impune lockdown-uri”, demers survenit pe fondul amplificării dezbaterii naționale despre drepturile individuale, după cum a consemnat Financial Times.

În Țara Cantoanelor, pe când Guvernul a înăsprit săptămâna aceasta măsurile existente sub pretextul existenței unor potențiale noi tulpini cu un grad mai mare de transmisibilitate, care au fost legate de creșterea ratei de așa-zisă infectare, în schimb grupul activist ”Prietenii Constituției” a înaintat miercuri o petiție cu 86.000 de semnături solicitând un vot național dacă să fie abolit ”Actul 2020 Covid-19”.

Una dintre cele mai vechi democrații, Elveția pune mare preț pe libertatea individuală, constituția federală angajându-se să protejeze ”libertățile și drepturile cetățenilor”, iar una dintre formele concrete de manifestare constă conform modelului helvet al democrației directe în organizarea de referendumuri, care pot fi declanșate de societatea civilă pentru a renunța la legi votate de Parlament, cu condiția reușitei colectării a peste 50.000 de semnături în 100 de zile. 

Ceea ce elvețienii tocmai au izbutit în acest caz, Christoph Pfluger – membru de conducere în ”Prietenii Constituției”, semnalând într-un interviu acordat celor de la Financial Times că grupul de campanie civică are credința că Guvernul ”a profitat de pandemie pentru a introduce mai mult control; mai puțină democrație”.

Referendumul nu va fi ținut însă cel puțin până în luna iunie, după ce, deși organizează anual mai multe referendumuri, elvețienii au renunțat recent la un proces de vot pregătit pentru luna mai și au suspendat campaniile altor referendumuri, decizii luate tot în legătură cu dinamica situației în derulare. Dar referendumul de deposedare a Guvernul de puterea de a impune lockdown-uri a devenit necesar ca urmare a intensificării dezbaterii naționale despre impactul legislației coronavirus asupra drepturilor individuale.

Guvernul de la Berna n-a implementat carantine la fel de stricte în 2020 precum alte țări europene, insistând în schimb pe rolul responsabilității personale, dar săptămâna aceasta au fost închise magazine etichetate ca fiind non-esențiale, angajaților li s-a solicitat să rămână acasă iar reuniunile private au fost limitate numeric la maxim 5 persoane.

În Italia vecină, ”UNITI” pe liniile demersului adoptat recent și de etnicii Górale din ținuturile înalte ale sudului Poloniei, despre a căror decizie de a relansa activitatea în pofida impunerilor restrictive Sporttim a consemnat tot săptămâna aceasta (aici): ”Dacă nu protestăm acum, nu vom mai reveni la viață într-o lună, pentru că nu am mai avea la ce să revenim… Nu avem solicitări pe adresa Guvernului. Dreptul la muncă este bazat pe legea naturală divină. Ei, cei din Guvern, mai bine s-ar ruga Domnului pentru iertare, căci noi nu îi vom mai ierta și în continuare… Nu e nici o pandemie și nu e nimic de vaccinat. Statisticile spun adevărul. Avem mai multe decese rezultate din colapsul serviciului de sănătate… Vrem să-i eliberăm pe oameni din frică. Nu ne este teamă de Poliție, de controale, de mandate. Poliția poate vedea ce se întâmplă. Suntem cu toții pe același troliu; este așadar în interesul nostru, al tuturor, să ne oprim din acest drum spre autodistrugere. Oamenii consideră că e rolul nostru, al celor din ținuturile înalte, să elibereze Polonia. Noi am dat impulsul de curaj… Sunt doar vorbele de la televiziune, care ne spun să ne limităm viețile, dar nu legea, căci Guvernul este cel care încalcă legile, încalcă Constituția.”

În Italia, în entuziasmul și aplauzele privitorilor, reprezentantul unor oameni de afaceri le-a dat peninsularilor vestea redeschiderii de astăzi a activității cu publicul a nu mai puțin de 50.000 de restaurante, în pofida impunerilor dar în căutarea normalității firești a traiului de zi cu zi, încorsetat de autorități sub falsele pretexte ale ”narațiunii oficiale”: vezi VIDEO, mai jos. 

Dar reacțiile de nesupunere la absurditățile administrative nu se limitează strict doar la societatea civilă, după cum relatează din Canada nationalpost.com, în sensul că o purtătoare de cuvânt a Edmonton Police Service a postat o varietate de remarci pe pagina personală de social media cu vizibilitate publică care contrastează evident cu binecunoscuta ”narațiune oficială” a autorităților, EPS subliniind că respectivele remarci din partea angajatei nu le reflectă pe cele ale organizației în care activează. Astfel, Mokrzan a distribuit un articol despre premierul Albertei, Jason Kenney, și medicul Deena Hinshaw anunțând prelungirea restricțiilor până cel puțin în 21 ianuarie, consemnare la care a adăugat comentariul “marionete pentru globaliști”, cu hashtag-ul #Scamdemic, într-un alt caz înfierând călătoria în Jamaica a unui oficial din Agenția de Sănătate Publică Canada prin a comenta “Și mai multă ipocrizie. Deschideți-vă afacerile. Nu le ascultați bulls**t-ul”. Însă cea mai dură luare de poziție a avut-o pe seama celor care încuviințează măsurile de lockdown: ”Dacă sunteți de acord cu acestea, atunci sunteți complici în ruperea familiilor. Sunteți complici în inducerea de nespuse suferințe milioanelor de oameni din jurul lumii. Sunteți complici în a-i împinge pe cei mai săraci și vulnerabili din societățile noastre într-o și mai mare sărăcie. Sunteți complici la crimă. Se trage acum o linie. De care parte a istoriei ești? Decide-te acum și fă-o înțelept, pentru că acțiunile tale din aceste vremuri nu vor fi uitate. Ai fost avertizat.” 

Iar din America de Nord spre subcontinentul indian, în care cazurile active scad pentru a 23-a zi la rând, anticipându-se un minim în februarie, în condițiile în care tot mai multe regiuni manifestă semnele imunității în masă, evidențiate într-o intervenție televizată de Dr. Jayaprakash Muliyil, din fruntea Comitetului Științific de Consultare al Institutului Național de Epidemiologie.

VIDEO… Italia…

Articolul despre demersul elvețienilor, de pe businessinsider.com, în legătura:

https://www.businessinsider.com/switzerland-calls-referendum-on-stopping-covid-lockdowns-2021-1?r=MX&IR=T

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Sport sabotat și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + = 5

 


Ultimele articole din categoria Sport sabotat: