Serbia – Italia, prima finală europeană de Campionat Mondial de volei feminin

Selecționatele Serbiei, campioană europeană la zi, și Italiei, ex-deținătoare a titlului în lume, vor juca duminică la Yokohama în finala celei de-a 18-a ediții a Campionatului Mondial de volei feminin, grație victoriilor repurtate astăzi pe același teren, care au dus la conturarea întâiului ultim act între reprezentative de pe bătrânul continent din istoria acestei competiții.

Care s-a întors în această toamnă în Japonia după numai două ediții, cea din 2010 având tot o câștigătoare europeană, dar într-un duel final cu o exponentă a emisferei sudice, Rusia – Brazilia 3:2. Patru ani mai apoi, la capătul turneului final italian, SUA cucerea întâiul său titlu mondial, 3:1 în ultimul act cu China, așadar fără naționale europene implicate în disputa pentru aur, dar revenite în forță în Țara Soarelui Răsare.

Unde, fără a apela și astăzi, precum în jocurile din Final6, la noul libero al timișorencelor de la UVT Agroland, Teodora Pusic, campioana continentală Serbia a trecut cu 3:1 în semifinale de Olanda, grație și celor nu mai puțin de 29 de puncte reușite de Tijana Boskovic, completată cu 23 de Brankica Mihajlovic.

Într-o componență și cu Rasic, Veljkovic, Busa, Ognjenovic, libero-ul Popovic și Malesevic intrată din postură de rezervă, naționala condusă de Terzic a dominat pe atac și la blocaj, însă nu atât și din serviciu, desprinzându-se de Olanda cu 25:22, 26:28, 25:19, 25:23. Așadar tot 3:1 cu batavele precum în finala de anul trecut de la Baku a Campionatului European, unde Serbia recucerea aurul după triumful continental din 2011, atunci la începutul unui deceniu în care ajungea să joace și finala turneului de la Rio de Janeiro, acum 2 ani, la Jocurile Olimpice de vară, 3:1 pentru chinezoaice.

Cealaltă semifinală a FIVB Volleyball Women’s World Championship a fost pe muchie, decisă în prelungirile setului decisiv, cu câștig de cauză pentru italience, 3:2 cu China, care a egalat de fiecare dată la seturi dar a cedat în cel final: 25:18, 21:25, 25:16, 29:31, 17:15.

Cu voleibaliste naturalizate nu doar în sextetul de bază, ci și între cele convocate pentru semifinală, peninsularele s-au văzut și conduse în setul decisiv, spre finele căruia asiaticele au salvat două mingi de meci, însă aceeași Paola Ogechi Egonu care aducea Italia la 14:12  a semnat și următoarele 3 puncte, 17:15 pentru naționala selecționată de Davide Mazzanti (42 ani).

Finala mondială de duminică va fi o reeditare a finalei mici de la Osaka din ediția niponă din 2006, 3:0 atunci cu Italia pentru ceea ce era Serbia și Muntenegru, ”bronz” drept cea mai bună performanță a sârboaicelor în această competiție la fileul feminin.

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + 8 =

 


Ultimele articole din categoria Volei: