Nouă medalii, cîte 3 din fiecare, a obţinut C.S. Daisho cu ocazia primului Campionat Naţional de Taekwon-Do ITF găzduit pe Bega, doi juniori şi 3 seniori din totalul de 8 sportivi aliniaţi în concurs de clubul timişorean urcînd pe podium în week-end, în sala „Constantin Jude”. Iar gruparea bănăţeană, unica din zonă, s-a clasat pe locul 4 la seniori respectiv pe 5 la juniori în ierarhiile generale pe echipe, reuşind o mai preţioasă recoltă decît la precedenta ediţie, din martie 2011, cînd se întorcea de la Oradea cu 3 medalii de argint şi 7 de bronz.
Naţionalul, care a reunit cei mai buni 98 de practicanţi de Taekwon-Do ITF din ţară, de la 21 de cluburi, majoritatea din nord-vestul României, a pus la bătaie 111 medalii la seniori şi juniori I, în diferite probe de concurs, constituind şi criteriu de selecţie pentru Campionatul European de la Maribor (Slovenia), din 19-22 aprilie.
Ca performanţe, Claudia Vuia, mezina echipei timişorene, în vîrstă de numai 15 ani, a cucerit 3 medalii în întrecerile juniorilor I, dintre care una de aur, în proba cu gradul cel mai mare de risc, spargeri forţă. Sportiva de la C.S. Daisho s-a clasat totodată pe locul 2 la Tull, între deţinătorii de centuri colorate, respectiv la luptă, în categoria +60kg. Dintre juniorii timişoreni a mai urcat pe podium şi Codrin Ungur (16 ani), clasat pe locul 2 la luptă, în cadrul categoriei -58kg.
Între seniori, timişoreanul Cristian Răducioiu s-a impus la luptă, în categoria -63 kg, C.S. Daisho clasîndu-se în această secţiune de concurs pe locul 3 la echipe. Marius Todorovici, tot de la C.S. Daisho, a cucerit medalia de aur la spargeri forţă, situîndu-se pe locul 3 la luptă, categoria -71kg, cu clubul de pe Bega tot pe locul 3 în ierarhia echipelor. Totodată, Adrian Moş, concurînd între deţinătorii de centuri colorate, s-a clasat pe locul 2 la Tull.
Recolta clubului timişorean a fost întregită de un loc 3 la Tehnici Speciale în întrecerea pe echipe a seniorilor.
Trăgînd linie, C.S. Daisho Timişoara s-a clasat pe locul 5 în clasamentul juniorilor I, cu o medalie de aur şi două de argint, după Hwarang Sibiu, Puma Sibiu, Ardealul Baia Mare şi Dragonul Baia Mare, iar la seniori pe poziţia a 4-a, cu două medalii de aur, una de argint şi 3 de bronz, după Dragonul Baia Mare, West Team Oradea şi Ardealul Baia Mare. În clasamentul general pe medalii: 1. Ardealul Baia Mare, 2. Dragonul Baia Mare, 3. West Team Oradea.
De fapt, apropo de provenienţa acestor cluburi, puterea este concentrată în nord-vestul ţării, sediul Federaţiei Române de Taekwon-Do ITF fiind la Cluj-Napoca (preşedinte Marius Oltean) iar majoritatea grupărilor prezente la Naţional provenind din acea zonă: cîte 4 din Cluj şi Oradea, 3 din Baia Mare şi unul comun, din Cluj şi Baia Mare. Au mai concurat sportivi de la formaţii din Sibiu (două), Deva, Călan, Petroşani, Iaşi, Vaslui (două) şi bineînţeles Timişoara.
„Dezvoltă-ţi încrederea, îmbunătăţeşte-ţi sănătatea, învaţă să lucrezi în echipă, dezvoltă un stil sănătos de viaţă” este îndemnul cu care sunt invitaţi noii membri să descopere tainele din Taekwon-Do ITF de către unicul club de profil din Timişoara, C.S. Daisho, şi care a onorat aşadar cum se cuvine aducerea în premieră pe Bega, în organizarea Federaţiei Române de Taekwon-Do ITF, a Campionatului Naţional de Taekwon-Do ITF, ce a ţinut 12 ore sâmbătă şi duminică în sala „Constantin Jude”.
Reprezentanţii C.S. Daisho în concurs au fost Victor Leahu, Cristian Răducioiu, Cristian Perţa, Adrian Moş, Codrin Ungur, un junior în vârstă de 16 ani, Claudia Vuia, mezina echipei, în vîrstă de 15 ani, Marius Todorovici şi Adrian Fischer (2 Dan), arbitru, instructor în cadrul clubului şi coordonator al formaţiei timişorene.
Speranţele instructorului în vîrstă de 33 de ani, şi care practică Taekwon-Do din 1996, se legau la acest Naţional de faptul că „trupa aceasta se pregăteşte de 4 ani de zile şi a obţinut numeroase medalii, graţie muncii asidue, fiind un grup de tineri receptivi, ascultători”. Adrian Fischer, care pregăteşte 26 de membri peste 14 ani, având totodată în grijă 21 de copii la categoria 7-14 ani, conduce antrenamentele în sala Şcolii Generale numărul 16, de pe strada Bucureşti, lunea, miercurea şi joia, între orele 20 şi 22, cu una-două sesiuni săptămânale suplimentare cam cu o lună înaintea competiţiilor.
Luna viitoare C.S. Daisho va împlini 27 de ani de existenţă, clubul fiind creaţia antrenorului emerit Dan Olaru, care deja în ´85 fonda o secţie de karate, cu cea de Taekwon-Do alipită în 1991.
Întrecerea propriu-zisă a demarat sîmbătă la ora 9, continuînd pînă la ora 14, după care, odată cu ora 16, a fost programată deschiderea oficială a competiţiei. Reuniunea de după-amiază a ţinut până seara la 9. Deschiderea oficială a avut farmecul ei aparte, conţinând sărituri specifice Taekwon-Do ITF şi spargeri de ţiglă, într-o reprezentaţie de 5 minute. „Taekwon-Do este arta piciorului şi a pumnului din săritură, şi semnifică un mod de viaţă, sănătate, respect de sine şi faţă de semeni”, a explicat instructorul Fischer pe seama existenţei a 4 probe de concurs, şi anume tull (exerciţii de formă – sîmbătă), matsuki (luptă), tehnici speciale (sărituri în înălţime), şi spargeri de forţă. Competiţia, atât pe echipe cât şi individuală, la juniori respectiv seniori, pentru băieţi şi fete, s-a derulat pe mai multe categorii de greutate, diferenţiate în funcţie de vîrstă.
Campionatul a continuat duminică, între orele 9 şi 14, cu proba de luptă pe echipe şi cea de spargeri, ultima, fiind şi cea mai periculoasă, cu risc de accidentări.
Fischer ne-a mai precizat că întrecerea Campionatului Mondial de Taekwon-Do reuneşte sportivi din peste 50 de ţări iar „un loc 3 la Mondial sau Campionatul European înseamnă enorm, multe meciuri, mult de trudit”.
Conform portalului oficial al clubului, www.daisho.ro, „Taekwon-Do este…un mod de viaţă. Într-o formulare simplista Taekwon-do este o versiune a luptei neînarmate constituită în scopul autoapărării. Dar Taekwon-Do înseamna mult mai mult.
Taekwon-Do este folosirea ştiinţifică a corpului uman, într-o metodă de autoapărare, un corp care a fost dezvoltat să folosească intens facilităţile fizice şi psihice în cadrul antrenamentului.
Ca şi artă marţială implică disciplina în primul rând, tehnica şi un antrenament mental care au ca scop construirea (dezvoltarea) unui puternic sens al justiţiei, corectitudinii şi conduitei sociale. Acestea sunt condiţiile care separă adevărata participare faţă de senzaţional, conţinând şi punându-se accent pe aspectul de luptă al artei. Acesta este unul din motivele pe care Taekwon-do este considerat o artă a autoapărării. Totodată implică un mod de gândire şi de viaţă particulară în ceea ce priveşte conceptul şi spiritul de autodisciplină şi un ideal de morală nobilă. Aceasta descriere aproape reprezintă un cult.
Traducerea cuvântului Taekwon-do se poate face astfel : „TAE” are sensul de a sări, de a zbura, a lovi sau a sparge cu piciorul; „KWON” denotă pumnul pregătit să lovească sau să blocheze; „DO” are aspectul de artă, de cale, de conduită, adevărata artă construită şi pavată de către înţelepţii şi luptătorii din trecut.
Luat ca un ansamblu colectiv, Taekwon-do indică antrenamentul mental şi tehnic pentru lupta neînarmată cât şi ca sistem pentru sănătate, incluzând tehnici de lovire cu pumnul şi piciorul, blocaje şi eschive din calea loviturilor adversarului, pentru distrugerea rapidă a lui folosindu-ne de avantajele pe care acesta ni le oferă în timpul mişcării sale”.