Un secol de învățământ superior tehnic la Timișoara, 98 de ani de sport studențesc la Politehnica, împliniți astăzi, 4 decembrie, într-o lună într-atât de plină de semnificații în capitala Banatului. Moment aniversar pus în scenă astăzi la amiază de Universitatea Politehnica Timișoara, ceas de sărbătoare al unuia dintre cele mai de preț simboluri ale orașului de pe Bega, ”Poli”. Sala Polivalentă a Bibliotecii Centrale a UPT a găzduit evenimentul aniversar dedicat sportului, esențială componentă încă de la înființare a pregătirii studenților instituției de învățământ superior tehnic de pe Bega, prilej cu care rectorul Viorel Șerban a făcut public un as din mânecă, Ion Timofte.
”De astăzi oficial, dar de câteva luni neoficial, alături de mine, ca rector, se află Ion Timofte, un nume care nu mai are nevoie de nici o prezentare și care a agreat să vină alături de noi, și să încercăm, prin experienţa domniei sale, să ne ajute în luarea celor mai bune decizii. Este o acţiune total voluntară. Este doar un prim pas, probabil vor mai veni și alții… Vrem să creăm un grup de legende ale Politehnicii, care au expertiza necesară. Nu am stabilit data, dar poate puţină lume ştie că Politehnica e un brand înregistrat de Universitatea Politehnica Timişoara. Tot poate foarte puţină lume ştie că ACS Poli a jucat cu acordul nostru, pentru că Poli e o derivată a Politehnicii şi în fiecare an sau la doi ani primeau acord din partea Universităţii să joace cu denumirea Poli. Probabil în câteva luni vom încerca să schimbăm denumirea în “Politehnica Timișoara”, partea de ASU să rămână numai la nivel universitar”, a explicat Viorel Șerban, rector al Universității Politehnica Timișoara.
Întrebat dacă ACS Poli nu va mai avea dreptul să joace cu denumirea de „Poli”, Șerban a anticipat că ”după încetarea mandatului meu de rector poate o să vă povestesc mai multe, de perioada anilor 90 şi ce am întreprins noi… Acel sistem de SRL, o întreagă nebunie, care din punct de vedere legal nu are acoperire… Dar după martie 2020…”
”Problemele au devenit critice, anul acesta au atins un maxim… Centrul de copii și juniori costă foarte mult, sunt deplasări, mese… Singura sursă publică era Consiliul Judeţean Timiş, dar anul acesta a refuzat să ne mai acorde… Nu ştim de ce… 200.000 lei au dispărut astfel, sumă acoperită prin alte eforturi. Şi numărul de spectatori a scăzut, la 1.500 de spectatori ne-ar fi asigurat un confort acceptabil. Politehnica a început să contacteze treptat pe cei o sută de oameni de afaceri de succes care au absolvit şi care au fost implicaţi recent într-un proiect pentru sprijinirea a o sută de studenţi performanţi. Începem să contactăm o parte din ei, patru vor veni alături de echipă cu sume modice, câteva mii de euro. Soluţia e puţin de la mulţi, ca echipa să rămână în viaţă şi să vină zile mai bune…”, a mai adăugat rectorul Șerban.
A mai făcut totodată referire și la cele patru baze sportive, I – ”Ştiinţa”, Baza II – Sala Polivalentă, Baza III – ”Voinţa”, din cartierul Fratelia, în parteneriat cu Cristi Dancia, și baza cu 9.000 de metri pătrați care se află la Ghiroda, a Facultății de Hidrotehnică. ”Chiar avem bani pentru a realiza construcţia…” a mai specificat Șerban.
Ion Timofte a spus: ”Mă bucur că am făcut parte doi ani și jumătate din istoria frumoasă a Politehnicii. A fost o perioadă frumoasă! Întotdeauna, chiar și când eram la ACS, am fost aproape de această echipă, cu un card de membru, cu un bilet la meci. Am acceptat invitația domnului rector Şerban și a domnului prorector, dar asta nu înseamnă că voi fi alături de echipă zi de zi”.
A vorbit și Sebastian Novovici, din partea Druckeriei, subliniind că ”această aniversare ne obligă ca Poli să fie acolo unde îi este locul!”
La evenimentul organizat de Universitatea Politehnica de la ora 12 la împlinirea a 98 de ani a Societății Sportive Politehnica Timișoara au participat și reprezentanţi ai altor secţii ale clubului sportiv CSU Politehnica, încorporat de UPT, dar cele mai notabile remarci au fost legate tot de soarta suflării fotbalistice, susţinută şi de suporterii din Asociaţia ”Druckeria”.
Din fruntea UPT, rectorul Viorel Şerban și prorectorul Florin Drăgan, din fruntea ASU Politehnica, Marius Cociu, din fruntea CSU Politehnica, Adrian Tal, mai fiind totodată prezenți Iulian Prodana, de la cârma Centrului de copii și juniori alb-violet, Alin Paleacu cu patru juniori, și anume Dragoş Eperieş, Alex Gaşpar, Andrei Cuzmanovici și Cristian Archindeanu, dar și antrenorul formației feminine a clubului secund divizionar de seniori, Alin Molcuţ, însoțit de căpitanul fetelor din liga a treia, Nicoleta Mândruţ Şi nu în ultimul rând ofiţerul de presă Octavian Stăncioiu, care a lecturat povestea Politehnicii, din 1921 încoace, pe aripi alb-violet… Și au venit direct de la antrenament antrenorul principal al divizionarilor din Liga 2, Octavian Benga, și căpitanul Ioan Mera, aflați în pregătirea ultimei apariții din anul 2019, programată sâmbătă de la ora 14 pe ”Știința”, cu CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu.
Iulian Prodana a spus: ”Sunt onorat că reprezint acest club cu numele de Politehnica. În acest an am avut calificări cu toate cele cinci grupe de copii şi juniori la faza judeţeană, calificate pe zonă. Acum urmează faza elitelor la U 17, suntem pe locul 1, cu 7 puncte avans faţă de locul secund, ocupat de UTA. Ne dorim în continuare să obţinem rezultate şi să aducem noi trofee”. Au luat cuvântul şi cei patru juniori, iar Alin Molcuţ a spus: ”Le mulţumesc conducerii Politehnicii şi clubului de fotbal pentru încrederea acordată, pentru a întregi familia fotbalului şi cu fotbalul feminin, şi sperăm ca una din cele două echipe, băieţi şi fete, să ajungă în prima ligă!”
Ioan Mera a spus la rândul său: ”Mă simt onorat că port pe braţ banderola de căpitan la acest club, care mi-aş dori să promoveze în liga întâi. În câţiva ani vrem să-i facem pe suporterii noştri fericiţi!”
Adrian Tal a semnalat că CS Universitar Politehnica a trecut sub tutela UPT, cu secţiile de atletism, canotaj, handbal masculin, pentatlon modern, scrimă și volei feminin, tot cu ocazia evenimentului aniversar având loc și lansarea cărții „Olimpicii noștri”, semnată de Mihaela Popescu, cu prezentarea a 12 personalităţi sportive ale Politehnicii, dar și a unui album fotografic cu toate grupele Centrului de Copii și Juniori ale alb-violeților, poate o premieră publicistică în România.
Și nu în ultimul rând aspectul că pe tricourile de joc alb-violet va apărea din 2020 însemnul celebrării unui secol de existenţă a instituţiei de învăţământ superior, prima de acest gen din oraşul de pe Bega. Acest ”100” spre care tinde și sportul Politehnicii, în 2021.
La Mulți Ani, Poli, și la mai mare!