Dar de ce te-ai dus iar la Dinamo, Guriță?

Deloc de mirare criza generală și pe linie de la Dinamo, așa încât Cosmin Contra degeaba a răbufnit recent. 

Din contră, de minune ar fi fost, chiar și cu actuala implicare a unor conducători spanioli, ca Dinamo să iasă hocus-pocus și peste noapte din criza administrativă, financiară și sportivă care tinde a o caracteriza în ultima vreme, odată instalată.

De fapt, clubul din capitală ar trebui să se declare foarte mulțumit că faza play-out a ediției trecute a Ligii 1 a fost agățată în cui în cea mai controversată manieră și sub cele mai discutabile pretexte, scutindu-i pe fanii dinamoviști de oroarea unei eventuale și posibile retrogradări, realitate ca și dată deja uitării, apă scursă pe Dâmbovița, în vâltoarea  permanentului tumult de zi cu zi al grupării din Șoseaua Ștefan cel Mare. 

Ba mai mult, Dinamo să se închine forțelor întunecate pentru șansa de a fi concurat și în continuare în ultimele trei decenii în prima ligă a României, dat fiind trecutul său antedecembrist, pe de-o parte interesele conexe ale ”oamenilor de bine” ținând partea conservării prezenței celor ”din Ștefan cel Mare” pe scena elitei interne, iar pe de altă parte această continuitate fiind o dovadă în sine că de fapt toate-s noi și vechi îs toate în spațiul mioritic.

Te țin unii pe perfuzii dar n-o pot băga și-n poartă, Dinamo trăind cu numele, din amintiri și cu iluzia că ar fi încă o mare forță în fotbalul românesc, cu atât mai mult realimentată în vară, odată cu trâmbițata descindere a spaniolilor.   

Doar că groapa de potențial din ”Groapă” se adâncise într-atât de mult, încât închipuiții chiar nu puteau deduce cât de mult a regresat într-adevăr Dinamo în timp. E greu de întors brusc foaia, de canalizat totul peste noapte pe făgașul normal, turbulențe răsfrânte în plan sportiv, bucureștenii semnând vineri abia al doilea succes în primele 11 etape, respectiv primul acasă, 3-0 cu FC Voluntari, prin care i-au egalat la puncte pe nou-promovații argeșeni, depășindu-i la golaveraj, de pe penultimul loc.

Doar un îndulcitor pentru amarul financiar dinamovist, Cosmin Contra răbufnind sătul în urma precedentei apariții acasă, 1-1 cu ”lanterna roșie” Astra, descumpănit de toate cele ”din Șoseaua Ștefan cel Mare”. Dar cine îi este de vină?

Cum ar veni, Contra a trecut pe la cârma naționalei de seniori a României doar pentru a se reîntoarce de unde a plecat, la Dinamo, întrebarea fiind de ce a optat să revină la alb-roșii, fie și cu tot cu promisiunile ibericilor?    

Prezența inițială la timona lui Dinamo, a treia prim-divizionară antrenată de ”Guriță” după FC Timișoara în 2010 și Petrolul în perioada 2012-2014, a constituit o rampă de prindere a băncii tehnice a ”tricolorilor”, preluată în septembrie 2017, până acum circa un an de zile, dar acest come-back s-a lipit de întrebarea încotro? 

Contra s-a arătat a fi puțin prea domn după ce a tot preluat public diverse pe seama sa, cu scuzele de rigoare după despărțirea de națională, de parcă s-ar refuza cu obstinație și până în pânzele albe realitatea că pe banca ”tricolorilor” lucrezi ”cu materialul clientului”, iar fondul de jucători este cel care este, binecunoscut, însă în ceea ce privește a doua preluare a lui Dinamo, ei bine, doar a făcut să completeze vorba cu ”prostia și domnia se plătește”.

Nu s-a infiltrat mai spre vârf în circuitul internațional al tehnicienilor, cu treceri sumare pe la cluburi iberice și una prin China, cel mult la Getafe, grupare unde petrecea cea mai îndelungată perioadă din cariera de jucător, și s-a raportat dar și limitat în consecință la Dinamo, rampa sa de lansare ca fotbalist spre vest, după ce părăsea Timișoara cu destinația București la mijlocul anilor 90.

Mulți bănățeni și poliști au urmat această rută, din motive cu nuanțe mai mult sau mai puțin similare, nuanțări date de circumstanțe și contextul de la caz la caz, dar mai nici care n-a găsit astfel vreo mare împlinire. 

Căci pe Dinamo o bântuie permanent umbra trecutului, trecut încă ținând-o cumva în viață cu tot cu iluzia potențialei sale forței de altădată conform percepției unora, dar și obligând-o să se zbată în chinuri pentru a se lepăda de respectiva umbră. 

Dinamo fiind cumva un exemplu eșantion din sport al României postdecembriste. Neînțelegând că nu poți continua cu succes doar prin a pretinde și lăsa impresia că ai fi altceva, dar raportându-te totuși la vechi coordonate. Iar în toată această rătăcire ”Guriță” nu se întreabă ce caută acolo.   

O alegere definitorie, cum că odată ce-ai fost însuflețit de acel ceva la vârste la care ești ușor impresionabil, înclinațiile mai greu se schimbă. Iar Contra a aspirat de tânăr la a fi dinamovist, cu vedere spre ”fotbalul mare”, rampa într-adevăr funcționând pentru ”Guriță”, ceea ce i-a rămas cuibărit în suflet.   

Dinamo a mai câștigat în noul sezon din Liga 1 și la Mediaș, în 21 septembrie 2020, cu 1-3 cu CS Gaz Metan, bucureștenii ocupând locul 14. Ultimele rezultate și programul etapelor 11-12 în elita fotbalistică internă, pe coloana clasamentelor secțiunii Fotbal.

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte + 4 =