VIDEO & FOTO: bouldering. Niponul Tomoa Narasaki, într-o finală masculină asiatică, și Alex Puccio (SUA) în cea a fetelor cu slovena Janja Garnbret, triumfători în Porsche-Arena la Rockstars 2017

Elita la nivel mondial din bouldering, 82 de cățărători invitați din 25 de țări, a concurat în weekend la Stuttgart în finala celui de-al șaptelea sezon, Rockstars 2017, în cele din urmă triumfând Alex Puccio la feminin și niponul Tomoa Narasaki. Iată înregistrări video ale disputelor pentru locul 1 la feminin respectiv masculin, fotografii cu finaliștii, detalii adiționale și ierarhiile primilor câte 6 competitori în Porsche-Arena, din care s-au calificat participanții la ultimul act…

Popularul concurs conceput pe bază de invitații ce a pus la bătaie pe Neckar titlul ”Rockstar” a fost de cel mai mare calibru la ediția sa din 2017, peste 3.500 de spectatori având ocazia să asiste la întrecerile unor campioni continentali și mondiali, câștigători de Cupe Mondiale ori campioni naționali, care au relevat de ce bouldering-ul este considerat a fi una dintre cele mai dificile discipline din arena escaladei, inclusă în premieră de CIO în programul disciplinelor la ediția niponă din 2020 a Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo.

Denumirea completă a evenimentului este IFSC Masters adidas Rockstars iar Alex Puccio, învingătoare în ediția din 2012, a revenit cu succes, adjudecându-și super-finala fetelor în fața slovenei Janja Garnbret, în vârstă de 18 ani, câștigătoare la general pe 2016 a sezonului de Cupă Mondială și a doua la 2017 Bouldering World Cup. Niponul Tomoa Narasaki, campion mondial și învingător în sezonul 2016, al doilea pe 2017, a dispus în super-finala masculină de sud-coreeanul Jongwon Chon. Aceste ultime acte ale evenimentului, Top 2 la ”super boulder”, au constat în trasee identice și special create pentru căderea decisivă de cortină, de-o parte și de alta a aceluiași perete, ascensiunea finaliștilor fiind simultană.

Competiția din weekend a fost însă mai complexă, în preliminarii luând startul 82 de cățărători care s-au întrecut pentru a-și croi drum pe… verticală prin calificări și semifinale spre reuniunea la vârf rezervată celor mai bine 6 clasați la feminin respectiv masculin, la rândul lor triați în urma a două serii de concurs pentru pătrunderea între ultimii doi. Sportivii din Japonia au fost cei mai performanți, cu câte 3 intrări în TOP6, pe locurile 1, 3 și 5 la băieți respectiv 3, 4 și 6 la feminin.

Germania a găzduit finala în landul Baden-Württemberg în condițiile în care, conform IFSC, Federația Internațională a Sportului de Escaladă, este vorba despre o țară cu peste 350 de săli de cățărare deschise publicului și 500.000 de practicați dintre care aproximativ 40% de sex feminin, un sfert din milionul de membri al Clubului Alpin German, DAV, semnalând că efectuează cățărări de regularitate în incinte specializate. La nivel mondial, peste 140 de națiuni dețin asemenea facilități pentru circa 35 de milioane de entuziaști.

Francezul Laurent Laporte, Manuel Hassler din Elveția, Reinhard Fichtiger și Matthias Woitzuck din Austria, polonezii Adam Pustelnik și Tomasz Oleksy respectiv nemții Robert Leistner și Felix Buchmann, cu o experiență cap la cap de peste un secol în ceea ce privește desemnarea rutelor și selectarea pozițiilor ”problemă”, au ales și traseele la Rockstars 2017.

Pe lângă competiția profesioniștilor, organizatorii au pus în scenă în uvertură și concursul Gore-Tex Be a Rockstar Contest, destinat unui număr de 130 de amatori aspiranți din 17 țări la un wild-card pentru semifinale.

Dar iată ierarhiile finalelor iar mai jos înregistrările video ale disputelor pentru locurile 1-2…

TOP6 feminin:

  1. Alex Puccio (SUA)
  2. Janja Garnbret (Slovenia)
  3. Miho Nonaka (Japonia)
  4. Akiyo Noguchi (Japonia)
  5. Shauna Coxsey (Regatul Unit)
  6. Aya Onoe (Japonia)

TOP6 masculin:

1. Tomoa Narasaki (Japonia)

2. Jongwon Chon (Coreea de Sud)

3. Kokoro Fujii (Japonia)

4. Dmitrii Sharafutdinov (Rusia)

5. Makoto Yamauchi (Japonia)

6. Aleksei Rubtsov (Rusia).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Alpinism și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 × = douazeci sapte

 


Ultimele articole din categoria Alpinism: