„Torent” şi „Flori în oraşul florilor”, aniversări rotunde în 2011…

Doriţi ca fiii şi fiicele dumneavoastră să dobîndească forţă şi detentă, rezistenţă neuromusculară şi cardiorespiratorie, mobilitate şi supleţe, viteză de reacţie şi execuţie, simţul echilibrului? Citiţi mai departe… O variantă. „În urma antrenamentelor de după-amiază, dau fuga să o ajut la activitatea de seară a cercului de gimnastică – dans modern”, spune Marcel Grigorescu, mîna dreaptă a profesorului Ioan Damaschin la secţia de atletism a LPS Banatul Timişoara, contorizînd „70 de ani puşi cap la cap de educaţie, instruire şi formare” împreună cu Aurelia, soţia sa, profesoară la Palatul Copiilor, în cadrul căruia formaţia de dans modern „Torent” va împlini anul acesta, în 20 octombrie, 25 de… primăveri. Un subiect de vacanţă, de gura sobei, cu „Torent” făcîndu-se remarcată de Sărbători de cumpărători ce şi-au purtat paşii în centre comerciale din oraş…

"Torent", într-un pliant de prezentare cu participări recente la festivaluri, săptămîni olimpice şi serbări de Crăciun

„32 de ani de muncă sunt ai soţiei, ceilalţi 38 ai mei”, face socoteala profesorul Grigorescu, amintind de ansamblul „Torent”, care şi în acest an şcolar reuneşte circa 100 de fete cu vîrste între 6 şi 18 ani, încadrate în patru grupe valorice de începători şi două de avansaţi şi bazîndu-se şi după două decenii şi jumătate pe conceptul iniţiat aici de cei doi dascăli de educaţie fizică şi sport.

Mai exact, obiectivele prioritare ale cercului sunt de a „influenţa procesele de creştere şi dezvoltare fizică armonioasă, cu accent pe formarea unei ţinute corporale corecte şi prevenirea viciilor de atitudine, respectiv dezvoltarea calităţilor motrice de bază şi a celor specifice gimnasticii aerobice şi dansului modern”, spicuie profesorul Grigorescu din documentaţia sa, remarcabil redactată şi prezentată, dovadă stînd cei aproape 4.000 de copii care le-au trecut prin mîini în aceşti ani, o alegere fericită pentru miile de părinţi în căutarea unui mediu propice pentru înflorirea micuţilor lor.

De fapt, „Torent” se leagă de sosirea soţilor Grigorescu în Timişoara, în toamna lui ´86, cînd drumurile vieţii i-au deviat dinspre Deva, unde erau curtaţi pentru o potenţială conlucrare cu Bela Karoly la lotul naţional de gimnastică, Aurelia şi Marcel continuîndu-şi însă aici, la catedrele Palatului Pionierilor, activităţile în gimnastică – dans modern respectiv gimnastică aerobică – tenis de masă, începute la Târgu Jiu.

„Torent”, în pregătiri pentru cele două decenii de „Flori în Oraşul Florilor”

În decembrie, în ajun de Moş Nicolae, „Torent” l-a întîmpinat cu un spectacol muzical-coregrafic la „Real”, între cele 5 reprezentaţii fiind incluse aerobicul cu pampoane, ale formaţiei Minitorent, şi majoretele, grupele de dans modern prezentîndu-se şi în spectacolele ajunului de Crăciun de la „Iulius Mall”. Cu antrenamente constante în seri de peste săptămînă, la sala de gimnastică a Liceului Azur, din zona Căii Martirilor, „Torent” este mereu în priză, strîngînd peste ani, de la prima reprezentaţie, „Dansul şcolăriţelor” şi „1, 2, 3”, din decembrie ´86, aproape o mie de participări scenice şi pe arene sportive la festivaluri şi concursuri locale, naţionale şi internaţionale de gimnastică aerobică şi dans modern.

Iar în 2011, la aniversarea a 25 de ani, „Torent” vizează din nou locul I în festivalul naţional şi internaţional de gimnastică şi dans modern „Flori în Oraşul Florilor”, o altă iniţiativă a soţilor Grigorescu, lansată în 1991 în fosta Sala Olimpia, şi care va celebra între 29 iunie şi 1 iulie, la „Iulius Mall”, cea de-a 20-a sa ediţie. La festivalul din vară, organizatorii contează pe prezenţa a 20 de delegaţii ale palatelor şi cluburilor copiilor din ţară şi 5 din spaţiul euroregional DKMT plus din Bulgaria şi Moldova, invitînd totodată generaţiile de debut ale formaţiei „Torent” şi vizînd în cadrul spectacolului de gală al manifestaţiei lansarea în format electronic a medalionului „Torent-25”.

„În 3-4 şcoli am construit la sală cu mîna mea”

Mai este aşadar exact o jumătate de an pînă în sîmbăta de 2 iulie cînd tot mai numeroasa familie a formaţiei de dans modern „Torent” va finaliza cu graţie şi cea de-a douăzecea participare la „Flori în Oraşul Florilor”. De loc din Bacău, profesorul Grigorescu priveşte-acum înapoi cu mîndrie la zecile de ani de activitate, împărţiţi între pista atletică şi multitudinea activităţilor din Palatul Copiilor, totul plecînd de la selecţiile organizate pe-atunci în şcolile oraşului şi pregătirile de dans modern ţinute în diverse săli de sport ale instituţiilor de învăţămînt. „În 3-4 şcoli am construit la sală cu mîna mea”, îmi arată Grigorescu palmele, amintindu-şi de perioada incipientă, cînd Palatul Pionierilor nu beneficia de un spaţiu adecvat elementelor de acrobaţie.

atletism-lps-mgrigorescu

Anii au trecut şi, deseori cu sprijinul fondului comitetelor de părinţi, generaţii de elevi au urmat firul ciclului formativ în „Torent”, rămînînd de la vîrsta şcolii primare de-obicei pînă la absolvirea liceului, recunoştinţă pentru efortul depus de profesorii cercului. Remarcabil, rezultatele se văd deja la finele unei prime etape de pregătire, de minim 5-6 luni, în care un copil din ciclul primar cu aptitudini medii dobîndeşte în general deprinderile însuşite în combinaţii, exerciţii şi compoziţii coregrafice, la încheierea unui program de antrenamente de 3-4 ani apropiindu-şi o diplomă de onoare, conform proiectului propunerii de regulament interior elaborat de profesoara Aurelia Grigorescu.

Desigur, sunt multe şi multe repetiţii, sute de ore de antrenament, iar rezultatele vizibile se văd abia după acest ciclu de 3-4 ani, dar motivaţia muncii stă şi în excelentul exemplu oferit de Alina Hazotă, o fostă componentă a „Torentului”, care intra în „top 10” la cea de-a doua ediţie a Mondialului de atletism IAAF/Westel al juniorilor II, alergînd la vîrsta de 17 ani şi două luni suta de metri garduri în 14´36´´, la Debrecen, în 2001. Campioană şi recordmană naţională între juniorii III la 80 metri garduri, elevei soţilor Grigorescu i-au călcat pe urme Corina Bucurean şi Loredana Mureşan, şi ele debutînd la „Torent” la vîrsta de 5 ani.

Grigorescu, trup şi suflet la cei 61 ani ai săi între LPS Banatul şi Palatul Copiilor

„Torent”, un nume inspirîndu-se din terminologia de specialitate a gimnasticii, referindu-se la succesiunea rapidă a elementelor acrobatice, este fructul sufletului inimoşilor profesori Aurelia şi Marcel Grigorescu, iar dacă vedeţi un suplu „veteran” uşor grizonat, păşind grăbit între stadioanele „MV” şi „Dan Păltinişanu” şi sala Liceului Azur, ba chiar alergînd pe trotuare la cei 61 ani ai săi, e negreşit antrenorul, „dînd fuga” în a-şi sluji soţia, cu priceperea sa, la cercul de la Palatul Copiilor.

Marcel Grigorescu, după un antrenament la "MV" cu atleţii juniori ai LPS Banatul

Soţii Grigorescu nu rămîn doar cu superlativul cuceririi locului I la toate categoriile şcolare de vîrstă între palatele şi cluburile din ţară, cu ocazia concursului naţional din 1994, la Năvodari, ci se perfecţionează şi în plan profesional, Aurelia Grigorescu dobîndind în 2010 gradul didactic I cu lucrarea metodico-ştiinţifică „Contribuţii la eficientizarea componentelor pregătirii în cadrul cercului de gimnastică – dans modern de la Palatul Copiilor Timişoara”, în a cărei expunere la Universitatea de Vest a menţionat că motivaţia alegerii temei ţine de „faptul că nici pînă astăzi, în plină reformă a învăţămîntului românesc, nu s-a elaborat vreun concept privitor la sfera de acţiune, importanţa şi rolul Componentelor procesului de pregătire prefigurate pentru activităţile Cercurilor de profil de la Palate şi Cluburi ale copiilor” respectiv de „inexistenţa unor programe de specialitate pe profile şi nivele de instruire”.

Îl las pe profesor la cumpăna dintre ani în compania atleţilor săi juniori, spărgînd gheaţa de pe pistă înaintea antrenamentului şi împărţindu-se între antrenoratul la LPS Banatul şi activitatea alături de soţia Aurelia la Palatul Copiilor, şi îmi spun că de-ar exista mai mulţi asemenea inimoşi, Timişoarei sportive i-ar merge în mod sigur mai bine…

Revenim în curînd cu un reportaj de la antrenamente de gimnastică aerobică în cadrul Palatului Copiilor.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Sport de masă și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la „Torent” şi „Flori în oraşul florilor”, aniversări rotunde în 2011…

  1. Manuela spune:

    Va felicit pentru acest site a iesit foarte bine!

  2. Braina Carina spune:

    Este superb acest sait ! De acee este un spectacol Sambata la ora 9:30 pentru toti fanii torent in Centru !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei − 2 =

 


Ultimele articole din categoria Sport de masă: