Misterul legitimațiilor dispărute. Rașca: ”Regulamentul e în defavoarea sportivilor și ar trebui un sistem electronic. L-am propus, să schimbăm regulamentul, în recenta Adunare Generală a Federației Române de Volei”

Secund-divizionara de volei feminin CS Universitar Politehnica Timișoara ar fi avut mari șanse și speranțe îndreptățite de a se regăsi la barajul de promovare în elita Divizia A1, găzduit începând de azi la Iași, doar că la începutul acestei luni a pierdut cu 0:3 toate cele 3 jocuri ale play-off-ului Diviziei A2 Vest datorită lipsei legitimațiilor de joc ale sportivelor la turneul a cărui organizare clubul alb-violet s-a străduit cu succes s-o obțină. Sporttim anunța atunci exclusiv și în premieră, pe 3 aprilie, imediat după prima zi a patrulaterului, că timișorencele pierduseră de fapt cu 0:3 la ”masa verde” în fața concitadinei ACS Agroland, pe fondul dispariției carnetelor de joc, iar astăzi revine cu primele consemnări de la data respectivă, atât prin spusele conducătorului CSȘ Bega, club gazdă a semifinalelor de cadete la presupusa oră a sustragerii legitimațiilor, cât și, în altă ordine de idei, în ceea ce privește date calendaristice ale ultimei vize medicale în cazul unora dintre senioarele din lotul ”violet” conform fișelor de la Policlinica de Sportivi din Timișoara.

Octavian Rașca: director CSȘ Bega Timișoara

Octavian Rașca: directorul CSȘ Bega Timișoara

 

 

A doua la finele returului Diviziei A2 Vest, cu un număr egal de puncte, 17, cu prima clasată, CET Govora CNMB Râmnicu Vâlcea, și cu cel mai mare număr de victorii echivalând cu 3 puncte în clasament, și anume 5, CSU Politehnica Timișoara părea a tinde chiar cu prima șansă la calificarea din play-off-ul seriei vestice spre barajul de promovare de la finele acestei săptămâni, mai ales odată ce alb-violetele își apropiaseră cu succes dreptul de organizare al patrulaterului din 2-4 aprilie, în sala de jocuri sportive ”Profesor Mircea Albu”, propriul fief pe parcursul sezonului, și în condițiile în care dispuseseră tur-retur, cu 3:2 pe malurile Oltului și cu 3:1 în Banat, de liderul după 10 etape din județul Vâlcea. Și cel mai adesea licitarea și câștigarea unei licitații pentru avantajul de a găzdui un asemenea turneu sună cu o declarație de intenție în privința dorinței de a avansa în competiție.

”Violetele”, cu un lot foarte tânăr, incluzând și sportive încă în ”pepiniera” juvenilă locală CSȘ Bega, erau pe val în sezonul relansării, după 4 ediții în care, în acest deceniu, voleiul feminin divizionar timișorean rămăsese dormant pe dreapta, în urma retragerii din rațiuni financiare în 2010 tot de la nivelul Diviziei A2 Vest a ”Universității”, a cărei continuatoare au devenit sub numele lui CSU ”Poli”. Față de conturarea artificială, aproape peste noapte, în deceniul trecut, a prim-divizionarei finanțate de Ovidiu Tender și cu jucătoare cooptate din mai multe zări, această inițiativă locală constituia cu totul altceva, relansând simbolul universitar timișorean la fileul divizionar feminin.

Dat fiind circumstanțele de mai sus, scurtcircuitul dispariției carnetelor de joc a fost cu atât mai șocant, survenind tocmai din sala în care CSU ”Poli” își câștigase și părea îndreptățită a mai câștiga și restul necesarului de puncte pentru a descinde la turneul final de promovare, de la care, culmea ironiei, vor lipsi tocmai primele clasate la finele sezonului regular în Divizia A2 Vest, și anume alb-violetele și CET Govora, retrasă zilele trecute.

La 3 zile după încheierea turneului play-off, gruparea timișoreană publica pe propria pagină de facebook ceea ce numea a fi ”un comunicat oficial al clubului”, semnalând printre altele că autori deocamdată necunoscuți au spart vestiarul profesorilor și au sustras, printre alte bunuri, și toate legitimațiile jucătoarelor de la CSU Politehnica și CSȘ Bega Timișoara”, fără a preciza data comiterii nelegiuirii, între alte puține amănunte punctate la fel de vag.

Dat fiind că în aceeași sală, ”Profesor Mircea Albu”, CSȘ Bega Timișoara găzduise cu doar o săptămână înainte un alt turneu al Federației Române de Volei, în cadrul fazei semifinale a Diviziei Cadeți a fetelor, printre care se regăseau și componente ale grupării divizionare CSU ”Poli”, iar în penultima zi a respectivei competiții din perioada 25-29 martie, mai exact sâmbătă 28.03., era înfăptuită o sustragere de bunuri din cabinetul antrenorilor de sub un capăt al tribunei, surprinsă de către camerele video de înregistrare, există o semnificativă probabilitate ca și carnetele voleibalistelor legitimate la CSU Politehnica să fi dispărut la acea dată.

În acea sâmbătă, tot cu fosta jucătoare divizionară Cerasella Șerban pe banca tehnică, antrenor și al divizionarelor CS Universitar Politehnica, cadetele de la CSȘ Bega treceau cu 3:2 de CSȘ Târgu Mureș, într-o penultimă zi pe care bănățencele o abordau cu 6 puncte după 3 apariții, față de cele 9 ale ardelencelor și 7 ale celor de la CSȘ Sibiu, lupta fiind pentru primele două locuri, de calificare la turneul final. Ulterior, ”Bega” rata la mustață și datorită jocului rezultatelor intrarea între cele mai bune 8 din țară, mureșencele încheind apoi pe 5 în turneul final de la Slatina, iar cele de pe Cibin, pe 8.

Între găzduirea unui turneu juvenil de 5 zile, cu un total de 15 meciuri, în care, sâmbăta, dispărea o cafetieră și cel mai probabil și carnetele de joc, și găzduirea unui alt turneu, divizionar, peste numai alte 4 zile, cu un total de 6 jocuri de joi până sâmbătă, Cerasella Șerban a constatat absența legitimațiilor celor de la CSU ”Poli” din vestiarul-cabinet al antrenorilor, în dimineața rundei inaugurale de joi 2 aprilie, în care, de la ora 18, avea loc derby-ul local cu ACS Agroland.

Presupusul furt al legitimațiilor având loc în cursul competiției găzduite cu câteva zile înainte de CSȘ Bega Timișoara, i-am solicitat alte amănunte directorului Clubului Sportiv Școlar ”Bega”, Octavian Rașca, profesor cu numeroși ani de activitate în secția de volei a grupării bănățene. ”Este posibil să se fi furat atunci, la turneul de cadete, și legitimațiile, dar n-au fost sparte dulapurile. Atunci s-a luat o cafetieră de la noi, care duminică dimineață nu mai era dar care s-a recuperat între timp. Am dat Poliției capturi din folderele cu imagini de pe camerele de supraveghere video, în care se vedea cum sâmbătă la 11,08 ieșeau cu ea în brațe, s-a văzut pe cameră, dar nu și altceva. Legitimațiile fiind mai mici, puteau fi însă tot la ei. Noi am dat sfoară în țară și a venit cineva să ne spună că a văzut o cafetieră într-o incintă din zonă. Acei cumpărători de bună credință au luat-o cu un milion. Au zis că au cumpărat-o. Acei făptași ar fi putut să ia și documentele. A doua zi, turneul s-a desfășurat normal, căci echipa noastră avea legitimațiile respective. Ale cadetelor erau scoase dintre cele de Divizia A și puse separat, operaționale pentru arbitri, căci erau de alt nivel, și nici al junioarelor nu erau între ele”.

Octavian Rașca a subliniat că sistemul federal de identificare a sportivilor în baza respectivelor legitimații de joc, în a căror absență la ora meciului, iată, CS Universitar Politehnica a pierdut toate partidele cu 0:3 (0:25, 0:25, 0:25), a rămas învechit și depășit: ”Regulamentul este din păcate în defavoarea sportivilor, defectuos conceput. Ar trebui implementat unul electronic, la care ar putea avea acces chiar orice persoană din lume. Mi-am și exprimat părerea la recenta Adunare Generală a Federației Române de Volei, în sensul că ar trebui modificat regulamentul, și am propus acest sistem electronic. S-a consemnat în procesul verbal și să vedem ce se va decide, însă nu este pentru prima oară când se notează o propunere și nu se schimbă lucrurile. Dacă ar fi existat un regulament de forță majoră pentru cazuri de acest fel, problema s-ar fi putut soluționa instantaneu, așa încât ar trebui să fie stabilite niște principii și regulamente de forță majoră, căci se pot ivi o multitudine de situații, și pot oferi alte exemple despre care-mi amintesc. Acum ceva ani, unui coleg de la Zalău i-au fost furate legitimațiile cu ocazia unui turneu de juniori desfășurat la Cluj. Sau poate să-ți ia foc mașina și să ai legitimațiile în bord, chiar înaintea unei competiții. Unui antrenor de la noi i s-a întâmplat, în fața gării. N-avea documentele la el dar, dacă le avea, ce-ai mai fi făcut într-o asemenea situație!? Te-ai mai fi pus să le scoți de-acolo? Există în schimb o legislație în vigoare, ce permite eliberarea duplicatelor de la Federația Română de Volei. Taxa aplicată la un duplicat de junior este, iată, de 4 euro. Dacă erai în București, clar, te duceai pe loc la FRV și solicitai eliberarea de duplicat. Dar așa…”

Directorul CSȘ Bega a mai remarcat și faptul că, dat fiind personalul extrem de restrâns numeric din grupări sportive precum cea de pe strada Amforei dar și CSU Politehnica, antrenorii pot ajunge de regulă să fie nevoiți să îndeplinească o acoladă de acțiuni necesare bunului mers al activității echipei, depășind responsabilitățile profesionale, dar a admis totodată că profesorii trebuie să poarte de grijă ca de ochii din cap de legitimațiile elevilor lor, într-un gest reflex: ”Atunci a dispărut și borseta, atât, și presupun că au crezut că este cu bani. Dacă era un turneu în deplasare, în alt oraș, sigur avea legitimațiile la ea. Dar acasă e altfel, nu le tot iei cu tine dacă au un loc al lor. Iar ca organizator al unui asemenea turneu, cu 6 echipe la cadete, apoi cu 4 la Divizia A, îți dispersezi atenția și energiile cu mult prea multe aspecte, și nu dintre cele legate strict de latura profesională. Iar dacă tu ești singur și nu poți să delegi altora competențe, cu masa, cazarea, arbitrii, riști să mai omiți ceva, iar greșeala e omenească. Iar cu cât ai mai multe turnee, cu atât mai greu, însă legitimațiile sunt sfinte, e ca și cu pașaportul, și fiecare antrenor e nevoit să-și ia documentele la el. Vorba aceea, dormi cu ele sub pernă… Poate să existe bunăvoință însă în acest caz s-a spus clar, legea este de felul următor, doar că regulamentul poate și trebuie să fie îmbunătățit. Iar tu, ca Federație, nu trebuie să descurajezi cluburile, ba din contră, mai ales în actualul climat economic și văzând câte eforturi se fac. De exemplu, tot acum, la Adunarea Generală, s-a propus și o serie unică de liga a II-a, ceea ce ar însemna să trebuiască să te deplasezi la o etapă și în celălalt capăt de țară, ori nu acesta este actualul nivel financiar. Așa încât, indiferent de câte cluburi se vor înscrie în noul sezon, să rămână seriile, A2 Vest și A2 Est”.

Octavian Rașca a mai amintit și că reprezentanții grupării CSU Politehnica Timișoara la Adunarea Generală Ordinară a Federației Române de Volei, desfășurată luna aceasta la București, au afișat o notă foarte tranșantă: ”Eu am prezentat lucrurile ca principiu însă cei de la CSU Politehnica, grupare cu care colaborăm, fiind direct implicați în acest caz, au pledat cu mult mai mult patos”. Mircea Chiș, președinte al clubului, și Monica Fuchs, fostă jucătoare divizionară de volei, actualmente în staff-ul administrativ al grupării timișorene, au fost vehemenți împotriva deciziei federale dar Gheorghe Vișan, președintele FRV, a explicat că înștiințarea telefonică dinspre Timișoara în legătură cu dispariția documentelor de joc ale gazdelor, înștiințare lansată cu puține ore înaintea startului turneului play-off, n-a mai lăsat o marjă de timp decât pentru aplicarea întocmai a regulamentului în cazul în care respectivele legitimații nu sunt înfățișate la teren: pierderea jocului la ”masa verde”, cu 0:3.

Directorul CSȘ Bega a explicat și că întreaga incintă din strada Amforei a Clubului Sportiv Școlar Bega, constând în principal din sala de jocuri sportive ”Profesor Mircea Albu” și clădirea alăturată incluzând birouri administrative, camere în regim de internat ale sportivilor legitimați la gruparea galben-albastru și alte dependințe utilitare, este păzită de un singur agent de securitate, fost angajat al clubului cu această responsabilitate, activând actualmente pentru o firmă de profil în contract cu ”Bega”.

Poliția a fost sesizată de CSȘ Bega în cazul sustragerii de bunuri în sâmbăta de 28 martie și are cazul pe rol, însă documentele nu au fost găsite și recuperate, existând varianta să fi sfârșit la groapa de gunoi.

Cu alte cuvinte, niște documente sportive au dispărut fără urmă din arena timișoreană pentru a doua oară în ultimele nici 7 luni, după deja celebrul caz al smulgerii filei din mijloc, cu vizele medicale, din carnetele de joc a 6 rugbiști de la prim-divizionara denumită pe-atunci RCM UVT Timișoara, și tot înaintea penultimei faze a competiției, cu clubul bănățean în calitate de gazdă, pe 6 septembrie 2014.

Iar numeroase întrebări rămân în suspensie.

Ce a păzit… agentul de pază?

Cum este totuși posibil, oricât de mare ar fi o cafetieră, a cărei absență ți-ar sări așadar lesne în ochi, și oricât de mici ar fi legitimațiile de joc, să nu remarci decât binișor mai apoi lipsa indispensabilelor documente ale echipei? Sau să fie oare gustul aromat al lichidului închis la culoare mai important decât grija pentru carnetele sportivelor? 

Și n-ar fi oare mai firesc, atunci când ai încheiat un turneu și așadar cu un set de legitimații, să le aduni pe toate laolaltă, cu cele lăsate separat pentru viitoarea întrecere, și să le reordonezi, mai ales că unele cadete aveau să reapară și peste 4 zile, în lotul de senioare, la al doilea turneu? O întrecere lua sfârșit duminică iar alta demara joi, fiind timp așadar la dispoziție pentru o asemenea ordonare…

Nu sugerează aceste rătăciri o oarecare indiferență și neglijență, ceva mai apăsate decât o firească greșeală omenească?

Și cum să te uiți din nou după legitimații doar în preziua sau ziua startului celui mai important turneu găzduit în ultimii ani buni de secund-divizionara universitară a Timișoarei?

Și n-o fi fost oare un pic prea mare întreg efortul aceleiași conducătoare a secției de volei la CSȘ Bega să pregătească, nu doar ca antrenor, două turnee cu un total de 8 zile de întreceri, 8 cluburi vizitatoare și 21 de partide, comprimate într-un interval de 12 zile, mai ales în condițiile relevate de directorul clubului, condiții tipice omului de sport din România, conform cărora e nevoit să le facă aproape pe toate?

Drept urmare, s-a alergat după 2 iepuri și n-a fost prins nici unul, iar oricât de dureros ar fi adevărul și inflexibilă litera din reglementările federale, realitatea nu constă doar în faptul că regulamentul FRV are tente arhaice iar în România se fură, ci și în neatenția păgubiților, superficialitate care costă. Ori dacă îți arde buza după o cafea dar dormi liniștit în privința unor acte oficiale ale propriilor sportive, atunci nu-ți rămâne decât să-i miroși aroma.

Profesoara Cerasella Șerban n-a răspuns apelurilor telefonice ale Sporttim nici măcar înaintea turneului semifinal de cadete, în dorința cotidianului de a da publicității și informa în privința programului ca intervale orare al celor 5 zile de întreceri, aspect în privința căruia și în mod normal ar trebui să fie cointeresat și clubul, căci este vorba de promovarea activității sale, iar ulterior n-a răspuns nici pe-atât, în urma nenorocitei situații de la cel de-al doilea turneu.

Și tăcerea este un răspuns, pe care l-am înțeles, dar la urma urmei, lăsând la o parte imaginea din nou șifonată a sportului timișorean, cine a avut cu adevărat de suferit din toată această tristă neplăcere au fost tinerele voleibaliste. Păcat.

Așa încât poate că ar cam fi cazul să se facă mai multă lumină pe plan local, până ce FRV va purcede la modificarea regulamentului. Căci sunt multe întrebări, nu doar cele de mai sus.

:::

În altă ordine de idei, dat fiind că duminică s-a încheiat în avans sezonul echipelor de volei de la CSȘ Bega, cu eliminări la toate cele 4 categorii de vârstă, fără o calificare la turneul final, i-am solicitat o părere directorului Rașca și în privința ultimelor două ieșiri din scenă, la grupele mai mari ale băieților. Oricum, o ediție de campionat retezată prematur pentru secția condusă de profesoara Cerasella Șerban.

Octavian Rașca a explicat și eliminarea încă din faza semifinală a formației de juniori de la CSȘ Bega, cu componenți care în 2011, 2013 și 2014 au obținut locul 1 respectiv de două ori locul secund la nivel național, în turneele finale: ”Părerea mea este că, băieții fiind în ultimul an de juniorat și fiind cooptați deja la echipa secund-divizionară de seniori, prezența lor în semifinalele de juniori nu mai constituia pentru ei o motivație, cu toate că aici ar fi putut să-și dea adevărata valoare, căci în eșalonul de seniori au scuza că sunt foarte tineri, pe când aici nu au ce să se scuze”.

La o săptămână după eliminarea juniorilor Begăi, și formația de cadeți de la CSȘ a părăsit competiția în aceeași fază semifinală, pierzând pe linie cu 0:3 în patrulaterul de la Baia Mare, și anume la 12, 16 și 21 cu CSȘ Blaj, la 16, 15 și 16 cu gazda CSȘ2 și la 12, 15 și 15 cu CNE LAPI Dej, care s-a calificat de pe locul 2, în urma amfitrionilor: ”În viziunea mea, seria a fost foarte puternică la cadeți, contra unor Centre de Excelență, care își aduc jucători din țară. Băieții noștri s-au cam dus ca victime acolo, dar clar a mai ieșit încă una bună din circuit, ocupanta locului 3. Și în această privință trebuie specificat că pe vremuri seriile nu se alcătuiau după ce te calificai, ci în plan valoric, încă înaintea fazei preliminare. Știai că de exemplu 1A cu 3B se vor întâlni și îți puteai stabili unde vrei să mergi. Acum este după criterii geografice, ceea ce e bine în plan financiar”.

 

 

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + cinci =

 


Alte articole legate de acest subiect: