Io mi-s Sporttim V: ”Fotbal minut cu minut”

(Publicat în dimineața zilei de vineri 30 octombrie, ora 10:33, în ajunul carnagiului prefabricat de la Colectiv) Atâtea s-au mai tot petrecut pe-aici și aiurea din primele zile ale acestui an, când ideea de caricatură țâșnea acut în actualitate la nivel mondial, încât de ”cazul Charlie Hebdo” aproape că s-a și uitat.

Iar atâtea altele se vor mai petrece și până la anul pe vremea asta, pe-aici și aiurea, ba chiar mult mai multe și mai mari ”întâmplări”, doar simple și banale ”întâmplări”, fără nici o legătură, nu-i așa!?, una cu alta, încât regizatul ”atac” parizian duhnind de la o poștă a altceva va părea ca și cum ar fi fost pus în scenă în secolul trecut.

Doar că n-are cum să fie uitat, la fel cum nu pot fi uitate nici mult mai marile mistificări dar și mai micile numeroase manipulări de aceeași teapă, prefabricate de decenii și decenii. Și pe asta se și mizează, că azvârlindu-se tot mai frecvente și intense ”operațiuni” cu puternic impact emoțional, lumea va și uita mai repede și mai multe dintre detaliile cel puțin stranii și controversate, dacă nu de-a dreptul mincinoase din cale-afară prin gura recitativelor ”oficiale”. Dar de fapt, parcă ieri s-a derulat tragicul ”film” prost și tras de păr cu ”Je suis Charlie”, ca un bun indiciu al comprimării timpului sub apăsarea succesiunii grozăviilor de pe pământ, iar de-atunci se și tot adaugă câte-o nouă schiță în rubrica ”Io mi-s Sporttim”, din josul coloanei dreapta a paginii I.

ROBU

 

* clic pe imagine pentru mărire

Ajunsă acum la cel de-al cincilea episod, unul despre năstrușnicia opțiunilor unui edil inventiv în spațiul de joacă, punând pe roate ba o echipă de fotbal, ba un monolog pe internet, ba – cine știe!? – vreo casă de discuri, într-un alt an de mandat.

Nu ne rămâne decât să ne bucurăm cât se mai poate de creionarea subiectelor ivite, și să-i demascăm pe aleșii care dovedesc că pot face ce vor pe banii și speranțele maselor, căci la modul cum s-a strâns de exemplu în Hexagon lațul legislativ la adresa libertății de exprimare în cele nici 10 luni de la grosolana mistificare din Paris, este cât se poate de evidentă reînvierea unor reflexe ale sistemului ce păreau a fi abolite măcar în Europa odată cu dezagregarea ”Cortinei de Fier”.

Un întreg scenariu cusut cu ață albă, o uriașă manipulare ulterioară, cu lacrimile-i aferente, smulse maselor din lung și lat printr-o nețărmurită ipocrizie generând și corpul comun ”Je suis Charlie”, și mai ales, ca țintă și efect dorit al celor puse inițial la cale, o abruptă eroziune a dreptului sacru la liberă exprimare, cu o primă haltă în Hexagon dar vizând încet, încet încorsetarea întregului continent prin noi și noi unelte legislative de supraveghere și constrângere. Și cu certitudine undele de șoc ale germenilor totalitarismului se vor propaga dinspre epicentru, ”Orașul Luminii”…

Palidă lumină, biată și prostită omenire. O grozăvie orchestrată de malefice forțe direct interesate de a pune în scris populației călușul în gură, folosindu-se tocmai de pretextul împroșcării cu sânge a cuvântului liber, împroșcare abil ticluită, pentru a fofila insidios o legislație înfășurând exprimarea într-o cămașă de forță.

Trăim niște vremuri în care până și acest fin refugiu al existenței umane, caricatura, a fost în detonatorul caz din ianuarie subtil canalizat în timp dintr-un punct de manevră, ca vehicul de sacrificiu, pentru a genera o problemă inevitabil cauzatoare la un moment dat a unei reacții căreia să i se găsească prompt și o soluție, toate laolaltă ticluite de aceiași păpușari. Iar soluția are deja reverberațiile sale majore și în România, sub forma insinuării ”fratelui mai mare”, despre care se aude tot mai adesea și care, inevitabil, la un moment dat, va forța cu tentaculele-i invizibile îndreptarea armelor nu doar până și înspre bietele… caricaturi.

Iar dacă scrutezi de-acum celebrul caz parizian, caricaturile nu mai par a putea pur și simplu rămâne la stadiul menirii lor firești, și anume de a atinge cu haz până și ultimul fir de păr de pe planetă, fiind în schimb folosite de machiavelice minți din umbră ca tematice unelte de manevră și focoase pentru instigarea la învrăjbire în masă, indiferent de numărul inițial al victimelor, niște simple elemente colaterale pe post de hârtie igienică, și indiferent de repercusiunile ulterioare. Ba din contră, se caută maximizarea impactului, pentru stoarcerea solidară a cât mai multor lacrimi și imunizarea populației la buruiana răului.

Caricaturale sunt de fapt și ridicolele înscenări ale tuturor acestor machiavelisme plănuite și făurite de aceleași diabolice minți din umbră, înscenări cu sutele și miile, dar tot mai frecvente în acest deceniu al apropierii secerișului, precum caricaturale sunt și narațiunile perdelelor de fum de adormit copiii de creșă, răspândite prompt mai apoi pe toate canalele mediatice majore de aceiași regizori invizibili, povești lesne înghițite de turmele anesteziate și așteptând cu sufletul la gură următorul ”breaking news”. Fără a se șopti mai nimic, bineînțeles, despre izbitoare coincidențe, ca de exemplu – în acest caz – cine oare cumpărase cu doar o lună înainte celebra revistă de satiră. Sau despre interzicerea accesului familiei anchetatorului ”sinucis” la rezultatele autopsiei. Ori mai ales despre Maurice ”Sine” Sinet, caricaturist al aceleiași publicații căruia i se solicita în 2009 să-și ceară scuze iar apoi era dat afară, acuzat fiind de ”incitare la ură rasială” și anti-semitism. Ce mai libertate de exprimare pe lumea asta, dar mai ales câtă ipocrizie!

Iar în toate cazurile, uriașe sau deja ca și rătăcite în meandrele memoriei colective, se lucrează intens pentru a fi cât mai bine mușamalizate, acționându-se în paralel la generarea unor noi și noi grozăvii, cât pentru a se continua incremental marșul spre atingerea scopului final de îngenunchere totală a maselor, prin legi și constrângeri dintre cele mai implacabile. Eric Arthur Blair ne-a avertizat demult.

Acest articol a fost publicat în Sport sabotat și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Sport sabotat: