Eric Reitmayer, potenţial nume nou la „U” Timişoara

1 septembrie bate la uşă dar o paralizie solemnă, mormîntală, este la nivelul Diviziei A2 masculin vest, mai pe şleau volei băieţi. Portalul federal www.frvolei.ro nu publică momentan nici un nume de club în dreptul prezentării echipelor, 8 la număr conform aceleiaşi surse, cu cîte 7 etape, tur şi retur. Cert este că Universitatea Timişoara va fi printre ele, înscriindu-se în competiţie după retrogradare, şi că LPS Bihorul Oradea, promovată la barajul play-off, a declinat participarea în elita A1, urmînd a se regăsi aşadar laolaltă cu „vesticele” din A2.

Ca o noutate faţă de sistemul competiţional din urmă cu 2 ani, din ediţia 2010-´11, cînd „U” a avut temeritatea să aspire, cu succes, la accederea în elită, eşalonul secund va avea parte de-această dată de doar două serii, Est şi Vest, comparativ cu cele 4 de la vremea respectivă, cu galben-albaştrii dominînd pe-atunci în Sud-Vest.

Există aşadar o comasare, cu ceva mai numeroase şi mai lungi deplasări decît la precedenta campanie în A2, dar, în cazul Timişoarei, fie şi în urma dispariţiei retribuţiilor bugetare din partea Consiliului Judeţean şi Local, sistate în urma retrogradării, ci doar cu subvenţiile ministeriale provenind sub cupola Clubului Sportiv Universitatea şi ocazionalul sponsoraş, campania poate fi dusă la bun sfîrşit, fără capitulări pecuniare pe parcurs.

La reunirea lotului ex-prim-divizionarei, cel mai probabil cîndva peste vreo două săptămîni, şi înapoi în sala Universităţii, după lunile prin „Constantin Jude”, noutatea s-ar putea numi Eric Reitmayer, un student în anul II în învăţămîntul superior timişorean, de 19 ani, crescut la CSS1 Metalul Oţelu Roşu. De fapt, timişorenii şi studenţii, plus eventualul angajat la vreo firmă locală, şi care ar avea voleiul ca apendice al activităţilor şi surselor sale de venit, vor constitui lotul secund-divizionarei locale.

Bătaia mai mare de cap o are Federaţia Română de Volei, rămasă cu un număr impar de grupări în elita masculină, în urma forfaitului bihorean, semn al climatului dificil în care încearcă să împingă caravana un sport remarcabil dar totuşi semnificativ ignorat în România.

Dacă în A1 federalii nu prea găsesc o înlocuitoare, nimeni nemaiînghesuindu-se, A2 Vest nu pare a duce lipsă de competitoare, desigur, cu Oradea, dar şi cluburi din Timişoara, Arad, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Cîmpia Turzii, Râmnicu Vâlcea ori Dej, cu al său Centru de Excelenţă. Componenţa exactă, cîndva în septembrie. Startul, prin octombrie.

Momentan însă, ceaţă… Nici despărţirile de componenţi din sezonul trecut ca Liviu Rîpeanu şi Sebastian Palfi-Tamaş nu sunt certitudini şi nici pierderi insurmontabile la nivelul mai scăzut al ligii secunde, mai ales în condiţiile neatacării bătăii de cap pe nume „post-promovare”, doar că ar exista o altă grupare gălăţeană decît CSU, în seria estică, afişînd intenţii mai serioase în privinţa conturării unui lot, cît de cît.

„U” Timişoara va continua cît să subziste, şi în speranţa unei minuni care să scurteze cîndva linia neaspiraţională la nivel administrativ-logistic-material-financiar a ultimilor peste 10 ani, ţinută la flacără stinsă de pasiunea profesorului Sorin Grădinaru şi a amatorilor de sărituri la fileu grupaţi în jurul mai rutinaţilor Balint, Schiesz ori Grama, rămaşi la vatră, pe Bega.

Care sunt sumele vehiculate în voleiul autohton, cînd e vorba de grupări dinafara celor cu epoleţi de eurocupe sau prin preajmă, o spune cel mai bine fişa de calcul a grilei de transfer, aplicabilă în cazul în care un Palfi-Tamaş ar alege o altă destinaţie. Astfel, valoarea de bază la nivelul A2 este de 200 euro, 400 în A1, care se înmulţeşte cu cîţiva coeficienţi daţi de diverse variabile, de exemplu gen vîrstă. Dacă jucătorul în cauză are mai mult de 70% din jocuri disputate ca titular într-un sezon, sutele se înmulţesc cu 1,5; mai contează şi de unde se transferă, A2 echivalînd cu un x1,3, iar dacă este la final de acord, unu la înmulţire, cu x2 sub acord; iar dacă este un senior mai mic de 26 de ani, din nou, x2. Faceţi calculul şi ajungeţi la un rezultat pentru care alde Ovidiu Petre nici n-ar îmbrăca tricoul, dar mai să sărute stema arătînd cu degetul spre public…

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − 1 =

 


Ultimele articole din categoria Volei: