www.sporttim.ro, sursă preluată de portalul oficial olimpic

Spre lauda lor, 4 sportivi timişeni şi-au cîştigat locul în delegaţia de puţin peste 100 de competitori a României la Jocurile Olimpice de vară Londra 2012, ce demarează vineri, fiind vorba de tineri performeri lansaţi de cluburi locale şi care, cu o singură excepţie, îşi continuă carierele la formaţii bucureştene. Bulimar (16 ani) şi Cotuna (21) în gimnastică, Pîrghie (20) şi Mada (23) pe ape, în canotaj respectiv kaiak, au ajuns într-atît de departe fiind şlefuiţi ani buni pe plan local. Iar în succintele fişe de prezentare întocmite de portalul oficial al întrecerii mondiale, www.london2012.com, organizatorii au preluat ca sursă www.sporttim.ro, în cazul unui amănunt despre timişenii noştri.

Însemnele olimpice la baza nautică de la Eton Dorney, la cîteva zeci de kilometri în vestul Londrei

Diana Laura Bulimar, unică reprezentantă a sexului frumos şi mezină a careului timişean, ţinteşte cu echipa feminină de gimnastică a României finala pe echipe de marţi 31 iulie, sportiva care în 22 august va împlini vîrsta de 17 ani pregătindu-se la CSS1 Timişoara pînă în toamna lui 2010, an în care se clasa a treia în ierarhia celor mai buni performeri timişeni în disciplinele olimpice. Vlad Bogdan Cotuna (născut în 4 noiembrie 1990), de la CSM Lugoj, pentru care a cucerit anul trecut o pleiadă de onoruri, fiind desemnat al cincilea sportiv timişean în ierarhia competitorilor în ramuri olimpice la finele lui 2011, este singurul reprezentant al cluburilor din judeţul nostru în lotul pentru Jocurile Olimpice de vară şi component al unei echipe de gimnastică masculină a României cu o consistentă prezenţă bănăţeană.

Pe ape, Cristi-Ilie Pîrghie este produsul CSS Bega Timişoara, club şcolar sub culorile căruia a trudit 4 sezoane în juniorat, după ce era descoperit la o selecţie într-o şcoală din zona Iosefin. La cei 20 de ani pe care tocmai i-a împlinit vineri 20 iulie, canotorul de 2,02 metri şi 108 kilograme va încerca în echipajul de 4 al României să se califice din seriile programate luni pe apele de la Eton Dorney, în vestul Londrei, sau să ajungă prin recalificările de marţi în semifinalele programate joia viitoare, cu finala probei sîmbătă 4 august.

Ca şi Bulimar, Pîrghie n-a mai figurat în ierarhia pe anul trecut a celor mai buni sportivi timişeni tot după ce era desemnat pe podium în 2010, al doilea la disciplinele olimpice, datorită transferului la o grupare bucureşteană, Steaua în cazul său.

Pîrghie, care a fost cantonat la Orşova după plecarea de pe apele Begăi, cu lotul naţional de tineret, sub bagheta aceleiaşi antrenoare, profesoara Elvira Văsuţ, cea care îl îndruma iniţial spre canotaj, este un caz clasic de junior de vîrf lansat în Timişoara şi ajuns să se pregătească departe de casă, pe la loturi. Cristi-Ilie Pîrghie aduna 12 locuri întîi în întrecerile dintr-un 2010 în care urca pe podiumul timişean, la campionate naţionale de juniori şi seniori, la Balcaniade şi Regate internaţionale. Astfel, a triumfat la Campionatul Naţional de juniori de la Năvodari, în probele de simplu vîsle şi de două rame, la Campionatul Naţional Şcolar, tot în proba de simplu vîsle, la Campionatul Naţional de ergometru pentru juniori respectiv seniori, atît individual cît şi cu echipa, la Campionatul Naţional de seniori de la Snagov, în proba de 4 vîsle, cîştigînd totodată şi în Grecia, la Balcaniadă, în probele de schif 4 vîsle şi două vîsle, respectiv Regata Internaţională de la Brno, în Cehia, în întrecerile de schif 4 vîsle şi schif două vîsle. Mai mult, Pîrghie a fost în barca României la Campionatul Mondial pentru juniori de la Racice, în Cehia, unde a ocupat locul 4 în proba de schif dublu.

În fine, tot pe ape, dar în proba de K2 a kaiakului, la sprint pe 200 de metri, Timişul aşteaptă evoluţia unui tînăr născut în 14 februarie 1989 în Urseni, cu ocazia seriilor de vineri 10 august, zi ce va programa şi semifinalele. Iar în cazul lui Bogdan Mada, 23 de ani (1,82 metri / 91 kg), www.london2012.com, portal oficial al competiţiei Jocurilor Olimpice de vară, a preluat ca sursă cotidianul nostru, dintr-o consemnare datînd din 22 august 2011, la ora celor două locuri 4 adjudecate de kaiacistul timişean la Campionatul Mondial de kaiak-canoe de la Szeged, unde Mara a concurat în două finale A, pe 200 respectiv 500 metri, cîştigîndu-şi atunci dreptul de a participa la J.O. 2012.

Mai exact, www.london2012.com a punctat faptul că fratele său mai mare, care a abandonat între timp kaiakul, a fost medaliat european şi mondial, Bogdan Mada încercînd acum să-i calce pe urme, după ce s-a pregătit şi vreme de 4 ani la CSS1 Timişoara, de unde se lansa ca şi campion european de juniori. Ratînd întreg anul 2010 cu o operaţie de menisc, Bogdan a revenit în forţă în 2011, cînd şi-a cîştigat locul pentru Eton Dorney.

Bogdan Mada, vâslind într-o ambarcaţiune cu Ionuţ Mitrea (CSS6 Bucureşti), încheia în Ungaria cu doar 528 sutimi de secundă în urma medaliaţilor cu aur ai probei de 200 metri, francezii, care erau urmaţi pe podium de britanici şi echipajul Belarus. Cei doi români, de pe culoarul 1, au încheiat la Szeged în 32,468 secunde, într-o finală electrizantă, decisă la foto-finish, după ce din serii se calificaseră de pe locul 3, cu 32,639 secunde, iar din semifinale tot de pe 3, cu 31,908, cel mai bun timp al lor la Mondial.

Mada şi Mitrea se clasau pe locul 4 şi la 500 metri K2 cu timpul de 1:29.280, de pe culoarul 7, la doar 432 sutimi de secunde în urma “bronzului”, cuplul Poloniei, primele două locuri fiind obţinute de maghiari şi lituanieni. Finala, disputată vineri, înaintea celei pe 200 metri de sâmbătă, a avut loc pe o temperatură de 33 grade Celsius.

Bogdan Mada, care în anul 2007 devenea campion european de juniori ca sportiv al CSS1 Timişoara şi era desemnat doar pe locul 3 între sportivii judeţului Timiş şi în baza faptului că se transfera în acel sezon la Dinamo, cu care clubul sportiv şcolar avea un parteneriat, este actualmente kaiacist al clubului Steaua şi component al lotului olimpic de seniori al României.

Rămîne de văzut care reprezentanţi ai României se vor întoarce acasă cu medalii, speranţele tuturora fiind ca olimpicii tricolori să facă uitat picajul de la ediţia chineză din 2008, cînd au fost adjudecate doar 8 medalii, cea mai slabă recoltă din 1952 încoace. Interesant, reprezentanţi ai Timişului în lot concurează în cele mai prolifice două discipline ale României în ansamblul ediţiilor Jocurilor Olimpice de vară, şi anume în gimnastică şi canotaj.

 

Acest articol a fost publicat în Kaiak-canoe, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + 4 =

 


Ultimele articole din categoria Kaiak-canoe: