Enigma finalului de an. De ce a fost forţat Diaconu?

Penibilul, ridicolul, a fost evitat în ceasul al 12-lea. De fapt, cu nici 24 de ore înaintea festivităţii de premiere a celor mai buni sportivi ai judeţului Timiş în 2011. Ar fi fost jenant şi cu serioase repercusiuni asupra credibilităţii pe viitor a unor ierarhii de final de an, care, şi aşa, oricât de minuţios ar fi întocmite, tot cad pradă subiectivismului. Alexandru Diaconu, scrimerul Universităţii, a fost exclus în ultima clipă dar pe bună dreptate dintre primii 10…

Întrebarea însă rămâne… De ce a fost floretistul Alexandru Daniel Diaconu „împins” şi „forţat” cu atâta nonşalanţă întru a ieşi în prim-plan? Din câte ne-a explicat foarte clar Flavius Nastor, director al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Timiş, forul pe care îl conduce este în primul rând echidistant faţă de toţi performerii aspiranţi la recompense, ideea de bază fiind întocmirea unor clasamente conform cu realitatea dată de performanţele obţinute, iar în al doilea rând depinde ca procedură pentru departajarea sportivilor de înştiinţările primite în privinţa reuşitelor acestora sub semnătură şi ştampilă de la cluburile aparţinătoare.

Cu alte cuvinte, şi dacă DSJT a constatat pe portalul oficial al Federaţiei Internaţionale de Scrimă, www.fie.ch, că fişa rezultatelor internaţionale ale floretistului Alexandru Daniel Diaconu pe 2011 include cu totul alte competiţii la care a participat, majore şi unde a înregistrat rezultate mult mai modeste decât cele ale locurilor 3 amintite în adresa primită de forul judeţean de la clubul aparţinător, organismul condus de Nastor tot era obligat să ia în calcul, conform procedurii la nivel naţional, doar detaliile primite de la gruparea „mamă” a sportivului, şi nu alte date, fie şi de pe buletinele oficiale de informare ale respectivelor discipline sportive.

Ca o paranteză, Nastor s-a exprimat ieri, într-un dialog purtat cu www.sporttim.ro pe această delicată temă înaintea răsturnării situaţiei şi a excluderii lui Diaconu din top, că va propune într-o viitoare reuniune a ANST modificarea procedurii în ceea ce priveşte provenienţa datelor ce sunt luate în calcul ca rezultate la întocmirea ierarhiilor, altfel mai putând ieşi sportivi de bronz la „Cupa Mondială” care de fapt au încheiat pe 72 la Campionatul Mondial…

Cu alte cuvinte, forul sportiv timişean nu a avut de ales în acest caz, dar a deschis portiţa disponibilă conform aceloraşi proceduri, interpelând federaţia naţională de profil în privinţa rezultatelor sportivului Diaconu. Care Federaţie Română de Scrimă a răspuns în ceasul al XII-lea, şi după ce forul judeţean dădea publicităţii cu peste 48 de ore înainte topul celor mai buni 10 timişeni cu Diaconu nicăieri altundeva decât pe locul 2, salvând totuşi în cele din urmă situaţia. Dacă federalii nu confirmau faptul că respectivele locuri 3 erau obţinute în competiţii nu de mare anvergură, şi implicit performanţele nemeritând punctajul atribuit, Diaconu ar fi rămas fain frumos pe doi, în detrimentul altora, mai merituoşi.

Iar aici e o mare diferenţă între Campionatul Mondial, unic şi de neconfundat, indiferent de sport, inclusiv scrimă, în care Diaconu se foloseşte de floretă, şi denumirea Cupa Mondială, sau oarece reuniuni de Grand Prix ori alte partide internaţionale. La care mai mărunte evenimente componentul Clubului Sportiv Universitatea Timişoara o fi încheiat el pe 3. Dar la Mondial a sfârşit pe 72…

Şi acum, întrebarea…

Dacă Direcţia poate fi disculpată, ca fiind cel mult naivă în a încurca borcanele, Campionatul Mondial cu alte mai mărunte întreceri, în schimb Clubul Sportiv Universitatea poate fi suspectat că nu a greşit complet în necunoştinţă de cauză.

A fost Diaconu „forţat” pentru dobândirea prestigiului? Cel mai plauzibil. Imaginaţi-vă. Un floretist de la „U”, al doilea pe Timiş în 2011Pentru banii din premiu? Greu de crezut, la cât de frugal sunt recompensaţi performerii din ziua de astăzi, deşi – deşi! – fiecare bănuţ contează. Sumele atribuite, respectabile în felul lor, la cât e darea de mână a autorităţilor, rămân totuşi picături de apă pe capotele de Bentley visate ca emancipare pe scara socială de fufele mileniului III. Sau să existe un grad de megalomanie? Nimic surprinzător. Să privim în jur la câţi nu dau în disperare din coate să se caţere pe falsa piramidă valorică a vremurilor noastre, de parcă viaţa le-ar atârna de un fir de aţă, încercând să-şi apropie recompense, onoruri, titluri ori bunuri nemeritate sau exagerate, pentru a ne da seama că mai nimeni nu e imun în faţa impetuozităţii flagelului parvenirii. Ca imagine sau avuţie.

Răspunsul îl găsiţi Dumneavoastră. Cert este că farsa a fost curmată iar Diaconu poate fanda şi în anii viitori pentru străpungerea topului zece… Şi totuşi, pentru câteva săptămâni, numele său a fost acolo, sus, auzindu-se astfel şi de scrimă, cu a sa floretă, ca sport între sporturi, ceea ce, culpă comună, presa sportivă nu prea pune în lumină.

Se spune că publicitatea, fie şi rea, tot publicitate rămâne, iar astfel s-a auzit şi de Diaconu, locul 32 în 2011 la Campionatul European de la Sheffield, la floretă, care aşadar există. De rău din această poveste cu gust amar s-a auzit aşadar de CS Universitatea, cea cu ştampila şi semnătura în privinţa performanţelor lui Diaconu, cea atât de îngrozitor de neperformantă în voleiul timişorean, încât echipa feminină a fost torpilată din peisaj pe când Lugojul e în top 6 naţional, iar cea masculină e ţinută cât să nu aibă aceeaşi soartă…

E o poveste ce reliefează cât se poate de bine la urma urmei ridicolul existenţei umane. Totul, dar totul este un mare, mare hohot, şi dacă ne-ar vedea cineva din înalturi, ar pufni necontenit în râs. Ne poate oare cineva scăpa de propriul nostru sine? www.sporttim.ro şi-a mai făcut o dată datoria, nimic special, ci doar în a semnala şi trage de mânecă în privinţa unei evidenţe, dar şi a lua această „reuşită” în serios tot la fel de ridicol ar fi.

Acest articol a fost publicat în Scrimă, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci × = 30

 


Ultimele articole din categoria Scrimă: