Teodora Pušić, campioană europeană cu Serbia, la UVT Agroland. Sosire după Mondial

Colosale dificultăți pentru voleiul feminin prim-divizionar românesc, alte două cluburi aruncând prosopul și în această vară în perspectiva noului sezon, după ce înaintea ediției precedente tot două grupări nu se mai aliniau la start, dar și imperturbabili pași înainte pentru nou-promovata din 2017 UVT Agroland, a cincea în grupa I valorică în urma campaniei de debut în Divizia A1 precum și calificată în premieră în cupele europene, în care se va lansa la toamnă, până atunci acoperindu-și postul de libero prin cooptarea unei campioane europene. Iar conducerea roșu-alb-negrelor poartă negocieri avansate cu încă o jucătoare, pe postul de universal.

Cel de libero a fost acoperit în perspectiva sezonului 2018-2019, Teodora Pušić, campioană continentală în 2017 cu Serbia și componentă a lotului vecinelor de la sud-vest pentru Campionatul Mondial din acest an, urmând a se alătura efectivului timișorencelor după competiția din Japonia, programată în perioada 29 septembrie – 20 octombrie.

Până atunci, probleme în creștere pentru prima divizie feminină de volei, dat fiind că, după nou-promovata CSU Oradea, care a declinat din rațiuni financiare alinierea la startul viitoarei ediții a elitei, programată a începe luna viitoare, și CSU Medicina Târgu Mureș și-a anunțat retragerea, una semnificativă prin prisma tradiției acumulate de clubul ardelean în eșalonul întâi, al zecelea în ierarhia finală a campaniei anterioare, la capătul sezonului regular, în condițiile în care întrecerea play-out a locurilor 7-10 nu s-a mai disputat. Și asta pentru că alte două cluburi aruncau prosopul și înaintea campionatului trecut, lăsându-l cu zece participante la start, și anume VC Unic LPS Piatra Neamț, pe 9 în stagiunea 2016-2017, și SCM Pitești, a zecea anul trecut.

Așadar câte două pierderi an de an în Divizia A1 de volei feminin, ca un semnal de alarmă în privința lipsei de robustețe în profunzime a eșalonului de elită. În consecință, semnele sunt dintre cele mai rele, anunțându-se o nouă ediție de campionat fără miza evitării retrogradării și implicit cu renunțarea la disputarea grupei a II-a valorice, ceea ce ar lăsa din nou 4 formații fără meciuri în mână după sezonul regular relativ scurt, cu numai 18 apariții. Se preconizează implicit și o nouă tragere la sorți a calendarului competițional, în format restrâns, operațiune anunțată pentru marți.

Foarte realist vorbind, majoritatea cluburilor din Divizia A1 s-au șubrezit, dar unele în schimb se consolidează, puține ce-i drept, printre care și nou-promovata din 2017 UVT Agroland, care tinde a se înălța și mai sus la fileu, după locul 5 ocupat în 2018 în urma sezonului regular dar și al fazei playoff, năzuințele fiind alimentate de achiziționarea unei campioane continentale en titre care în ultimul sezon a devenit vicecampioană națională în Germania, cu Allianz MTV Sttutgart.

Născută la 12 martie 1993, Teodora Pušić și-a început cariera la Crvena Zvezda Beograd și a mai evoluat în țara natală pentru Partizan Vizura Belgrad, câștigând toate trofeele interne cu cele două echipe: titlul național, Cupa și Supercupa. Iar în stagiunea trecută a devenit vicecampioană în Germania cu Allianz MTV Sttutgart, ajungând și până în semifinalele Cupei CEV alături de formația germană, în care a ratat de puțin prezența în ultimul act, după setul de aur al partidei retur cu Minchanka Minsk (Belarus).

Pušić se va alătura lotului pregătit de Bogdan Paul după Campionatul Mondial din Japonia (29 septembrie – 20 octombrie). Serbia face parte din Grupa D, alături de Brazilia, Republica Dominicană, Kazahstan, Kenya și Puerto Rico. Libero-ul Teodora Pušić a obținut cea mai bună performanță a carierei alături de echipa națională – medalia de aur la Campionatul European din 2017. Tot anul trecut, s-a clasat pe locul al treilea la FIVB World Grand Prix, iar în acest an a făcut parte din lotul Serbiei care s-a clasat pe poziția a cincea în Liga Națiunilor (VNL): ”Pe lângă Jocurile Olimpice, Campionatul Mondial este fără îndoială cea mai importantă competiție pentru noi. Evident, ne dorim să câștigăm o medalie. Nu mă feresc să spun că medalia de aur este favorita mea”.

Pušić (1,70 metri) se află la prima experiență în România, dar cunoaște bine campionatul Diviziei A1: ”Pentru mine este o provocare să evoluez în prima ligă din România. Voi încerca să obțin cele mai bune rezultate alături de noua mea echipă și să îmi îmbunătățesc jocul. Campionatul din România este unul foarte bun, nivelul devine mai ridicat în fiecare an, iar pentru mine acesta este un aspect important. În plus, am foarte multe prietene care evoluează aici”.

Teodora Pušić are informații și despre formația timișoreană. În plus, în perioada junioratului, a evoluat la Steaua Roșie alături de extrema Katarina Jovanovic: ”Am jucat alături de Katarina (n.r. Jovanovic) cu mulți ani în urmă și mă bucur că vom fi din nou colege. Este mult mai ușor să te adaptezi într-un loc în care deja cunoști pe cineva. Am auzit că Bogdan Paul este un antrenor bun și că Agroland Timișoara oferă condiții foarte bune pentru sportive. De asemenea, am auzit că Timișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Am cântărit toate aceste lucruri și cred că am luat decizia cea mai bună și că voi fi fericită aici.”

Noul țintar al Diviziei A1 de volei feminin va fi publicat după efectuarea unei alte trageri la sorți, pe coloana datelor tehnice figurând momentan programul etapei I conform tragerii inițiale, pentru o întrecere cu 12 cluburi.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× sase = 54

 


Ultimele articole din categoria Volei: