”Ne-a strivit pur și simplu înăuntru.” Colibășanu despre cum au fost surprinși alpiniștii de avalanșa de zăpadă. „Pe baza celor întâmplate și a prognozei de vreme am decis să oprim expediția, riscurile sunt nejustificat de mari”

Alpiniștii Horia Colibășanu, Marius Gane și Peter Hámor au ajuns ieri în siguranță în Tabăra de Bază a muntelui Dhaulagiri (Nepal), după ce au fost surprinși în cort de o avalanșă în noaptea de duminică (9/10 mai). Avalanșa a durat câteva zeci de secunde și i-a îngropat sub un strat de zăpadă de peste un metru, transformând ascensiunea într-o cursă contra-cronometru pentru supraviețuire.

„Nu ni s-a mai întâmplat vreodată să vină avalanșa din lateral. La un moment dat probabil zăpada a căzut peste peretele de gheață care ne proteja. Ne-a strivit pur și simplu înăuntru. Am încercat să opunem rezistență ca să păstrăm un mic buzunar de aer în jurul gurii. (…)

Dhaulagiri / foto arhiva Horia Colibășanu

S-a oprit avalanșa. Era complet întuneric și, deși eram toți trei în același cort, nu i-am mai auzit pe colegii mei. S-a făcut liniște. Tot ce am putut să fac a fost să caut cât de repede briceagul în buzunarul de la piept. Știam că aceasta e procedura în caz de avalanșă peste cort. Dacă nu tai pânza, nu ai cum să ieși. Simțeam că se termină aerul. Am scos briceagul, am tăiat cortul. A trebuit să împing prin acel metru de zăpadă ca să ies afară. Eram foarte încărcat cu adrenalină. Am reușit să ies cu o mână în față, mâna cu briceagul, (…) să respir.”

Horia Colibășanu a relatat în amănunt astăzi, 12 mai, incidentul dramatic petrecut la 6.800 de metri, în timpul tentativei de a deschide o rută nouă, în premieră mondială, pe creasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri. „Pe baza celor întâmplate și a prognozei de vreme am decis să oprim expediția, riscurile sunt nejustificat de mari și preferăm să ne întoarcem acasă.”

La link-ul de mai jos puteți găsi înregistrarea făcută astăzi în Tabăra de Bază prin telefonul-satelit.

VIDEO: https://we.tl/t-EobcwWp79z

 AUDIO: https://wetransfer.com/downloads/b26c06a4a9823f3b46806d62951646f920210512122136/8dca67cd2f2d8b00dc5eaba64940ec2320210512122136/053245

Acest articol a fost publicat în Alpinism și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase × = 48

 


Ultimele articole din categoria Alpinism: