Șoc: carnete dispărute, furt de bunuri, forfait 0:3! Dar și un derby timișorean de A2 cu tribuna arhiplină jucat totuși ca un triumf al voleiului: în play-off, CSU ”Poli” – Agroland 3:2 de la 0:2 și 21:23. Însă… 0-3

Sindromul carnetelor de joc a lovit din nou în plin în sportul timișorean, la nici 7 luni de la evenimentele din rugby, de pe ”Dan Păltinișanu”, și tot în faza play-off a competiției. La mijlocul săptămânii, voleiul a urmat la rând, păgubită fiind tot gruparea gazdă, CS Universitar Politehnica Timișoara, organizatoare de joi până sâmbătă a unui turneu final de baraj al seriei vestice în liga a II-a a senioarelor cum orașul de pe Bega aștepta de ani buni. O sărbătoare a jocului la fileu în orașul nostru, cu atât mai mult cu cât deja în prima seară se întâlneau tinerele garnituri ale concitadinelor CSU ”Poli” și ACS Agroland, a fost deturnată de necurat, parcă în ciuda sportului timișorean: gazdele alb-violet n-au avut ce carnete de joc să prezinte înaintea meciului, acestea fiind sustrase. Privitorii înghesuiți precum sardelele în tribuna sălii ”Profesor Mircea Albu”, veniți să vadă derby-ul local și ticsind mai ca niciodată rândurile, au asistat totuși la un meci pe cinste, demarat însă cu un 0:3 datorită neprezentării legitimațiilor de joc la teren.

Pe ”Dan Păltinișanu”, în septembrie, s-au rupt filele cu vizele medicale de la mijlocul carnetelor de joc a șase dintre rugbiștii Timișoarei, din care 5 titulari, iar parcă de 1 aprilie farsa a fost neverosimilă pentru gazda organizatoare a patrulaterului play-off în Divizia A2 Vest, CSU Politehnica, păgubită constatând în dimineața partidei sustragerea carnetelor de joc ale tinerelor ”violete”, ca parte a unui furt întreprins la sala de jocuri sportive ”Profesor Mircea Albu” tocmai în așteptarea turneului.

Să relansezi după 4 ani de absență de la acest nivel o grupare de tradiție a sportului timișorean și a voleiului românesc, cândva de fapt o prim-divizionară chiar și în deceniul trecut, și să te trezești fără carnetele de joc tocmai la debutul turneului play-off pentru care te calificai direct pe drumul spre promovarea în elita A1 și pentru care ai licitat în ideea organizării sale, iată o mai cruntă lovitură în moalele capului decât poate fi descrisă în cuvinte, mai ales fiind vorba despre un colectiv cu sportive foarte tinere, unele dintre ele de vârsta junioratului, conduse de o fostă jucătoare a Universității Timișoara care s-a zbătut extrem de mult în acest deceniu pentru a reînvia un simbol lăsat în 2010 pradă prafului.

Nici sportul n-are cum să fie imun bestialității cu care se fură în România, antidotul fiind însă oferit tocmai de jocul în sine al tinerelor garnituri și prezența în număr foarte mare a publicului spectator în micuța sală din ”Circumvalațiunii”, ca o dovadă vie că amatorii acestei captivante discipline la fileu sunt avizi după asemenea spectacole pe viu în Banat, a cărui capitală își merita așadar cu prisosință conservarea tradiției, salvată de pe raftul uitării și reînnodată pare-se cu succes în acest sezon. Dar sportul timișorean, parcă blestemat, nu poate fi ferit de întorsături dintre cele mai bizare.

În aceste circumstanțe, deznodământul meciului a pălit pe undeva în însemnătate, nu însă și pentru sportive, care au fost protejate de aflarea unei asemenea incredibile vești precum plumbul și au evoluat cu gândul și sufletul la îndrăgita lor activitate, dar chiar și așa, faptul în sine că partida s-a jucat a constituit un triumf pentru volei, ca eveniment sportiv.

Cu încuviințarea arbitrilor, care au consemnat însă într-un raport adițional de joc pierderea de către gazde a meciului cu 0:3 datorită faptului că nu au înfățișat legitimațiile de concurs, echipele au onorat derby-ul timișorean, al treilea al sezonului, în ciuda verdictului pe hârtie în favoarea vizitatoarei concitadine ACS Agroland, iar ca imprevizibilul să fie desăvârșit, și răsturnarea de scor din meci a fost pe măsură.

Copiind parcă marșul din 31 ianuarie, când se impunea cu 3:0 în returul din Sala Universității, după ce în toamnă învingea și în Sala ”Profesor Mircea Albu” cu 3:1, ACS Agroland a câștigat primul set cu 25:21 iar mai detașat și pe cel de-al doilea, cu 25:17.

Într-un set trei mult mai echilibrat, dominația roș-alb-negrelor s-a rupt însă brusc la 21:23, adică la două mingi distanță de un 0:3 precum la ”masa verde”, moment în care alb-violetele au răbufnit, propulsându-se cu 4 puncte la rând spre 25:23 și 1-2 la seturi.

Pe val, CSU Politehnica a croit apoi și egalarea, 25:19, pe fondul creșterii diferenței de puncte și apoi a menținerii sale de la cel de-al doilea time-out tehnic, iar în tie-break a mai făurit încă o revenire din urmă, handicapul de 3 puncte fiind preschimbat spre final, de la 7:9, într-un triumfător 15:11.

Un debut de turneu total neașteptat și un finish de poveste al derby-ului timișorean, un derby al speranței și al regenerării, o noutate absolută și un câștig pentru sportul de pe malurile Begăi, grav alterat însă în culise de niște fapte cum parcă numai în capitala Banatului par a se țese în ultima vreme.

Mare, mare păcat de truda tinerelor sportive alb-violet pe parcursul unui întreg sezon dar nu numai, în antrenamente și la meciuri, care sunt puse astfel într-o situație ingrată, limită și de neconceput, prin care n-ar trebui să treacă nici o echipă, mai ales în momentul unui prim mare vârf din ascensiunea sa…

Regulamentul de desfășurare al competițiilor Federației Române de Volei este implacabil și inflexibil în acest caz, neprezentarea legitimațiilor de joc înaintea meciului ducând la pierderea partidei cu 0:3, pe seturi 0:25, 0:25, 0:25. CS Universitar Politehnica are dreptul să depună un memoriu dar este practic legată cu mâinile la spate.

La CS Universitar Politehnica Timișoara, profesoara Cerasella Șerban le-a aliniat pe Pașca, Cotumbianu, Niculiță, Claudia Fantaziu, Gădian, Demian și Catargiu, ca libero, mai intrând pe parcurs și Șvaia, Sfetescu, Pruteanu și Vlaicu.

Profesorul Dan Mihai Jitaru a început pentru ACS Agroland cu Ungureanu, Ordean, Vasilică, Bartha, Galiț, Păiușan și Melniciuc ca libero, mai intrând Costi.

În meciul inaugural al zilei și al turneului play-off, CET Govora Colegiul Național Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea, club calificat direct în această fază de pe primul loc după retur, a cedat cu 0:3 (10:25, 20:25, 20:25) ardelencelor antrenate de profesorul timișorean Ciprian Dârnescu, revenit așadar cu succes ”acasă”, în fief-ul lui CSȘ Bega Timișoara, unde a activat cu reușite la nivel național în voleiul feminin juvenil, CSU Medicina Centrul Național Universitar de Excelență Târgu Mureș impunându-se clar, în ciuda faptului că nu are drept de promovare, dat fiind statutul special al clubului.

Cerasella Șerban, antrenoarea păgubitelor, n-a făcut nici o referire în această speță la final, limitându-se aidoma unui veritabil truditor în performanța sportivă strict la aspectele jocului în sine prin a sesiza că ”la cadete am pierdut de la 0:2 cu Oradea un meci ce ne-a costat o calificare în finală, dar le-am explicat fetelor că efectiv la 2:0 poate să înceapă orice meci. Le mulțumesc fetelor, publicului, și sunt fete de lot național în ambele echipe, două formații care doresc foarte mult să joace și să câștige, și nu din orgolii, ci pur și simplu pentru că le place, iar odată ei, odată noi am fost mai buni”, pe când Dan Jitaru a estimat că ”am pierdut datorită moralului slab din ultima parte”.

În continuarea turneului, vineri, de la ora 16, Agroland – CSU Medicina CNUE Târgu Mureș, iar de la ora 18: CSU Politehnica – CET Govora CNMB.

Iar sâmbătă, de la ora 10, în ultima reuniune, Agroland – CET Govora, meci urmat de la ora 12 de CSU Politehnica – Medicina. Partidele ”violetelor” vor avea loc dar gazdele sunt pasibile de pierderea lor tot la ”masa verde” în cazul în care nu înfățișează documentele în speță sau duplicatele acestora.

Târg-mureșencele n-au drept de calificare la turneul final de baraj pentru promovarea în A1 reunind primele două clasate în play-off din seriile estică respectiv vestică ale ligii secunde, așa încât grupările timișorene și CET Govora își dispută pozițiile 1, 2 și chiar 3, în cazul în care ”Medicina” se situează sâmbătă, la final, pe unul din primele două locuri. Rezultatele cu ardelencele se iau însă în considerare, clasamentul după prima zi plasându-le în față, cu 3 puncte și setaveraj 3:0 pe ACS Agroland Timișoara și CSU Medicina CNUE.

Fără înfățișarea carnetelor de joc diseară, înaintea meciului de la ora 18 cu vâlcencele, CSU Politehnica riscă să piardă orice șansă de a merge mai departe, în ciuda faptului că emitea pretenții îndreptățite și legitime de a accede la play-off-ul de promovare în elită, plecând dintr-o postură mai mult decât favorabilă atât în calitate de gazdă a barajului cât și prin prisma calificării directe în această fază, de pe locul 2 la finele sezonului regular, cu 6 victorii din 10 apariții. Situația este în derulare, intrând sub incidența organelor în drept, care până la ora actuală n-au depistat autorul furtului.

CSU Politehnica este totodată pusă în situația de a se asigura printr-un memoriu pe adresa F.R.V. că poate obține înscrierea în viitoarea ediție de campionat, dat fiind că două eventuale neprezentări succesive pot conduce la excluderea din competiție.

Lovitura primită de tânărul colectiv al alb-violetelor, abia relansat în 2014 în Divizia A2 Vest cu ”flori” ale ”pepinierei” locale de la CSȘ Bega Timișoara, instruite în volei tocmai în sala ”Profesor Mircea Albu”, este extrem de tristă și copleșitoare în egală măsură. Un moment nemaipomenit de neplăcut pentru sportul timișorean…

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru × = 32

 


Alte articole legate de acest subiect: