”Abia am ieșit din pământ cu fundația” dar viitorul sună încet și sigur tot mai bine la CSM Timișoara: turnee în 2019 în Italia, Austria, Grecia, Luxemburg

Prin prisma unei noi înfrângeri, înregistrată în această după-amiază la Lugoj la căderea cortinei peste etapa a XV-a în Divizia A2 Vest de volei feminin, CSM Timișoara ar părea cu atât mai apăsată în sezonul de debut la nivelul senioarelor, dar ”pepiniera” conturată la Clubul Sportiv Municipal poate visa frumos, calculându-și chibzuit pașii și învățând în primul rând ce-i răbdarea, din aproape în aproape, încet și sigur, dobândire a experienței competiționale din lecții ale eșecurilor.

Antrenorul Dan Mihai Jitaru, sufletul voleiului juvenil la CSM Timișoara, care a conturat în acest deceniu garnituri de succes la nivel național atât la CSȘ Bega, cu băieții, cât și la ACS Agroland, cu fetele, în primii ani pe făgaș bun ai clubului între timp tras pe dreapta, a luat-o din nou de la început și de la zero prin a aplica rețeta verificată, în acest caz cu voleibaliste, la Clubul Sportiv Municipal.

Desigur, CSM este abia la început de drum la fileul divizionar, ”numai ce am ieșit din pământ cu fundația”, după cum estetic a pus Jitaru o primă cărămidă la noul edificiu, timișorencele tocmai intrând în jumătatea secundă a returului în seria vestică a diviziei secunde, însă noul colectiv s-a înhămat la drum lung, fără presiunea unor obiective imediate, ci în ideea unei consolidări în timp.  

”Important este să crească în joc, să le placă ceea ce fac, iar când vor ajunge la vârsta liceului, atunci să se înalțe. Sunt fete din generațiile 2004-2006, care au timpul de partea lor. Și mai completăm din mers, de exemplu am cooptat și o fată care la vârsta de 13 ani măsoară 1.84 metri, am integrat-o cu școala la LPS Banatul, venită fiind din afara Timișoarei”, a exemplificat Jitaru.

Pofta vine mâncând iar plăcerea de a juca la fileu poate fi doar rafinată prin completarea calendarului anual de meciuri cu turnee peste hotare, mai mult decât binevenite întru stimularea creșterii experienței competiționale.

Fetele de la CSM au gustat deja asemenea ocazii aparte iar noul an propune repere și mai promițătoare, în completarea calendarului competițional intern, divizionar în ”A2 Vest” dar și în structura juvenilă.

Astfel, un turneu rezervat strict categoriei U19, așadar junioarelor, se anunță a fi de foarte mare atractivitate pentru CSM Timișoara, prin prisma puternicelor formații care se vor reuni între 19 și 22 aprilie la Pordenone, în nordul Italiei, inclusiv selecționate naționale. Cornacchia World Cup ajunge la cea de-a 36-a ediție, fiind cel mai longeviv din lume la această grupă de vârstă, și este dedicat celor din volei și fotbal, nu mai puțin de 32 de echipe urmând a sări la fileu, printre care și reprezentante ale gazdei Italia, Japoniei, Croației, Belgiei sau Germaniei, dar și formații de club de exemplu din SUA ori Brazilia.

Alt reper este dat la intrarea în vacanța de vară de United World Games, o reuniune a mai multor discipline sportive, pe mai multe categorii de vârstă juvenile, competiții găzduite de Klagenfurt, localitate austriacă în care va fi înscris vreme de câteva zile și numele CSM Timișoara. Cu intenția de a concura și pe secțiunea de concurs a voleiului de plajă, și în rol pregătitor în vederea alinierii la startul Campionatului Național intern de beach-volley.

Iar tot în 2019, și cultivarea continuității unei reciprocități cu o grupare elenă de profil din Volos, pentru al treilea an la rând cu turnee atât aici cât și în Grecia, planurile comune ținând de extinderea colaborării prin intermediul unui proiect Erasmus sub forma participării a formații din 6 țări. Iar pentru ca lista să fie completă, un turneu internațională în toamnă și în Luxemburg, ”casă” a forului continental.

Tot atâtea oportunități pentru ca ”pepiniera” voleibalistică în formare de la CSM Timișoara să capete cât mai mare și mai rapid aplomb. Cam așa s-ar înnoda în timp plasa unui fileu rezistent, la modul natural și firesc…

Până una alta, pașii sezonului de debut în Divizia A2 Vest, cât se poate de anevoioși, cei din această după-amiază fiind pe terenul favoritei CSM Lugoj II, într-o schimbare a locului de disputare la înțelegerea părților, sala ”Ioan Kunst Ghermănescu” fiindu-le la dispoziție. Iar echipa secundă a timișencelor, cu două-trei jucătoare cochetând cu lotul prim-divizionarei și făcând implicit diferența pe atac, și-a consolidat locul 4 în ierarhia cu 10 cluburi a seriei vestice, la numai două puncte în urma orădencelor, care completează podiumul dominat de CSM Târgu Mureș, cu FC Argeș a doua.

CSM Lugoj II s-a impus de justețe la finele acestei a patra etape de campionat din 2019, după ce mai câștiga la zero în noul an la Deva și acasă cu sibiencele. Elevelor lui Dorin Horvath le-au luat exact 60 de minute pentru a dispune clar de timișorence cu 25:12, 25:13, 25:15, ambele componențe având absențele lor, net mai acut resimțite în cazul ”pepinierei” în formare de la CSM Timișoara.

În cazul căreia, multe adolescente fiind în vacanță cu părinții, s-a apelat la aportul unor sportive din fosta ”pepinieră” de la ACS Agroland, din vechea gardă de start a generațiilor pe-atunci de Speranțe sau Cadete. Categorii de vârstă din structura competițională juvenilă a FRV în care concurează în actuala campanie și CSM Timișoara, implicat totodată și la junioarele mari, palier pe care și duminică a resimțit la Lugoj absențele din efectiv la grupa desemnată de vârstă, de unde și triumful așteptat al liderului Seriei E, vestică, pe podium și cu timișorenele CSȘ Bega și Clubul Sportiv Municipal.

Pentru conformitate, în această după-amiază, la Lugoj, în meciul secund divizionar timișean, gazda CSM II a apelat sub îndrumarea profesorului Dorin Horvath la Georgiana Popa, Arina Ivașcu, Alexandra Panțiru, Andreea Ioniță, Rossana Nistor, Roberta Bîrliba, Luiza Roșie, Andra Badiu, Noemi Csillag și Patricia Bărbulescu ca pivot, în vreme ce învinsele timișorence cu 3:0 la Brehuescu, Bianca Varga, Romina Bolea, Denisa Popa, fostă Pujky, Cătălina Busuioc, Bianca Pup, Raisa Hajos, Carla Dragomir și liberoul Laura Mitrică.

Ultimele rezultate din Divizia A2 Vest la volei feminin, clasamentul actualizat și programul rundei a XVI-a, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × noua =

 


Ultimele articole din categoria Volei: