O ex-prim-divizionară din Baia Mare se retrage din campionat înaintea startului, voleibaliștii Timișoarei își amână debutul

Nu doar cea mai merituoasă dintre participantele la ediția precedentă a elitei la fileul masculin, campioana națională la zi Tricolorul LMV Ploiești, a aruncat prosopul înaintea noului sezon, ci și unul dintre cluburile retrogradate în primăvară din Divizia A1 a tras pe dreapta, U CSȘ2 CNE UKRO Baia Mare, astfel încât ceea ce ar fi trebuit să fie astăzi un duel direct în Maramureș între formațiile care au trecut împreună vreme de o campanie prin primul eșalon dar au revenit la braț pentru a-și reînnoda întâlnirile peste ani în Divizia A2 Vest, n-a mai avut loc. Voleibaliștii de la CSU UV Timișoara așteaptă așadar acum debutul tot în deplasare dar la Brașov, însă nu doar în acest caz fileul a rămas astăzi neatins, deoarece nici unul din singurele două meciuri programate în turul preliminar de calificare în sferturile Cupei României la volei fete nu s-a mai jucat, UVT Agroland solicitând amânarea dat fiind prezența Teodorei Pusic cu Serbia în finala câștigată la ”Mondial” iar Penicilina Iași nu s-a prezentat pe terenul nou-promovatei Belor Galați.

O senzație de deșertăciune în jurul startului noului sezon divizionar intern la fileu, bântuit de probleme, asta în timp ce vecinele sârboaice s-au înălțat triumfător pentru adjudecarea titlului mondial, cucerit în premieră, 3:2 în finala de la Yokohama cu Italia, pe seturi 21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12, cu mențiunea că asiaticele au avut totuși reprezentare pe podium, prin China, pe a treia treaptă grație unui 3:0 în dauna Olandei în finala mică.

Strălucire la turneul final mondial nipon, derută la start de sezon în voleiul carpatin, mai răvășit ca niciodată în acest deceniu pe palierele sale divizionare. Astfel, caravana elitei feminine va porni săptămâna viitoare la drum pentru a doua campanie la rând cu numai 10 competitoare, dintre care una, iată!, a optat să nu-și măsoare astăzi forțele în regim oficial înaintea debutului Diviziei A1, cu ocazia preliminariilor în manșă unică din Cupa României.

În plus, după ce anul trecut CSU UV Timișoara se sacrifica prin a prelua o pălărie prea mare pentru sine, acoperind în elită locul lăsat vacant datorită retragerii din Divizia A1 a bănățenilor din Caransebeș și menținând implicit la 12 numărul participantelor, de astă dată și primul eșalon al băieților a luat-o din loc într-o versiune incompletă, într-un număr impar de protagoniste, cât se poate de inadecvat pentru continuitatea formațiilor, pierderea la start fiind cât se poate de mare, în întrecere fără deținătoarea titlului, ”Tricolorul”.

Zece în elita feminină, unsprezece în cea masculină, campionate știrbite. Iar sub acest nivel prim-divizionar se cască hăul deoarece decalajul valoric este cu atât mai însemnat, Divizia A2 fiind de o factură modestă și confruntându-se la rândul ei cu pierderea de competitoare.

Bunăoară, în urmă cu doar două sezoane, seria vestică a eșalonului secund masculin mai reunea totuși 7 formații, așa cum erau ele, de un scăzut calibru valoric, dar mai încropeau cât de cât o întrecere. Astăzi însă, prin abandonul celei de-a doua grupări băimărene de băieți, care pesemne a fost sleită de provocarea pe toate planurile de a se încadra pentru un sezon rigorilor elitei, dând semne evidente în acest sens încă din cursul campaniei în A1, numai cinci echipe mai compun Divizia A2 Vest, timișorenii mai având așadar de stat până să se alinieze la un nou start.

Dispar așadar echipe, ici, colea, într-un recul numeric în cadrul competițiilor, iar întrecerile divizionare pe deasupra și în paralel se diluează valoric, de exemplu cât se poate de evident și elocvent într-un brusc contrast de la un sezon la altul în elita feminină a Diviziei A1, peste vara lui 2017.

Și totuși, s-a mai și jucat ceva astăzi, în elita masculină în cadrul rundei a II-a: CS ”U” Cluj – Dinamo 2:3, CSM Câmpia Turzii – CSM București 0:3, CSA Steaua – CSM Arcada Galați 1:3, la bucureșteni evoluând timișoreanul Ovidiu Darlaczi, CS Știința Explorări Baia Mare – VCM LPS Piatra Neamț 3:0 și SCM U Craiova – ACS Volei Municipal Zalău 3:2. Se detectează precum în sezonul trecut dificultatea nou-promovatelor de a se ridica la pretențiile elitei, semn al slăbiciunilor celor mai bune exponente ale Diviziei A2 masculine, provenind din întreceri necompetitive, care nu le pot pregăti adecvat pentru asaltul primului eșalon.

Un nivel mai jos, în Divizia A2 Vest, la fileul feminin s-a jucat cea de-a treia etapă iar junioarele și cadetele profesorului Dorin Horvath au semnat al doilea succes consecutiv fără set pierdut, CSM Lugoj II – CNS CSV Cetate Deva 3:0, o lejeră victorie în care gruparea timișeană a folosit toate cele 12 voleibaliste convocate, cu o zi înaintea partidei găzduite în Divizia Juniori, cu CSȘ Bega Timișoara, duminică.

Secund divizionarele timișorene au cedat în schimb din nou cu 3:0, alb-violetele de la CSU Politehnica în Ardeal, 25:15, 25:16, 25:11 pentru CSM Tîrgu Mureș, centru regrupat la nivelul palierului secund după renunțarea la statutul prim-divizionar, ca o altă pierdere pentru voleiul intern, iar nou lansata CSM Timișoara pe malurile Begăi, 0:3 cu CSM Sighetu Marmației. Pe când în celelalte jocuri ale rundei, CSM Sibiu – CSU Oradea 3:0 și SCM U Craiova – FC Argeș Pitești 0:3.

Divizia A2 Vest de volei masculin a început așadar cu timișorenii în așteptare, etapa I propunând două jocuri: ProVolei Arad – CSU Brașov 3:0 și Volei Club Zalău – CNE LAPI Dej 3:1.

Rezultatele, ierarhiile și programul viitor, pe coloana datelor tehnice ale secțiunii Volei.

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− doi = 5

 


Ultimele articole din categoria Volei: