CSM Lugoj câștigă cu 3:0 manșa I cu Dukla Liberec

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a debutat perfect în această seară în cupele europene, câștigând cu 3:0 pe teren propriu manșa I a 16-imilor de finală din CEV Challenge Cup, pe seturi 28:26, 25:20, 25:13 cu gruparea cehă VK Dukla Liberec, într-un meci jucat de la ora 19 în sala sporturilor ”Ioan Kunst Ghermănescu”, cu tribune pline la lansarea sportului la fileu de pe malurile Timișului în competițiile continentale inter-cluburi. 

Albastrele, debut de succes pentru CSM Lugoj în cupele europene

Albastrele, debut de succes pentru CSM Lugoj în cupele europene

Din Suedia și până la Pireu, din Portugalia și până la Istanbul, polul voleibalistic bănățean s-a numărat în această seară între cele 14 localități gazdă ale turului fazei 16-imilor din cea de-a treia întrecere europeană a cluburilor ca importanță, evenimentul debutului absolut al sportului la fileu de pe Timiș în cupele continentale având un deznodământ cât se poate de fericit, o victorie în minim de seturi, cu vedere spre optimile de finală de la începutul anului viitor. 

Ce diferență, între veștile aducătoare de temeri de la începutul acestui an, când decizia de închidere a popularei fabrici Rieker părea a periclita și viitorul din sezonul în curs al prim-divizionarei din Lugoj, și debutul perfect în cupele europene din ultima lună a lui 2019, 3:0 împotriva vizitatoarelor din Cehia, care vor găzdui peste nici două săptămâni manșa retur, marți 17 decembrie.  

O eventuală calificare a bănățencelor le-ar propulsa pe alte căi europene, față în față în optimi cu învingătoarea dublei manșe dintre THY Istanbul și Ibsa CV CCO 7 Palmas, formația de la Bosfor impunându-se în această seară acasă cu 3:0, pe seturi 25:22, 25:21, 25:15.

Elevele lui Ugljesa Segrt, Dragan Grbic și Vasile Canea s-au numărat între cele 6 formații care au învins cu 3:0 pe teren propriu în meciul tur din 16-imile Challenge Cup, în cazul lor după 89 de minute de joc efectiv, aproape jumătate dintre acestea într-un extrem de disputat set inaugural, și care a decis înrâurirea ulterioară a partidei. 

La îndemâna timișencelor după ce au smuls în cele din urmă în prelungiri primul set al Clubului Sportiv Municipal în cupele europene, 28:26 după 39 de minute de joc efectiv, în marea lor majoritate extrem de echilibrate. Gazdele au câștigat primul punct al întâlnirii, dar au trecut apoi din nou la conducere abia cu 12:11, în urma a trei puncte consecutive, după ce au fost conduse de cehoaice cu unul-două diferență, doar egalându-le în câteva rânduri.

A venit apoi rândul lugojencelor să preia de câteva ori conducerea, dar Dukla a egalat de șase ori la rând, răsturnând situația de la 17:16 la 17:19. A imitat-o și CSM Lugoj, cu 6 puncte consecutive, de la 18:20 la 24:20, așadar în premieră cu mai mult decât un punct avans, în pofida unui time-out solicitat de Libor Galik, căutând să înfrâneze asaltul gazdelor, împinse pe val și de aportul susținerii spectatorilor.

CSM a pierdut însă apoi toate mingile de set, patru la rând, din contră, Dukla trecând în avantaj după 5 puncte câștigate, 24:25, și beneficiind la rândul ei de o minge de set. Urmată și de o alta, la 25:26, o dublă schimbare efectuată de Segrt răsturnând decisiv situația, cu 3 puncte adjudecate fără replică de lugojence… 28:26. Ce mai bucurie!

Căpătând încredere, gazdele s-au detașat categoric în debutul setului secund, după ce pierdeau prima minge, 9:1 și 10:2, diferență pe care Dukla a înjumătățit-o până spre mijlocul setului, 12:8, apropiindu-se ulterior și mai mult, în câteva rânduri la două puncte, ba chiar și la 20:19, fără însă a mai izbuti egalarea. Căci CSM a câștigat următoarele 3 puncte la rând, iar de la 23:20 și pe ultimele două, desprinzându-se și la seturi… 25:20 în 26 de minute de joc efectiv și 2:0.

Fundațiile unei victorii la zero erau temeinic așezate, șansa de a o adjudeca de o asemenea manieră, deloc de risipit. Zis și făcut, fără ca lugojencele să fie conduse în setul trei, în care Dukla doar a egalat la primele mingi, 1:1 și 3:3. CSM s-a desprins din nou vremelnic la 9:4, și în ciuda cedării următoarelor 4 puncte, după care Segrt a solicitat timp de odihnă, a conturat treptat asaltul final, de nestăvilit. De la 14:11 la 19:11, cu ulterioare serii finale de câte 3 puncte… 25:13 în 24 de minute de joc efectiv.

Un succes savurat și aplaudat la scenă deschisă, pe un alt palier internațional, după participările în Cupa Balcanică din 2011, 2013 și 2018. De astă dată în Challenge Cup, și cu atât mai meritoriu cu cât CSM Lugoj a abordat competiția inclusiv cu tinere din propria pepinieră în efectivul de 13 voleibaliste, mai mult de jumătate dintre acestea din zonă și în orice caz cu numai două sportive de peste hotare, sârboaicele Nina Kocic și noua achiziție Tamara Ignjic.  

Principale realizatoare de puncte ale partidei, cu 16 respectiv 14, dintre care șase respectiv opt pe serviciul adversarelor, Ignjic completându-și aportul și la primire, pe același calapod cu Laura Petria. Căpitanul alb-albastrelor, emblematica Diana Balintoni, a izbutit 3 ași, precum Kohoutova, din tabăra oaspete luând prim-planul la blocaj Kandrakova, cu 5 puncte astfel adjudecate, trei în dreptul Ninei Kocic. 

Una peste alta, debutul mult visat, dătător de speranțe în perspectiva deplasării în Cehia. Retur precedat de primirea duminică seară de la ora 18:30 a celor de la CSU Belor Galați, în ultima apariție acasă a lugojencelor într-un meci oficial din 2019, la cârma celor de la Dunăre aflându-se nimeni altul decât Bogdan Paul, sezoane bune în cursul acestui deceniu la timona bănățencelor, și care anul trecut pe vremea aceasta și în aceeași fază a aceleiași competiții pierdea în dublă manșă cu UVT Agroland, la debutul grupării timișorene în cupele europene, în fața budapestanelor. Partida de la Liberec va fi precedată însă de deplasarea în campionat la Blaj, spre finele săptămânii viitoare, duel cu deținătoarea titlului în ultima rundă a turului. 

Toate la timpul lor, CSM Lugoj savurând momentan un frumos triumf internațional, la debutul în întrecerea numărul 3 la fileul continental al cluburilor. Succes semnat de Nina Kocic, Tamara Ignjic, Diana Balintoni, Andreea Petra, Laura Petria, Daiana Roman, Adriana Popa ca libero, Bianca Albăstroiu, Alexandra Cauc, Georgiana Popa, Alexandra Panțîru, Patricia Bărbulescu și Andra Badiu-Savu. Cele mai multe puncte pentru învinse le-au realizat căpitanul Eva Svobodova și Katerina Kohoutova, câte 11.

Ultimul meci al serii în turul 16-imilor Challenge Cup, început la ore târzii în Portugalia, Kairos Ponta Delgada – CS Știința Bacău. Moldavele aveau să se impună cu 0:3, pe seturi 22:25, 14:25, 14:25.

Ultimele rezultate din Divizia A1 de volei feminin și programul penultimei etape a turului, pe coloana clasamentelor.

  

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − doi =

 


Ultimele articole din categoria Volei: