Bogdan Paul:”O accidentare poate dezechilibra serios situaţia”

CSM Lugoj este în pragul startului în cea de-a treia ediţie la rînd în elita voleiului feminin, Divizia A1, programat sîmbătă, de la ora 17, la Târgu Mureş, cu CSU Medicina CSŞ, iar antrenorul principal Bogdan Paul, la rîndul său la începutul celei de-a treia campanii cu timişencele, explică într-un interviu acordat în exclusivitate pentru www.sporttim.ro că „puţină lume ştie faptul că anul acesta, ca o noutate, Divizia A1 va fi foarte echilibrată ca nivel valoric în zona locurilor 5-10, pentru că şi celelalte grupări inferioare nouă în ediţii precedente s-au întărit”. 

Bogdan Paul, în cel de-al treilea sezon la cîrma unei prim-divizionare consolidate în elita A1 în decursul ediţiilor 2010-2012

Clubul lugojean a efectuat 5 transferuri, şi pe seama unor cedări din efectivul care încheia precedentul sezon pe locul 7, după ce în 2011 se clasa al şaselea, iar antrenorul bucureştean al timişencelor a punctat succint cîteva caracteristici ale noilor sosite… Ivana Radonjic, din generaţia 1991 şi care marţi 2 octombrie a împlinit aşadar vîrsta de 21 de ani, „este o jucătoare sîrboaică puternică şi înaltă, are 1,86 metri, şi mă bucur că ni s-a alăturat pe postul de universal. Aveam nevoie, pentru că plecase Irina Alexandru iar Vera Lupaşcu tot pe postul de universal evoluează acum, ceea ce înseamnă că postul este acoperit şi o fac bine şi una, şi alta dintre jucătoare, urmînd să evolueze în funcţie de modul cum se pregătesc, în funcţie de forma de moment”.

O altă tînără jucătoare este Andreea Ispas, născută în anul 1990, sub formă de împrumut de la Tomis Constanţa, unde, deşi deţinînd unele convocări la lotul naţional, nu prea evolua ca al doilea libero, fiind în umbra titularei postului în selecţionata reprezentativă. „Andreea vine direct pe post şi constituie un plus, căci am pierdut liberoul, plecat la Craiova”, după cum a explicat antrenorul CSM-ului.

Ioana Vasinca, din generaţia 1985, poate fi încondeiată la categoria jucătoare cu experienţă, sosind de la SCM U Craiova, pe post de centru: „Mi-a plăcut în meciurile în care am văzut-o, din campionatele trecute, şi compensează plecarea la Alexandra Badea, culmea, la Craiova, precum şi renunţarea Larisei Ciobanu. Rămîneam fără 2 centri şi şi-a dorit să vină aici, aşa încît să sperăm că va juca la nivelul dorit”.

Un al doilea centru proaspăt sosit pe Timiş este Carmen Grama, de la retrogradata şi reinstalata în elită „U” Cluj, o jucătoare din generaţia 1987, care „a jucat multă vreme titular dar zic că un pic la un alt nivel, fiind implicată în duelurile la retrogradare ale clubului ei, dar să sperăm că se va ridica la acest alt nivel. Mi-a plăcut cum evoluează, este o voleibalistă cu multe calităţi şi să sperăm că le exploatează aşa cum ne dorim, să progreseze frumos în colectiv”.

Unde este o sârboaică, este loc şi de o a doua, în persoana Katarinei Jovanovic, născută în 1991, pe care „eu o ştiu de mai multă vreme, căci este la Medicina Târgu Mureş de 2 ani, un trăgător secund de zona 4, foarte serioasă, ambiţioasă, înaltă, cu 1,82 metri. Ea completează posturile de secunzi şi sper să-şi facă treaba bine, mai ales că înţelege destul de bine limba română şi s-a acomodat în perioada petrecută la Târgu Mureş…”

Iar de la noile sosiri, la năzuinţele pentru campania ce bate la uşă, şi în care „ne lansăm cu acelaşi gînd, de a intra în zona locurilor 5-8. Desigur, cu toţii ne-am dori o performanţă şi mai bună, toţi ar vrea un nou loc 6, care ne-ar trimite în Cupa Balcanică, dar puţină lume ştie faptul că anul acesta, ca o noutate, Divizia A1 va fi foarte echilibrată ca nivel valoric în zona locurilor 5-10, pentru că şi celelalte grupări inferioare nouă în ediţii precedente s-au întărit. În sezoanele trecute lucrurile erau destul de clar delimitate, cele mai puternice, de 1-4, care se menţin şi acum, apoi cîteva grupări de mijlocul clasamentului, 5-8, unde ne-am regăsit şi noi, şi cele de 9-12, destul de clare. Acum însă avem valori apropiate şi, înainte de a obţine un loc 5-6, va fi în primul rînd extrem de greu să se intre în play-off, 1-8. Abia apoi, după ce obţinem calificarea în play-off, am putem aprecia obiectiv poziţia pe care ne putem regăsi, dar pînă atunci va fi foarte greu de această dată. Esenţială va fi starea de sănătate a jucătoarelor, căci orice accidentare survenită în sînul lotului cluburilor între locurile 5 şi 10 poate dezechilibra serios situaţia”.

Şi apropo de accidentări, în lotul de 13, „cu cele două junioare”, s-a ivit o problemă cu cea de-a treia ridicătoare, Cătălina Bosuioc, care, acuzînd un chist pe tibie, a fost indisponibilă vreme de o lună: „Am adus-o pe Andreea Neculce, cu care am lucrat la Sibiu şi Galaţi, de fapt este jucătoare a lui CSU Galaţi, şi care a fost dispusă să ni se alăture în această lună în pregătire. Era greu să efectuezi pregătirile fără o a treia ridicătoare, şi şi-a îndeplinit rolul, iar ieri a plecat înapoi la clubul ei”.

CSM Lugoj începe campania cu un joc la Târgu Mureş, urmat de un altul acasă, cu CSM Bucureşti

În pregătiri, victoriile n-au curs pe bandă rulantă, fără a constitui însă un motiv de panică pentru antrenorul Bogdan Paul, care a rememorat şi perioada precompetiţională a sezonului intern din septembrie 2011, cînd clubul lugojean avea onoarea de a reprezenta România în Cupa Balcanică: „Ca de obicei, amicalurile n-au mers deloc bine dacă lecturai scorurile înregistrate, iar ca rezultate cel de acasă a fost reuşit, am jucat destul de bine în <Cupa CSM Lugoj>, dar în deplasare n-am urmărit atît rezultatele, care au fost pentru noi total irelevante”.

„În anul în care am participat, 2011, Cupa Balcanică a fost o competiţie care avea şi o miză în plus. Cîştigarea patrulaterului te ducea în Cupa Challenge, care era deja o competiţie europeană de nivel superior, aşa încît a avut miză. Cel puţin noi, sîrbii, turcii, am avut echipe bune, şi a fost un moment foarte frumos, important pentru noi. Anul acesta, competitoarele din Cupa Balcanică au avut probleme financiare şi din 5 echipe anunţate, doar două s-au prezentat la start, turcii, care ne-au fost gazde, şi cu Unic Piatra Neamţ, rezultînd practic două meciuri, tur-retur. Grupările ex-iugoslave s-au retras şi astfel Cupa s-a derulat practic în anonimat, dar nu înseamnă că ar fi mai puţin importantă, drept dovadă modul cum o respectă turcii, care de 2 ani o şi cîştigă. Eu zic că este o competiţie importantă, mai ales pentru o echipă mică, dintr-un oraş mic… Participarea devine foarte importantă pentru un club de talia Lugojului”, ne-a mai spus Bogdan Paul, care are temeritatea să spere: „Poate că vom mai ajunge totuşi încă o dată să participăm în Cupa Balcanică, la anul, şi poate insistînd vom reuşi să o atragem la noi acasă. Mai apoi ar fi deja o altă problemă iar pentru Challenge Cup sau CEV îţi trebuie un alt gen de sală… Dar revin şi spun că important este să ne calificăm în play-off…”

Bogdan Paul ne-a mai explicat faptul că înregimentarea unor jucătoare străine, tot mai multe în Divizia A1, şi iată!, de-acum şi pe malul Timişului, s-a dovedit a fi o necesitate, inclusiv în plan numeric! „Faptul că prezenţa jucătorilor străini a devenit o necesitate în România, nu este ceva generat artificial. Într-adevăr, pentru voleiul românesc nu este bine, dar pe de altă parte trebuie să recunoaştem că nu mai avem mulţi jucători de valoare şi, oricum, nu mai prea avem sportivi în România. Şi, din păcate, ceea ce vine din urmă este dezastruos, valoarea juniorilor este mică şi foarte mică. Numărul celor care fac pasul este foarte mic şi din acest motiv cluburile sunt nevoite să-şi completeze loturile în primul rînd numeric, nu neapărat valoric. Aici e principala problemă. Ulterior, se ajunge la concluzia că şi valoarea este tot mai scăzută… Am fost un partizan al utilizării voleibalistelor românce, şi este pentru prima oară cînd lucrez cu jucătoare străine, dar anul acesta nu prea aveam altfel cum, pentru că este o penurie de jucătoare, iar din acest motiv sportivele românce au devenit foarte scumpe, nejustificat, astfel încît, pe lîngă a fi patrioţi, într-un final trebuie să apărăm interesele grupării pentru care lucrăm. Şi, un bun management o arată, incluzînd şi costurile de transfer, a achiziţiona jucători străini este benefic, fiind mai ieftini. Din păcate pentru voleiul românesc, se pare că o vom face şi pe mai departe, pentru că nu putem să plătim sportivi care n-au valoare, doar pentru că sunt români… Nu ne mai puteam altfel permite, şi ne-am reorientat spre sârboaice, care provin din apropiere şi sunt uşor adaptabile aici. Totul se rezumă la banii pe care poţi să-i oferi, numai că la nivelul de potenţial financiar al CSM-ului, toate româncele erau foarte scumpe”.

Şi apropo de dezbaterea autohtoni-străini, Bogdan Paul a lecturat pentru noi reglementările ce urmează a intra în vigoare în ceea ce priveşte jucătorii români prezenţi în teren: „Înainte era vorba de cei de pe foaie, înscrişi în raport, 6 jucătoare românce cu 6 străine. De-acum, regulamentul este legat de numărul sportivilor în teren. Echipele pot alinia în teren în acelaşi timp maxim 4 străini, iar libero-ul, dacă este tot străin, nu este considerat între cei 4. Adică poţi avea 5 din 7…”

Deşi nu le poartă grija fruntaşelor de la Tomis Constanţa, cu care lugojencele ar fi jucat în sferturile Cupei României, asta dacă ar fi trecut săptămîna trecută de aceleaşi mureşence, cu care înregistrau bilanţul 0:3 în deplasare şi 3:2 pe Timiş, sîmbătă, Bogdan Paul a remarcat totuşi că noua reglementare ar pune în dificultate gruparea „marinarelor”, axată pe jucătoare de peste hotare, şi cu puţine românce în lot: „Chiar şi ele ar întîmpina dificultăţi dacă li se accidentează o jucătoare româncă”.

Cît despre contractul său, intrînd în cel de-al treilea an, Paul a spus: „Am ştiut că voi sta 2 ani şi am ajuns la concluzia că pot continua încă un an. Am lucrat în condiţii bune, cu oameni valoroşi, şi merită aşadar să stau un an!”

Iar de la probleme de lot, a cărei căpetenie este Diana Tătaru, la cele financiare: „Bugetul trebuie să fie un pic mai mare, mai laes pentru că nu mai poţi continua la acest nivel ca acum 2 ani. S-au modificat un pic lucrurile, după ce atunci conjunctura a fost una foarte, foarte favorabilă. Erau în lot jucătoare din vechea grupare, pe contracte vechi, şi am adus unele jucătoare tot cu alte contracte… Dar grila de salarizare a fost normal să crească un pic, pentru că altele sunt acum necesităţile la acest nivel. Iar dacă vrei performanţă şi un loc onorabil în Divizia A1, nu poţi continua ca la B, asta e realitatea”.

Am încheiat prin a-l întreba pe antrenorul principal al României din urmă cu 4 ani, special desemnat pentru participarea la Liga Europeană, cum i-a surîs actuala prezenţă, din vara lui 2012, în calitate de secund al lui Atanas Petrov: „Aşa a fost convenţia, să activez doar pentru participarea în Liga Europeană, dar nu şi în continuare, pentru că noi reîncepeam pregătirea la club pe 1 august, şi nu o puteam neglija pe CSM Lugoj, din moment ce am un angajament permanent aici, şi este locul unde mă simt bine, mă identific cu CSM. Şi numai la lot să fiu, ca antrenor secund, nu-mi doresc, pentru că nu consider că-mi regăsesc locul acolo, în această postură”.

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Timişene, Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Bogdan Paul:”O accidentare poate dezechilibra serios situaţia”

  1. Gabi spune:

    Foarte interesant si la obiect, felicitari pentru Mihai si multa bafta pentru Bogdan!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× sapte = 21

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: