Trecut-au deja 5 ani de la plecarea în ceruri a unui fin penel al presei sportive timişorene, Alexandru Oprea

Trece vremea, clipă de clipă, scurgându-se deja 5 ani de la plecarea în ceruri la numai 60 de primăveri a unuia dintre cei mai erudiţi cronicari sportivi români, timişoreanul Alexandru Oprea, care semna în câteva rânduri şi în paginile acestui cotidian, inclusiv în rubrica ”File de istorie”, cunoştinţele sale enciclopedice din lumea arenelor sportive autohtone şi internaţionale fiind frumos puse peste ani în cuvinte. O aducere aminte în memoria unui senior cavaler al presei sportive carpatine, o personalitate aparte şi un suflet deosebit. 

Alexandru Oprea pleca dintre noi la început de 2014 și lăsa un gol semnificativ în presa locală din jurul arenelor, fiind unul dintre principalii exponenţi ai penelului cu tematică sportivă, reînviată după Decembrie 1989 pe malurile Begăi. Reînviem și noi memoria contribuției sale împlinite prin a împărtăși rânduri așternute la ora plecării sale într-o lume mai bună. 

Înaltul nostru coleg, un practicant în tinerețe al baschetului, păşea pe nesimțite în ceruri, lăsând în urmă o largă acoladă de semnături în numeroase publicaţii, printre care cotidianul Timişoara, pe-atunci în floare, în care a cochetat cu specializarea sa în sportul cu balonul oval, despre care cu delicateţe şi precizie amintea în termenii consacraţi ai jocului, aspect la care ţinea cu sfinţenie, respectând limbajul conturat de lansatorii frumoasei discipline, dar şi în ”Renaşterea bănăţeană” sau ”Almanahul Banatul”.

Mult îi plăcea lui Alexandru Oprea să mângîie cuvintele Ovaliei, cum îi surâdea să alinte îndrăgitul său rugby, despre care semna în Sporttim avancronica lansării Superligii în 2011, cu speranţa care avea să i se împlinească, de a vedea Timişoara universitară recaptând titlul naţional între buturi.

Spiritul introspectiv şi vastele cunoştinţe din diverse domenii, Alexandru Oprea fiind şi un fin pasionat de faţetele culturale şi muzicale ale existenţei umane, le-a clădit peste ani şi graţie unei laborioase activităţi în sfera învăţământului, absolventul promoţiei 1972, specializarea matematică-fizică, la fostul Liceu 10, Filologie-Istorie în anii predecembrişti, urmând cursurile Facultăţii de Fizică a Universităţii Babeş Bolyai Cluj-Napoca

Cu doctoratul în fizică, Alexandru Oprea a cochetat şi cu cercetarea în domeniul fizicii moleculare dar s-a axat ulterior pe partea didactică, predând această disciplină iniţial la Petroşani iar ulterior în Timişoara, la Liceul MIU dar şi Colegiul Naţional C.D. Loga.

Lector la Facultatea de Fizică a UVT, Alexandru Oprea a îmbinat rigurozitatea ştiinţifică şi creativitatea dată de scris, cuvintele curgându-i lesne graţie grijii profesoarei sale, doamna Muţiu.

Un stângaci sub panouri în echipa de juniori a FSE, de elită, Alexandru Oprea devenea un pasionat cronicar al jocurilor cu minge, consemnând deopotrivă despre Universitatea campioană rugbystică în 1972, cu Mitică Antonescu, dar şi despre cea handbalistică, semnând despre nume de legendă ca şi Constantin Lache ori Hans Moser.

Îndrăgit şi respectat de numeroase personalităţi din lumea arenelor, printre care şi Iolanda Balaş Soter, Alexandru Oprea a ajuns să împărtăşească o afecţiune şi pentru pista atletică, dar nu ni-l putem reaminti fără a menţiona că a fost şi un veritabil polist, despre alb-violet împărtăşind gânduri şi cu Ioan Chirilă, de care l-a legat o amiciţie.

Un gând bun în memoria celui care mereu găsea un cuvânt de îmbărbătare la adresa semenilor şi care a dat consistenţă începuturilor cotidianului Sporttim, îmbunătăţindu-l cu punctări aparte.

Alexandru Oprea, membru al Academiei Române filiala Timişoara şi un spirit nobil, care a pledat pentru înflorirea sportului timişorean, are urmaşă o fiică. Dumnezeu să-l odihnească-n pace!

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Rugby, Sport și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 7 = douazeci opt

 


Ultimele articole din categoria Rugby: