Cine intră în Liga 1?

I-am întrebat pe antrenorii principali ai echipelor timișorene din Liga 2, care ne-au împărtășit cu amabilitate părerea lor.

De această dată, în rubrica ”Ne întrebăm și noi…”, o întrebare adresată unor antrenori, sub forma unui scurt sondaj de opinie.

Mult a trecut deja de la startul pregătirilor de iarnă, exact o lună de zile în cazul Ripensiei și aproape tot atât în cel al ”lanternei roșii” ACS Poli, dar și ceva mai bine de o lună pentru ASU Politehnica, iar puțin a mai rămas până la reluarea returului în Liga 2, vinerea viitoare, pe 22 februarie de la ora 14, la Târgoviște, cu uvertura etapei a XXII-a, AFC Chindia – CS Aerostar Bacău.

Ridicare de cortină în urma căreia, în cazul unei victorii a dâmbovițenilor, roșu-albaștrii de sub Turnul Chindiei ar sălta provizoriu de pe poziția a patra în fotoliul de lider, semn al echilibrului mai vădit ca niciodată în pătrimea superioară a clasamentului diviziei a doua de când cu desfășurarea competiției în serie unică.

Suntem în pauza de iarnă a celei de-a treia ediții a eșalonului secund sub forma unei întreceri cu o singură serie iar în precedentele două campanii nu s-a înregistrat nici pe departe o asemenea comprimare a fruntașelor pe numai câteva puncte după sezonul de toamnă. Astfel, CS Sportul Snagov va relua campionatul cu o zestre de 46 de puncte, ACS FC Academica Clinceni și FC Petrolul Ploiești cu câte 45 fiecare, AS FC Universitatea Cluj și AFC Chindia Târgoviște cu câte 44 fiecare pe locurile 4-5, urmate de FC Argeș cu 41 de puncte.

Ca o noutate în comparație cu precedentele două campanii, de această dată, primele două clasate înaintea sezonului de primăvară de pe locurile de promovare directă în Liga 1 nu mai includ și câte o nou-promovată din Liga 3, dar tot în termeni comparativi, mult mai sugestiv este echilibrul rezultat în actuala ediție spre vârful ierarhic în urma celor 21 de runde din vara și toamna lui 2017.

În urmă cu 2 ani, campioana de toamnă, Juventus București, avea să devină și campioană absolută a ediției 2016-2017 în Liga 2, promovând direct de pe locul 1 la finele sezonului, situație care s-a repetat și anul trecut, liderul hibernal Dunărea Călărași păstrându-și poziția și la încheierea campaniei, laureată a eșalonului secund.

În ceea ce privește promovarea directă de pe locul 2 în Liga 2, în urmă cu doi ani a izbutit-o ASK Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, deși numai a cincea în clasamentul sezonului de toamnă, de pe poziția secundă înaintea reluării returului coborând o treaptă în cursul primăverii UTA Bătrâna Doamnă, care sfârșea pe 3 și la barajul din iunie 2017 cu ACS Poli.

Cu alte cuvinte, două nou-promovate din Liga 3 au trecut prin Liga 2 în ediția inaugurală în serie unică precum un tren de mare viteză printr-o haltă, atingând după numai un an destinația Liga 1. 

Un an mai apoi, o altă nou-promovată din Liga 3, AFC Hermannstadt, pe-atunci sub timona actualului antrenor al Ripensiei Timișoara, Alexandru Pelici, a promovat direct în Liga 1 de pe locul 2 în Liga 2, poziție pe care o ocupa și la ora pregătirilor de iarnă.

Într-adevăr, Pelici și elevii săi de pe Cibin sărbătoreau intrarea în noul an 2018 de pe locul 2, cu 48 de puncte, unul în urma campioanei de toamnă Dunărea Călărași, iar fruntașele chiar aveau să se întâlnească în sud-estul țării în duelul direct de la reluarea returului, 0-0 pe 25 februarie. Diferența de un punct avea să se mențină după acea rundă a XXII-a, dublată până la încheierea campionatului, Dunărea cu 93, AFC Hermannstadt 91, urmate de Chindia cu 75 de puncte, iar FC Argeș și CS Afumați cu câte 68, târgoviștenii pierzând ulterior la lovituri de departajare pe teren propriu promovarea în elită la barajul play-off.

Cu alte cuvinte, ordinea primelor 3 clasate după sezonul de toamnă al ediției trecute s-a păstrat intactă și la încheierea campionatului, Chindia fiind a treia și în iarnă, cu 45 de puncte, așadar la 3 în urma sibienilor, urmată de CS Afumați cu 41 de puncte și Academica Clinceni cu 38. De reamintit totodată și faptul că secund clasata AFC Hermannstadt și-a conservat poziția prin a nu mai adăuga unicei înfrângeri din tur nici un eșec în retur. 

Oarecare permutări au existat totuși în urmă cu 2 ani, una, cu caracter decisiv, ACS Sepsi OSK prinzând trenul promovării directe în dauna arădenilor, după ce la finele campaniei de toamnă Juventus București deținea 45 de puncte, UTA Bătrâna Doamnă 39, FC Brașov pe poziția a treia 38 de puncte, Olimpia Satu Mare 37, cei din Sfântu Gheorghe 35 pe locul 5, iar CS Mioveni 34, a șasea.

La final, Juventus avea să dețină 84 de puncte, ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 71, UTA Bătrâna Doamnă 66, CS Mioveni 59 iar Chindia Târgoviște 58, a cincea în ierarhie.

Ce va fi în această privință în jur de 1 iunie 2019? Greu de prezis, cu atât mai dificil cu cât primele 5 clasate sunt momentan comasate în marja 46-44 de puncte, însă antrenorii principali ai secund-divizionarelor timișorene s-au încumetat cu amabilitate să ofere un pronostic.

Cosmin Petruescu, aflat în primul său sezon la cârma lui ASU Politehnica, a 11-a în clasament înaintea deplasării de sâmbătă 23 februarie la CS Luceafărul Oradea, a indicat ordinea finală pe podium Petrolul Ploiești, AS FC Universitatea Cluj, Chindia Târgoviște, estimând așadar că se va repeta reușita accederii în elită a două noi-promovate cu un an înainte din Liga 3.

Alexandru Pelici, care a preluat-o pe Ripensia din mers spre finele turului în campania în curs și a elevat-o pe locul 12 prin a izbuti bilanțul de 3 victorii, două remize și un eșec până la încheierea sezonului de toamnă, a indicat ordinea finală pe podium AS FC Universitatea Cluj, AFC Chindia, Petrolul Ploiești, după ce a precizat că ”oricum aceste trei echipe, mai greu de intuit ordinea lor”, tinzând a-i vedea pe târgovișteni promovați direct prin prisma plusului de experiență competițională a antrenorului principal al dâmbovițenilor.  

Iar Valeriu Răchită, învestit după sfârșitul sezonului de toamnă pe banca tehnică a ultimei clasate ACS Poli Timișoara, a indicat ordinea finală pe podium AFC Chindia Târgoviște, Petrolul Ploiești, AS FC Universitatea Cluj, mergând pe mâna dâmbovițenilor în ideea că ”dețin un nucleu sudat din jucători care evoluează de 3-4 ani împreună, beneficiind de aportul susținerii extraordinare a comunității locale. Au jucători cu multe meciuri jucate în Liga 1 și n-au schimbat mulți componenți, cum au procedat Petrolul și U, având o mai mare omogenitate. Petrolul are tradiția, suporterii, stadionul, susținerea financiară, la fel Universitatea, suporterii, tradiția, susținerea comunității locale, și-am văzut că primarul Emil Boc este suporter înfocat. Chiar merită, la ce pedigree au! Acestea ar fi cele trei…” 

După cum puteți constata ceva mai jos, Ripensia va primi în retur la Timișoara trei dintre aceste 5 echipe fruntașe, iar ASU Politehnica și ACS Poli, câte două fiecare, cei din Clinceni și Petrolul având de efectuat mai multe vizite pe Bega, câte două fiecare.

Ca rezultat al mini sondajului de opinie, toți cei 3 antrenori au indicat aceleași trei formații drept ocupante ale podiumului Ligii 2 la încheierea campionatului, însă fiecare în parte a mers pe mâna unei alte echipe laureate. La fel, fiecare dintre cele 3 cluburi în parte a fost văzut și pe locul secund conform pronosticului tehnicienilor, dar și pe poziția a treia, de baraj.  

Iată și duelurile directe din retur în cvintetul fruntaș, în ordine cronologică:

– în etapa a 24-a, în jur de 9 martie: Chindia – Petrolul;

– în etapa a 27-a, în jur de 30 martie: Petrolul – U Cluj;

– în etapa a 28-a, în jur de 6 aprilie: Sportul Snagov – Academica Clinceni;

– în etapa a 32-a, în jur de 27 aprilie: Chindia – Academica Clinceni;

– în etapa a 33-a, în jur de 4 mai: Sportul Snagov – Chindia;

în etapa a 35-a, intermediară, în jur de 15 mai: Academica Clinceni – U Cluj;

– în etapa a 36-a, în jur de 18 mai: U Cluj – Sportul Snagov;

– în etapa a 38-a, ultima, în jur de 1 iunie: Petrolul Ploiești – Academica Clinceni.

Două asemenea dueluri directe din cvintet s-au disputat deja în retur la finele sezonului de toamnă, și anume Sportul Snagov – Petrolul 0-1 pe 1 decembrie, după 0-0 în tur, respectiv U Cluj – Chindia 3-1 pe 7 decembrie, în etapa a XXI-a, după 2-1 pentru târgovișteni acasă în 13 august 2018.

Sportul Snagov mai are de jucat pe rând în deplasare în 2019 la Farul, Ripensia, UTA, Balotești, Metaloglobus, Energeticianul, U Cluj, iar în ultima etapă la FC Argeș. Așadar 8 ieșiri și 9 meciuri acasă.

Academica Clinceni mai are de jucat pe rând în deplasare în 2019 la Brăila, ACS Poli, Sportul Snagov, Pandurii, Chindia, ASU Politehnica, Bacău, iar în ultima etapă la Petrolul. Așadar 8 ieșiri și 9 meciuri acasă.

Petrolul mai are de jucat pe rând în deplasare în 2019 la Pandurii, cu ocazia debutului de săptămâna viitoare, la Chindia, ASU Politehnica, Bacău, Luceafărul, Mioveni, Farul, Ripensia și la UTA în penultima rundă. Așadar 9 ieșiri și 8 meciuri acasă.

Universitatea Cluj mai are de jucat pe rând în deplasare în 2019 la Energeticianul, cu ocazia debutului de săptămâna viitoare, la Luceafărul, Bacău, Petrolul, Daco-Getica, Brăila, ACS Poli, Academica Clinceni și la Balotești în penultima rundă. Așadar 9 ieșiri și 8 meciuri acasă.

Chindia mai are de jucat pe rând în deplasare în 2019 la FC Argeș, Mioveni, Farul, Ripensia, UTA, Sportul Snagov, Pandurii, iar în ultima etapă la Energeticianul. Așadar 8 ieșiri și 9 meciuri acasă.

Clasamentul Ligii 2 după 21 de etape și programul rundei de săptămâna viitoare, pe coloana datelor tehnice.

 

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − unu =