Ramura sportivă arc istoric, practicată în ţară de binişor peste 10 ani şi recunoscută oficial prin ordin ministerial în 18 martie 2022, are tot mai mulţi aderenţi iar în palmares deja până şi lauri mondiali, precum şi organizarea unui Campionat European la Alba Iulia, Federaţia Română de Arc Istoric având recent Adunarea Generală al cărei prim punct pe ordinea de zi a fost informarea privind practicarea şi reglementarea ramurii de sport arc istoric. Oferind o varietate de probe sportive, nu mai puţin de 6, cu propriile regulamente distincte.
Iar arcul istoric românesc a ţintit deja cu succes la vârful ierarhiei mondiale, cu ocazia World Bowhunter Championships – 3D, ce a avut loc în vara acestui an în Finlanda, la Rovaniemi, acolo unde Ciprian Baican a devenit campion al lumii la divizia „Traditional recurve young adult” în concursul masculin, trăgând un scor record pentru divizia lui la proba de standard 3D, rezervată tragerilor în ţinte tridimensionale la scara 1:1 care simulează animale sălbatice.
Ramura sportivă arc istoric câştigând rapid teren în ţară prin organizarea de către Federaţia Română de Arc Istoric tocmai în Cetatea Marii Uniri a Campionatului European HDH-IAA, la două probe sportive, şi anume cea de arc istoric respectiv 3D. În parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, Asociaţia Phoenix Archery Sport Club – ca lider de proiect şi „Historical-3Dimensional-Hunting International Archery Association”, F.R. Arc Istoric a izbutit aşadar deja organizarea unei competiţii continentale la Alba Iulia, în luna august, în condiţiile în care în România ramura de sport arc istoric a fost recunoscută oficial prin ordinul ministrului sportului în urmă cu nici 2 ani, la 18 martie 2022, devenind însă rapid o adevărată pasiune a sute de oameni al căror entuziasm pentru „arcul istoric” a devenit molipsitor.
Iar după cum semnalează cei cărora le-au fost stârnite din plin imaginaţia şi interesul, arcul istoric este mult mai mult decât doar săgeţi, arc şi ţinte, ci o experienţă fizică şi mentală completă, implicând un sistem competiţional desăvârşit, în condiţiile în care probele sportive ale acestei proaspete ramuri de sport sunt variate şi provocatoare, nu mai puţin de 6, fiecare dintre acestea având regulamentul propriu prin care se stabileşte tipul de arc cu care se poate participa, tipurile de ţinte, terenul, sistemul de evaluare şi aşa mai departe.
Probele sportive ale ramurii de sport arc istoric sunt: – proba sportivă arc istoric; proba sportivă arc călare; proba sportivă 3D; proba sportivă tragere la distanţă (Flight Shooting); proba sportivă tragere la ţinte amplasate la distanţă (Long Distance Target Shooting); proba sportivă Şapte Fortăreţe.
Probă în sine menţionată în mod special şi aparte de către F.R. de Arc Istoric în cadrul dării de seamă pe marginea recentei desfîşurări a Adunării Generale din 30 octombrie, atunci când, după cum semnalează forul federal pe propria pagină de socializare, în cadrul punctului 1 de pe ordinea de zi a evenimentului, conducerea organizaţiei a prezentat stadiul în care se află ramura de sport arc istoric în România, arătând că la originea acestei ramuri de sport a stat mişcarea generată între arcaşi de turnirul Şapte Fortăreţe începând cu anul 2018: „La competiţiile Şapte Fortăreţe s-au aplicat reguli distincte faţă de competiţiile de tir cu arcul. Astfel, s-au folosit ţinte diferite, fiind introduse în sistemul competiţional ţintele istorice, cele tehnice şi cele mobile, s-au organizat competiţii într-un ambient natural, s-a folosit un sistem de evaluare specific, diferit de cel aplicat de World Archery. Sistemul competitional Şapte Fortăreţe s-a evidenţiat ca o nouă ramură de sport.”
Federaţia Română de Arc Istoric (FRAI) a fost constituită pentru arcaşii din România, indiferent de arcul cu care trag, fiind afiliată forului International Archery Association Historical 3D Hunting (IAA – HDH), una dintre cele 3 asociaţii de arcaşi care activează la nivel mondial.
Astfel, categoriile de arc cu care se trage sunt HBN (Historical Bow Natural materials) – arc replică istorică din materiale naturale, cu săgeţi de lemn, HBM (Historical Bow Modern materials) – arc replică istorică din materiale moderne cu săgeţi de lemn, BHR – Bow Hunting Recurve (arc de vânătoare recurbat / înconvoiat, cu săgeţi de carbon), TR-RB – Traditional Recurve (arc de vănătoare recurbat sau nu cu săgeţi de lemn, Compound Bow – arc compound (arc modern cu scripeţi la capete şi sistem de ochire), respectiv BB – barebow (arc modern).
Ca sistem de concurs, întrecerile prevăd calificări şi finala, primii 6 clasaţi în preliminarii continuând competiţia în finală, în condiţiile în care punctajele sunt 10, 8 respectiv 5, iar în cazul probelor de 3D – simulare vânătoare, 11, 8 şi 5, existând regulamente bine definite atât pentru desfăşurarea concursului cât şi pentru categoriile de arc.
Adunarea Generală a Federaţiei Române de Arc Istoric a avut loc în urmă cu puţin peste două săptămâni, în data de 30 octombrie 2023, atunci când structurile sportive care practică arcul istoric s-au întrunit organizat cu 3 puncte pe ordinea de zi, şi anume legate de informarea privind practicarea şi reglementarea ramurii de sport arc istoric, aprobarea calendarului competiţional FRAI pentru anul 2024, care poate fi consultat ceva mai jos, respectiv alte aspecte diverse.
Iar după cum semnalează F.R. Arc Istoric în urma Adunării Generale, conform expunerii de pe propria pagină de socializare, în luna iunie a anului 2021 s-a demarat procedura de recunoaştere a noii ramuri de sport, iar în 18 martie 2022 practicarea noii ramuri de sport a fost recunoscută sub denumirea de arc istoric. După recunoaşterea ramurii de sport s-a organizat Federaţia Română de Arc Istoric (FRAI), care în calitate de unică autoritate de reglementare a noii ramuri de sport a elaborat regulamentele competiţionale.
Arcul istoric ca ramură de sport are 6 probe de sport, fiecare dintre probele sportive având regulamentul propriu prin care se stabileşte tipul de arc cu care se poate participa, tipurile de ţinte, terenul, sistemul de evaluare şi aşa mai departe, iar ramura de sport arc istoric fiind singura care reglementează participarea la competiţii cu arbaletă.
FRAI specifică explicit următoarele: „Se poate observa că noţiunea de arc istoric are multiple semnificaţii. Astfel, prin noţiunea de arc istoric înţelegem: a) ramura de sport; b) proba sportivă de arc istoric din cadrul ramurii; c) arcul tradiţional (instrumentum). Este de dorit ca din punct de vedere terminologic să fie utilizat în contextul potrivit noţiunea de arc istoric. Se poate observa că din necunoaştere sau din rea voinţă utilizarea necorespunzătoare a termenului de arc istoric generează confuzie şi neclaritate. De aceea, este condamnabilă utilizarea tendenţioasă a noţiunii de arc istoric şi crearea de confuzie între ramura de sport arc istoric, proba sportivă arc istoric şi arcul istoric.”
F.R. Arc Istoric mai menţionează că „este în curs de înfiinţare, deşi este funcţională şi lucrează în permanenţă pentru organizarea ramurii de sport nou înfiinţate – de la organizare au fost ţinute 16 şedinţe ale Consiliului Director în cadrul cărora au fost dezbătute şi soluţionate o serie de aspecte privind ramura de sport.
Potrivit art. 28 din Regulament din 2001 de punere in aplicare a dispozitiilor Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000 condiţiile necesare pentru înfiinţarea Federaţiei Naţionale de Arc Istoric sunt 3, şi anume:
a) activitatea ramurii de sport se desfăşoară în minimum 5 judeţe;
b) la data constituirii să existe minimum 10 cluburi sportive care să aibă minimum 200 de membri practicanţi;
c) activitatea în ramura de sport recunoscută oficial să se desfăşoare în mod organizat de cel puţin 3 ani de la recunoaşterea oficială a practicării ramurii de sport în România.
Condiţiile prevăzute de prevederile legale sunt în curs de îndeplinire: 1. de mult s-a depășit numărul minim de judeţe în care se practică arcul istoric; 2. există deja aproape 20 de cluburi care practică arcul istoric și au trecut în statutul propriu și în certificatul de identitate sportivă arcul istoric printre ramurile de sport practicate; 2.2 avem deja 108 sportivi legitimați; 3 activitatea ramurii de sport se desfăşoară în mod organizat în România de la recunoaștere până în prezent, iar în viitor avem create premisele unei dezvoltări accelerate. Ca urmare, la împlinirea termenului de 3 ani de la recunoaşterea ramurii de sport vom putea înregistra FRAI.”
Tot conform organizatorilor, la punctul 2 de pe ordinea de zi, Adunarea Generală a dezbătut şi a aprobat Calendarul competiţional FRAI, fixând data celor 8 campionate naţionale – câte un campionat naţional pentru fiecare probă sportivă, iar la două probe sportive inclusiv campionate naţionale indoor. De asemenea, s-a aprobat data altor competiţii organizate sub egida FRAI. Iar la punctul 3 s-au discutat aspecte privind organizarea de competiţii astfel încât acestea să aibă un nivel calitativ ridicat, conformă cu aşteptările arcaşilor, apreciindu-se că trebuie păstrat un echilibru între aşteptările cluburilor organizatoare de competiţii şi arcaşi pentru asigurarea unei dezvoltări durabile a competițiilor sportive în cadrul ramurii.
Conform calendarului competiţional al FRAI pe 2004, prima întrecere a anului viitor este programată peste nici două luni, pe 13-14 ianuarie 2024, şi anume Campionatul Naţional de Arc Istoric – proba sportivă Şapte Fortăreţe – indoor, la Alba Iulia, organizatori fiind CSM Unirea Alba Iulia şi Sagittarii.
Iar în continuare, în februarie:
• 3D / Şapte Fortăreţe la Chişineu-Criş, în judeţul Arad;
• 3D / Şapte Fortăreţe la Băile Tuşnad.
În martie, pe 23 martie 2024, tragerea la puta turcească plus două ţinte tradiţionale, la Alba Iulia, în organizarea CSM Unirea Alba Iulia şi Sagittarii.
În aprilie, pe 6-7, Campionatul Naţional de Arc Istoric – proba sportivă 3D – indoor, la Oradea, în organizarea Nomad Archers, iar la 20-21 aprilie 2024, Campionatul Naţional de Arc Istoric la proba sportivă Şapte Fortăreţe în aer liber.
În luna mai, pe 11, Campionatul Naţional de Arc Istoric – proba sportivă Arc călare, la Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), organizator fiind Kerecsen. Iar National Tournements International Round HDH-IAA va avea loc la Cetatea Oradea.
Iar în cea de-a doua jumătate a a anului viitor, după cum urmează mai jos.
În iulie: 21 iulie 2024, 3D la Drăganu. Organizator: Arcașii Argeşeni.
În august: la 3 august 2024, Leul de Aur 3D – la ediţia a IV-a, la Alba Iulia, organizat de CSM Unirea Alba Iulia şi Sagittarii; pe 24 august 2024, Campionatul Naţional de Arc Istoric – proba sportivă Tragere la ţinte amplasate la distanţă, la Moşia Posticum, la Oradea, organizat de Nomad Archers; la 25 august 2024, Campionatul Naţional de Arc Istoric – proba sportivă Tragere la distanţă, în acelaşi loc, la Moşia Posticum.
În septembrie 2024: pe 28-29, Campionatul Naţional de Arc Istoric – proba sportivă Arc istoric, în judeţul Mureş. Organizator: Arcaşii Mureşului – Marosszeki Ijaszok.
În octombrie, pe 5-6, Campionatul Naţional de Arc Istoric – proba sportivă 3D – outdoor, la Băile Figa în judeţul Bistriţa, organizator fiind Rangers of the North, iar pe 19 octombrie Cupa Xtrem Archery 3D, Xtrem Archery, în Maramureş.
Peste un an, în noiembrie 2024, pe 23 noiembrie, 3D indoor, în organizarea CSM Unirea Alba Iulia şi Sagittarii, după ce pe 9-10 noiembrie se va fi derulat „Şapte Fortăreţe” şi 3D, indoor la Galaţi. În fine, în decembrie 2024, pe 14-15, Şapte Fortăreţe şi 3D la Chişineu-Criş, în judeţul Arad.
Dar celor care le-a fost stârnită curiozitatea, direct la ţintă pot afla mai multe pe pagina