Fabiana Martinescu: „Să ai măcar un sfert sau o semifinală, dar să le ai pe toate…”

În anticiparea EuroBasket-ului feminin, Andreea Vlase şi-a îndreptat de această dată atenţia spre arbitraj, întrebând-o pe Fabiana Martinescu în exclusivitate pentru Sporttim despre prezenţa la ultimele două turnee finale ale Campionatului European de senioare şi arbitrarea marii finale din 2013, dar nu numai…

Arbitra din Sibiu a intrat în istoria competiției după ce a făcut parte din prima brigadă formată doar din femei care a oficiat o partidă la turneul final, după cum a remarcat şi scrie Andreea Vlase. Aşadar…

Fabiana Martinescu a vorbit despre acel meci care a stârnit controverse, despre finala din 2013, dar și despre alte aspecte legate de sistemul de selecție al cavalerilor fluierului pentru aceste întreceri.

Fabiana Martinescu

Fabiana Martinescu arbitrând la Final 4-ul EuroLigii feminine de anul acesta. Foto: arhiva personală

 

 

Chiar dacă echipa națională a României nu a fost prezentă la ultimele ediții ale EuroBasket Women, țara noastră a fost reprezentată la competiția continentală prin arbitri.

La ultimele două turnee finale, Fabiana Martinescu a participat ca arbitru neutru, iar în acest an va participa pentru prima dată ca și arbitru însoțitor. Sibianca ne-a vorbit despre sistemul de selecție pentru turneul final al naționalelor de senioare. Selecţia se face din tot lotul de arbitri din Europa, care la momentul actual suntem în jur de 350 şi 28 de femei. Sunt arbitri însoţitori cu echipele naţionale, precum şi arbitri neutri. La acest Eurobasket este prima dată când particip cu echipa, până acum am fost doar ca şi arbitru neutru”.

Am întrebat-o pe Fabiana Martinescu ce înseamnă pentru un „cavaler al fluierului” prezența la un turneu final al Campionatului European. „Pentru un arbitru, ca şi pentru un jucător, participarea la Eurobasket reprezintă atingerea unui vis, a unui ideal, răsplata anilor de muncă şi încununarea acestora cu una dintre cele mai importante nominalizări. Este cea mai importantă competiţie la nivel de echipe naţionale de pe bătrânul continent, ca atare participarea şi nominalizarea la acest campionat este o mare realizare şi o oportunitate să demonstrăm că merităm să avem participanţi la competiţiile de cea mai înaltă valoare. Muncă, muncă şi iar muncă…aceasta este cheia succesului şi să nu dezarmezi orice s-ar întâmpla. E foarte greu să ai un sezon impecabil, meciuri foarte bune şi fără greşeli. De fiecare dată trebuie să ne aducem aminte că suntem la fel de buni ca ultimul meci pe care l-am avut, ca ultima decizie”.

Arbitrul internațional și-a făcut debutul la un turneu final al EuroBasket Women în 2011, când Polonia a fost gazda competiției. Fabiana Martinescu a condus cinci partide la acel turneu, iar cea mai importantă a fost finala mică. Prima partidă la care a fluierat a fost cea de pe 18 iunie, dintre Belarus și Marea Britanie, din grupa B. După două zile a condus meciul dintre Turcia și Rusia din grupa A, pentru ca după alte cinci zile să fluiere meciul din grupa principală E dintre Lituania și Belarus. A urmat pe 30 iunie meciul dintre Croația și Letonia, din lupta pentru locurile 5-8. Apogeul la acest turneu a fost „finala mică” dintre Cehia și Franța, care s-a jucat pe 3 iulie la Lodz.

Despre competiția din 2011 își amintește: „Prima mea experiență la EuroBasket a fost în Polonia în 2011, când am arbitrat finala mică dintre Cehia și Franța. Experiența a fost unică deoarece la aceste turnee finale trebuie ca lumea să știe că așa cum echipele care pierd pleacă acasă, așa plecăm și noi, arbitrii. Astfel, din 28 de arbitri au plecat atunci 10, iar eu am fost una dintre norocoase, având în vedere faptul că am rămas doar două fete din 5”, ne-a spus Fabiana Martinescu. „Nu pot să descriu în cuvinte ce simțim în momentul în care se citesc listele cu cei care pleacă acasă, după ce am petrecut săptămâni împreună și devenim aproape o familie. Suntem împreună la bine și la rău, avem un program foarte bine stabilit cu pregătire fizică dimineața și o întâlnire la care se discută diferite probleme și faze din ziua precedentă. Stresul este foarte mare pentru că nu avem meciuri zilnic și trebuie să rămâi în priză mereu. Există și posibilitatea să nu arbitrezi 4 sau 5 zile consecutiv”.

După doi ani de la apariția la primul turneu final al Campionatului European de baschet feminin, Fabiana Martinescu a fost selecționată din nou pentru turneul final găzduit de Franța. Acolo a condus 8 partide în 15 zile de competiție. Pregătirea fizică este unul din atuurile arbitrilor de top. Trebuie să fii pregătit pe tot parcursul anului, cu atât mai mult la turnee de asemenea nivel. La aceste turnee avem preparator fizic cu care putem să luăm legătura atât înainte de turneu cât şi în timpul turneului. În fiecare dimineaţă ieşim la pregătire în jur de 45 de minute, maxim o oră”, a mai spus Fabiana Martinescu, cea care pe finalul sezonului în ceea ce privește întrecerile cluburilor încearcă să îmbine drumurile la meciurile din fazele superioare cu pregătirea pentru a fi în formă la EuroBasket Women 2015 care se va disputa în Ungaria și România. „Şi acum sunt în pregătire pentru Eurobasket 2015 după un program trimis de preparatorul fizic. De cele mai multe ori nu e uşor să urmezi programul, deoarece numărul de meciuri şi deplasări sunt mai ales acum la final de sezon mai multe şi mai dificile, dar încerc să le îmbin şi să ajung la EuroBasket foarte bine pregătită”.

:::

Prima brigadă formată 100% din arbitre la un turneu final

Prima brigadă feminină la un turneu final al EuroBasket-ului

Ilona Kuceroca, Jasmina Juras și Fabiana Martinescu, prima brigadă feminină la un turneu final al EuroBasket-ului, sursa foto: www.kurir.rs

 

 

Turneul din Franța a adus o premieră la nivelul competiției continentale: a fost pentru prima dată când trei arbitre au condus un meci la acest nivel. Pe 16 iunie 2013, românca Fabiana Martinescu, alături de sârboaica Jasmina Juras și cehoaica Ilona Kucerova au intrat în istorie când au arbitrat partida dintre Italia și Spania, care s-a disputat la Vannes. Despre acea întâlnire, arbitra noastră spune că „a născut multe controverse la acel moment şi multă lume a privit cu foarte mare scepticism această nominalizare. Nu se mai întâmplase ca trei femei să oficieze la Eurobasket, dar noi am demonstrat că cei care au avut încredere în noi şi ne-au nominalizat acolo au făcut un lucru cât se poate de normal şi obiectiv. A fost un punct foarte sensibil dar pe care l-am trecut cu brio şi am arătat încă odată că nu contează sexul, religia, orientările politice, ci doar calitatea arbitrajului”.

Acel meci a avut loc în a doua zi a competiției. În ziua de deschidere românca a făcut parte din brigada care a condus partida dintre Muntenegru și Slovacia, una din cele două întâlniri care au deschis întrecerea franceză. Sibianca a mai arbitrat un meci din grupa B între Rusia și Italia și două în grupa principală E, Slovacia-Spania și Spania Turcia, după care au urmat partidele din faza eliminatorie.

Fabiana Martinescu s-a aflat la centru la sfertul de finală dintre Serbia și Italia, la semifinala dintre Franța și Turcia și la finala mare între Spania și Franța. „De câte ori mă gândesc la acest turneu zâmbesc. Nu ştiu dacă aţi experimentat vreodată ceea ce am simţit eu şi anume că totul, dar absolut totul, a ieşit impecabil. Spun acest lucru acum, după 2 ani de la terminarea Campionatului şi privind în urmă cu nostalgie. Am arbitrat în toate fazele importante, în grupe meci decisiv Italia-Rusia, în sferturi de finală Serbia-Italia, semifinale Franta-Turcia şi finala Franta-Spania. Este foarte important pentru un arbitru să aibă măcar un sfert de finală sau o semifinală dar să le ai pe toate este tot ce îţi poţi dori”.

Finala europeanului de baschet feminin din 2013 s-a disputat pe 30 iunie între Spania și gazda competiției, Franța, în fața a 5.500 de spectatori. Ibericele s-au distanțat la 21-12 după primul sfert, dar franțuzoaicele au revenit în meci și în ultimele zece minute au egalat în mai multe rânduri și au avut o aruncare de trei puncte în ultimele secunde, dar aceasta nu a intrat, iar pe recuperare au putut să înscrie doar un coș de două puncte, insuficient pentru a duce meciul în prelungiri. S-a încheiat 70-69 și Spania și-a trecut în palmares al doilea titlu european.

Țara noastră a fost reprezentată la acea finală de Fabiana Martinescu, cea care a arbitrat alături de letonul Ingus Baumanis și sârboaica Jasmina Juras. Acest meci a fost unul dintre cele mai frumoase şi mai disputate meciuri pe care le-am avut în carieră. Emoţii sunt de fiecare dată şi pentru mine e normal, dacă nu am emoţii înseamnă că nu sunt conectată cu totul la ceea ce se întâmplă. În teren simţi totul la maxim, e diferit, e altceva. Simţi bucuria învingătorilor şi tristeţea învinşilor, iei parte activ la toate manifestările şi emoţiile. A fost un meci care s-a terminat la un punct, cu o sală plină care a cântat şi şi-a încurajat echipa pe tot parcursul meciului, a fost un meci cu presiune mare şi cu cele mai bune echipe la acel moment din Europa. Jucătoare şi antrenori de top, pe care trebuie mai mult să ştii să îi manageriezi ca să poţi să îţi faci treaba bine. În primul rând trebuie să le câştigi încrederea iar apoi restul vine de la sine”, își amintește Fabiana Martinescu.

Fabiana Martinescu

Fabiana Martinescu – la final 4-ul EuroLigii feminine, Foto: arhiva personală

 

 

Pe lângă finala europeanului de senioare din 2013, arbitra din România mai are în palmares și alte finale importante pe „bătrânul continent” la nivelul cluburilor. Am arbitrat două finale ale Euroligii feminine şi două Supercupe ale Europei. Calitatea baschetului la acest nivel este puţin diferită, precum şi jucătoarele şi antrenorii. Toată lumea îşi vede de treaba lui, nu este aşa de multă presiune pe arbitri, ei sunt acolo doar să oficieze. Astfel şi pentru noi este puţin mai uşor să oficiem în străinătate, dar asta doresc să vă spun cu foarte mare sinceritate, se întâmplă în toate campionatele naţionale. Presiunea, discuţiile, blamările arbitrilor se întâmplă peste tot”.

Despre arbitrajul la nivelul Campionatului European, „nu pot spune că este greu dar nici uşor… Este diferit. Trebuie să se ştie faptul că aceste jucătoare sunt jucătoare profesioniste, multe dintre ele nu au pauză deloc, pleacă din Europa în WNBA. Majoritatea dintre ele sunt foarte bine pregătite iar unele dintre ele ar putea concura cu băieţii… La acest nivel deciziile nu sunt de foarte multe ori contestate, linia de arbitraj este cunoscută iar greşelile nu influenţează rezultatul jocurilor.  Este normal să greşim, nu suntem roboţi, iar deciziile le luăm în fracţiuni de secundă, important este ca greşelile noastre să nu influenţeze rezultatul meciului, iar cea mai bună echipă să câştige”, a adăugat Fabiana Martinescu.

În încheiere am întrebat-o pe Fabiana Martinescu ce așteptări are de la EuroBasket Women 2015, primul la care va merge în calitate de arbitru însoțitor, după ce până acum a participat ca arbitru neutru. „Pentru acest turneu îmi doresc în primul rând să rămân până la sfârşitul turneului şi să ajung să oficiez în fazele finale ale competiţiei”. EuroBasket 2015 se desfășoară în Ungaria și România în perioada 11-28 iunie, cu țara noastră gazdă a două grupe.

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× cinci = 5