CSȘ Bega, cu 3 echipe la turneele semifinale FRV: două de băieți, la care Ovidiu Darlaczi a revenit de la Tomis Constanța

Competiția pe serii preliminare de calificare de la cele 4 categorii de vârstă ale voleiului juvenil este pe încheiate, primăvara vestind faza turneelor semifinale, iar în acest sezon CSȘ Bega Timișoara se va alinia în turul următor cu trei formații, de cadeți și juniori la băieți respectiv cea de junioare. O trecere în revistă printr-un scurt tur de orizont după seriile zonale, și prin spusele profesorului Aurelian Cîrdu, rămas singur pe baricade la garniturile de băieți în cadrul secției de profil a Clubului Sportiv Școlar Bega.

Puțin peste o lună de zile, în intervalele 15-17 și 22-24 aprilie, echipele de cadeți și juniori de la CSȘ Bega se vor alinia pe rând în turneele semifinale naționale ale Federației Române de Volei, care se vor desfășura sub forma a câte patru grupe cu componențe de 4-6 cluburi calificate de la zonale, dintre care primele câte două clasate își vor adjudeca biletele pentru faza finală, cu mențiunea necesității respectării criteriilor de talie și vârstă.

volei1317036931-1381753128

 

Cu alte cuvinte, ”Bega” a pătruns în faza următoare cu ambele garnituri înscrise în actuala ediție de campionat a băieților, la juniori și cadeți, în condițiile în care n-a aliniat la start în întrecerile zonei vestice formații de speranțe și minivolei. ”Principalul nostru obiectiv rămâne însă promovarea unor juniori spre seniorat”, a menționat antrenorul Cîrdu, din loturile căruia sunt cu dublă legitimare și la secund divizionara masculină CSU de Vest Timișoara promițătorul Ovidiu Darlaczi, reimplicat în lotul de juniori al celor de la ”Bega” după recenta revenire de la Tomis Constanța dar actualmente în pregătiri cu reprezentativa ”tricoloră” de cadeți a României la Dej, în vederea participării internaționale în Croația, precum și Sergiu Călin.

Darlaczi, un cadet din generația 1999, era cooptat de la CSȘ Bega în perioada înfloritoare din acest deceniu a celor de la Tomis Constanța, însă în urma picajului financiar al grupării de la malul Mării Negre și cadetul Timișoarei a revebit pe Bega, la începutul acestui an, jucând deja într-un meci în tricoul fostului și noului său club.

Celălalt junior cu dublă legitimare și la clubul de seniori al orașului, lider după sezonul regular în Divizia A2 Vest, este Călin Sergiu, momentan însă în recuperare în urma unei accidentări suferite în antrenamentele cu secund divizionarii, ceea ce l-a ținut pe tușă în retur. Pe lângă cei doi, CSȘ Bega speră ca odată cu viitorul sezon CSU de Vest să coopteze în lot alți 2 tineri de la ”Bega”, și anume pe George Anghioiu Dincă și Valentin Roic.

Câți alți cadeți și juniori ar mai putea ajunge în anii următori la galben-albaștrii seniori, rămâne de văzut, însă CSȘ Bega se confruntă cel puțin momentan cu un și mai evident recul de participare al adolescenților în sportul juvenil la fileu practicat sub acoperișul grupării din Zona Circumvalațiunii, în acest sezon, în plus, numărul formațiilor implicate în întrecerile FRV fiind așadar mai scăzut ca niciodată, la numai două categorii de vârstă.

Mai mult, Aurelian Cîrdu a rămas unic antrenor pregătind generațiile de mâine la echipele de băieți de la ”Bega”, unde au mai activat în ultimii ani Dan Mihai Jitaru, reaxat în ultimele două sezoane pe voleiul feminin la UVT Agroland după o fructuoasă perioadă cu medalii la nivel național la mai multe grupe de vârstă masculine cu gruparea CSȘ Bega, respectiv Sorin Schiesz – la ora actuală antrenor principal și jucător la seniorii de la CSU de Vest, precum și Cristi Bălulescu. Un aport pentru formațiile de băieți de la ”Bega” ar mai putea surveni, ca și până acum, dinspre Școala Generală 30 din Zona Soarelui, unde Cosmin Ilea îndrumă câte 6 ore săptămânal elevii care au îmbrățișat voleiul.

După cum a explicat Cîrdu, care are în cele două garnituri un total de circa 20 de cadeți și juniori și care estimează că pentru sezonul 2017/8 CSȘ Bega va reporni la drum într-un nou ciclu de pregătire al băieților și de la nivelul competițional de bază al minivoleiului, o mare problemă întâmpinată în Timișoara e legată de atragerea tinerilor către sportul la fileu, și pe fondul unei concurențe în care alte ramuri au câștig de cauză: ”Este constatat faptul că în cele mai multe cazuri se lasă, și încă din primele 6 luni de la start. Am acum acest exemplu concret, la juniori, cu doar 3 tineri rămași la volei din cei circa 30 de la prima selecție. Unii se lasă și pe parcurs, concentrându-se pe învățătură, în clasa a VIII-a sau când încep pregătirea de Bacalaureat. Avem o șansă mai mare cu cei care se axează pe sport, spre LPS Banatul, dar în general este foarte complicat…”

Între principalii protagoniști ai actualelor generații rămase la ”Bega” la grupele mai mari de vârstă ar fi de exemplu Valeriu Talpaș, un ridicător de la juniori, Flavius Vîrlan – ridicător al cadeților și frate mai mic al lui Robert Vîrlan, ajuns de timpuriu pe alocuri și căpitan al seniorilor de la CSU de Vest, Gabriel Baciu, trăgătorul fals al juniorilor, dar și Paul Hîrșovescu, în același post la cadeți, iar între centri Valentin Edi Roic – cadet care joacă și la juniori, pcreum și George Dincă Anghioiu, junior corespunzător criteriilor de talie.

Trăgătorul secund Sergiu Călin, de care am amintit deja, este și singurul de la CSȘ Bega care va absolvi junioratul deja la finele actualei stagiuni, reprezentând generația 1997, alte nume din loturi fiind Cristian Gruia, Radu Hîrșovescu, Raul Palontai, din generația 2000, sau Petrică Ștefan, libero la juniori.

sigla css bega

 

Ca rezultate, cadeții au pierdut în urmă cu câteva zile, în ultima etapă a seriei vestice, cu 3:2 la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea, pe seturi 25:21, 22:25, 25:14, 23:25 și 15:10, având bilanțul 7 1 6 7:18 înaintea ultimei apariții din grupă, în week-end, acasă cu fruntașa Colegiul Național Nicolae Titulescu Craiova. Chiar dacă prima victorie și totodată primele puncte au venit abia luna trecută, într-un 3:0 (16, 20, 23) acasă pe 21 februarie cu cei din Caransebeș, cadeții de la CSȘ Bega vor evolua totuși în 15-17 aprilie în turneul semifinal național FRV, cu mențiunea că doar 22 de cluburi, dintre care 5 în seria vestică, au luat startul din întreaga țară în sezonul în curs în Divizia Cadeți a băieților.

Și mai puține grupări în 2015/6 în Divizia Speranțe a băieților, imediat inferioară cadeților ca și categorie de vârstă, cu numai 20 de formații, dintre care una singură bănățeană, din Caransebeș, de această parte a munților mai fiind reprezentante din Ocna Mureș, Târgu Mureș, Blaj, Zalău, Dej și Toplița.

Fără mai micuți timișoreni așadar și la minivolei, într-un total de 30 de garnituri din țară, Seria F – vestică, derulându-și în 5-6 martie ultimul turneu, al patrulea într-o rotație completă pe la cluburile participante din zonă, CSȘ 6 Ștei încheind prima, cu alte două succese în week-end, și 16 puncte (setaveraj 18:7), în fața celor din Caransebeș, cu 11 puncte, Arad (5p) și Oradea (4p).

CSȘ Bega Timișoara va mai avea însă o exponentă a echipelor de băieți și în turneul semifinal național al Diviziei Juniori, cea mai mare categorie de vârstă, la care elevii lui Cîrdu s-au calificat de pe locul 4 din 6 participante în Seria C, cu 5 victorii și 5 înfrângeri și setaveraj 17:18, având 13 puncte și fiind devansați de CNNT Craiova, cu 30, CSȘ Blaj – 20p și ProVolei Arad – 14 puncte. Cei de pe Bega au obținut victoriile tur retur cu juniorii din Râmnicu Vâlcea și Oțelu Roșu respectiv acasă cu gruparea din Blaj, de menționat fiind că la nivel național au participat în seriile de calificare 23 de formații, împărțite în 4 grupe.

Iar de la băieți, la fete, la CSȘ Bega în grija antrenorilor Cerasella Șerban – la cârma catedrei secției de volei, Ramona Rosocha și Cristian Lowe. Voleibalistele de la ”Bega” vor fi reprezentate în faza următoare, semifinală, doar în Divizia Juniori – superioară ca vârstă, calificându-se de pe locul 2 al Seriei F, cu 4 echipe, cu 4 victorii și două eșecuri, suferite în fața concitadinelor de la UVT Agroland, intrate cu punctaj maxim în turul următor, tot de pe locul 1 pătrunzând și o altă grupare din voleiul feminin juvenil timișean, CSȘ Lugoj, cu 23 de puncte din 24 posibile în Seria E. În comparație cu întrecerea băieților, o mai largă participare a junioarelor, atât pe plan local, așadar cu 3 cluburi, cât și la nivel național, în cadrul a 7 serii.

CSȘ Bega și-a încheiat în schimb parcursul în Divizia Cadeți a fetelor, de pe ultimul loc, 5 în Seria E și fără nici o victorie, după un eșec final duminică, 3:2 la CET CNMB Râmnicu Vâlcea. Concitadina UVT Agroland, la care activează în al doilea sezon Dan Mihai Jitaru, în urma trecerii sale de la CSȘ Bega, unde a dus cu succes de la speranțe până la juniori un efectiv de băieți, s-a calificat și în acest caz cu punctaj maxim din grupa vestică, urmată de CSȘ Lugoj, a doua, cu înfrângeri în fața timișorencelor. Față de junioare, chiar și mai multe serii la nivel național la categoria cadetelor, chiar 8.

În Divizia Speranțe, a treia categorie, una dintre cele 13 grupe reunind pe țară 53 de formații de fete a fost Seria K, din vest, adjudecată tot de UVT Agroland, cu 11 victorii și un eșec, setaveraj 33:6 și 33 de puncte, timișorencele calificându-se la semifinale urmate de CSȘ Lugoj, cu 9 victorii și 3 înfrângeri, și CSȘ Caransebeș, cu 4 victorii din 12 apariții. CSȘ Bega a sfârșit a patra și ultima la încheierea celor 4 turnee prin rotație, fără set câștigat și puncte în clasament.

În fine, capăt de drum în sezonul în curs și pentru gruparea de minivolei de la CSȘ Bega, a patra și ultima în ierarhia finală a Seriei H după cele 4 turnee, fără nici o victorie din 12 meciuri. Patrulaterul vestic a fost adjudecat în schimb cu succese pe linie de CSȘ Lugoj, urmată de CSȘ Caransebeș, cu 8 victorii, și elevele de la CS Șoimii Lipova, cu 4 triumfuri, participarea în acest caz la nivel național fiind de 39 de formații, împărțite în 11 serii.

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Juniori, Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Juniori: