Bega la zero, Tomis cu speranţe preluînd şi la nivel european

CSS Bega Timişoara n-a mai avut replică joi seară în faţa a ceea ce este de fapt o mini-selecţionată naţională, CVM Tomis Constanţa, cu cadeţi culeşi în ultimul sezon din diverse alte pepiniere. Iar dacă în urmă cu exact două săptămîni, la turneul semifinal găzduit pe Bega, timişorenii îi luau tare pe dobrogeni, conducînd cu 2:0, joi „ne-am făcut jocul, am evoluat bine, dar nu te poţi atinge de Tomis. Merge întins la aur!”, după cum a explicat Dan Jitaru, antrenor al cadeţilor bănăţeni.

CSS Bega Timişoara la ora turneului final de la Baia Mare

Urmează cea de-a treia zi a turneului final al Diviziei Cadeţi în voleiul masculin românesc, în Maramureş. Cu cele mai bune 6 trupe din ţară, printre care şi campionii naţionali din 2011 ai Speranţelor, „Bega”… Jitaru, care în urmă cu exact 5 ani conducea tot la Baia Mare garnitura de junioare a CSS Lugoj la titlul naţional, după un turneu final cu triumfuri în serie cu 3:0, a făcut o paralelă cu strategia celor de la Constanţa şi exactitatea în joc a dobrogenilor: „Noi am repetat evoluţia de la Timişoara, aproape în aceiaşi măsură, şi poate doar faptul că n-am mai avut aportul propriei săli, a susţinerii spectatorilor, dar în rest am luptat la fel contra Tomisului. Constanţa a jucat însă mult mai bine, poate că în acel prim meci au fost şi neacomodaţi cu sala noastră, venind de pe drum. Acum au fost foarte exacţi şi sunt principalii favoriţi la titlu. Strategia lor este de a selecţiona tineri din diverse alte centre şi nu este de fapt un lucru de condamnat. Sunt acolo oameni dedicaţi şi pasionaţi, care vor să facă într-adevăr ceva, şi este minunat că investesc tocmai în juniori, şi fac o treabă bună. De fapt s-au arătat interesaţi şi de Robi al nostru, de Robert Vîrlan, şi l-au ochit şi pe jucătorul cel mai răsăsrit de la CSS Bacău, un centru care atacă şi din linia a doua, care serveşte din săritură şi care captează 80% din pasele coechipierilor săi. Constanţa cooptează diverşi tineri şi îi joacă la un nivel mai înalt, pe cînd dacă ar rămîne la echipele lor, nu pot tinde la nu ştiu ce performanţe şi nivelul creşterii valorice ar fi mic”.

CVM Tomis s-a impus cu 3:0 (25:14, 25:21, 25:13): „În primele două seturi am mers cap la cap pînă la un anumit punct, cînd Tomis a apelat la servicii foarte tari, două-trei succesive, cu care rupeau echilibrul. Nu te poţi atinge de ei!”

Iar un bun exemplu despre cooptarea de tineri crescuţi în alte pepiniere este decarul Adrian Aciobăniţei, din generaţia 1997, care, ca jucător la nivelul Diviziei Speranţe este titular în selecţionata de juniori a României, acumulînd cel mai bun procentaj din preluare ca secund la recentul turneu semifinal de calificare la Campionatul European, şi care a fost transferat de la Botoşani împreună cu întreaga sa familie, tatăl său preluînd un post de antrenor în organigrama sistemului juvenil la CVM Tomis.

(Albaştrii Tomisului contra „albilor” Timişoarei: 3:2 şi 3:0 în două săptămîni)

„Astfel am mers, din 3:0 în 3:0, la turneul final de junioare din urmă cu 5 ani, disputat de CSS Lugoj tot aici la Baia Mare, şi am cîştigat titlul naţional. Am avut atunci posibilitatea să integrăm în lot 3 junioare cooptate de la Oradea, Tulcea şi Timişoara, şi echipa a crescut de la an la an. În 2005, campioane naţionale de cadete, în 2006 bronz la junioare, iar în 2007 3:0 pe linie în turneul final de junioare. A contat şi experienţa de 2 ani la junioare, în liga a doua, cu promovare un an în prima”, a făcut Jitaru paralela cu abordarea actuală a Tomisului. Desigur, trebuie să existe interes şi dedicaţie pentru aşa ceva…

CSS Bega dă piept vineri cu Centrul de Excelenţă de la Dej, LAPI, care are în componenţă 3 cadeţi de lot naţional, aliniind o echipă cu talie. Jocul are loc de la ora 16,30, al doilea al celei de-a treia zile în sala Universităţii de Nord din Baia Mare, gazdele fiind adversarul de sîmbătă al timişorenilor şi aliniind la rîndul lor un remarcabil atacant secund de 2,02 metri înălţime, cooptat în lotul naţional.

CVM Tomis şi gazda CSS2 Baia Mare au cîte două victorii cu 3:0, CSS Buzău şi LAPI Dej au acumulat cîte o victorie şi un eşec, iar CSS Bacău şi CSS Bega au pierdut ambele dispute.

Acest articol a fost publicat în Juniori, Volei și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt + 7 =

 


Ultimele articole din categoria Juniori: