Vasile Hapun câștigă a 7-a ediție a Campionatului Național de Squash. Cinci din primii 8 la elită, sub 18 ani

Peste o sută de meciuri jucate sâmbătă și 65 duminică, puse în scenă de Federația Română de Squash în Infinity Sport Arena cu ocazia celei de-a șaptea ediții a Campionatului Național. Bornă tocmai atinsă în ascensiunea și expansiunea în România a acestei dinamice ramuri care captează imaginația tot mai multor tineri și juniori, printre fruntași și în weekend în categoria elită. Iar Timișoara este cât se poate de activ implicată în avântul disciplinei cu rachetă, din mai multe puncte de vedere. Enumerate mai jos într-o succintă trecere în revistă a pașilor înainte efectuați și în 2018 pe terenurile locale de squash, cu privire spre 2019…

Așadar, Campionatul Național 2019 al Federației Române de Squash a dat la sfârșitul săptămânii trecute semnalul major al unui nou sezon competițional plin pentru un sport în plină dezvoltare în România, manifestându-se ca atare și prin prezențe de succes pe plan internațional.

Pe plan intern, cea de-a șaptea ediție a fost câștigată duminică de Vasile Hapun, în vârstă de 22 de ani, cu 3-0 la seturi în finala cu Bogdan Vasile, favoritul numărul 1 al categoriei învingându-l pe juniorul în vârstă de 17 ani din grupul favoriților 5-8 cu 11-8, 11-6 și 13-11.

Iar notabil în ceea ce privește tinerețea competitorilor care au luat cu asalt primele poziții ierarhice, cinci dintre primii 8 jucători la categoria de elită au vârste sub 18 ani.

Timișorenii și-au jucat și ei rolul lor în capitală, păstrându-și de fapt un titlu divizionar, iar următorul concurs important este programat tocmai pe malurile Begheiului, și anume Cupa Helios, peste nici o lună de zile, pe 15-17 martie.

Mai precis, clasările celor din Timișoara la întrecerea națională din București au fost după cum urmează…

În Divizia A, locul 4 pentru Daniel Sima, locul 17 în cazul lui Mircea Dragoș respectiv locul 26 pentru Marcel Răsădean. La feminin, în cadrul Diviziei A, locul 5 pentru Aida Rosenblum, în vreme ce Nicoleta Bălășiu și Anca Ștefancu au fost vecine ierarhice, pe pozițiile 11-12.

În Divizia B, locul 2, vicecampion pe țară al categoriei, Casian Colcher, pe locul 5 situându-se Sebastian Mogoșanu iar pe locul 8, Rareș Prodan. Iar în Divizia C, locul I pentru Andrei Mitran.

Dar iată ce a însemnat anul 2018 în squash pentru Timișoara, ca principale borne de reper…

În primul și în primul rând, al cincilea an plin de creștere a comunității acestei ramuri în capitala Banatului. Care deține 9 terenuri în 4 cluburi, și anume Helios Sport Club, Daf Junior Sport, Squash Sport Arena și The Squashers.

Totodată, activează peste 60 de jucători care participă la concursuri locale săptămânale și lunare. Iar unul semnificativ de care numele Timișoarei a devenit legat în mod tradițional este cel al Cupei României, de 5 ani consecutivi, Cupa României la Squash fiind inclusă între cele mai importante întreceri de squash din țara noastră.

În plus, trei etape naționale dintre cele zece sunt organizate în Timișoara. Totodată, echipa Helios Sport Club este situată pe locul 4 în clasamentul pe țară al cluburilor, iar formația SquashTM, pe 6.

În ierarhia națională individuală au intrat în top 10 trei jucători din Timișoara, și anume Daniel Sima pe locul 6, Marcel Răsădean pe 9 și Mircea Dragoș pe 10, la fete fiind chiar 6 între primele 20: Aida Rosenblum pe locul 2, Ania Nemedi (locul 4), Anca Ștefancu (locul 9), Nicoleta Bălășiu (locul 12), Ramona Pârâianu (locul 16) și Antonia Cioban, pe locul 18 ca junioară de 17 ani.

Vești bune și de la categorii mai mici de vârstă, un junior din Timișoara câștigând un concurs internațional la categoria BU11, în cadrul RJO (Romanian Junior Open), și anume Rareș Popovici, elevul în vârstă de 10 ani. Iar nu în ultimul rând, secretar al Federației Române de Squash este tocmai Daniel Sima, jucătorul timișorean care activează pentru Helios Sport Club.

Și ce înseamnă printre altele anul 2019 pentru squash-ul din Timișoara?

Primele semne, prin prisma participării la Campionatul Național din weekend, ar fi cel puțin la fel de încurajatoare. Astfel, campionul național al Diviziei C este de pe malurile Begheiului, în persoana lui Andrei Mitran, fiind pentru cel de-al 3-lea an consecutiv când un timișorean câștigă Divizia C. Totodată, locul 2 la Divizia B, prin Casian Colcher.

În perspectivă, trei timișoreni care vor face deplasarea la Campionatul European 2019 și vor reprezenta România pe 4-7 aprilie, și anume Daniel Sima, Mircea Dragoș și Aida Rosenblum.

Semn al creșterii apetitului pentru squash, încă două cluburi de squash își vor deschide porțile în acest an în Timișoara, ducând astfel numărul terenurilor la 13. Iar obiectivul declarat al celor două cluburi afiliate la FRS este de a dezvolta sectorul juvenil și de a atrage cât mai mulți copii pe teren. Care se arată a fi tot mai fertil în squash, câștigând noi adepți.

Dar iată și ierarhiile naționale la feminin și masculin…

Acest articol a fost publicat în Squash și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu × = 8

 


Ultimele articole din categoria Squash: