Tamara Savu, director CSŞ1: „Există acest CSM, căruia i s-ar putea da atenţie”

Tamara Savu, director al Clubului Sportiv Şcolar 1 Timişoara, unul dintre principalele motoare de selecţie, modelare şi lansare a juniorilor localnici în sportul de performanţă, amintea deunăzi de necesitatea de a se da atenţie Clubului Sportiv Municipal, în existenţă şi care printr-o restructurare bine gîndită ar putea crea cadrul optim pentru cooptarea în rîndul seniorilor a potenţialilor performeri ce altfel pleacă an de an din mîinile CSŞ1, CSŞ Bega, LPS Banatul spre alte grupări din ţară sau străinătate.

„Cine ar alcătui un club de seniori, în aceşti ani? Dar cîtă vreme există acest CSM, i s-ar putea da atenţie, astfel încît să aibă puterea de a coopta 3-4 juniori, potenţial performeri adevăraţi, în noi secţii bine structurate pentru seniori. Astfel s-ar crea trecerea firească de la nivelul juniorilor la cel al seniorilor iar tinerele talente crescute la CSŞ1 sau CSŞ Bega s-ar regăsi în echipele de seniori ale Timişoarei. Există sportivi localnici care sigur ar merita să fie ţinuţi însă sunt foarte puţini profesionişti care s-au implicat în a forma echipe de seniori”, sugerează Savu reorganizarea unui club municipal care, şi pînă acum, graţie dublei legitimări a unor sportivi, ca juniori la grupările şcolare dar şi la CSM, a avut rezultate şi a punctat pe seama acestei conlucrări.

Savu, prezentă zilele trecute la premierea sportivilor clubului în festivităţile de la Primărie respectiv fosta Prefectură, în calitate de director al unui club dedicat creşterii copiilor şi juniorilor, cunoaşte în detaliu starea de fapt ingrată în care tineri de-ai locului, plămădiţi cu mult efort din numeroase puncte de vedere în cadrul grupării CSŞ1, sunt pierduţi pe mai nimic, în detrimentul viitorului sportiv al urbei dar în favoarea unor formaţii care mai devreme sau mai tîrziu vin la cîştig pe terenul Timişoarei.

Ce oraş şi-ar permite să aibă o junioară triplă campioană naţională la seniori, cu alte cuvinte deja consacrată din aceste locuri, doar pentru a o pierde în favoarea altor grupări? Exemplul Soniei Olariu, badmintonista CSŞ1 pozînd alături de Tamara Savu la decernarea Premiilor de Excelenţă ale Municipalităţii, şi care fără aportul părinţilor şi al cîtorva pasionaţi de sport n-ar fi accesat treptele performanţei, nebeneficiind de sprijinul oficial al oraşului, nu este unicul din cadrul festivităţilor de la Primărie şi Palatul Administrativ, destui alţi încă juniori localnici absentînd în virtutea trecerii lor vremelnice la alte centre sportive din ţară.

(În fotografie, Tamara Savu şi tineri badmintonişti timişoreni, Andreas Niemersheim, Sonia Olariu şi Dan Ilin).

Dînd exemplu Clubul Sportiv Şcolar 1, al cărei directoare este, Tamara Savu a subliniat că sunt soluţii de autofinanţare în sport, veniturile proprii pentru CSŞ1 provenind din închirierea camerelor de internat cu cantină, de pe strada Amforei 4, unde majoritatea rezidenţilor, cu excepţia a 4 camere rezervate caiaciştilor şi gimnasticii din cadrul clubului, sunt elevi şi studenţi, şi de asemenea din închirierea cabanei Gărîna sau a sălii destinată luptelor din zona Căii Aradului, unde sunt găzduite contracost şi alte sporturi.

Savu spune că şi baza nautică de kaiak-canoe de pe malul Begăi, pe Bulevardul Vasile Pîrvan, alcătuită din hangar, o incintă şi un teren de fotbal, ar putea fi exploatată într-un mod lucrativ, pentru croaziere de agrement pe canal, aviz amatorilor, cu puncte de pornire şi ancorare la ponton, în cazul unei investiţii în mai multe ambarcaţiuni pretabile navigaţiei de pasageri. Directoarea Tamara Savu a amintit totodată şi de nefericita stopare timp de 3 ani la rînd pe motivul neobţinerii unor avize a demarării unei investiţii de 5 milioane euro, de nivel olimpic, la fostul bazin în aer liber Usoda, tot din partimoniul CSŞ1.

Potenţialul material şi mai ales uman al Timişoarei sportive este substanţial însă cel logistic, influenţat de jocuri de culise, frînează orice proiect major, benefic întregii comunităţi. Iar revenind la importanţa întăririi Clubului Sportiv Municipal, Tamara Savu, absolventă a Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti cu specializarea nataţie şi badminton, a spus că „orice Consiliu Local ar fi înţeles necesitatea consolidării unui CSM puternic şi importanţa susţinerii unui astfel de club spre binele sportului local în întregul său, şi nu să se ajungă la situaţia ca un club privat de fotbal să încaseze de zeci de ori mai mult decît alţii”.

CSŞ1, conform Tamarei Savu, s-a regăsit în ultimii ani între cele mai bune cluburi sportive şcolare din ţară respectiv în primele 50 dintre toate grupările naţionale, postură pentru care şi-a atras fonduri sporite din bugetul Ministerului Învăţămîntului.

Acest subiect viu dezbătut şi controversat, legat de finanţarea FC Politehnica din banul public în detrimentul sportului timişorean în întregul său, revine sistematic pe buzele interlocutorilor din lumea sportului local ce nu ţine de fotbal, impunîndu-se măcar două întrebări. De ce copii de-ai locului, din oraş sau împrejurimi, şi care sunt iniţiaţi cu migală la cluburile şcolare locale, nonfotbalistice, sfîrşesc prin a fi nevoiţi să se dezrădăcineze şi să apere culorile altor grupări, de prin alte părţi, după ce în cursul creşterii lor aici adună salbe de medalii naţionale sau internaţionale întru prestigiul urbei noastre, şi asta doar pentru că oficialităţile nu sprijină continuitatea activităţii lor, şi la seniori, în cadrul unui CSM timişorean puternic? Şi de ce un unic club privat, condus la nivel managerial şi tehnic de mercenari axaţi mai degrabă pe achiziţionarea de non-localnici pe contracte generoase, şi care pe deasupra absoarbe fonduri publice total disproporţionate în comparaţie cu performanţele fără vreun trofeu la activ de 30 de ani, poate fi încă privit din birouri capitonate ca un bun al tuturor timişorenilor în condiţiile în care tribunele mai degrabă goale sunt dovada reală a rupturii club-susţinător?

Acest articol a fost publicat în Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Tamara Savu, director CSŞ1: „Există acest CSM, căruia i s-ar putea da atenţie”

  1. mariana spune:

    tot ce spune aceasta doamna este adevarat ,dar sa speram ca va citi articolul cei care trebuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − 4 =

 


Ultimele articole din categoria Sport juvenil: