CSU UV Timișoara predă ”lanterna roșie” la încheierea deplasărilor din Divizia A1 prin a trece din nou și la Baia Mare de unica sa învinsă în elită, CSȘ2 CNE UKRO

Voleibaliștii ”universitari” ai Timișoarei au evadat luni seară în premieră în acest sezon de pe ultimul loc al clasamentului primei ligi, la aproape jumătate de an de la startul campionatului, pe 7 octombrie, respectiv la cea de-a 29 apariție în această ediție a Diviziei A1, dintre care ultimele 7 din totalul de zece al fazei play-out, jucate luna aceasta în grupa a II-a valorică. Disputând în devans ultima lor deplasare a acestei campanii pe terenul penultimei clasate din Baia Mare, aflată la apariția finală în întreaga stagiune, într-un duel al ultimelor două clasate, galben-albaștrii de pe Bega au dispus și pentru a treia oară consecutiv de unica trupă de care au trecut în acest sezon, nou-promovata CSȘ2 CNE UKRO, și i-au cedat ”lanterna roșie”.

CSU UV Timișoara, și a 3-a victorie în 4 jocuri din duelul ultimelor două clasate, contra noii codașe la final CSȘ2 CNE UKRO Baia Mare

În mod normal, conform programării inițiale a fazei play-out pentru locurile 7-12 în elita Diviziei A1 de volei masculin, turul primelor 5 etape abia se încheiase sâmbătă, urmând ca de săptămâna aceasta să se deruleze returul următoarelor 5 runde, până pe 28 aprilie, însă iată că nou-promovata maramureșeană a bifat deja în avans și toate revanșele de luna viitoare, pierzându-le pe linie și încheind deja campionatul, prin a prelua în premieră la finish poziția ultimei clasate, de la timișorenii care cu această ocazie au scăpat pentru prima dată de poziția a 12-a.

Urcată pe penultimul loc la încheierea meciurilor în deplasare, 11 ieșiri în sezonul regular plus cele din play-out, cu mențiunea că revanșa de pe Bega cu cei din Dej a disputat-o tot în județul Cluj, CSU UV Timișoara va completa parcursul din grupa a II-a valorică prin 3 apariții acasă în luna aprilie, urmând a rămâne pe poziția a 11-a indiferent de rezultatele acestor ultime întâlniri, începând cu cea din weekend, cu dinamoviștii.

De fapt, dat fiind decuplarea la mai bine de 15 puncte handicap a ultimelor două clasate de restul plutonului din zona 7-12, parcursul final al codașelor în play-out căpătase deja un caracter mai mult academic, de unde și spiritul Daciadei în care s-a grăbit disputarea în devans a nu mai puțin de 6 partide din returul grupei a II-a valorice, deși acest tronson urma a începe abia la finele acesti săptămâni.

Mai mult decât atât, de-acum ultima clasată în elită, CSȘ2 CNE UKRO Baia Mare, și-a bifat ultimele apariții în elită în sezonul după promovare prin a juca 5 meciuri în ultimele șase zile, și încă prin a alinia un efectiv foarte restrâns, ceva ce numai într-o întrecere de amatori s-ar putea la o adică întâmpla. Maramureșenii pierdeau miercuri cu 3:0 la Timișoara, în turul zonei play-out, apoi vineri în Baia Mare cu concitadina CS Știința Explorări, dar și sâmbătă și duminică, tot pe teren propriu, în dubla tur-retur din 7-12 cu Dinamo, apariții val-vârtej, culminând luni seară de la ora 20 cu revanșa confruntării ultimelor două clasate, despărțite de doar un punct.

Puține oricum la zestre pentru ambele foste colege secund-divizionare în seria vestică din Divizia A2, în care se întâlneau tot de 4 ori și în sezonul trecut. În cel actual, CSȘ2 CNE UKRO și-a câștigat meciurile doar în tur, la Timișoara cu CSU UV respectiv contra concitadinei CS Știința Explorări și la nou-promovata bucureșteană Dinamo, pe când ”universitarii” de pe Bega strict numai cu maramureșenii, în revanșa din retur dar și zilele trecute, tur-retur în play-out, miercuri în sala UVT iar aseară în nordul țării. În plus, bănățenii au mai smuls câte un set în două eșecuri cu antepenultimii clasați, din Cluj, tot câte un set în alte două înfrângeri, suferite săptămâna trecută în dubla confruntare de la Dej, respectiv încă unul steliștilor, la Timișoara.

Însă tot amarul majorității covârșitoare a eșecurilor a mai fost cât de cât înlăturat în ultimele zile prin consolarea primelor victorii cu 3:0 în acest sezon, ambele în dauna nou-promovatei băimărene, celei cât se poate de drastice de miercuri de pe strada Oituz fiindu-i adăugată cea de luni de la ora 20 în Maramureș, prin care CSU UV Timișoara a urcat penultima, cu două puncte avans în fața învinsei sale.

S-a încheiat 0:3 (22:25, 24:26, 24:26) la capătul a 82 de minute de joc efectiv, elevii lui Sorin Schiesz și Sorin Grădinaru răsturnând spre final soarta setului inaugural, de la 20:17 pentru CSȘ2, și câștigându-le la limită în prelungiri pe următoarele două, în ultimul fără a se fi lăsat deloc conduși, deși erau egalați doar pentru a treia oară tocmai în ultimele faze, 24:24, când gazdele salvau așadar o minge de meci. Nu însă și pe cea de-a doua, finalizată de Traian Gemănariu, autor al celor mai multe puncte în contul învingătorilor. Care se distanțau suficient și pe parcursul setului III, de la 3:4 la 3:9 iar de la 7:10 la 7:13, rămânând ulterior într-un avantaj liniștitor, 15:20 și 21:24, pentru a tranșa deplasarea cât mai rapid cu putință.

Se poate așadar aprecia că timișorenii măcar s-au consolat la capătul unui anevoios sezon în elită prin a preda în cele din urmă învinșilor săi ”lanterna roșie”, la chiar ultima oportunitate în acest sens, și ca o revanșă după ce, în turneul de promovare găzduit în primăvara trecută de băimăreni, CSȘ2 CNE a fost cea care și-a adjudecat pe teren alături de Dinamo intrarea în prima divizie, bănățenii rămânând pe 3 dar preluând ulterior poziția lăsată vacantă de cei din Caransebeș, prin renunțarea acestora la statutul elitist.

Anul aceasta, promovarea din Divizia A2 se va decide între cele câte două reprezentante ale seriilor Est și Vest, grupe geografice aflate înaintea propriilor faze play-off, o jumătate fiind găzduită de VCM Piatra Neamț, și cu prezența bucureștenelor Știința și Rapid, plus a lui CSM Suceava, iar cealaltă fiind ținută de Știința Bacău, într-un patrulater și cu CSM Câmpia Turzii, CSȘ LAPI Dej și ACS Volei Club Zalău 2015.

Revenind însă la elita A1 și urmând a încheia turul de orizont în cupele europene, seara de luni a mai programat un joc în play-out-ul masculin, încheiat tot cu 0:3, CS ”U” Cluj – CS Știința Explorări Baia Mare, pe seturi 24:26, 21:25, 23:25, între viitoarele ultime două vizitatoare ale Timișoarei în această campanie. Din care au mai rămas așadar în zona 7-12 numai 9 întâlniri din totalul de 15 al returului, începând de sâmbătă, cu CSU UV Timișoara – Dinamo și CS ”U” Cluj – CS Unirea Dej, iar apoi luna viitoare. Pe 14 aprilie, CSU UV Timișoara – CS ”U” Cluj și Explorări Baia Mare – Dinamo, în 18 CSU UV – Știința Explorări și CS Dinamo – CS Unirea Dej, pe 21 CS U Cluj – Dinamo și CS Unirea Dej – Știința Explorări, iar în 28 doar Știința Explorări – CS U Cluj. Bănățenii vor termina așadar campionatul înaintea datelor ultimelor două etape…

În play-off-ul primelor 6 clasate joi va începe returul primei grupe valorice, după ce luni seară s-a jucat penultimul meci din tur, la Zalău, unde liderul Tricolorul Ploiești s-a impus cu 2:3 de la 0:2 cu campioana la zi, ultima confruntare din 1-6 urmând a avea loc între vecinele de podium Arcada și CSA Steaua, la Galați, pe 5 aprilie, o restanță din runda a III-a.

În clasament, cu 5 etape înaintea încheierii campionatului, Tricolorul Ploiești a urcat la 67 de puncte, urmată de Steaua cu 63 și Arcada Galați cu 62 de puncte, ambele cu un meci mai puțin disputat, cei din Zalău deținând 51 de puncte, pe când CSM București, antrenată de Iulian ”Jeibon” Pâslaru, 44, precum SCM U Craiova.

În play-out-ul zonei 7-12, după tur și primele 6 meciuri în devans din retur, ierarhia e următoarea:

7. CS Unirea Dej… 46 puncte / 29 jocuri (14 victorii – 15 înfrângeri), setaveraj 59:54

8. CS Dinamo București 43p / 28j (14v-14î) 53:50

9. Știința Explorări Baia Mare 42p / 28j (14v-14î) 51:52

10. CS ”U” Cluj 23p / 28j (7v-21î) 23:65

11. CSU UV Timișoara 9p / 29j (3v-26î) 15:79

12. CSȘ2 CNE UKRO Baia Mare 7p / 32j (3v-29î) 11:92.

Pe plan internațional, în cupele europene, turneul patrulater masculin de la vârful CEV Champions League va fi găzduit în actuala ediție de Zenit Kazan, în 12-13 mai, celelalte trupe din Final4 urmând a fi decise de calificările tur-retur din PlayOffs6, începând din 4 aprilie, în perechile Civitanova – Trentino, Kedzierzyn-Kozle – Friedrichshafen și Perugia – Novosibirsk. De notat că Divizia A1 a României a fost fără reprezentante între cele 32 de cluburi la startul campaniei 2017/8 în Champions League.

În a doua întrecere ca importanță, CEV Cup, la fileul masculin finala va fi jucată de Belogorie Belgorod și Ziraat Bankasi Ankara, una ruso-turcă, cei din Belgorod trecând prin victorii cu 3:0 în penultimul act de polonezii din Rzeszow iar cei din capitala Turciei mai strâns de Calzedonia Verona. În această competiție, Arcada Galați era eliminată în optimi cu 0:3 și 2:3 în ianuarie de ACH Volley Ljubljana.

În fine, în CEV Challenge Cup, o finală Bunge Ravenna – Olympiacos Pireu, trecute în semifinale de trupe din Ankara și Surgut. CSA Steaua era eliminată tot în faza optimilor, în ianuarie, 2:3 și 1:3 cu SL Benfica.

La fileul feminin al elitei interne, jocul CSM Târgoviște – Știința Bacău, din etapa I în returul fazei play-off a locurilor 1-6, e programat miercuri 28 martie la ora 18, în aceeași rundă meciul CSM Lugoj – CSM București fiind deja disputat în devans la început de martie în capitală, 0:3, iar UVT Agroland – CSM Volei-Alba Blaj fiind lăsat pe 5 aprilie, la mijlocul săptămânii viitoare. Până atunci, sâmbătă, în cea de-a doua etapă din returul cu 5 runde în play-off, CSM Târgoviște – CSM Lugoj și Știința Bacău – UVT Agroland, iar luni 2 aprilie derby-ul la vârf CSM Volei Alba Blaj – CSM București. Celelalte 3 runde sunt programate pe 14, 18 și 21 aprilie.

Un eșalon mai jos, în Divizia A2, turneul play-off al locurilor 1-4 în seria vestică se va derula pe 13-15 aprilie în găzduirea lui CSU Oradea, și cu participarea câștigătoarei sezonului regular, FC Argeș, precum și a lui ACS Transilvania Brașov și CSU Politehnica Timișoara, trecută cu 3:0 și 3:1 pe 3 și 10 martie de CSM Sibiu, în faza I din play-off. Dublă depășită de cele din Oradea fără set cedat contra formației din Deva, respectiv cu unul singur pierdut tur-retur de voleibalistele din Brașov în fața grupării ex-prim-divizionare din Craiova. Iar în play-off-ul Diviziei A2 Est, CS Medgidia, pe teren propriu cu CSU Galați, Rapid și CSM LPS 2007 Focșani, aceste ultime două grupări fiind pierzătoare în patrulaterul baraj de promovare de anul trecut de la Timișoara, de succes pentru UVT Agroland și CS U NTT Data Cluj.

În întrecerile continentale inter-cluburi, la feminin, CEV Champions League va fi găzduit în premieră de România la București cu campioana CSM Volei-Alba Blaj în calitate de gazdă pe 5-6 mai, săptămâna trecută începând deja semifinalele tur-retur din PlayOffs6, Volero Zurich – VakifBank Istanbul 0:3, Imoco Volley Conegliano – Dinamo Kazan 0:3 și Galatasaray – Igor Gorgonzola Novara 2:3.

În CEV Cup se știu deja finalistele, Minchamnka Minsk – Eczacibași VitrA Istanbul, care au trecut în semifinale de trupe din Schwerin respectiv Stuttgart, iar în Challenge Cup, adjudecată în acest deceniu de CSM București, Olympiacos SFP Pireu – Bursa BBSK, calificate în dauna celor din Nantes și Krasnodar.

Ultimele rezultate în play-off-ul 1-6 al Diviziei A1 feminine, clasamentul la zi și programul etapei I din returul grupei I valorice, pe coloana datelor tehnice.

 

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − 7 =

 


Ultimele articole din categoria Volei: