De ce nu poze și din sală, UPT?

Pentru că s-ar fi deconspirat și demascat în privința respectării absurdei impuneri legate de ocuparea doar în proporție de 30% a sălii. 

Ceea ce nu i-ar fi făcut absolut deloc cinste Universității Politehnica Timișoara la aniversarea centenarului fotbalului studențesc în capitala Banatului, prin a încuviința un dictat fără pic de justificare din nici un punct de vedere și pe deasupra nelegal, tocmai la ora sărbătoririi unui moment semnificativ din istoria lumii arenelor în România.

Actualii administratori ai Politehnicii Timișoara și Universității Politehnica Timișoara nu s-au putut ridica sâmbătă 4 decembrie la înălțimea momentului aniversar centenar al fotbalului studențesc în capitala Banatului, prin a nu se debarasa nici măcar în aceste ceasuri omagiale și încărcate de semnificații de încuviințarea orbească și fără filtrul rațiunii a impunerilor nejustificate ale ”sistemului”, care au redus evenimentul de celebrare a împlinirii a 100 de ani de existență a S.S. Politehnica la un trist exercițiu de conformare la așa-zisele ”măsuri” fără pic de noimă științifico-medicală și sanitară, oricum nelegale și anticonstituționale, printre care de exemplu și aceea de limitare a participării la un nivel de 30% din capacitatea incintei, întru respectarea absurdei așa-zise ”distanțări sociale”.   

N-o spune Sporttim, ci înaintași de marcă ai istoriei, în sensul că reprezintă o datorie morală și civică de căpătâi a societății civile de a lua atitudine și poziție în fața derapajelor tiranice ale puterii, prin a nu se supune dictatelor nejustificate, ba din contră, iar cu atât mai mult cu ocazia unor evenimente definitorii ale vieții publice, și mai ales dacă desfășurarea respectivelor evenimente este încorsetată de abuzurile ”stăpânirii”.

Exact ceea ce s-a întâmplat sâmbătă de la ora 11 cu prilejul centenarului #100POLI, când, ca urmare a ultimelor ”indicății” trasate fără argumente pertinente de ”sistem”, evenimentul omagial din amfiteatrul bibliotecii UPT a fost condiționat de limitarea accesului participanților la doar 30% din capacitatea incintei, absurditate căreia organizatorii n-ar fi trebuit nici în ruptul capului să-i dea curs, dar totuși s-au conformat, făcând implicit jocul unui ”sistem” putred de corupt și lipsit de credibilitate, capabil totuși a alinia populația impunerilor sale tiranice. 

Iar astfel sunt cedate treptat și pas cu pas drepturile și libertățile civile, cu acceptul și încuviințarea societății, îndepărtată implicit de mult trâmbițata ”normalitate” cu fiecare asemenea atitudine pasivă, conformistă. 

Din principiu, din respect pentru înaintașii promotori ai lansării fotbalului studențesc timișorean, și n-ar fi trebuit acceptat un asemenea compromis, al conformării la niște aberații fără justificare, plasă în care UPT a căzut, dezonorând momentul solemn și semnificațiile profunde ale acestuia, memoria inițiatorilor activității sportive a S.S. Politehnica. Niște nedemni urmași ai pionierilor.

Iar pentru a camufla indiscreția acceptului nepotrivit momentului, UPT a căutat a manipula percepția publică prin intermediul comunicatului de presă remis pe marginea evenimentului desfășurat sâmbătă de la ora 11, astfel încât toate cadrele suportului fotografic al conținutului s-au limitat absolut și strict la perimetrul prezidiului, instantanee pe sprânceană prin a evita în totalitate orice imagine de ansamblu a amfiteatrului, și nu puține au fost fotografiile, un întreg calup fără vreun clișeu cu asistența din incintă. Ori tocmai participanții la eveniment ar fi trebuit scoși în evidență, evenimentul fiind însuflețit tocmai de prezența acestora la centenar. Foști sportivi care au scris istorie în alb-violet.

Iar astfel, UPT s-a deconspirat cât de departe poate merge pentru a camufla realitatea inconvenabilă, în ce măsură poate acționa pentru a manipula percepția opiniei publice, în special prin omisiune în acest caz, frapantă însă pentru un observator cât de cât atent. Un PR ieftin, însă fără a salva aparențele, adâncind și nu asanând minciuna din societate. 

Nici măcar într-un asemenea moment sărbătoresc dar și solemn pentru sportul studențesc românesc nu s-au putut unii lepăda de reflexul condiționat al acceptării orbești a unor dogme detrimentale fibrei sociale, demascându-și implicit apartenența la ”sistem”, un sistem care-i va devora în absența conștiinței spirituale. Iar timpul le va dovedi pe toate.

A proceda astfel, când în joc este însăși democrația cu jertfă eroică adjudecată, și încă în ”buricul” capitalei Banatului, oraș martir la ceas comemorativ de decembrie, echivalează cu întinarea unor valori fundamentale ale societății civile, evident fiind pentru cunoscătorii bine informați că mascarada ”pLandemiei” n-are de fapt de-a face cu vreo așa-zisă criză sanitară, ci cu un atac frontal la adresa democrației și drepturilor civile. 

Unde este acel mult invocat ”spirit al Timișoarei”? Ca și vândut a fost pentru o cură de ”grijă pentru om” mai toxică decât ”virusarea” în sine. Se răsucesc în mormânt iluștrii vizionari înaintași care în 1921 nu cădeau în capcana propagandei ”gripei spaniole”, ci-și vedeau de viață și activitate, veghează din ceruri și nu le place ceea ce văd, urmași încuviințând inacceptabilul compromis dar și camuflând adevărul inconvenabil printr-o serie de fotografii mascând acea incintă mai mult goală a amfiteatrului. Și ce-au ”câștigat” oare, ascunzând realitatea? Au pierdut totul într-o mai mare schemă a lucrurilor. Mai mare și rușinea, în ce hal și la ce nivel al lașității se lasă târâtă societatea civilă, chiar eșantioane simbolice ale acesteia. Măsură a rătăcirii colective pe un drum profund greșit. 

Sporttim n-a onorat cu prezența din motive ce țin de principii, tocmai pentru a nu da curs complice acceptării docile de către organizatori a unor așa-zise ”măsuri” nu doar nejustificate și nelegale, dar de-a dreptul inacceptabile în raport cu semnificația momentului, memoria înaintașilor vizionari și democrația în sine. Nu s-a făcut părtaș întreținerii pasivității manifestate și cu această ocazie în societatea civilă vizavi de o farsă de proporții mondiale și fără egal în istoria modernă a omenirii. Căci așa-zisul ”certificat verde” de acces sau cum o mai fi denumit în ”narațiunea oficială” a Ministerului Adevărului ”sistemului” ar fi constituit un motiv de mare mândrie pentru naziști în deceniile 4-5 din secolul trecut și i-ar face acum invidioși nevoie mare prin implementarea sa în deceniul 3 din noul mileniu. Unii țintesc depopularea forțată a gentililor iar unii gentili încă se țin de nimicuri gen manipularea percepției opiniei publice prin ieftine exerciții de PR. 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 − = unu