Campionatul Municipal Timişoara la volei masculin, înaintea startului returului. O idee a ultimilor ani, pusă în practică odată cu actualul sezon

Finele acestei săptămâni va aduce şi reînceperea Campionatului Municipal Timişoara de volei masculin, odată cu debutul returului, ocazie cu care punctăm câteva considerente de ordin general pe seama unei competiţii pusă în practică începând cu actualul sezon, după ce iubitorii sportului la fileu din oraş au cochetat câţiva ani cu ideea acestei frumoase iniţiative. Aşadar nu doar baschetul, fotbalul sau handbalul au întrecerile lor locale, rezervate amatorilor, ci şi voleiul.

Campionatul Municipal Timişoara la volei masculin, aflat la prima sa ediţie, îşi începe returul duminică 10 februarie

 

Iar Adrian Pătraş, reprezentant al echipei Timişoara, una dintre cele 9 din campionatul local, şi decan de vârstă al formaţiei ne-a pus mai pe îndelete în temă, explicând că “la nivelul municipiului Timişoara se desfăşoară un campionat de volei amator, cu participarea a 9 echipe. Actualmente campionatul este oprit datorită pauzei dintre tur şi retur, urmând a fi reluat în data de 10 februarie. Campionatul se desfăşoară după regulile FIVB iar ideea campionatului a izvorât de câţiva ani şi au şi fost câteva tentative, inclusiv acum 2 ani. S-a pornit de la realitatea că există o serie de grupări de voleibalişti mai mult sau mai puţin trecuţi prin voleiul de performanţă – foşti jucători la juniori sau foşti divizionari – care joacă de plăcere în diverse săli, similar fenomenului mult mai extins al fotbalului de sală”.

Voleibaliştii amatori de pe malurile Begăi au participat în întreceri de acest gen din zonă: “În ultimii ani, mai multe echipe timişorene au participat în calitate de invitaţi la turneele de volei amatori organizate de Federaţia de Volei a judeţului Bekes, din Ungaria, precum şi la turnee organizate de arădeni”.

A fost necesară o scânteie, un impuls, iar “schimbarea s-a produs odată cu apariţia echipei de volei amatori de la Continental. Anul trecut, pentru prima dată, a fost organizat un turneu de volei amatori la sala „Profesor Mircea Albu”, turneu desfăşurat pe 3 terenuri în paralel, într-o singură zi. Ulterior, reprezentanţi ai echipelor participante s-au reunit pentru a iniţia organizarea unui campionat în care fiecare echipă să fie gazdă la sala şi în intervalul orar în care aceasta este închiriată, pentru optimizarea costurilor. După mai multe tatonări, numărul de echipe s-a stabilizat la 9: Continental; Timişoara; UMF Timişoara; UMFT Sport – ambele echipe, ale Facultăţii de Medicină şi Farmacie; Shaworma, o formaţie desprinsă din gruparea Continental; Alternative; Bis2Tim; Men of Steel; Grădinarii. Fiecare echipă are câte un reprezentant în Comisia de organizare, coordonator fiind Ruben Paulevici, reprezentantul echipei Continental. Campionatul este unul masculin, fiecare echipă având însă libertatea de a introduce pe teren şi jucătoare”.

Adrian Pătraş a mai menţionat că “se joacă în sistem cel mai bun din 5 seturi. Fiecare echipă are şi sarcina de a arbitra meciuri ale celorlate echipe, furnizând în acest sens minim un arbitru principal şi unul secund, responsabil şi cu întocmirea foii de joc. Regulamentul de joc este cel FIVB, un pic mai relaxat, urmare a faptului că mulţi jucători sunt amatori şi mai fac duble, conduse sau zone. În campionat sunt şi jucători care sunt arbitri licenţiaţi şi în activitate”. 

Returul bate aşadar la uşă iar noi vom reveni şi cu amănunte de ordin tehnic, ca de exemplu rezultatele şi ierarhia.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 4 = treizeci doi

 


Ultimele articole din categoria Volei: