Centenar: şcoala din Tormac, pepinieră de lupte a CSS1

Şcoala cu clasele I-VIII din Tormac a aniversat în data de 11 noiembrie împlinirea unui secol de la inaugurare iar la ora sărbătoririi centenarului, programată luni dimineaţă, în 2 aprilie, nu va fi omisă ca parte integrantă a activităţii unităţii de învăţămînt nici dedicaţia profesorilor de Educaţie Fizică şi Sport şi a elevilor cu înclinaţii către activitatea fizică. Dintre care, unii se aliniază cu succes la întreceri la nivel local şi judeţean în atletism, lupte libere şi tenis de masă.

Astfel, Şcoala cu clasele I-VIII Tormac, a cărei sală de sport a fost folosită pentru prima dată de copii în anul 1975, în urmă cu aproape patru decenii, are în derulare un contract de colaborare cu Clubul Sportiv Şcolar numărul 1 Timişoara în practicarea luptelor libere, ramură în cadrul căreia elevii şcolii au obţinut rezultate deosebite la nivel local şi judeţean, adunînd cîteva victorii prin Albert Lörincz şi Dana Pătraşcu, ambii din clasa a VI-a respectiv Denisa Stegaru, din clasa a VII-a. Echipa de lupte libere din comuna timişeană Tormac este condusă de profesorul antrenor Valentin Mihăila şi instructorul sportiv de lupte libere Radu Lazăr.

Totodată, eleva Tóth Csilla, din clasa a VII-a, a obţinut locul 5 la Campionatul Judeţean de tenis de masă disputat în acest an la Lugoj,  iar în ceea ce priveşte concursurile judeţene de atletism, în anul 2010 s-au remarcat elevii Alina şi Daniel Bonta, clasaţi pe locul I.

Profesor de Educaţie Fizică şi Sport la unitatea de învăţămînt din Tormac este Andrei Pobega, fost absolvent al Centrului de copii şi juniori ai Politehnicii, în generaţia 2001.

Ca scurt istoric, şcoala nouă a avut 5 învăţători, şi anume Zöld Zoltán, Bányai Péter,Valkay György, Kádár Sándor şi Benedek József, care au instruit copiii din Tormac pînă la începutul Primului Război Mondial. În anul şcolar 1926-1927 a fost introdus învăţământul obligatoriu de 7 clase, în şcolile statului limba de predare fiind limba română. Cele două şcoli, cea de stat şi cea reformată, au fost comasate în 1955 într-o singură şcoală cu două limbi de predare: la clasele I-IV, în limba română, iar la clasele I-VII, în limba maghiară. În anul şcolar 1962-´63 lua fiinţă prima clasă de a V-a cu limba de predare română iar anul 1965, cînd se începea construirea unei clădiri cu patru clase, se consemna absolvirea primei generaţii de absolvenţi de opt clase.

Cei 209 elevi ai şcolii, dintre care 143 la secţia română şi 66 elevi la secţia maghiară, sunt călăuziţi în ale cunoaşterii de 6 învăţători şi 12 profesori, în rândul cadrelor didactice regăsindu-se foşti elevi ai acestei şcoli. Îmbunătăţirea condiţiilor de activitate ale şcolii se datorează muncii pline de abnegaţie a profesoarei Ibolya Peres, care de 9 ani conduce cu pricepere şi devotament această instituţie, într-o bună colaborare cu comunitatea locală.

În acest răstimp s-au realizat lucrări de renovare a celor două şcoli, în prezent construindu-se o nouă şcoală, ce va corespunde standardelor europene.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Sport juvenil, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 × = douazeci patru

 


Ultimele articole din categoria Sport juvenil: