UVT Agroland și CSM Lugoj pierd la zero în prima intermediară din play-off la medaliate ale sezonului trecut

Cu vești bune la începutul săptămânii de pe plan extern în privința rutelor spre competițiile internaționale ale cupelor europene din viitoarea ediție, prim-divizionarele timișene de pe locurile 5 și 6 în faza play-off a elitei voleiului feminin au avut însă în față în prima intermediară din această seară a grupei I valorice formații gazdă medaliate ale sezonului anterior, care n-au ratat ocazia de a valorifica fără set pierdut avantajul terenului propriu.

Dacă noutățile de pe plan extern au fost cât se poate de încurajatoare, referindu-se la alocarea a 5 locuri Diviziei A1 de volei feminin în viitoarea campanie a cupelor europene, poziția a șasea în play-off având drept de accedere în Cupa Balcanică, rută cu posibilitate de pătrundere tot în cupele europene, în schimb decizii de pe plan intern au dat o mai sugestivă măsură a realităților contrastante din același eșalon de elită al fetelor, în ședința Consiliului Director FRV din data de 26 februarie hotărându-se anularea desfășurării fazei a II-a a locurilor 7-10, din play-out, iar drept urmare clasamentul final pentru aceste poziții rămâne același cu cel de la terminarea sezonului regular.

Mai pe șleau, campionatul s-a încheiat prematur încă din 24 februarie pentru celelalte 4 cluburi prim-divizionare care n-au obținut după retur accederea în play-off, ceea ce nu poate face nici cinste și nici vreun bine imaginii și competitivității eșalonului feminin de elită, în care actuala ediție a adus o nesănătoasă falie de ordin valoric între formațiile din prima jumătate a ierarhiei și restul protagonistelor, totul pe fondul dispariției încă din start a luptei pentru evitarea retrogradării, inexistentă încă din fașă dat fiind retragerile din întrecere înaintea debutului stagiunii în curs.

A survenit așadar un paradox, Federația Română de Volei trebuind să adreseze cumva situația. Astfel, în vreme ce de pe plan extern tocmai a survenit recepționarea unui plus pe adresa Diviziei A1 de volei feminin prin alocarea unui loc suplimentar reprezentantelor sale în viitoarea ediție a cupelor europene, grație calificării lui CSM Volei-Alba Blaj din faza grupelor în PlayOffs6 din CEV Champions League ca o premieră pentru jocul la fileu din Carpați și atribuirii acesteia a găzduirii cu participarea în teren a turneului Final4, pe plan intern s-a alunecat în doar câteva luni spre decuplarea echipelor din jumătatea inferioară a clasamentului de aspirantele din elită, meciurile directe fiind dintre cele mai dezechilibrate și cu deznodământ previzibil, totul fiind exacerbat după intrarea în faza pe grupe valorice de tragerea pe dreapta, fără jocuri și în play-out, a trupelor de pe locurile 7-10.

Implicit, este de așteptat ca decalajul valoric să se accentueze cu atât mai mult până la ora duelurilor din viitorul sezon, practic mai bine de o jumătate de an rămasă în care formațiile inferioare valoric din Divizia A1 nu vor mai avea ocazia să exerseze într-un cadru oficial, ceea ce nu poate decât să le ruginească cu atât mai mult.

Și-atunci care este imaginea și valoarea reală a Diviziei A1 de volei feminin? Cea conferită de plusul adjudecat pe plan extern sau de micșorarea numerică a formațiilor de pluton din elita internă și de decuplarea lor valorică de primele 5 protagoniste? Este vorba despre un campionat mai mult ca niciodată rupt în două precum și în comparație din acest punct de vedere cu întrecerile altor ramuri, bătaie de cap pe adresa FRV.

Realitatea pare a ține de aspectul că, indiferent cât de mult tocmai a pășit în față Divizia A1 de volei feminin prin alocarea unui loc în plus din toamnă în cupele europene, evidențele de pe plan intern tind a sugera niște tendințe și traiectorii îngrijorătoare pentru competitivitatea eșalonului de elită al fetelor în întregul său. La urma urmei, locul suplimentar pe plan extern a fost adjudecat prin izbânzile în grupele CEV Champions League ale campioanei României, CSM Volei-Alba Blaj, însă cu un efectiv compus într-o proporție covârșitoare din jucătoare de peste hotare, îndrumate de tehnicieni străini, ceea ce ar putea induce o imagine lipsită de fidelitate a realităților interne în întregul lor, totul fără a știrbi cu nimic din meritele calificatelor în Final4.

Competiția internă s-ar putea rezuma așadar prin prisma noilor tendințe la un banal exercițiu al trupelor consacrate de a accede la pas în play-off, echivalând în egală măsură și cu asigurarea biletelor pentru cupele europene, iar totul reducându-se ulterior, de la ceas de martie, la lupta pentru primele poziții în zona 1-6 și direcționarea de la caz la caz spre una dintre cele 3 întreceri inter-cluburi internaționale, pe când restul concursului este redus la zero, nefericit caz al campaniei în curs.

Spre cinstea lor, cluburile timișene au prins mai mult sau mai puțin clar trenul fazei play-off, având ocazia să se dueleze la fileu cu principalele 4 protagoniste și din sezonul trecut în grupa I valorică, postură din care UVT Agroland a fost depășită cu 3:0 în deplasarea de la ora 16:30 la CSM Târgoviște iar CSM Lugoj cu același rezultat în ieșirea de la ora 18 la campioana CSM Volei-Alba Blaj, exersând și cu rezerve.

Pentru nou-promovata UVT Agroland a fost vorba despre o revenire după exact o lună pe terenul pe care surprindea printr-un victorios 1:3 în antepenultima etapă a returului, însă ”bronzul” ediției precedente, CSM Târgoviște, cu succese în deplasare în rundele anterioare din play-off, s-a revanșat de astă dată fără a ceda vreun set, 25:21, 25:20, 25:18, consolidându-și locul al 3-lea cu 7 reuniuni înainte de finalul fazei 1-6.

Timișorencele au ocazia să se redreseze în deplasarea de sâmbătă de la ora 18:30 la Lugoj, contra gazdei CSM, din etapa a IV-a în play-off, timișencele fiind la rândul lor învinse astăzi cu 3:0, la Blaj, de campioana CSM Volei-Alba, pe seturi 25:21, 25:14, 25:14, în 64 de minute de joc efectiv. Lugojencele au fost deja la cel de-al patrulea meci în grupa I valorică, în secvența 3:0 și 3:1 în zile consecutive la București pentru CSM, respectiv 2:3 sâmbătă seară acasă cu CSM Târgoviște.

UVT Agroland este însă devansată tot cu numai 3 puncte de ocupanta locului 4, dat fiind că liderul CSM București a răsturnat scorul la seturi în deplasarea la Bacău în dauna Științei, câștigătoare a primului cu 26:24 dar pierzătoare a următoarelor trei, așadar fără punct ierarhic. Clasamentul actualizat și programul rundei viitoare, pe coloana datelor tehnice (*foto pagina I: ziarulunirea.ro).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 6 = opt

 


Ultimele articole din categoria Volei: