Sportul ca punte de legătură între oameni are importanța sa în agenda Consulatului Onorific al Spaniei la Timișoara, iar cele două rachete de Padel din biroul lui Jose Miguel Viñals Ariño certifică inițiativa Consulului Onorific al Spaniei la Timișoara de a-i apropia pe amatorii de mișcare nu doar din capitala Banatului de o ramură extrem de populară pe tărâm iberic.
Anul trecut le-a deschis apetitul în acest sens cu câțiva primi pași, Consulul Onorific al Spaniei la Timișoara Jose Miguel Viñals Ariño prezentându-ne cu amabilitate principalele puncte de reper ale dezvoltării și pe mai departe a sportului Padel în zona de vest a României.
Sosit în Timișoara în aprilie 2007, în urmă cu aproape un deceniu, cel căruia i s-a propus de către Ambasadorul Spaniei la București rolul de Consul Onorific al Spaniei la Timișoara pe data de 2 februarie 2013 a lansat anul trecut promovarea sportului Padel în capitala Banatului, fiind vorba despre o disciplină pe care Jose Miguel Viñals Ariño o și practică.
Astfel, în 2015, Top Side Sports – Padel Center în conlucrare cu TerenPadel.ro inaugurau două terenuri de Padel în cadrul unei noi baze sportive amplasate pe Strada Praga 6, în nordul Timișoarei, în zona Căii Aradului, punând bazele mai multor activități de profil.
S-a pus în scenă un curs pentru începători susținut de către un profesor spaniol, s-au ținut lecții gratuite de Padel pentru copii, iar doi instructori din Valencia au condus un curs de 3 zile la Timișoara, fiind totodată lansate și cursuri de formare pentru monitori de Padel la nivel de începători, dedicate în special profesorilor de tenis de câmp și squash. N-a lipsit nici o primă întrecere propriu-zisă, Dumbrăvița Padel Cup, ce s-a derulat în 3 octombrie, așa încât startul a fost promițător.
Despre planurile pentru 2016 și nu numai, Consulul Onorific al Spaniei la Timișoara Jose Miguel Viñals Ariño s-a referit într-o română cursivă în aspectuosul nou sediu al Consulatului Onorific, din strada Gheorghe Doja 18, punctând ca primă idee un eveniment cu caracter cultural ce bate deja la ușă…
”Avem foarte multe proiecte și sperăm să avem forța de a le îndeplini. Din punct de vedere cultural, avem dorința de a începe anul cu o sărbătoare în 23 aprilie, Sfântul Gheorghe, care este o zi foarte importantă în Barcelona și în zona Cataluñiei dar deja și în mai multe orașe din Spania, care sărbătorește primăvara, bineînțeles, dar și cărți și iubire, și pentru asta am primit autorizarea de la Primăria Timișoara pentru a derula o activitate în centrul orașului în data respectivă și ne bucurăm foarte mult!”
”Din punct de vedere sportiv, intenția noastră este să continuăm și să promovăm sportul Padel, pe care, așa cum știți și Dumneavoastră, l-am prezentat în Timișoara anul trecut, considerăm cu un mare succes, pentru faptul că este primul an și inițial nimeni nu știa ce este Padel, toată lumea se întreba ce este Padel. Sunt mulți care știu deja despre acest sport prietenos și dinamic, care atrage social și care adună prieteni și familii. Intenția noastră este să continuăm promovarea în toată România, așadar nu doar în Timișoara ci în toată România, și pentru asta dorim să facem mai multe demersuri despre care nu pot să vă spun acum, pentru că sunt așa, mai confidențiale, dar care vor fi prezentate în curând”.
În 2016, ”prioritatea pentru noi ar fi chiar să-l consolidăm cumva în zona de vest, să-l prezentăm și în continuare, să facem mai multe activități în Timișoara și să-l prezentăm și în alte orașe, precum să fim și capabili de a forma o echipă de jucători cu care am putea stabili o competiție nu doar în zona de vest dar și cu echipele care există deja la București. Să avem, așa, doi poli, București, care are deja o tradiție de 3 ani de zile, sau deja de 4 ani de zile, de când s-a prezentat Padel acolo, și unde știm că sunt mai mulți jucători, și sunt și vedete de televiziune, și asta cumva atrage multă atenție, și în zona de vest, unde l-am prezentat anul trecut și unde nu este încă atât de cunoscut. Dar aș dori deja să avem un pol de creștere în zona noastră”.
Ca infrastructură sportivă, ”momentan avem doar două terenuri de Padel, la Padel Center în Calea Aradului, și intenția este să ajungem la mai multe cluburi, în tot orașul. Cel mai mult contează să prezentăm sportul și este adevărat că la început oamenii nu cunoșteau amănunte despre sportul respectiv, nu cunosc Padel, și atunci nu sunt pregătiți pentru a-l vedea și aprecia în totalitatea avantajelor pe care Padel le reprezintă. Considerăm că pas cu pas anul acesta va fi mai cunoscut, mai apreciat, așa cum a fost inițial în Spania, bineînțeles, sau în America Latină, dar și cum este un sport care crește cu o viteză extraordinară în toată Europa de vest. De ce nu ar putea fi același lucru și în România?”
Rugat să-l descrie în câteva cuvinte, Jose Miguel Viñals Ariño l-a creionat prin a spune că ”Padel este un sport de rachetă, cel mai social, cel mai dinamic, cel mai puțin solicitant pentru starea fizică a jucătorilor și care leagă într-adevăr prietenii, sudează echipe, într-o ambianță extrem de sociabilă”.
Consulul Onorific al Spaniei la Timișoara a mai explicat că ”sportul l-am practicat mereu într-un mod individual pentru că sunt puțin astmatic și nu pot să joc foarte mult în echipe, de aceea, pentru mine, descoperirea Padelului a fost un mare avantaj pentru că m-am simțit extrem de comod cu Padel, pentru că n-a fost într-atât de solicitant pe cât erau alte sporturi, de exemplu fotbalul, baschetul, sau cele cu rachetă precum tenis de câmp ori squash. Și m-am adaptat extrem de bine! L-am descoperit pentru că toată lumea l-a descoperit, fiind un sport extrem de popular în Spania, de fapt peste tot, toți prietenii jucau Padel, căci este un sport foarte ușor de descoperit”.
Iar după cum a completat Jose Miguel Viñals Ariño, prietenos și abordabil pentru cei cu copii, ca o alternativă de recreere: ”Faptul că se joacă în 4, doi jucători cu doi jucători, pe un teren mai mic, îl face foarte dinamic, și toată lumea îl joacă, toată lumea îl poate învăța și ajunge să-l deprindă și să știe să-l joace într-o zi, două zile, mai bine, mai rău, și permite o socializare foarte interesantă”.
”Acum ne-am focalizat pe Padel și nu dorim momentan să deschidem alte căi de dezvoltare, în alte sporturi dar dorim să animăm cât mai multă lume să încerce să joace Padel. Asta este ceea ce ne dorim și considerăm că este ceva care chiar le-ar putea place foarte, foarte mult!”
Fără doar și poate, lecturând de exemplu interesantele amănunte legate de acest popular sport cu rachetă, prezentate în toamnă în paginile Sporttim tot prin conlucrarea cu promotorii acestei discipline în Timișoara și în general în vestul țării, dar și încercând să-i afle tainele: http://sporttim.ro/padel/istoria-sportului-padel
O imagine mai amplă a activității, proiectelor, evenimentelor și în general implicării spaniole în viața socială din capitala Banatului, incluzând edițiile ”Zilelor Culturii Spaniole”, pe portalul oficial al Asociației Via Rumania Cultura, care prezintă totodată și un blog adițional pe facebook, https://es-es.facebook.com/rumaniaempresarial/
Dat fiind disputarea duminică a unui semnificativ joc de fotbal amical inter-țări cu prezența campioanei europene la Cluj, România – Spania 0-0, am încheiat pe acest subiect, Consulul Onorific al Spaniei la Timișoara spunând că ”am avut un eveniment în care, din păcate, Spania nu a arătat tot ceea ce trebuia să arate în meciul respectiv, și cred că putea face și mult mai mult, dar în orice caz s-a văzut și că fotbalul românesc este pregătit pentru a juca cu echipe dintre cele mai mari. E drept, aceasta era preocuparea, nu puteau risca să aibă vreo leziune sau să nu fie în plină formă pentru meciurile cele mai importante, care în Champions League urmează să se deruleze chiar zilele următoare…”
Despre Padel, portalul www.terenpadel.ro