CSM Timișoara, debut în Divizia A2 de volei feminin. Dan Jitaru: ”Este extrem de trist ceea ce se întâmplă în activitatea voleibalistică din România”

Seria vestică a eșalonului secund de volei feminin pornește sâmbătă la drum cu 3 formații din județul Timiș, vârf numeric de participare în noul mileniu, printre care și foarte tânăra echipă a Clubului Sportiv Municipal Timișoara, o apariție în premieră la fileul divizionar. La timonă cu nimeni altul decât Dan Mihai Jitaru, antrenor de al cărui nume s-a legat și debutul tot în Divizia A2 Vest al junioarelor de la ACS Agroland, intrate încă din primele două sezoane în barajul de promovare în elită. După cel pierdut în primăvara lui 2016 la Timișoara, într-o schimbare de viziune și strategie a clubului roșu-alb-negru, comutat de pe ideea creșterii organice a unei promițătoare ”pepiniere” pe cea a unei mai rapide ascensiuni prin cooptarea de jucătoare consacrate, o redirecționare cu care Jitaru nu mai rezona, tânărul tehnician a căutat un alt cadru în care să-și implementeze concepția unui același proiect. Iar după 2 ani de muncă în anonimat și din nou de la zero, în preziua debutului divizionar al lui CSM Timișoara la fileul din ”A2 Vest”, Dan Jitaru a subliniat apăsat și prin exemplificări de pe plan internațional de ce rămâne fidel principiilor sale.

Caravana Diviziei A2 Vest de volei fete o ia așadar din loc sâmbătă cu meciuri acasă ale grupărilor timișene, alb-violetele de la CSU Politehnica în sala de jocuri sportive ”Profesor Mircea Albu” de pe Amforei, de la ora 11, cu CNS CSV Cetate Deva, lugojencele de la CSM, ca echipă a doua, juvenilă, a prim-divizionarei din elită, în compania celor de la CSU Oradea, iar CSM Timișoara de la ora 13:45 în sala de sport a Facultății de Educație și Sport a UVT, din zona Bulevardului Vasile Pârvan, contra unei ex-prim-divizionare în acest deceniu, SCMU Craiova. Programul complet al rundei inaugurale, pe coloana clasamentelor secțiunii Volei.

Alinierea la start și la fileul divizionar constituie însă doar vârful de lance al activității juvenile a secţiei de volei a Clubului Sportiv Municipal, care participă sezonul acesta la 3 categorii de vârstă în întrecerile Federației Române de profil rezervate adolescentelor, la ”Speranţe”, ”Cadete” și ”Junioare”. ”Avem în componenţă fete tinere, unele de mare perspectivă, ceea ce ne dă speranţa că suntem pe un drum bun. Înaintea acestei noi ediții, luând hotărârea de a participa şi în liga a II-a, am apelat la câteva sportive mai cu experienţă, pentru a le putea ajuta pe cele mai tinere să realizeze tranziţia mai uşor şi mai iute. Doresc pe această cale să îi mulţumesc Ioanei Ordean, în vârstă de 21 de ani, care, deşi lucrează 8 ore pe zi şi e şi la Masterat, face un efort considerabil în a fi alături de noi pe acest drum. Alături de ea, Denisa Popa – fostă Pujky, în vârstă de 23 de ani, şi Daiana Vlaicu, de 19 ani, completează trio-ul de jucătoare experimentate”, a explicat antrenorul Dan-Mihai Jitaru.

În lotul lui CSM Timișoara mai sunt incluse junioarele Laura Mitrică (18 ani), Gabriela Trăistaru (18 ani), Romina Bolea (18 ani), Iasmina Pahomi (18 ani), Naomi Constantineanu (18 ani), Raluca Gliga (18 ani) și Alexandra Dăniloaia (16 ani), sportive care obţineau pentru ACS Agroland Timișoara două medalii de aur pe plan național, în 2015 şi 2016, cu Jitaru la cârmă. Iar acestea vor evolua în Campionatul Naţional de Junioare al FRV alături de Iarina Butuşină (16 ani), Naomi Brehuescu (16 ani), Daria Amaximoaie (16 ani) şi Teodora Dobre (18 ani).

La o categorie de vârstă inferioară, pentru Divizia Cadeți, CSM Timișoara contează pe Carmina Văduva (15 ani), Carla Dragomir (15 ani), Ioana Bobei (15 ani), Karina David (15 ani), Branca Iris (15 ani), Georgiana Fati (15 ani), Bianca Varga (14 ani), Bianka Szabo (14 ani), Patricia Bunoiu (14 ani), Ştefania Cirtea (14 ani), Hajos Raisa (14 ani), Clara Tufiş (14 ani), Delia Cicoş (14 ani), Drăgan Alexia (14 ani), Alexia Toader (14 ani), Maria Ţăncuşe (14 ani) și Artemis Cuibari (14 ani).

În fine, în Divizia Speranţe, și mai ”mică”, lotul timișorencelor le reunește pe Bianca Pup (13 ani), Maia Graure (13 ani), Andreea Varga (13 ani), Naomi Ciortan (13 ani), Daria Petchescu (13 ani), Anne Miat (13 ani), Alexa Mirea (13 ani), Andra Maria Neagoi Iureca (13 ani), Alexandra Ciornei (12 ani), Alexia Verebeli (12 ani), Natalia Bobei (12 ani), Ana Popescu (11 ani) și Vanessa Gergen (11 ani).

Profesorul Jitaru a subliniat că ”avem o colaborare deosebită atât cu cadrele didactice de specialitate cât şi cu conducerea Şcolii cu Clasele I-VIII numărul 30, doamna director Mihaela Şora, doamna director adjunct Crina Rusu şi doamna administrator Mihaela Iliescu, dar şi cu domnul Prorector al Universităţii de Vest din Timişoara, Mădălin Bunoiu, şi domnul Decan al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, profesorul Adrian Nagel, care ne sprijină în toate demersurile noastre de a realiza ceea ce ne-am propus, pentru care le mulţumim!”

Înaintea unui nou start, completat așadar la debutul lui CSM Timișoara cu cel divizionar la nivelul senioarelor, cadru în care revine astfel după mai bine de 2 ani, Dan Jitaru a considerat potrivit să explice un aspect pe care îl consideră ca fiind fundamental în vederea dezvoltării în profunzime a voleiului intern și în general a sportului autohton, exemplificând inclusiv prin prisma unor date și statistici ale performanțelor de pe plan internațional, pe care ni le-a pus la dispoziție, ca un fel de necesar semnal de alarmă în privința direcției în care tinde să se orienteze arena autohtonă, inclusiv la fileu.

Dan Mihai Jitaru

„Am pornit la acest drum alături de CS Municipal Timişoara în urmă cu exact 2 ani, imediat după ieşirea din proiectul Agroland. Nu am făcut nici o declaraţie în acest sens şi nici nu voi spune vreodată mai mult decât că nu m-am mai simţit util având în vedere noua strategie a clubului Agroland Timişoara. Am fost şi sunt în continuare de părere că avem copii foarte talentaţi în ţară şi că e păcat să nu ne concentrăm asupra lor! Căci cea mai mare parte dintre cluburile din prima ligă, atât la feminin cât şi la masculin, cheltuiesc enorm, majoritatea banilor fiind publici, ca să pregătească sportivi ai altor naţiuni, iar când vine momentul analizei rezultatelor la nivel de loturi naţionale, tineret sau seniori, cu toţii nu facem altceva decât să criticăm fie sportivii, fie antrenorii. Iar dacă analizăm şi clasamentele finale ale Campionatelor Europene de tineret şi seniori, atât la masculin cât şi la feminin, putem observa acelaşi lucru. Cele mai puternice naţiuni în voleiul european şi mondial au şi campionatele naţionale, sau cel puţin echipele campioane, alcătuite într-o proporţie foarte mare din jucători autohtoni. Cu alte cuvinte, investesc în primul rând în ai lor, şi mai apoi în ceilalţi! Probabil se gândesc că e mai important clasamentul internaţional, respectiv medaliile la Jocurile Olimpice, Campionate Europene şi Campionate Mondiale, decât clasamentul naţional. Avem exemplul unui alt campionat, de zece echipe, din care nu retrogradează nimeni… Dar cu toate acestea, continuăm să investim banul public în formarea şi pregătirea unor sportivi din ţări precum Serbia, Bulgaria ori Japonia, fără a ne gândi la noi, la ai noştri. Și e dureros să constaţi cum, orice antrenor străin care vine în România îşi aduce cu el atât jucătoare cât şi personal tehnic. În contrast, este de apreciat modelul sârbesc, căci federaţia de profil, în urmă cu câţiva ani, şi-a fixat o strategie pe care aveau să o respecte toate cluburile afiliate. Încă un lucru este de invidiat şi anume acela de a promova jucătoarele proprii către alte cluburi sau antrenori, în momentul în care se constată că sportiva respectivă nu mai poate evolua din punct de vedere tehnico-tactic la clubul propriu, spre deosebire de noi, care parcă nu ştim cum să punem piedici mai mari copiiilor, chiar şi cu riscul ca respectivii să renunţe la activitatea de performanţă. E bine de ştiut că în campionatul Serbiei de volei nu evoluează jucătoare străine, cum de altfel din campionatul Chinei nu prea pleacă jucătoare în alte ligi. Și să fie oare doar o coincidență faptul că cele două  naţiuni au jucat finala Jocurilor Olimpice de vară la Rio de Janeiro, din 2016!?”

Antrenorul Jitaru a continuat prin a spune că ”din punctul meu de vedere, este extrem de trist ceea ce se întâmplă în activitatea voleibalistică din România! Echipe campioane, câştigătoare de Cupe ale României, ajungeau să se retragă din campionat după câţiva ani, de exemplu CVM Tomis Constanţa, CSU Metal Galaţi, Club Volei 2004 Tomis Constanţa,  Rapid Bucureşti ori Penicilina Iaşi. Iar aceeaşi soartă poate fi împărtășită de orice echipă care nu dă importanță dezvoltării pepinierei proprii, neglijență care nu-i conferă sustenabilitate în ceea ce face. De aruncat cu banii e uşor! Aceste jucătoare străine nu vin de dragul nostru să evolueze în România, ci pentru că sunt foarte bine plătite. Salariile pur şi simplu au luat-o razna, navigând între 1-1.500 euro şi 7-8.000 de euro lunar pentru o sportivă, iar antrenorii străini ajung să fie remuneraţi şi mai consistent. În cazul acesta, este de aşteptat ca un asemenea management să nu fie eficient. Bugete de peste un milion de euro spulberate în 10 luni sau 2-300.000 de euro pentru echipele din a doua parte a clasamentului?! Mi se pare fabulos, în ideea în care pentru a participa într-un campionat naţional de juniori, cu tot cu achiziţii de materiale sportive, efectuare de stagii de pregătire, meciuri de verificare și așa mai departe, n-ai nevoie de mai mult de 12.000 euro. Daca e să facem un calcul simplu, cu bugetul unei echipe de coada clasamentului, care nu are absolut nici o perspectivă, poţi evolua cu o echipă de junioare mai bine de douăzeci de ani! Și stau atunci şi mă întreb, care e raţionamentul pentru care o comunitate locală sau manageri de firme doresc să arunce cu banii într-o direcţie pe linia risipei?! Pierzătoare! Chiar nu se găsesc măcar unii care să îşi dorească să facă şi altceva, mult mai productiv, mai diferit, ceva semnificativ?!  Se pare că nu… Împreună cu conducerea clubului nostru, alături de directorul Lucian Reclaru, am convenit să facem lucrurile altfel, dar bineînţeles, la nivelul la care putem. Dacă vom reuşi să construim ceva sustenabil, cu siguranţă copiii noştri, crescuţi şi educaţi într-un spirit adecvat, în a-şi reprezenta clubul şi ţara cu dăruire şi devotament, vor înlocui încet și sigur aceste jucătoare de peste hotare, care, aproape an de an se mută de la o echipă la alta, jucând la urma urmei teatru în ceea ce privește identificarea şi mândria de a reprezenta culorile noului club. Ceea ce nu e tocmai extrem de departe de scena politică, pe care traseismul e la mare modă…”

Documentat în scris pentru a-și susține și completa ideea, Jitaru ne-a sugerat efectuarea unei ”banale analize a componenţei celor mai valoroase echipe de club din lume, în raport cu rezultatele obţinute pe plan mondial sau european de către naţionalele ţărilor în care acestea îşi desfăşoară activitatea. De exemplu campioana mondială intercluburi la masculin, deţinătoare a 5 trofee, Zenit Kazan, din Rusia, are doi sportivi din afara ţării, din 14 jucători, antrenor şi staff din Rusia. Medaliata cu argint la aceeaşi competiţie este Lube Civitanova din Italia, care are în componenţa sa şase jucători străini din 14, antrenor şi staff italian. Locul al treilea îl deţine Sada Cruzeiro Volei, din Brazilia, care are 2 stranieri şi 12 jucători autohtoni, antrenor argentinian şi staff brazilian. Campioana mondială şi europeană intercluburi la feminin, VakifBank Istanbul, are doar patru sportive din 14 din afara Turciei, antrenor din Italia, staff din Turcia. Iar vicecampioana mondială Rexona Sesc din Brazilia are în componenţa sa o singură stranieră din 14, antrenor și staff din Brazilia… Și aruncați aici o privire pe vârful celor mai recente clasamente ale competiţiilor mondiale inter-țări! Am scos în evidență reușitele națiunilor ale căror principale cluburi au mai ales voleibaliști autohtoni…”

Iată și ierarhiile la vârf conform înșiruirii de pe lista efectuată de antrenorul timișorean:

 • Campionat Mondial U18 feminin 2017 – Italia, 2. R. Dominicană, 3. Rusia, 4. Turcia
 • Campionat mondial U19 masculin – 1.Iran, Rusia, 3.Japonia, 4.Coreea
 • Campionat Mondial U20 feminin 2017 –China, 2.Rusia, 3.Japonia, 4.Turcia, 5.Brazilia
 • Campionat Mondial U21 masculin 2017 – 1.Polonia, 2.Cuba, Rusia, 4.Brazilia
 • Campionat Mondial U23 feminin 2017 –Turcia, 2.Slovenia, 3.Bulgaria, 4.R. Dominicana
 • Campionat Mondial U23 masculin 2017 – 1.Argentina, Rusia, 3.Cuba, 4.Brazilia
 • Liga Naţiunilor feminin 2018 – 1. SUA, Turcia, 3. China, 4.Brazilia
 • Liga Naţiunilor masculin 2018 – Rusia, 2. Franţa, 3. SUA, 4.Brazilia
 • Campionat Mondial masculin 2018–1.Polonia,Brazilia,3.SUA,4.Serbia,5.Italia, 6.Rusia
 • Campionat Mondial feminin 2014 – 1.SUA, China, 3.Brazilia, 4. Italia.

Clasamente mondiale generale:

U18 feminin – 1.SUA, 2.Italia, 3.China, 4.Turcia, 5.Serbia, 6.Rusia

U19 masculin – 1.Polonia, 2.Argentina, 3.Iran, 4.Italia, 5.Rusia, 6.Brazilia

U20 feminin – 1.R. Dominicană, 2.Brazilia, 3.Japonia, 4.Italia, 5.Serbia, 6.Peru

U21 masculin – 1.Rusia, 2.Argentina, 3.China, 4.Brazilia, 5.Italia, 6.Turcia

U23 feminin – 1.Brazilia, 2.Turcia, 3.R.Dominicană, 4.China, 5.Japonia, 6.Italia

U23 masculin – 1.Turcia, 2.Italia, 3.Rusia, 4.Cuba, 5.Argentina, 6.Brazilia

Seniori feminin – 1.China, 2.SUA, 3.Serbia, 4.Brazilia, 5.Rusia, 6.Japonia

Seniori masculin – 1.Brazilia, 2.SUA, 3.Polonia, 4.Italia, 5.Rusia, 6.Canada.

Podiumurile ultimelor patru ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară:

 • Atena 2004
 • Masculin… Brazilia, 2.Italia, 3.Rusia
 • Feminin… China, 2.Rusia, 3.Cuba
 • Beijing 2008
 • Masculin… 1.SUA, Brazilia, 3. Rusia
 • Feminin… Brazilia, 2.SUA, 3.China
 • Londra 2012
 • Masculin… Rusia, 2.Brazilia, 3.Italia
 • Feminin… Brazilia, 2.SUA, 3.Japonia
 • Rio 2016
 • Masculin… Brazilia, 2.Italia, 3. SUA
 • Feminin… China, 2.Serbia, 3.SUA.

 

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 − doi =

 


Alte articole legate de acest subiect: