100 la Buziaş, 3 învingători: Dragomirescu, Pachia şi Homone

Duelul minţii a reunit la Buziaş zilele trecute exact o sută de şahişti cu ocazia „Festivalului şahist Cupa 8 Martie”, cuprinzînd 3 concursuri distincte, şi anume Openul internaţional feminin al României precum şi „Memorialul Pius Brînzeu” pentru jucători cu coeficient Elo până la  2200 respectiv pentru copii până la 10 ani. Angela Dragomirescu la feminin, Mihai Pachia la seniori şi Daniel Ifrim-Homone la copii au cîştigat întrecerile respective.

Mai jos, ierarhii şi cîteva consideraţii despre întrecerea demarată încă din 2003 şi purtînd pe secţiuni ale sale numele fostului Rector al Institutului de Medicină Timişoara în perioada 1946-1976 respectiv vreme de 22 de ani director al Clinicii de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie, care îi poartă de asemenea numele. Pius Brânzeu, născut la 25 ianuarie 1911 în Vulcan (Hunedoara), a fost şi un pasionat pictor şi scriitor şi a trecut în nefiinţă în 2002. Dar mai întîi clişeele surprinse la întreceri…

A.J. Şah Timiş a organizat competiţia în colaborare cu F.R. Şah, Consiliul Judeţean Timiş, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş, CARP Timişoara, Hotel BRD Buziaş, Clubul Copiilor Buziaş. La turneul feminin au participat 14  jucătoare din Serbia, Ungaria şi România, scopul acestui concurs fiind de a oferi tinerelor  talente din România posibilităţi noi de afirmare dar şi de a reactualiza tradiţia organizării de competiţii la Buziaş, gazdă a competiţiei la Pensiunea Carp.

Angela Dragomirescu (S.H. Cugir), s-a impus cu 8 puncte, devansîndu-le în frunte pe Irina Ionescu (CSM Bucureşti), Erdos Boglarka, din Ungaria, o jucătoare sub 20 de ani, ambele cu 7,5 puncte, respectiv Narcisa Lavinia Drăgulescu (CS Studenţesc Medicina Timişoara) şi Daria Ionescu Vişănescu, o şahistă sub 16 ani, de la acelaşi club, ambele cu 5 puncte.

Dragomirescu, care a avut o bună prestaţie şi la recent încheiatul Campionat Naţional individual de la Sărata Monteoru, este mama talentatului Robin-Alexandru Dragomirescu, proaspăt absolvent al Colegiului Naţional „C.D. Loga” şi reprezentant exponenţial al noului val în şahul timişorean, mutînd pentru CS AEM Luxten, în plus – un polist convins.

Turneul s-a desfăşurat pe parcursul a 9 runde, jucîndu-se la un ritm de 90 minute / jucătoare toată partida plus 30 secunde / mutare începând cu mutarea 1. La finele  concursului s-au acordat premii în valoare de 8.000 lei precum şi cupe şi diplome. Arbitru FIDE Mihai Partenie a arbitrat un concurs desfăşurat în condiţii  deosebite.

Mihai Pachia, de la CS Studenţesc Medicina Timişoara, s-a impus în „Memorialul Pius Brînzeu”, OPEN general cu Elo până la 2200, triumfînd pe un podium cu şahişti adunînd cîte 5,5 puncte, şi anume colegul său de club Liviu-Cătălin Lung şi Mircea Târziu, de la CSM Lugoj.

Între cei 4 şahişti cu cîte 5 puncte s-au remarcat juniorii Adrian Delgado-Vlaic, la categoria sub 16 ani, şi Horia Daniel Bogdan, la U18. La acest concurs desfăşurat la Hotel  BRD Buziaş au participat 48 de  jucători din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, cu reprezentanţi ai localităţilor Sânandrei sau Giroc. Scopul acestui concurs a fost de a oferi jucătorilor de şah un concurs puternic de pregătire şi afirmare, care se comunică la FIDE. Concursul s-a desfăşurat pe parcursul a 7 runde, jucându-se la un  ritm de 90 minute per jucător, la final acordîndu-se premii în valoare de 1.000 lei, 10  cupe, medalii şi diplome.

La „Memorialul Pius Brînzeu”, OPEN general pentru copii până la 10 ani, au participat 36 de copii din judeţele Timiş şi Arad şi s-a desfăşurat  la  Clubul  Copiilor  din  Buziaş. Au fost reprezentate şi cluburi din Dumbrăviţa, Şag sau Giroc iar învingător a fost Daniel-Ifrim Homone, de la Clubul de Şah din Dudeştii Noi, de la categoria sub 10 ani, care a acumulat 7 puncte. L-au urmat pe podium Bogdan-Ştefan Drăghici (CSS1 Timişoara; U8), cu 5,5 puncte, şi Rareş Octavian Nica (CS Mediator Giarmata Vii; U10), cu acelaşi punctaj.

Scopul acestui concurs a fost de a oferi copiilor un concurs puternic de pregătire şi  afirmare care se comunică la F. R. Şah. Concursul s-a desfăşurat pe parcursul a 9 runde, jucându-se la un ritm de 61 minute/jucător. La finele concursului s-au acordat 10 cupe, medalii şi diplome.


 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Şah, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ unu = 2

 


Ultimele articole din categoria Şah: