La plecare spre vârful lumii! Horia Colibăşanu, ultime pregătiri înaintea unei noi expediţii himalayene: ascensiunea pe Everest fără oxigen suplimentar

Horia Colibăşanu, renumitul alpinist care a escaladat deja 6 vârfuri de peste 8.000 metri altitudine fără oxigen suplimentar, în stil alpin, este în faţa celei mai mari provocări de până acum, Everest, urmând a pleca din Timişoara spre Nepal la sfârşitul acestei săptămâni, via Bucureşti.

Horia Colibăşanu, în ascensiune

 

Obiectivul expediţiei medicului stomatolog timişorean este ascensiunea pe Everest fără oxigen suplimentar. Alpinist internaţional de la vârsta de 21 de ani, temerarul Colibăşanu, născut la 4 ianuarie 1977, a cucerit până acum optmiarii K2, de 8.611 metri, în 2004, Manaslu (8.163m; 2006), Dhaulagiri (8.167m; 2007), Annapurna (8.091m; 2010), Makalu (8.485m; 2011) şi Lhotse, de 8.516 metri, anul trecut. Cinci dintre cele 6 reuşite sunt premiere pentru alpinismul carpatin, în trei dintre cazuri, K2, Annapurna şi Dhaulagiri, fiind vorba de cele mai mortale 5 piscuri ale lanţurilor muntoase de pe glob.

Horia Colibăşanu îşi începea expediţiile majore cu cucerirea Elbrusului, de 5.648 metri, în Caucaz, în 1998, iar în ultimii 10 ani s-a reorientat spre masivul himalayan.

Timişoreanul va face şi de-această dată echipă cu slovacul Peter Hamor, partenerul său din ultimii ani în expediţiile himalayene, capitol la care a mai atacat abruptele pante cu omologi din Rusia, Polonia sau Spania, iar durata expediţiei este estimată la două-trei luni de zile, în funcţie de condiţiile meteo şi timpul de aclimatizare.

În prima fază, aclimatizarea se doreşte a fi efectuată pe Shisha Pangma, un alt optmiar, cel mai mic dintre cei 14, de 8.027 metri, înălţimi pe care va reveni după expediţia din 2009. Dar mai multe despre stadiul expediţiei vor putea fi urmărite din aproape în aproape pe portalul oficial al alpinistului, www.horiacolibasanu.com, cu actualizări constante.

Everestul, denumit Sagarmatha în Nepal respectiv Chomolungma în Tibet, este cel mai înalt vârf din lume, măsurând 8.848 de metri, aflat la graniţa dintre Nepal şi China, şi are Lhotse, cucerit în 2013 de timişorean, ca vârf învecinat, în acelaşi masiv. Întîia atestare publicată a înălţimii celui mai mare vârf himalayan, denumit pe-atunci vârful XV, a fost în anul 1856, cu o cotă de 8.840 de metri.

Colibăşanu îşi reitera planurile pentru expediţia din acest an şi cu ocazia tradiţionalei sale expuneri anuale din Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara, rememorând în povestiri, imagini şi proiecţii video ultima sa ascensiune, în cazul anului 2013, Lhotse: http://sporttim.ro/alpinism/horia-colibasanu-cucereste-si-varful-lhotse-the-next-everest

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Alpinism și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt + 2 =

 


Ultimele articole din categoria Alpinism: