Tiberiu Lajos, la debut de sezon în Campionatul „Alborz” Timiş 2014-2015: „Pentru mine satisfacţia este foarte mare că foşti fotbalişti şi-au găsit un rost în viaţă, lucrând în diverse firme, dar pe lângă asta n-au renunţat la balonul rotund, venind aici să joace cu colegii…”

Campionatul de minifotbal “Alborz” al judeţului Timiş a pornit la drum în această dimineaţă cu primele jocuri ale rundei inaugurale în Liga 1, elită de 18 grupări a celor patru eşaloane pe “teren mic”, la baza “Ştiinţa” din centrul Timişoarei, debut punctat de Tiberiu Lajos, organizator al competiţiei ce a crescut anual în anvergură, însemnătate şi popularitate.

Tiberiu Lajos

 

 

“În primul rând echipele s-au întărit foarte mult în această vară, anunţându-se aşadar un campionat foarte echilibrat. La nivelul ligilor I şi a II-a activează formaţii foarte bune şi se anunţă a fi mai multe pretendente la titlu. Vor fi mai multe meciuri atractive ca niciodată şi deja dimineaţa primei etape a programat un derby, AEM – AS WMT Giroc, câştigat de finalista Cupei României 2014 cu 2-1. Şi runda a II-a propune un derby tradiţional, MAV Sports – AS WMT, aşadar întrecerea e captivantă încă din start. Nu poate decât să ne bucure…”, a explicat fostul arbitru divizionar Tiberiu Lajos, unul dintre pionierii şi principalii promotori ai acestui joc care a câştigat mult teren în ultimii ani, de pe plan local, timişean, la nivel naţional, iar apoi cu „careul” de triumfuri al României pe plan continental, la nivelul selecţionatelor naţionale.

Spunând că numeroase grupări timişene de minifotbal s-au întărit, Lajos a confirmat că vara aceasta a fost mai prielnică întrecerii „Alborz” în privinţa înregimentărilor decât în anii precedenţi, „da, am văzut un aflux de jucători noi, şi de echipe noi. Au mai venit dintre foştii fotbalişti, dar şi actuali legitimaţi în Campionatul Judeţean Timiş de fotbal sau chiar din Divizia D, unii care s-au lăsat de fotbal şi s-au reorientat spre minifotbal… Un nume ar fi Dorel Stoica, fost la U Craiova, dorit de Agma Tiucă”.

Lajos pune succesul competiţiei şi magnetismul în rândul foştilor şi chiar actualilor fotbalişti pe investiţiile şi buna organizare a grupărilor dornice să concureze la „Alborz”, grupări susţinute de companii multinaţionale dar nu numai din domeniul privat, ca un mod de fortificare a spiritului de echipă şi în afara activităţii de zi cu zi, pentru legarea de amiciţii şi oferirea unui cadru prielnic de destindere: „Cred că aici, la noi, în Timiş, e un caz nu neapărat particular dar fericit prin faptul că numeroase companii multinaţionale sprijină minifotbalul, asigurând cheltuielile echipelor şi având în componenţa loturilor angajaţi, care muncesc în respectivele firme şi joacă minifotbal la fine de săptămână. Pentru mine satisfacţia este foarte mare că foşti fotbalişti şi-au găsit un rost în viaţă, lucrând în diverse firme, dar pe lângă asta n-au renunţat la balonul rotund, venind aici să joace cu colegii şi foşti colegi sau adversari din fotbal”.

Tibi Lajos a enumerat câţiva ex-divizionari precum Utfineanţ sau Naidin, de fapt investit căpitan al pretendentei la câştigarea Diviziei D Timiş, ASU Politehnica Timişoara, dar şi fotbalişti deveniţi internaţionali de succes în minifotbal, „Miro Nicolin, Costândana, nume deja consacrate în minifotbalul european…”

Aşadar o simplă miuţă între prieteni, ca un preambul la o şezătoare în jurul câtorva… beri, după cum se punea în mişcare acum ceva ani competiţia timişoreană de minifotbal, s-a metamorfozat într-o întrecere în toată puterea cuvântului, şi în continuă creştere.

În privinţa vârstei participanţilor, „sunt echipe cu o medie destul de ridicată, sunt altele destul de tinere dar am văzut că la majoritatea se îmbină cei de peste 35 de ani cu cei sub 30, chiar sub 25. Nu pot să spun că există formaţii exclusiv cu tineri sau exclusiv în vârstă. Este o simbioză între două, chiar trei generaţii. Sunt şi jucători de 16-18 ani dar şi decani de vârstă, la Profesorii…”

Ca noutăţi în ceea ce priveşte regulamentul, „o importantă schimbare a survenit la regulile de joc: dacă până acum se repunea cu piciorul de la margine, ne-am aliniat la regulamentul aplicat şi la Campionatul European, cu aruncare ca la fotbal; este cea mai importantă nouă prevedere. În plan organizatoric ar fi poate că am introdus anumite restricţii în ceea ce priveşte accesul în incintă şi la vestiare, s-au confecţionat ecusoane pentru oficiali, 2 antrenori şi 2 delegaţi de echipă, care pot să aibă acces în baza acestui mod de identificare”.

Tiberiu Lajos a reamintit totodată că „la minifotbal au drept de joc numai sportivii amatori, nu au drept de joc fotbaliştii legitimaţi în Liga 1, 2 şi 3, iar la noi, în Timiş, au acces jucători de liga a IV-a, unul singur la o echipă. Ceilalţi pot evolua ca amatori iar jucătorii de futsal n-au drept de joc, fiind sporturi diferite. FRF ne-a interpelat de două ori pentru o colaborare, ca amatorii de la futsal să aibă drept de joc şi la minifotbal, iar cu ocazia Cupei Magic, ce are loc la finele lunii, la Iaşi, sub egida FRF, se va întruni Comitetul Executiv şi se va lua o decizie din partea minifotbalului în acest sens”.

Lajos a mai explicat că întrecerii „Alborz” nu i s-au alăturat sponsori noi în plan financiar dar „oricum pe plan local este un interes major din punct de vedere al companiilor iar în varianta aceasta nu-i mai solicităm pentru sponsorizări, căci implică un efort susţinut să sprijine echipele pe care le-au înscris”.

Numărul competitoarelor este în stagnare, 122 pe 4 nivele, cu mai multe serii în eşaloanele 2-4, dar mai degrabă „pentru că spaţiul nu ne permite să mai acceptăm şi alte formaţii, căci se joacă sâmbăta de la 9 la 24, iar duminica la fel, cu amendamentul că ar fi totuşi 10 echipe noi faţă de sezonul trecut. Sunt multe echipe de judeţ care sunt susţinute de anumite persoane şi primării, însă sunt şi unele axate doar pe întrecerea noastră, Maracana Biled cred ar fi un exemplu în acest sens, e pur de minifotbal. Dar în general sunt formaţii conglomerat, şi cu fotbalişti activi în ligi mici dar şi cu jucători doar de minifotbal”.

În privinţa faptului că deşi „Alborz” e poate cea mai bine structurată şi competitivă întrecere judeţeană din fotbalul românesc, dând totodată şi mai mulţi selecţionabili României, deveniţi anual campioni continentali, valoare ce nu se regăseşte însă şi în triumfurile la nivel naţional pe plan intern al reprezentantelor Timişului în turneul final al campioanelor respectiv în Cupa României, Lajos a semnalat că explicaţia e simplă: „Valorile sunt dispersate pe cele 18 echipe de Liga I, căci sunt foarte multe care-şi doresc să câştige campionatul, şi atunci probabil că jucătorii pe care-i au în componenţa loturilor nu sunt neapărat de aceiaşi valoare. Iar ca meciuri la turneele finale, le-a cam dezavantajat mereu pe reprezentantele noastre faptul că în toate jocurile au ajuns să fie eliminate la loviturile de departajare, şi nu poţi să zici, căci au evoluat în general mai bine decât oponenţii. S-a văzut şi în transmisiile în direct, căci unele meciuri au fost difuzate. AEM în finala Cupei României a jucat mai bine şi la fel MAV Sports cu campioana, Ploieşti 2010, a jucat mai bine, cu ocazii, dar şi norocul face parte din joc. Din păcate nu s-a câştigat în ultimii ani, de 3 ani încoace”.

Cum organizatorul lui „Alborz” este şi selecţioner al reprezentativei naţionale precum şi cu o importantă implicare în Federaţia Română de Minifotbal, de unde a făcut pasul spre „jocul-mamă” noul conducător federal Răzvan Burleanu, la FRF, Lajos a reamintit şi reperele din viitorul apropiat al jocului pe „teren mic”: „Campionatul European e programat în luna noiembrie, în Israel, iar în septembrie Comitetul Executiv va lua o decizie în privinţa găzduirii sale, în funcţie de conflictul din zonă. România a câştigat 4 turnee finale la rând, şi anul trecut, când au fost 24 de naţiuni la start, număr care se menţine. Apoi, în martie 2015 va avea loc primul Campionat Mondial, pentru care România este prima calificată reprezentând Europa, care mai are printre alte participante pe Cehia, Germania, Croaţia. Va fi cu 16 formaţii, în SUA. Campionatul Alborz a avut 4 reprezentanţi ca jucători în lot însă acum lupta se arată a fi mai mare pentru selecţie, între cei 15”.

Ca un ultim gând, tot despre „Alborz”, sau mai exact despre lupta pentru şefie în Liga 1: „7-8 echipe vor fi implicate cu certitudine pentru podium şi va fi interesant căci cele cu pretenţii, în primele 5, s-au întărit foarte mult. Dar vor fi şi surprize, sunt convins, poate chiar dintre cele nou venite, promovate”.

* Conform obiceiului, Sporttim prezintă pe coloana dreaptă a secţiunii Minifotbal rezultatele etapei în ligile I şi a II-a, ierarhiile la zi şi programul rundei viitoare.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Futsal/Minifotbal, Sport de masă și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru × 4 =

 


Ultimele articole din categoria Futsal/Minifotbal: