”Nu-i neapărat rău!” CSM Lugoj, pe linia celorlalte prim-divizionare în privința creșterii numărului de jucătoare străine în teren

Principala modificare adusă astăzi de Adunarea Generală Ordinară a Federației Române de Volei a ținut de creșterea numărului de sportivi străini ce pot fi introduși concomitent în teren de cluburile din Divizia A1, de la 3 plus libero, conform reglementărilor în vigoare în ediția pe cale de a lua sfârșit, la șase din sezonul 2015/16, conform votului grupărilor de elită, contrastând cu dorința federală de a vedea cifrele restrânse la 2 plus 1. Deși nu se regăsește între formațiile din A1 cu putere de cumpărare, și care ar deveni mai degrabă beneficiare a acestei larghețe, CSM Lugoj nu a înotat împotriva curentului.

11149437_822227241198369_1680889409629510817_n

Proaspătă semifinalistă a Cupei României (foto), la Cheile Grădiștei, contra deținătoarei trofeului, Știința Bacău, CSM Lugoj a perceput mărirea aproape prin dublare a numărului de voleibaliste străine ce pot fi introduse în același timp în teren pe aproximativ aceleași coordonate cu principalele forțe din Divizia A1, care au tins în acest deceniu la a înscrie un număr semnificativ de sportive de peste hotare pe foaia de joc, utilizându-le prin rotație. Timișencele încheie în schimb sezonul cu 3 jucătoare din alte țări.

”Aici sunt mai multe aspecte de discutat dar nu-i neapărat rău, pentru că aria de selecție nu mai este foarte mare și a început să crească foarte mult prețul voleibalistelor autohtone, de care noi nu ne putem apropia, de exemplu de primele 20-25 din țară, și astfel au ajuns sportivele străine care nu sunt nici pe departe de valoare slabă să fie mai rentabile decât cele din România. A fost o opțiune generală și CSM Lugoj n-a fost împotrivă, căci ne-am făcut și noi socotelile și s-ar putea să ne avantajeze. Sunt jucătoare românce care costă foarte mult, e vorba și de 4.000, 5.000, 6.000 de euro, ori din străinătate poți achiziționa și la un sfert, pentru nivelul 2, ceea ce ne trebuie nouă. Ajung voleibalistele românce care n-au valoare să ceară foarte mulți bani, pentru că ești nevoit să joci cu ele dar n-ai. Dacă am avea timp și posibilități financiare, și dacă ar sta cineva să aștepte să ne facem o strategie pe linia creșterii propriilor jucătoare, atunci ar fi de dorit o altă strategie, însă la modul cum de la un an la altul se tot schimbă componența echipelor și toți luptă pentru supraviețuire, este foarte greu de luat totul de la zero, așa cum Lugojul a mai crescut în voleiul feminin, și am fost adepți ai acestei strategii, și cu succes, cu titluri la cadeți și juniori. Dar lucrurile s-au schimbat foarte mult!”, a explicat Dan Brudiu, președintele secției de volei la CSM Lugoj.

Gruparea de pe Timiș, care va juca sâmbătă de la ora 12 în primul meci din cel mult trei ale duelului pentru locul 7, cu VC Unic Piatra Neamț, sub Pietricica, a fost reprezentată la Adunarea Generală Ordinară a forului federal de Ioan Munteanu, vicepreședinte al secției de volei.

Dan Brudiu a mai adăugat că ”nu știu dacă este într-adevăr o variantă bună pentru viitorul voleiului românesc, dar asta este pe moment. Nu ne dezavantajează foarte mult dar oricum nu vom fi în situația de a achiziționa câte sportive străine îngăduie noul regulament, ci optăm pentru aceeași variantă, cu 3 poate 4 străine. Însă nu putem noi decide, ci doar în urma unor discuții cu factorii de decizie. Avem în lot voleibaliste românce bune, tinere, în derulare de contract, și poate cresc în valoare iar atunci ne va avantaja. Cred că ne poate afecta dacă unele cluburi vor profita de noul regulament însă CSM Lugoj n-are cum să forțeze lucrurile, nu suntem unul din cluburile cu dare de mână, dar vom încerca să compensăm prin pregătire și ambiție, chiar dacă sună a lozincă, însă este o realitate, că vom încerca să creștem aceste jucătoare, să atingă o valoare superioară și să păstrăm străinele”.

La fine de contract se regăsesc Laura Lungu și sportivele de peste hotare, în baza reglementării care stipulează semnarea angajamentelor cu voleibalistele din alte țări doar pe perioada unui sezon, însă celelalte componente ale lotului antrenat de Valerijan Luka sunt abia la încheierea primei campanii din cei 2 sau 3 ani ai înțelegerii, cu mențiunea că Denisa Vilău se va afla la expirarea perioadei de împrumut de la CS Volei Alba-Blaj. Desigur, este prematur de discutat despre alcătuirea lotului grupării de locul 7 în 2014 câtă vreme lugojencele mai au cel puțin două jocuri de disputat din acest sezon, dar în linii mari Dan Brudiu a specificat că ”ne gândim la două-trei mutări și vom avea în curând niște discuții în ceea ce privește lotul pentru viitorul sezon, după încheierea campionatului”.

În ceea ce privește faptul că sistemul competițional va rămâne și în sezonul 2015/16 cel adoptat pentru ediția în curs, modificat față de campania 2013/14, Brudiu a remarcat că ”este într-adevăr mai restrictiv, căci din acest sezon nu mai aveai șanse să avansezi odată ce încheiai în 5-8, îți limita urcarea, însă indiferent de această modificare, pe CSM Lugoj nu o afecta. În acest sezon a fost o mare diferență între primele 5-6 echipe și restul cluburilor, însă situația se poate schimba de la an la an, este conjuncturală în funcție de situația financiară de moment a cluburilor. Au mai și dispărut, de apărut au apărut altele noi, și poate urma de exemplu anul cu doar două grupări extraordinare, iar asta-i în funcție de bugetul fiecăruia. La noi este chiar un caz fericit că tindem spre 23% din buget provenind din surse private, fiind depășiți în această privință doar de Penicilina Iași, cu un aport și mai mare al sectorului privat, dar în alte cazuri se bazează doar pe bugetul local iar dacă se taie creanga undeva, echipa aceea dispare. Așa încât se și pot schimba foarte spectaculos ierarhiile, dovadă în acest sezon, că Blaj și Târgoviște joacă finala”.

Brudiu a mai semnalat că CSM Lugoj nu mai întâmpină în această primăvară dificultățile financiare din 2014, cu foarte mari întârzieri de plată față de voleibaliste, din contră, ”peste 10 zile vom fi cu plățile la zi. Avem în schimb restanțe la furnizori”.

Rămâne de văzut în lunile următoare cu ce buget va putea ataca prim-divizionara de pe Timiș ediția 2015/2016, Brudiu remarcând că ”dacă am ajunge la un buget 250.000 de euro am avea siguranța că stăm în Divizia A1, ori cum a fost în sezonul acesta abia am supraviețuit. Ne-a fost foarte greu!”

Astăzi, în primul meci al finalei Diviziei A1, CSM Târgoviște – CS Volei Alba Blaj 0:3 (19:25, 15:25, 15:25). Partida a doua se va disputa mâine tot sub Turnul Chindiei iar jocul al treilea, sâmbăta viitoare, în Ardeal. În funcție de ora de desfășurare a respectivei întâlniri televizate, mai ales în cazul în care scorul general ar fi 1-1, și ultimul meci acasă al lugojencelor în acest sezon, din aceeași sâmbătă de 24 aprilie, în revanșa cu VC Unic Piatra Neamț, ar putea avea eventual o altă oră de start decât 18,30.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + cinci =

 


Alte articole legate de acest subiect: