Se poate marca în Liga 1 sub egida FRF la fiecare 78 de secunde?

Ba bine că nu. Tocmai s-a întâmplat în elita fotbalului de sală intern, indicând o problemă care a mai fost punctată în aceste pagini.

Dar nu și în această rubrică, ”Ne-ntrebăm și noi…”, așa încât o semnalăm prin a porni de la o interogație retorică.

Abia a început de nici o lună noua ediție a Ligii 1 de futsal, iar fiecare etapă a avut parte între cele doar câte 5 meciuri ale rundei de niște rezultate care sugerează decalajele valorice din elita fotbalului de sală autohton, nesănătoase pentru competitivitatea și credibilitatea competiției. S-au înregistrat în etapa inaugurală scoruri de 14-2 și 10-1, în cea de-a doua rundă 15-4 și 13-2 iar în cea de-a treia, abia încheiată, 12-1 și 25-6.

Cum vă sună, în condițiile în care durata unui meci este de 40 de minute!? Nu pare a rezona prea bine. 25-6 echivalează cu înscrierea golurilor în medie la fiecare 78,4 secunde, record al noului campionat, dar nici celelalte rezultate drastice nu sunt altfel decât oarecum deplasate. Futsal sau pe alocuri țurcă? Se vorbește pe bună dreptate cel mai mult și mai adesea, și este și normal, despre dueluri la vârf precum recentul Autobergamo – Informatica 1-1, semn că întrecerea pentru onoruri este competitivă, dar și partide încheiate cu șocante 14-2 sau 25-6 sunt parte ale aceluiași campionat, oricât de mare ar fi contrastul, motiv pentru care nu pot fi trecute cu vederea măcar dintr-o perspectivă a lucrurilor.

Semn că, deși componența numerică a Ligii 1 a scăzut cu 3 cluburi în ultimele trei sezoane, de la cele 13 rămase între timp 12 pe parcursul ediției 2015-2016, la cele zece grupări care s-au aliniat la startul campaniei 2018-2019, câteva nu pot face față cu adevărat rigorilor elitei, competiție concentrată valoric la vârf, o dispută pentru onoruri într-un grup restrâns de formații.

Paradoxal, în respectivul sus amintit sezon cu 13 cluburi la start, doar 5 au fost meciurile din cele 13 etape ale returului în care învingătorii au marcat mai mult decât 10 goluri, de două ori câte 11 respectiv câte 12, semn că până și cele mai modeste echipe care mai erau șifonate, o pățeau doar din când în când, mai degrabă ca o excepție decât ca o regulă.

Rezultă că Liga 1 nu doar că a pierdut în nici 3 ani trei prim-divizionare, dar și că unele dintre actualele numai 10 formații din elită par a fi mai de umplutură decât codașele dintr-o competiție nu demult mai completă. Recul și devalorizare.

Se poate estima pe de altă parte și că fruntașele s-au întărit, de unde creșterea decalajelor manifestate sub forma unor scoruri de maidan, codașelor fiindu-le implicit mai dificil să facă față, însă respectivele întăriri nu sunt neapărat de profunzime și substanțiale, ci cu o tentă artificială prin tendința principalelor aspirante la onoruri, prin imitație, de a importa capital uman cu talent sportiv.

Nimic neapărat greșit în asta, iar oricum cam totul s-a liberalizat aproape fără limite, că-i bine, că-i rău, asta-i tendința, însă și aceste importuri sugerează de fapt existența unor goluri suficient de însemnate pe plan intern, sub forma numărului redus de jucători autohtoni de valoare, iar la o privire de ansamblu asupra întregii Ligi 1, a numărului restrâns de sportivi români din această disciplină care să poată evolua în elită.

Contează mai puțin numele cluburilor care riscă să adopte eticheta ”ciucă a bătăilor la scor”, fac și respectivele grupări ce pot, problema constând de fapt în decalajul valoric între fruntașele consolidate care-și permit și importuri sau internaționali autohtoni, și cele care doar îngroașă oricum fragilele rânduri ale competitoarelor Ligii 1, deficiență pe care FRF se vede nevoită să o aibă în vedere și să o amelioreze.

Tot așa cum situația s-a deteriorat încet, încet în ultimele două sezoane, de la cele 11 participante la start în ediția 2016/7 a elitei la cele 10 din campania trecută, în care Muncitorul, Spicom și ex-campioana CityUs s-au arătat a fi tot mai decuplate de primele 7 clasate, dintre care șase au pătruns în play-off conform noului sistem competițional, semn că n-a fost nici mare înghesuială în a îndeplini aproape o formalitate, accederea în prima grupă valorică.

O problemă fără doar și poate pe agenda FRF, care s-a străduit, ce-i drept, să dinamizeze campionatul, dar rezultatele pozitive nu s-au văzut, ba din contră. La fel de drept e că strategia generală a futsalului românesc, adusă recent în discuție, punctează numai aspecte benefice, ca de exemplu impulsionarea creșterii propriilor sportivi, într-o încercare de ordin general de lărgire a bazei de selecție, intențiile fiind îndreptate așadar în direcția cuvenită, însă Liga 1 se confruntă momentan cu o evidentă devalorizare în întregul întrecerii, care se dorește a fi stopată. Pe undeva, unii și-au dat așadar seama, măcar spre ceasul al 12-lea, că importurile pot fi benefice doar până la un punct însă fără a adresa problema generală în profunzimea sa, și anume necesitatea creșterii organice a bazei de selecție.

Iar posibilitatea obținerii prea multor succese facile știrbește și din aura fruntașelor, cunoscută și cu acoperire fiind retorica legată de decredibilizarea gloriei sportive conturate și prin asemenea triumfuri chiar fără mare valoare și fără adversar. E precum în cele ale vieții, și-anume că nu-ți poate fi cu adevărat bine la un mod profund, ceva nu pușcă, oricât de sus te-ai situa, în cazul în care celor plasați undeva prin subsoluri le e chiar rău.

Etapa a III-a în Liga 1 de futsal s-a încheiat în această seară cu meciul FK Odorheiu Secuiesc – Bucovina Vikov 25-6, după ce ieri se înregistra CS United Galați – CFF Clujana 12-1, urmând ca runda a IV-a, din care nu se va juca Informatica Timișoara – Imperial Wet Miercurea Ciuc dat fiind că laureata de pe Bega a campionatului dispută de joi până sâmbătă în Letonia faza principală a grupelor în Futsal Champions League, să înceapă sâmbătă cu partida Bucovina Vikov – United Galați și să se încheie lunea viitoare de la ora 18 cu Autobergamo Deva – FK Odorheiu Secuiesc. Grupare harghiteană gazdă în etapa a V-a, la mijlocul lunii, a campioanei din Timișoara.

Ultimele rezultate, clasamentul la zi în Liga 1 de futsal și programul viitor, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Futsal/Minifotbal.

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 − trei =