Ioan Ersigan: „Pierdem junioare pe gratis, fără măcar vreun telefon de mulţumire”

Profesorul Ioan Ersigan şi cadetele CSŞ Bega, în jocul cîştigat duminică de la 0-2

S-a aşezat pe bancă, după peste două ore petrecute în picioare – cu mari emoţii – pe marginea terenului. Suprafaţă de joc de pe care a lansat în ultima vreme alte voleibaliste titulare pentru România. Cu părul cernit, aducînd cu un respectabil om în etate, profesorul Ioan Ersigan, antrenor al cadetelor CSŞ Bega, este însă bine conectat la pulsul sportului juvenil în preajma fileului şi pregăteşte alt asalt spre turneele semifinale naţionale. „Acum vorbesc eu!” tunet impunător într-una din perioadele de time-out în faţa cadetelor sale înconjurîndu-l ciorchine în succesul de duminică, 3-2 cu CSŞ Deva, de la 0-2 pe seturi, e preschimbat într-un domol „pe aceste fete le pregătesc din clasa a III-a”, deconectat de la dramatismul jocului.

Cauc şi Ordean la lotul naţional de Speranţe

„Desigur, luptăm pentru unul dintre primele două locuri în serie şi implicit pentru calificarea în faza semifinală, în duel cu CSŞ Lugoj şi CSŞ Deva, învinsa noastră de astăzi, însă principalul ţel rămîne acelaşi, şi anume creşterea unor jucătoare promiţătoare, de perspectivă. Şi nu dezamăgim nici acum, cu actuala generaţie de cadete, din care două tinere au fost selecţionate anul trecut la lotul naţional de Speranţe 1996-´97, şi anume Alexandra Cauc, numărul 9, şi Oana Ordean, doisprezecele”, explică profesorul Ersigan. „Sunt cîţiva ani buni de activitate cu această grupă, elevele fiind selecţionate din şcoli, apoi instruite şi antrenate pas cu pas. Un rezultat l-aţi văzut şi astăzi”.

Regulamentul permite transferuri pe gratis iar Timişoara pierde

Marea durere a profesorului este modul în care CSŞ Bega şi oraşul în general pierd pe zero lei, zero bani tinere crescute şi în această sală cu trudă şi investiţii, căzînd în capcana unei portiţe în regulament, bine ticluită: „Pînă la vîrsta de 14 ani, fetele sunt legitimate de Asociaţia Judeţeană de Volei, însă odată ce intră în posesia Cărţii de Identitate trec sub umbrela federală, a F.R. Volei. Iar regulile sunt astfel scrise încît, în absenţa unei legitimaţii cu Asociaţia Judeţeană, pot fi achiziţionate de orice club de sub tutelă federală fără a achita nici o sumă de transfer. Acestea se fac fără acordul nostru, ceea ce nu este normal, şi fără achitarea unei grile, care oricum nu acoperă costul investiţiei peste ani în jucătoare. Să fiu sincer, nu doar că nu ne-am ales cu absolut nimic – nici eu, nici clubul – în plan pecuniar din ultima promovare, a Jasminei Petromăneanţ, dar n-am primit nici măcar un telefon de bine, de mulţumire, de la Târgu Mureş. După atîţia ani de activitate…” Nerecunoaştere ce ciunteşte acea împlinire sufletească a lucrului bine făcut, lăsînd la o parte discuţia despre necesitatea remunerării stimulative.

„Nu e normal să nu se găsească un sponsor pentru o echipă măcar de liga a II-a”

Îl întreb pe experimentatul antrenor dacă este normal ca Timişoara, dispunînd de o asemenea pepinieră la CSŞ Bega, cu patru categorii de vîrstă, Junioare, Cadete, Speranţe şi Minivolei, să nu beneficieze la nivelul senioarelor de nici-un club divizionar, măcar în liga a doua, la care să fie propulsate „vîrfurile” de generaţie: „Este absolut anormal, neîndoielnic, iar în acest sezon este pentru prima oară de cînd activez în volei, în 1980, ca oraşul nostru să nu aibă un club divizionar de senioare. Sperăm să reînfiinţăm echipa dispărută anul trecut, în care să se regăsească în viitor junioarele noastre. Altfel, fie le preiau alte centre din ţară, cum v-am explicat, fie chiar se pierd, ceea ce e păcat… Nu-mi vine să cred că nu se găseşte un sponsor să susţină o divizionară <B>, în ditamai oraşul. Au fost junioare timişorence şi în ultimul lot aliniat în liga a doua, evoluînd atît la CSŞ Bega cît şi la divizionara <B>, iar acum două dintre junioarele noastre evoluează cu dublă legitimare şi la CSŞ Caransebeş, echipa din eşalonul secund, ceea ce este din nou anormal, ca fete de-aici, în dorinţa de-a juca şi cu potenţial mai mare, să fie nevoite să evolueze pentru un oraş din zonă, în absenţa unui club al nostru”.

Şi apropo de Caransebeş, aceasta este următoarea haltă a fetelor, în 6 februarie, după ce jocul programat în mod normal miercuri 26 ianuarie, acasă cu CS Hand United Arad, a fost anulat datorită retragerii oaspetelor din competiţie.

Ersigan aminteşte şi de colaborarea fructuoasă avută cu profesorul Dorin Jitaru, pe cînd dumnealui activa în voleiul feminin lugojean, „unde am promovat alte cîteva jucătoare de-ale noastre”.

Localnica Petromăneanţ, cu România în preliminariile C.E. Tineret

Revenind la Jasmina Petromăneanţ, lansată de CSŞ Bega şi ajunsă la centrul naţional de excelenţă constituit la Târgu Mureş, jucătoarea tocmai a participat între 5 şi 9 ianuarie în Italia, la Foligno, la grupa B preliminară a Campionatului European de Tineret, România ocupînd locul 4 din cinci pretendente, cu un succes, 3-1 cu Lituania, şi trei eşecuri, 1-3 cu Spania, 0-3 cu Italia şi 0-3 cu Olanda, echipele latine calificându-se la turneul final.

Daiana Mureşan, de la desfiinţata Metal, centru la Bialystok

„Gălăţeanca Mureşan le-a bombardat pe englezoaice”, acesta e un titlu de cronică din presa română pe marginea unui meci de tineret al selecţionatei noastre cu Marea Britanie, dovadă a faptului că Timişoara nu doar pierde sportive de perspectivă, în absenţa unui club divizionar puternic în oraş, ci şi acea fărîmă de mîndrie ţinînd de elevarea jucătoarei din aceste locuri. Desigur, timişoreanca Daiana-Georgiana Mureşan a crescut tot la CSŞ Bega, sub instruirea profesorului Ersigan, ajungînd să contribuie la cîştigarea campionatului şi a Cupei României cu CSU Metal Galaţi, alt club dispărut de pe harta Diviziei A1, după ce acum un an pe vremea aceasta evolua în grupa D a Ligii Campionilor Europeni.

Născută în 6 iulie 1990, „gălăţeanca Mureşan” a ajuns dintr-o înlocuitoare a voleibalistelor străine în sextetul Metalului drept o jucătoare cheie în acest sezon  pentru clubul Pronar Zeto Astwa AZS Bialystok, clasat antepenultimul în puternica ligă poloneză, reuşind cele mai multe puncte, opt, din postura de centru, în ultimul meci de campionat, cîştigat cu 3-2 la Stal Mielec.

Aşadar profesorul Ersigan şi CSŞ Bega au cu ce se mîndri, voleibaliste ajunse în străinătate şi la centre de excelenţă din ţară, însă durerea voleiului local ţine de inexistenţa unui manageriat competent, care să genereze interes între sponsori iubitori de sport şi să coaguleze potenţialul existent pentru reînscrierea în campionat a unei divizionare, „ceea ce ar fi chiar foarte uşor, cu condiţia să se vrea acest lucru şi să fim uniţi”, după cum spicuiesc din discuţia cu antrenorul cadeţilor la CSŞ Bega, Dan Jitaru, ce v-o propunem în episodul de mîine.

Va urma.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci × 4 =

 


Ultimele articole din categoria Volei: