CSM Lugoj, primul club gazdă în colțul de țară Timiș a unor jocuri oficiale în noul sezon din sporturi de echipă cu minge sau balon cu excepția fotbalului: weekend la fileu în Divizia A1 feminin

O premieră în istoria sportului din acest colț de țară, ca abia data de 20 noiembrie, așadar spre finele toamnei, să aducă în sfârșit o partidă oficială din competițiile naționale organizată de un club gazdă timișean, nefireasca întârziere fiind dată de impunerile de natură extrasportivă care au perturbat cursul normal al lumii arenelor, forțat alinierii pe noi coordonate care printre altele au purjat de exemplu din program sistemul clasic pe etape, federațiile recurgând la variante pompieristice de compromis. Încorsetat în constrângeri restrictive cu pecete birocratică și sub pretexte pseudo-medicale, sportul competițional a ajuns să răsufle cu greu prin mască sau chiar deloc, o disciplină cu excepția fotbalului din sporturile de echipă cu minge sau balon care s-a lăsat însă nițel mai puțin prinsă în ițele ”psihozei Covid-19”, și anume voleiul, echivalând cu cea care are și onoarea găzduirii unui prim eveniment pe teren în Timiș după luni bune, o performanță în sine la menționarea aspectului că de exemplu rugby-ul, un joc în aer liber, n-a bifat vreun meci oficial pe Bega în 2020. Reuniune la sfârșitul acestei săptămâni, dar nu sub forma rundei standard de campionat, ci în turneu, triunghiular în cazul ramurii la fileu, cu prim-divizionara de cupe europene CSM Lugoj în sala sporturilor ”Ioan Kunst Ghermănescu” vineri și duminică de la ora 18:30 cu CSO Voluntari 2005 și CS Medgidia, în al treilea calup de întâlniri din noua schemă a turului în Divizia A1 feminină.

Un pas înainte în plan organizatoric, dat fiind posibilitatea disputării în sfârșit a unor meciuri oficiale acasă în noul sezon 2020-2021, dar și bătăi de cap când i-ar fi fost lumea mai dragă clubului de pe Timiș, la debutul pe teren propriu, cauzate de faptul că voleibalistele nu s-au mai putut antrena de ceva săptămâni ca urmare a vânătorii de ”pozitive”, a se citi neparticiparea în consecință la precedentul turneu de la Galați, CSM fiind blocată în Lugoj din a efectua deplasarea ca urmare a unor ”teste” Covid-19 efectuate pe tinere clinic sănătoase și apte de efort fizic în regim competițional prim-divizionar, și ulterioara ”carantinare” loco vreme de 14 zile a colectivului sportiv, ”arestare” la domiciliu cu minge dar fără fileu, căci așa li s-a năzărit unor sadici psihopați de peste mări și țări, cu executanți echer pe ”la centru” și în România, picurând restricțiile la vale, pe scară descrescător ierarhică.  

Să mai și poți juca după două săptămâni de pauză fără antrenamente, darmite și la un randament optim, cu greu o posibilitate reală. Dar CSM Lugoj se va strădui, prin a ambala astăzi motoarele în pregătiri după dezmorțirea de ieri, în anticiparea meciului cu ilfovenele de la CSO Voluntari 2005, deja descinse pe malurile Timișului și pe cale de acomodare cu terenul sălii, având avantajul pornire de a nu fi fost nevoite să stea pe tușă în ultimele săptămâni, pregătiri în regim normal. Avantaj pentru vizitatoare și prin prisma faptului că în tribune nu vor mai fi vineri la 18:30 susținători ai bănățencelor, sport fără spectatori dar difuzat online de forurile de profil.  

Totul implică așadar o pliere la ”noua normalitate”, cât de mult se complace și lumea arenelor în se alinia spunând ”da, așa facem” încorsetărilor pseudo-medicale, atât de mult se și menține gradul de constrângere. Meciurile cu cele din Voluntari și Medgidia, cel din urmă, duminică de la 18:30, după ce sâmbătă seară se vor întâlni în aceeași sală trupele din sud-estul țării, sunt și primele pentru CSM după întâlnirile avute la Blaj în debutul sezonului, pe 1 și 2 noiembrie, pierdute cu vicecampioana și campioana, așadar nici partide în mână pentru Balintoni și compania, nici antrenamente în regim normal de mai bine de două săptămâni.

Asta e măsura în care sportul a fost dat serios peste cap și subminat pe linii care n-au deloc de-a face cu normalitatea, nici atât cu lumea arenelor. O gravă imixtiune din exterior, sub false pretexte.

Dar trebuie să înoți, fie și împotriva curentului, CSM Lugoj suflând și-n iaurt să-și mențină întreg lotul valid, fără accidentări, o prioritate în ideea de a deplasa cel mai bun efectiv luna viitoare în Gran Canaria, la revenirea în cadrul CEV Challenge Cup, a treia întrecere ca importanță a cupelor europene.

Pentru care CSM s-a calificat de pe locul 5 în precedenta ediție a Diviziei A1, din primul sport de echipă care atunci a pus realist și lucid punct în România, anunțând că trage cortina peste sezonul 2019-2020, o anticipare a ceea ce era pe-atunci deja evident că va urma, pentru cine poate citi semnele.

Iar CSM Lugoj va da în optimi tot de redutabila THY Istanbul, ca și în stagiunea trecută din Challenge Cup, cu diferențele că nu se mai joacă tur-retur pe terenurile celor două cluburi, ci într-un format optimi+sferturi cu 4 echipe reunite în fief-ul uneia dintre acestea, și anume o grupare răsărită de nicăieri la masa organizatoarelor, taman din Insulele Canare, respectiv că turcoaicele sunt și mai întărite în comparație cu ianuarie 2020, când aplicau două 3:0 bănățencelor, lot completat la Bosfor cu o ridicătoare din Italia dar și alte sportive de națională sub flamura semilunei.

Clubul din Canare a apărut pe turnantă între cele dispuse să organizeze o reuniune de 4 constând în 3 meciuri, două din optimi și unul din sferturile de finală în Challenge Cup, în primul rând prin calificarea din 16-imi, câștigând tragerea la sorți a dreptului de găzduire a reuniunii, în dauna celor din Nantes respectiv Istanbul, cu mențiunea că CSM Lugoj nu și-a depus dosarul de candidatură pentru a ține evenimentul pe Timiș, realist, prin prisma imposibilității logistice de moment conform stipulărilor CEV la ora actuală de a asigura o întrecere pentru 4 formații.  

Gândurile elevelor lui Ugljesa Segrt sunt conectate ideii că până atunci, la lunga deplasare, se pot obține necesare victorii în campionatul intern, în care blocarea deplasării la Dunăre le-a atras eșecuri cu 3:0 la ”masa verde”, prime succese la îndemâna lugojencelor chiar și în circumstanțele potrivnice, fără jocuri în mână și fără pregătiri ritmice.

Ritm normal în care a reintrat de-acum, turneu acasă săptămâna aceasta, turneu în București săptămâna viitoare, cu CS Știința Bacău și cele din Pitești, iar apoi o revenire pe propriul parchet, cu ocazia ultimului turneu al turului și pe 2020, cu CS U NTT Data Cluj, nou-promovata din Târgu Mureș și CS Rapid, reprogramat nițel mai devreme decât datele inițiale, tocmai pentru a lăsa lunga deplasare peste Europa la căderea cortinei, evitare a unei ieșiri obositoare între turneele 4 și 5, ultimul – acasă.

Se joacă așadar din nou volei în Timiș, idee principală ca pas înainte. Completarea venind luni de la 12:30 în Timișoara, CSU UVT găzduind meciul cu CSU Știința București, o nou-promovată în elita Diviziei A1 masculine, unică întâlnire din perioada turneelor numărul 2 în sezonul 2020-2021 al băieților.

Ultimele rezultate la feminin și masculin precum și programul zilelor viitoare, pe coloana clasamentelor secțiunii Volei.

 

 

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt × = 40

 


Ultimele articole din categoria Volei: