Doar în 6, Şcoala Generală 30, a cincea între centre de elită

Roadele evidente apărute atît în mai 2011, cînd CSS Bega Timişoara cîştiga titlul naţional al Diviziei Speranţe la volei băieţi, cît şi în acest sezon, cînd aproximativ aceiaşi tineri localnici vor reprezenta clubul sportiv şcolar din Circumvalaţiunii în turneul final al Diviziei Cadeţi din cadrul Campionatului Naţional de volei, au de-a face şi cu instruirea reuşită peste ani la Şcoala cu clasele I-VIII numărul 30, din Zona Soarelui, care s-a întors din nou cu fruntea sus de la finalele naţionale şcolare…

„Pentru o singură dată în ultimii 12 ani am ratat turneul final al Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar”, ne-a spus profesorul Ioan Blaj, care îndrumă elevii de la şcoala timişoreană de cartier, nu una vocaţională, în tainele voleiului, rezultatele în plan competiţional fiind duble şi de bun augur: atît în întrecerile şcolare, cît şi ulterior, odată juniorii preluaţi de CSS Bega, în cele divizionare, sub egida Federaţiei Române de Volei. „Am ajuns din nou în faza finală a învăţămîntului de gimnaziu, cu echipa de băieţi, după ce am trecut de faza pe judeţ, iar apoi de cea pe euro-regiune, în întrecere cu reprezentante din Arad, Caraş-Severin, Mehedinţi, Alba şi Hunedoara. Prima clasată din cele 8 regiuni s-a calificat pentru Fălticeni. Noi mergeam cu un palmares bun, mereu la turneele finale, pe locul 3 în 2011, pe 5 în 2010. Şi am obţinut locul 5 şi în acest an, campioni fiind elevi de gimnaziu din Constanţa care sunt grupa cea mai mică de la clubul prim-divizionar CVM Tomis, ce strînge copii din întreaga ţară. De fapt am fost în grupă cu cei de la Tomis şi cu medaliaţii cu bronz, juniori ai Centrului de Excelenţă din Dej, căci altfel poate am fi acces în 1-4. Aşa am încheiat în grupa a doua valorică, la locurile 5-8”, ne-a explicat profesorul Blaj, amintind rezultatele „Generalei 30”: 2:3 cu cei din Dej, 0:3 cu cei de la Tomis şi 3:0 cu cei din Ploieşti, toate în grupă, iar apoi, în 5-8, 3:0 cu elevii din Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj.

Aşadar două victorii şi două eşecuri, setaveraj 8:6… Clasarea pe locul 5 este cu atît mai remarcabilă cu cît şcoala timişoreană a fost reprezentată de doar 6 băieţi, adică sextetul meci de meci din teren, cu Ovidiu Darlaczi, căpitan, Raul Urecheatu – trăgător principal, Marius Poleac – ridicător, Sebastian Chifan – atacant secund, Adrian Tihoreanu şi Laurenţiu Bak – trăgător secund. „Era a doua săptămînă de vacanţă şi deşi aveam voie să aliniem un lot de 10 elevi, copiii mai erau şi plecaţi”, a punctat Blaj, care priveşte în schimb cu mare speranţe spre sezonul viitor, în condiţiile în care, comparativ cu restul finalistelor, Şcoala Generală 30 a avut doar doi jucători în prag de absolvire a clasei a VIII-a şi implicit a gimnaziului, şi anume Bak şi Urecheatu.

Prezenţa la start a fost o miniaventură în sine, începută la ora 15, cu sosire în Fălticeni la ora 7, a doua zi dimineaţa, ca singura finalistă deplasată în nordul Moldovei cu trenul, partea bună fiind că Inspectoratul Şcolar Judeţean a decontat transportul delegaţiei de 7 persoane iar Ministerul Învăţămîntului a asigurat cazarea şi masa timişorenilor.

„Am dat piept cu adevărate pepiniere ale unor cluburi divizionare, pînă şi cei din Ploieşti aveau un centru specific, sau existau echipe ale unor licee vocaţionale. La noi, în Timiş, există o şcoală de volei doar la Ciacova, cu 5 ore pe săptămînă şi o structură superioară nouă la acest capitol. Dar Şcoala 30 îndrumă tinerii spre volei şi suntem încrezători pentru 2013, căci 4 dintre băieţii finalişti la Fălticeni, fiind în clasa a VII-a, au drept de joc şi la anul, pe cînd din celelalte echipe ies în totalitate. Lider este Ovidiu Darlaczi, care va mai dobîndi pînă atunci experienţă competiţională şi care într-un an va mai creşte în înălţime”, a mai spus Ioan Blaj, care s-a declarat satisfăcut de panta ascendentă a foştilor săi elevi, preluaţi cu succes la CSS Bega, ca juniori luptînd cu succes la medalii, în sportul divizionar juvenil: „Au încăput pe mîna unui antrenor bun, profesorul Dani Jitaru, şi cred că vor merge sus, la fiecare doi ani la medalii naţionale. Selecţia este bună iar deşi ca talie nu sunt ieşiţi din comun, sunt totuşi corespunzători categoriei lor de concurs. Dacă vor continua să asculte îndrumările lui Dani, cred că vor ajunge sus”.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Juniori, Sport juvenil, Volei și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + noua =

 


Ultimele articole din categoria Juniori: