Școala Gimnazială ”Sorin Titel” Margina, bună rețetă: ”mate” + baschet

Pare incredibil dar e adevărat. Ce-i drept, micuța Margina are tradiție în a scrie istorie în minibaschetul românesc, de la cumpăna anilor ′80-′90, cu foarte bune clasări la nivel național, remarcate pe-atunci chiar și de ”Sportul” și ”Gazeta Sporturilor”, însă reînnodarea de dată recentă a acelor mici miracole e fascinantă în condițiile adversităților de natură economico-socială cu care se confruntă acum localitatea din estul județului Timiș. Ca unică formație din mediul rural în Campionatul Național de baby-baschet, invitată fiind de FRB, echipa de fete a școlii comunale din Margina a învins luna trecută la rând câte două grupări sportive din București și Ploiești, plus din Sfântu Gheorghe, Sibiu sau Constanța, înclinându-se doar în fața Olimpiei de la 24:16 înaintea ultimului sfert, în condițiile în care sala de sport a Școlii Gimnaziale ”Sorin Titel” e improvizată într-o sală de… clasă, cu unicul panou înălțat sub dimensiunile regulamentare. Iar antrenor este profesorul de matematică Petru Simonescu, din mâna căruia 4 junioare și-au luat în acest an zborul spre ”pepiniere” ale prim-divizionarelor din Brașov și Timișoara, mai mult, Popovici și Marenyuc devenind chiar vicecampioane ale României la U13, cu cele de sub Tâmpa. Așadar, povestea continuă și merită detaliată, cu alte amănunte notabile, căci B.C. Logic bate… logica. Un reportaj marca Sporttim, cu GALERIE FOTO, de la fața locului.

E ceva vreme de când rubrica ”ÎN CURTEA ȘCOLII” n-a fost actualizată dar parcă a meritat așteptarea. În drumurile noastre, ne lovim de multe subiecte, însă mai rar ne-a fost dat unul într-atât de însuflețitor, încărcat de binele făurit din foarte puțin dar cu multă, multă pasiune. O pildă elocventă a potențialului uman al școlii românești, pulsând cu un spirit viu să fie pus în valoare…

Fetele de la Logic Margina, la joc cu străinele Brașovului, și pe ProTV Brașov

”LOGIC – fenomenul baschet” titrează panoul de onoare al suflării sportive din Școala Gimnazială ”Sorin Titel” din Margina, încărcat cu 5 diplome, printre care și pentru locul I, unul la un concurs național sub egida Federației Române de Baschet disputat în luna februarie a acestui an la Brașov, și cu și mai multe fotografii, inclusiv cu elevele timișene implicate într-o joacă sub Tâmpa, eveniment reliefat de ProTv Brașov, cu nimeni altele decât prim-divizionarele Olimpiei CSU Brașov, locul 5 în Liga Națională 2014/5, printre care și senioare de culoare de peste hotare.

Pare neverosimil, dacă socotești pe degetele unei mâini panourile cu inel ale școlarelor din Margina. E cel din sala de clasă, fără coș și amplasat aproape de tavan, la 2 metri și jumătate înălțime de parchetul unduind sub povara anilor aidoma clapelor unui pian; sunt cele două pe lățimea terenului bituminat de handbal din curte, cu lanțuri metalice pe post de coș, pentru a avea viață mai lungă la asprimea capriciilor vremii; e unul fără plasă, amplasat ceva mai încolo pe marginea suprafeței de joc cu porți, dar și fără pereche completă, celuilalt panou, străjuit de un brad, lipsindu-i inelul, repoziționat de calculatul profesor de matematică într-o strategică și eficientă mutare de voie, de nevoie pe panoul amplasat în parcarea blocurilor din capătul opus al localității, în ”Colonie”, unde locuiesc mai multe eleve ale Școlii Gimnaziale.

Acolo, în preajma cinematografului dezafectat al Marginei, din cărămidă roșie și cu spațiul ferestrelor baricadat cu și mai multe cărămizi roșii, acolo, în completarea careului celor 6 blocuri cu încălzire pe lemne concepute pentru foștii angajați ai cândva productivei fabrici de peste șosea, acolo, aproape în umbra ruinelor a ceea ce a mai rămas din respectiva semeață uzină cu un înalt coș de fum, simbol și pecete nu doar a comunei ci parcă și a tronsonului de drum național Lugoj – Deva, acolo, în hăul țăndări al unui dezolant peisaj post-industrial cu iz apocaliptic, acolo, la o aruncătură de băț de cândva atractiva popicărie unde localnicii se mândreau și cu echipa lor de profil, Chimistul, tocmai acolo panoului de baschet i s-a adăugat un salvator inel iar restul a venit de la sine.

Ce se poate reuși cu un simplu panou inițial fără inel, în parcarea stradală

Profesorul de matematică și-a strâns constant elevele din vecini în antrenamentele ad-hoc din parcare, spre orele serii, ca surplus esențial la puținele minute prinse în pauzele dintre ore în curtea școlii, iar de la acel unic panou s-a ajuns și la cele 7 victorii din opt apariții ale fetelor de la BC Logic în celălalt capăt de țară, la Mangalia, luna trecută, în Campionatul Național FRB de baby-baschet, ca reapariție inedită a timișencelor între orășenele cluburilor sportive școlare sau de la licee de profil afiliate forului federal de la București.

”Jocurile din acest loc și acest panou ne-au dat plusul de calitate. La panoul de la blocurile Coloniei s-a clădit practic seară de seară echipa. Am creat o îndemânare foarte bună în ceea ce este o miuță, un fel de street-ball, nu cu antrenamente propriu-zise dar cu fete care zilnic se întâlnesc, la ora 7, și avem meciuri frumoase, și cu vecinii băieți”, explică profesorul de matematică Simonescu, un absolvent în anul 1982 al Facultății de Științe ale Naturii din cadrul Universității de Vest Timișoara, bineînțeles, din secția de matematică, și sub îndrumarea căruia și-a întins aripile laureatul școlar de altădată Bogdan Marius Moldovean (în fotografie pe rândul de jos, în mijloc), cuceritor al bronzului celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Naționale de matematică în 8 aprilie 2004, la Deva, răsplătit fiind de Societatea de Științe Matematice din România, iar actualmente angajat Microsoft tocmai peste Atlantic, în Silicon Valley.

”Inițial a obținut locul I la etapa județeană Timiș a Olimpiadei de matematică, și astfel, încet-încet, pentru Bogdan dar și pentru alți elevi ai noștri, au urmat tot mai multe participări, cu bune rezultate”, a rememorat începuturile și Angelica Popovici, profesor de chimie și fizică la Școala Gimnazială ”Sorin Titel” încă din 1984 iar din 2002 și director al instituției de învățământ din Margina.

Dascălul de matematică Simonescu, lansator de materie cenușie spre SUA dar și de baschetbaliste spre pepiniere ale elitei

Iar așa cum bunul dascăl de matematică Simonescu a îndrumat pașii în școală ai ”olimpicului” la matematică ajuns ulterior peste ocean, tot așa antrenorul autodidact de baschet juvenil Simonescu a înfiripat de undeva și povestea sub panouri a școlarilor din Margina. O poveste care în curând va împlini 3 decenii și care toarce regenerativ, de la ”Logic” la… New Logic în actualul deceniu, uimitoare dar de fapt cât se poate de… logică dacă iei în calcul ingredientul esențial: pasiunea pentru baschet și sufletul pus de micuțul colectiv de iubitori ai jocului sub panou din comună, deopotrivă dascăl și adolescenți, vrăjiți de mirajul mingii aruncate la coș.

Iar sârgul învățăceilor sportivi n-a fost trecut cu vederea, tocmai matematicianul ”olimpic” ajuns peste Atlantic punând și el în acest an mâna pentru a susține financiar pelerinajul ”buturugii mici” la competiții sub egidă federală.

”Cum sună de pauză auzi cele 10 mingi bătute în curtea școlii, sub panouri. Fetele sunt la concurență cu fotbalul băieților dar baschetul lor a prins în rândul colegelor, încă de la clasele mici. E o emulație, toate vor să învețe jocul, și fetițele de la clasa I vor să vină! Și au de la cine lua exemplu… Din păcate sunt foarte ocupat cu materia de bază, matematica, mai fiind și examene, și nu pot spune că efectuez cu ele antrenamente clasice, ci doar așa, în timpul în care ne permitem. Dar iată, sala de matematică și sala de clasă adaptată în sală de sport sunt una lângă alta și fetele exersează aici cât de des pot. Am trasat și o cruciuliță pe zid, ca semn de reper pentru a repeta distribuția precisă a pasei. Iar când fetele sar și aruncă, tremură parchetul… Dedesubt este tocmai laboratorul de chimie al doamnei directoare…”, descrie profesorul de matematică Simonescu și ambianța baschetbalistică din incinta școlii.

Matematică și baschet la școala al cărei patron spiritual e fiul locului, Sorin Titel

Amplasată în imediata apropiere a casei în care se năștea în 7 decembrie 1935 Sorin Titel, eseistul, romancierul și scriitorul trecut în neființă în 17 ianuarie 1985 și devenit patron spiritual al unității de învățământ, Școala Gimnazială ce-i poartă numele este într-adevăr în nevoi în privința infrastructurii sportive dar, pe de altă parte, este foarte curată, luminoasă și cochetă, încărcată pe pereți de roadele sârgului elevilor, diplome și mențiuni, și de-acum cu speranțe în privința adăugării unei necesare săli de sport. ”La Primărie este în derulare la ora actuala proiectul tehnic, aprobat de Consiliul Local, pentru o micuță sală de sport, mai mică decât cea din Făget. Momentan, anul acesta este proiectul tehnic”, explică directoarea Angelica Popovici.

 

Sala de sport ar urma să fie ridicată pe lungimea terenului bituminat în aer liber, și unde la ora actuală se regăsește magazia cu lemne dar și pe un amplasament achiziționat adiacent, în spatele corpului principal al Școlii Gimnaziale, situat la rândul său în curte, străjuind corpul de clădire de la frontul stradal.

La cât de îngrijită și primitoare este școala, situată în Margina – ”sat”, se distinge ca un punct de referință în peisajul localității, aspect dătător de speranțe ținând cont de menirea sa educațională, și pare la ani lumină distanță de ceea ce poate fi perceput din goana autovehiculelor pe șoseaua națională, în jurul ruinei fabricii pentru distilarea lemnului de fag ridicată în 1910, în Margina – ”Colonie”, nu foarte departe, și peste vreo două poduri și tot atâtea treceri de cale ferată. Dar chiar și în acest contrast școlii îi este indispensabilă alipirea unei noi săli de sport, în special ținând cont de înclinația elevilor pentru aruncările la coș.

Sala de sport, una de clasă, cu tablă și un panou

Până atunci însă, și într-o sală de clasă la capete cu un panou respectiv o… tablă s-a mai țesut frumos pe firul unei traiectorii făurite la finele anilor ′80, îngemănând deja o mică istorie.

Iar cum ”Fiecare echipă are povestea ei”, după cum titrează mapa de prezentare a echipei ”Logic” din generația sa de lansare pe orbita baschetului juvenil românesc, 1988-1992, merită din plin punctate principalele repere, din crâmpeie, prin spusele profesorului de matematică Petru Simonescu, stând la originea notabilei inițiative sportive și rămânând încă de-atunci pe bune poziții, și prin consemnările vremii.

Pe-atunci, fabrica în jurul căreia se coagulase peste decenii o coezivă comunitate nu căzuse în decrepitudinea actuală, și 600 de muncitori ajungând să-i treacă pragul iar mulți ingineri absolvenți ai Facultății de Chimie făcându-și ucenicia, însă astăzi Margina se mai rezumă la circa doar 2.000 de locuitori, cu tot cu satele aparținătoare, din care 500 în comună, însă cu o populație ”foarte îmbătrânită”, după cum o etichetează directoarea școlii, nu multe fiind în consecință nici tinerele vlăstare: ”Mai avem pe lângă Școala Gimnazială și două școli primare, în Breazova și Sintești, dar un total de numai 190 de copii”, a tras linie Angelica Popovici. Ar fi cam 20-22 de elevi în medie pe clasă iar într-o clasă de a IV-a se încheie fie și doar ”cu două fete”.

”Ne-am atras simpatia tuturor” chiar și în ciuda neajunsului micii arii de selecție

De unde că și aria de selecție pentru punctul luminos al sportului local, baschetul juvenil, este mai mult decât restrânsă, ceea ce pare-se nu-i împiedică însă pe cei de la Școala Gimnazială ”Sorin Titel” să exceleze în a-i face numele cunoscut și a-l înscrie pe harta sportului la panou de la noi, acum cu ”New Logic”, și să lanseze pe deasupra junioare devenite de pe-un anotimp pe altul vicecampioane naționale în întrecerile Federației Române de Baschet.

Și rezultatele fetelor care și-au luat deja zborul spre CS Universitar Brașov, urcând pe locul 2 pe țară la U13, și reușitele mai micuțelor de la Logic Baschet Margina în recenta Ligă Națională de baby-baschet de la Mangalia, pentru fete din generația 2005 și mai mici, n-aveau cum să nu atragă atenția, chiar dacă la aceeași oră se croiau rutele spre aur, argint și bronz ale turneului final Euro Basket Women 2015, demarat din 11 iunie și la Timișoara și finalizat la Budapesta, pe 28 ale lunii trecute.

Margina dă 2 vicecampioane naționale la U13 și alte două fete Timișoarei

Cam tot pe-atunci, din 22 iunie, în Dobrogea, fetele din Margina repurtau 7 victorii, în ascensiune de la un an la altul. ”În 2014 am fost la turneul final de la Craiova al Campionatului Național, în calitate de echipă invitată, fără a fi inclusă în ierarhie. Și acolo am avut rezultate bune, dar nu atâtea precum anul acesta”, răsfoiește profesorul Simonescu prin arhiva B.C. Logic de pe pagina de facebook a echipei, dând peste un elocvent 30:7 cu CS Național Iași. Iar tot în Bănie fetele din estul județului Timiș se țineau de la egal la egal cu colegele lor bănățence de la CSȘ Bega Timișoara.

”Acum, am încheiat pe locul 2 în grupă, iar primele două au drept de calificare în grupa valorică 1-16, dar în calitatea noastră de formație invitată, în afara ierarhiei concursului, au trimis Ploieștiul în 1-16 și noi am continuat în zona de la locul 17, însă acolo am obținut numai victorii!”, a adăugat Petru Simonescu.

 

Deloc de mirare bucuria fetelor la final, pozând umăr la umăr, de la Gabriela Sava, cea mai din stânga – elevă în clasa I, la Daria Ivașcu, Denisa Miculaiciuc, Ionela Buciuta, Roxana Vulpeș, Andreea Tofalvi, Melisa Stănilă, Rebeca Edu, Alina Nițu și Rebeca Catalnicescu, iar lotului de Mangalia la baby-baschet trebuindu-i alipit pentru contribuții anterioare și Florina Popovici, Loredana Bodea și Casia Vețan.

Victorii pe linie la Naționalul de baby-baschet și un eșec cu Olimpia de la 24:16

Școala Gimnazială ”Sorin Titel” începea grozav în Dobrogea, cu 26:4 contra lui CSȘ Ploiești, și ceda apoi de puțin bucureștencelor, 24:27 cu CS Olimpia 1, pe care le-a condus cu 24:16 după sfertul III, ultimul fiind însă cu oarecare cântec: 0:11. Inițial, cu toate că regulamentul stipulează înlocuirea ”liniilor” după primul sfert, timișencele au ținut strocul ridicat: 12:5 și 10:5. La reluare, 2:6 și 0:11, dar ”ne-am atras simpatia tuturor”, după cum a punctat profesorul de matematică – antrenor, născut în 21 noiembrie 1957 în Begheiu Mic și care a dat de baschet  după ce ”în studenție, acasă, mi-am pus un panou, într-o joacă”.

Ce a urmat la Mangalia, a fost chiar de domeniul uluielii: 42:10 cu CSS Sibiu, 41-11 cu Sportul Studențesc 2, 47-9 cu CSU Ploiești, 42-10 cu CSS1 Phoenix Constanța, 56-14 cu C.S Olimpia 3 București și 27-9 cu C.S.S. Sfântu Gheorghe.

Inevitabil, timișencele din Margina aveau să întoarcă și mai multe priviri, așa cum se făceau remarcate la turneul final de anul trecut, de minibaschet, jurnaliștii localnici din Bănie titrând în ”Ghid sportiv” ”Baschet de plăcere, matematică de nevoie”. Atunci, generația de 2000 și mai mici conducea în partida cu fetele din Dej, intrând astfel în vizorul presei din Bănie.

Locul I la Turneul național de baschet juniori FRB de la Brașov, contra… băieților!

Iar nici un an n-a trecut și iată că două dintre fetele instruite la Margina au devenit vicecampioane naționale în tricoul lui CSU Brașov, la Alexandria, în Campionatul Național FRB U13. Ele s-au făcut remarcate ca învingătoare cu Școala Gimnazială ”Sorin Titel” la categoria U13 a celei de-a patra ediții a ”Cupei Fun Sports” de sub Tâmpa, din cadrul Turneului Național de baschet juniori ținut de FRB în luna februarie, și finishul de sezon le-a prins pentru brașovence. Ba chiar au jucat cu titlul pe masă, cedând însă cu 55:64 în 31 mai, în fața gazdei CSȘ Alexandria, după ce treceau cu 59:57 de CS Olimpia, în semifinale.

Una este Adela Popovici, din generația 2002, măsurând 1,79 metri, pe postul de pivot, iar cealaltă Sofyca Marenyuc, un fundaș, cooptate în echipa lui Răzvan Armanu. ”Anul acesta, în întrecerea de la Brașov cu echipa de fete am venit pe locul I la U13, jucând în compania băieților și având să zic așa un meci amical chiar cu Olimpia Brașov. Organizatorii ne-au ales pe noi să facem un-doiuri baschetbalistice cu senioarele din Liga Națională. Am luat și locul II la faza județeană a Olimpiadei Sportului Școlar, în care din păcate am pierdut finala, deși am plecat ca favoriți cu Generală 24, pe greșelile tuturor. Participăm însă de 3 ani în Liga Națională de minibaschet, un fel de Campionat Național la mini și baby, până la 13 ani, dar avem statut de invitat, căci o afiliere ar implica pretenții de exemplu în sensul de sală de sport, iar atunci mai bine mergem ca invitați doar că din păcate nu apărem în clasamentul lor. Și totuși, rezultatele noastre sunt nominalizate pe site-ul FRB, într-o competiție în care participă doar grupări gen CSȘ sau LPS, pe când noi suntem, să zicem așa, de la sat. Singurii de la sat! Acum suntem și la schimb de generații, căci termină a VIII-a învingătoarele în turneul de la Brașov, dar începem cu generația de baby-baschet, având drept modele vechile jucătoare. Două din componente sunt legitimate deja în altă parte, după turneul de la Brașov antrenorul lor, care le-a văzut, luându-le acolo: în clasa a VII-a este Marenyuc și a VI-a Popovici, dar cu școala au rămas la noi. Trebuia în mod normal la Timișoara să le pasăm dar imediat au ajuns două și la CSȘ Bega. Cele două vicecampioane naționale de 2002 au rămas la noi la școală, pentru studii și chiar și antrenamente, iar semifinalele și finalele le-au jucat cu Brașovul, bucuria noastră constând în faptul că, de la noi, au reușit să elimine Olimpia în semifinale, care e un nume în baschetul nostru. Iar doamna profesoară de la CSȘ Bega, Vera Gavrilă, le-a văzut pe Silvana Mihăescu, din generația 2000, și Roxana Vulpeș – din 2004, pe care o consideră promițătoare, și le-a luat la Timișoara. Cu internat la Generală 18. Cea mică, de 2004, va fi luată la Gărâna, în cantonament, doamna profesoară spunând că e chiar deosebită!”, a mai explicat Simonescu.

Mihăescu și Vulpeș, pentru CSȘ Bega

Profesorul de matematică Simonescu cu un ochi râde și cu altul plânge, bucurându-se pentru pasul făcut de cele alese dar gândindu-se totodată și la continuitatea echipei sale. ”O parte sunt acum absolvente de gimnaziu iar cele de 2002 continuă. Au locul II la etapa județeană ONSȘ, în care au mai obținut de două ori locul 3”.

 

În fotografia de grup, de la stânga, Noemi Manuela Dumitrescu, autoare recent a unui 9,65 la examenul la matematică la absolvirea gimnaziului, Roxana Vulpeș, Sofyca Marenyuc, Andreea Savu, Florentina Streulea, Maria Barbos, Silvana Mihăescu și Adela Popovici, plus Ana Ciubuc.

Ageră la matematică, abilă la baschet. Noemi Manuela Dumitrescu, totuși pe urmele fraților: învățătură!

Iar pe Noemi Manuela Dumitrescu o văd zâmbitoare, aruncând la coșul din parcarea blocurilor ”Coloniei” Margina, ca soră mai mică a 2 frați deja absolvenți de Automatică și Calculatoare și a unei studente călcându-le pe urme. Cu toții la Timișoara. Iar Noemi, sfătuită de părinți, a optat la rândul ei tot pentru ruta educațională, și cel mai probabil spre aceleași domenii.

”Este o tânără inteligentă și se vede și în jocul ei. Ia deciziile bune și ordonează calculat jocul, bine gândit. Va continua la Făget, în liceu!”, explică Simonescu. O sârguincioasă baschetbalistă – ”matematiciană”, călcând pe urme deja bătătorite, de la Margina spre Făget. Printre altele, caz al unei foste eleve de-a sa, recompensată cu ”Mențiune” la TM Mate, un concurs internațional de matematică găzduit de Colegiul Național ”C.D. Loga”, Mădălina Barboni remarcându-se tot pe vremea clasei a VIII-a, în anul 2011. Patru ani au mai trecut iar acum a absolvit și Liceul Teoretic ”Traian Vuia” din Făget, zece la Bacalaureat.

 

”Dar acum mă bucur că am vicecampioane județene la ONSȘ și participări la turneele finale naționale”, a adăugat Simonescu, remarcând că forul federal se arăta săritor cu echipa școlii după întrecerea craioveană din 2014, distribuindu-le mai multe mingi, iar Svetlana Drăgușin împărțindu-le tricouri după meciul cu Olimpia.

”Primăria Margina ne ajută să adăugăm un panou și în satul Breazova!”

Raze de soare în Margina și împrejurimi, de unde vin fiecare: ”Multe sunt de exemplu din alte sate. Sofyca e din Coșteiu de Sus, altele din Breazova și Sintești, sate aparținătoare comunei. Și vom fi sprijiniți în această vară de Primărie, să facem un panou și la Breazova, căci mai vin fetele cu bicicleta la un baschet în Margina, dar așa e la țară, mai și ajută în gospodărie, și atunci le-ar fi mai ușor să aibă un panou undeva mai aproape de casă. Am putea primi unul și dinspre federație, spuneau anul trecut că vor trece să ne lase un panou!”

Și cât ar fi de necesare… ”Spuneam de îndemânarea dobândită în serile de miuță la panoul de la blocuri, dar tot suferim la organizarea jocului, și pentru că n-avem nici meciuri. Dar participăm deseori cu echipele domnului inspector Ladislau Domolki, dumnealui antrenează băieți la West Activ TM, și chiar mi-a convenit adversitatea asta cu băieții, că am avut de câștigat”.

Un fiu al locului, Cristi Petcu, îi aduce la Școala Margina pe juniorii de la Danone Nations Cup… Boldor, Buia, Filip…

Iar apropo de băieți, o mai renumită echipă a trecut cândva pe terenul școlii din Margina, dar nu pentru un minibaschet, ci minifotbal. Atunci, Cristi Petcu s-a întors acasă, dar la cârma elevilor săi de la LPS Banatul, dintr-o generație cu nume, 1994. ”Cristi ne-a fost un elev foarte, foarte bun. Dar în 1985 a plecat pentru clasa a VIII-a la LPS Banatul și țin minte că i-am spus atunci ”nu pleca la sport, că fotbalul nu e de tine”. Dar a fost!”, a rememorat directoarea Popovici, Simonescu completând-o: ”Țin minte cum vroia foarte mult să joace deja din clasele mici. Era printr-a cincea și mă tot întreba, ”mă băgați și pe mine?” Învăța foarte bine!”

 

Alde Buia, Filip sau Boldor, proaspăt reveniți atunci de la ”Danone Nations Cup”, în treninguri cu înscrisul România, erau aduși de profesorul Petcu pe terenul școlii unde crescuse, în partide tur-retur în parteneriat, ca între elevi de gimnaziu. Iar fotografiile frumos păstrate în albume de Angelica Popovici reamintesc că partida de minifotbal de pe terenul curții școlii din Margina își merită numele ”Sport în orice condiții”. Adică… pe ploaie.

”Sportul” și ”Gazeta Sporturilor”, ”Drapelul roșu” și ”Renașterea bănățeană”, despre ”fenomenul” Margina

Dar chiar și practicându-l în orice condiții, Logic Margina și-a regăsit numele nici mai mult nici mai puțin decât în cotidianul ”Sportul”!

”Sportul” din 12 iulie 1989 puncta succint locul 1 pe țară la școli generale din mediul rural cucerit de ”Șc. Gen. Margine, la fete cat. I, depășind deci 22 de formații din orașe, inclusiv ale CSȘ”. Margine și nu Margina. Se întâmpla la a 23-a ediție a Criteriului Național de minibaschet ”Cupa Pionierul”, la rândul său ”Drapelul roșu” din 15 iulie pomenind despre ”o frumoasă comportare” la Iași.

”Sportul” mai adăuga o revenire în 18 iulie, printr-un scurt interviu cu profesorul Petru Simonescu, sub titlul ”Până la urmă, și matematică și sport”. Așadar, ”Când am absolvit liceul, aveam de ales între a da examen la Facultatea de Matematică sau la IEFS. Am ales-o pe prima, am absolvit, dar nu m-am despărțit de sport, dovadă că am alcătuit o echipă de minibaschetbaliste cu care particip la Criteriul Național.”

Profesorul Simonescu: ”Evident că matematica e pe primul loc!”

Dând timpul înainte cu 26 de ani, spusele profesorului de matematică sunt aceleași: ”Evident că matematica este pe primul loc, am ales prin calificarea în clasa a XII-a la Olimpiada națională la matematică, dar sportul e aici…”, și arată spre inimă, ”deci le îmbinăm pe cele două”.

Pe atunci, tot în iulie, dar în 1989, Simonescu mai spunea ”Sportului”: ”Cunoștințele de minibaschet mi le-am însușit din broșura apreciatului profesor Stelian Gheorghiu, Învățați minibaschetul. Iar sportul este un stimulent la învățătură pentru elevii noștri! Pentru edificare, două eleve baschetbaliste, Oana Bușanu și Cristina Dănescu – au promovat în faza județeană a Olimipadei de matemetică…”

N-a mai fost apoi an, la cumpăna între decenii, în care baschetul din Margina să nu se facă remarcat. Tot din catalogul de prezentare al formației ”Logic”, o frântură din Renașterea bănățeană datând din 24 august 1990. Locul I pe țară la sate, locul III la general și tot locul I, cu CSȘ Ploiești, la ”Coșul de aur”. Autoare, Simona Coman, Oana Bușan, Cosmina Ungureanu, Oana Antanas dar și Simona Alistar, Cristian Benescu, Gabri Grigoraș, Monica Iliescu, Elfride Mayer, Delia Suici și Gianina Ungureanu.

”Era mare bucurie că am intrat în turneul final cu Steaua!”

În respectiva broșură color, Petru Simonescu explică succint ”De ce baschet? Sau I love this game”. Și anume că ”O chimie aparte a apărut între elevele clasei a V-a anul 1988 și profesorul diriginte. Nu aveam un precedent dar aveam în comun plăcerea de a face sport. Am ales baschetul. Și pentru că trebuia să poarte un nume, și-au spus atât de frumos pentru un profesor de matematică: Logic. Spune o dată, fă-o de zece ori – etichetă pentru antrenamente plăcute cu niște fete inteligente”.

Sub semnătura lui Dumitru Stănculescu, în Gazeta sporturilor din iulie 1991, notând pe marginea Festivalului Național de minibaschet, se scoate în evidență caracterul aparte al prezenței juniorilor Marginei la un nou turneu final național. Sub titlul ”Ultimul țăran”, se pomenește că școlarii de gimnaziu din Timiș au luat locul 6 din 13 la băieții de categoria B dar primul la școlile generale: după CSȘ Deva, antrenată de Rozalia Șafar, Viitorul Deva, CSȘ Tg Mureș, Steaua și CSȘ1 Constanța. ”Era mare bucurie că am intrat în turneul final cu Steaua. Locul 1 pe țară la școli generale – cel mai bun rezultat, cu băieții”.

Ar fi totodată și locul I cu echipa de fete între formațiile din mediul rural, știre apărută tot în ”Sportul” sub titlul ”Cea mai reușită ediție a Festivalului Național de minibaschet – ediția 25, Deva”.

Un an mai apoi, în 1992, în calitate de invitată a FRB la Campionatul Național de minibaschet de la Drobeta Turnu Severin, echipa Marginei se impunea prin Răzvan Coșa, Dorin Jurj, Marius Laboș, Denis Murari, Alin și Ovidiu Pădurean și Doinel Ungureanu: locul I.

”Atunci am fost sus și la băieți, și la fete…”, a mai spus Simonescu.

Din deplasare, direct la școală. ”Pica de somn dar vroia să fie prezentă la ore!”

Acum, Primăria Margina a înțeles momentul bun al baschetului juvenil local și a acoperit parțial din costurile necesare în deplasări, mai ales ținând cont de dăruirea elevelor, împărțindu-se fără a se cruța între întreceri și studii: ”Țin minte că, la revenirea din deplasarea la Brașov, fiind foarte târziu, Sofyca n-a mai putut ajunge acasă, așa că a rămas aici, cu geanta pe role, să aștepte să înceapă orele, direct la școală. Pica de somn dar vroia să fie prezentă. Fetele muncesc din dragoste pentru sport, am văzut cât suflet pun!” a mai remarcat directoarea.

Alții s-au sacrificat dându-și viața, cazul lui Sorin Leia, răpus în 18 decembrie 1989 la doar 22 de ani de un glonte ce l-a ochit în frunte, pe treptele Catedralei, intonând ”Deșteaptă-te române!” și fluturând steagul tricolor, fostului licean în clasele a IX și a X-a la Margina fiindu-i dedicat un medalion înrămat pe holul de acces în Școala Gimnazială. Și altor eroi le sunt înșiruite numele, celor din Sintești, Breazova, Margina și Zorani căzuți în Primul Război Mondial, din 1914/18, dar și între 1941 și 1945: ”Vouă, eroilor neamului, vă închinăm gândul nostru de recunoștință!” Iar în aceeași școală a învățat în primele 3 clase primare Sorin Titel, fiu al locului născut chiar în casa imediat următoare, actualmente casă memorială.

Iar deși acum e vacanță, weekendul acestei săptămâni de iulie readuce minibaschetul în curtea școlii din Margina. ”Jucăm foarte des cu West Activ Timișoara. Jucăm la Făget, uneori la Tomești dar și la ei am mers, la Colegiul Național C.D. Loga. Vineri seară ținem Coșul de Aur, un concurs de aruncări, iar sâmbătă jucăm cu West Activ la Tomești, la sală”.

”La școală ființează un centru social pentru copii din familii defavorizate, sunt 70 de copii, care mănâncă la prânz la noi…”

Ar mai fi și ediția a II-a a Cupei ProBaschet, înscrisă pe agenda culturală a CJT, cu participarea unor formații invitate din Timișoara, Lugoj sau Făget, adjudecată tot de cei din Margina în acest an 2015.

Iar la atâta activitate, sunt și speranțe de mai bine. ”Există un proiect de infrastructură pentru o mică sală”, după cum a notat directoarea Popovici, adăugând: ”Am avut activități deosebite, cu implicare în comunitate. La școală ființează un centru social pentru copii din familii defavorizate, sunt 70 de copii, care mănâncă la prânz la noi, într-un program susținut de Primărie. Acum se construiește after-school, căruia sperăm ca din toamnă să-i dăm drumul”.

Amintindu-i pe foștii profesori de Educație Fizică și Sport, Eugen Boc și Borș Attila, directoarea Popovici a rememorat că ”a fost un post aproape întreg de Educație Fizică – s-a pierdut o jumătate de post și jumătatea pentru gimnaziu completează. Avem 6 învățători, 4 educatoare și 7 profesori”.

 

Ce ar fi de îmbunătățit? ”Există o mai slabă implicare a unor părinți. Neavând locuri de muncă, cei tineri pleacă iar cei care rămân în urmă, e ceva mai delicat cu ei… Dar am încercat să-i implicăm în Centrul Județean de Resurse Educaționale, CJRAE, un proiect din Școala pentru Toți – cu asistenți sociali, psihologi, cu activități benefice, și au recunoscut și ei… Atunci, părinții veniți au înțeles că copiii lor au probleme. Sunt 17 pentru certificatul de cerințe educaționale speciale, în care un profesor de sprijin lucrează cu profesorul sau învățătorul”.

Sala de sport, un următor mare pas pentru Școala Gimnazială ”Sorin Titel” Margina

”În ceea ce privește problema materială, în fiecare an Primăria a făcut ceva, ultima oară s-au depus eforturi să încheiem acoperișul. În martie am depus un proiect pe fonduri europene Erasmus+, pentru mobilitatea profesorilor, să meargă la cursuri de perfecționare, să învețe metode de predare din străinătate”, a conchis Angelica Popovici.

Iar micul fenomen baschetbalistic de la Margina are toate șansele să rămână pe albia sa logică și firească, flacăra pasiunii și a speranței fiind întreținută de oameni de toată admirația, oameni de toată isprava. Un licăr de lumină într-o comunitate crunt lovită prin îngenuncherea fabricii și lăsată să se descurce cum poate, dar care găsește resursele să se regenereze din puțin și din aproape în aproape.

 

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.