Stan: ”Pierderea acestor timpi e o problemă la Ripensia!” Reacții la demitere

Nu iese fum fără foc iar așa cum prefigura Sporttim luni 30 noiembrie, Ripensia Timișoara l-a demis pe antrenorul principal Cosmin Stan, decizia fiind luată cu o săptămână înainte și anunțată în ziua liberă de marți 1 decembrie pe portalul oficial al clubului, despărțire prin care gruparea roș-galbenă a devenit a doua care să își pună tehnicianul pe făraș din postură de lider la finele turului Diviziei D Timiș, după ce și ASU Politehnica proceda așa în toamna lui 2014, cu Paul Codrea.

Cosmin Stan și elevii săi au adus Viitorul lui Gheorghe Hagi la Timișoara și au încheiat pe locul 1 turul Diviziei D Timiș, dar antrenorul a fost demis

Cosmin Stan și elevii săi au adus Viitorul lui Gheorghe Hagi la Timișoara și au încheiat pe locul 1 turul Diviziei D Timiș, dar antrenorul a fost demis

Cosmin Stan, un tânăr antrenor de perspectivă având în palmares în acest deceniu ghidarea lugojenilor spre câștigarea Diviziei D Timiș și promovarea în Liga 3, în care a și activat, a reacționat la neprincipiala demitere dar și modalitate de a fi înștiințat prin a se destăinui cotidianului Sporttim, într-un respiro ivit înaintea apropiatului examen de absolvire ca antrenor cu licența UEFA A, la București, pas înainte pentru profesorul de educație fizică și sport la Școala Gimnazială Gottlob, unde activează în cel de-al treilea an de învățământ la ciclul pregătitor, primar și gimnazial, și care tocmai și-a aliniat elevii la faza zonală de la Sânnicolau Mare a întrecerii de minifotbal pentru clasele a II-a – a IV-a.

În raport cu valorile propăvăduite de clubul relansat în vara lui 2012 și ținând cont și de precedenta înlocuire din urmă cu doar nici 9 luni, când Stan făcea rocada de la echipa a doua a grupării cu Radu Suciu, era foarte greu a se da crezare zvonului demiterii, înlăturare ce se arată însă acum a fi fost coaptă de ceva vreme, mai ales în condițiile în care Ripensia era în grafic, pe locul 1 și cu de departe cea mai mare eficacitate, în ton cu crezul roș-galbenilor în favoarea practicării unui joc ofensiv și spectaculos, și în plus pe fondul semnificativei întineriri a efectivului, pentru a nu mai pomeni de atingerea de către unul dintre cei mai buni tineri antrenori timișeni a tuturor obiectivelor trasate de conducere.

Ca strategie și modalitate de acțiune, Ripensia nu lăsa senzația unui club care să cadă în păcatul grupărilor autohtone de a-și devora antrenorii, dar iată că nu mult a trecut de la despărțirea de cel care era la roș-galbeni omul potrivit la locul potrivit, în cazul lui Radu Suciu, și s-a optat intempestiv și parcă din flanc la demiterea unui tânăr de perspectivă care deținea întreg arsenalul pentru a-i călca neabătut pe urme, dovedind-o deja cu prisosință în porțiunea de retur și turul abia încheiat pe care le-a avut la dispoziție.

La pretențiile și așteptările din partea Ripensiei, faptul că i s-a acordat într-atât de puțin timp unui tânăr tehnician care fusese indus în spiritul clubului prin rodajul avut la formația Primavera naște vădite semne de întrebare, pentru roș-galbeni înfiripându-se de-acum pericolul de a avea parte de o… ”bancă a suspinelor”. Continuitatea și stabilitatea sunt cel mai adesea factori cheie în consolidarea unui durabil făgaș spre performanță iar dacă 2 buni antrenori din zonă, și care mai ales se pretau în funcție în întregul context propus de Ripensia prin relansarea sa, au fost schimbați în nici un an, atunci galben-roșilor le-ar veni poate mai greu să-și croiască mult doritul drum pe termen lung, pe care par a forța în grabă lucrurile.

Cosmin Stan (prim plan)

Cosmin Stan: lăsat să lucreze la prima echipă a Ripensiei nici 9 luni. Halal timp au la dispoziție antrenorii români…

Nu doar secile date statistice, și anume 36 de victorii și 3 remize din 42 de apariții, vorbesc de la sine în favoarea faptului că Stan ar fi meritat un cu totul alt tratament în ajunul Sfintelor Sărbători de iarnă, ci și tinerețea componenților cărora le-a acordat încredere în scurtul său mandat, Herțanu, în vârstă de 19 ani, și Popescu, de 18 ani, fiind preluați în vară în lot prin numeroase titularizări ulterioare, iar Nechifor, în vârstă de 17 ani, fiind promovat de la echipa a II-a a clubului. Nu s-a rezumat însă doar la ei, portarii Ciui, în vârstă de 21 de ani, și Sîrbu (16 ani) intrând la rândul lor în cadru, pe când Laurențiu Luca a devenit între timp și la doar 20 de ani un jucător de bază. Vârsta este și de partea altor tineri prin care Stan a asigurat o infuzie de sânge proaspăt la liderul Diviziei D Timiș, Stancu, la 21 de ani, fiind preluat pe parcurs, iar Bobină (20 ani) fiind stopat doar de o accidentare din parcursul cu 10 titularizări în returul trecut. Iar în ”anticameră” erau pregătiți Mozoc și Adrian Păscăleanu, ambii de 18 ani, care, deși cu mai puține minute la activ, efectuau în permanență antrenamente cu prima echipă.

De încrederea acordată de către Stan într-o viziune de perspectivă ”valului de mâine”, n-a avut însă parte tocmai tânărul antrenor, care în această lună va susține la București examentul de abolvire pentru licența UEFA A, ce îi va permite să activeze ca antrenor principal la un club de Liga II sau secund la Liga 1. ”Clubul Ripensia a achitat taxa mea de înscriere la cursurile începute în octombrie 2014 și cred că am fost înțeles pe parcursul derulării lor, mulțumindu-le pentru înțelegerea de care au dat dovadă în condițiile în care am lipsit de la unele antrenamente. Am avut șansa să învăț de la lectori provenind dintre câțiva mari oameni de fotbal din străinătate, dar și din România, cu mențiunea că ne-au predat și antrenori în palmares cu titluri de campioană în țări civilizate și de cupe europene, și am învățat într-adevăr foarte mult pe partea teoretică”, a menționat Cosmin Stan în privința demersului devenit în această lună prioritate numărul 1.

În ceea ce privește despărțirea de Ripensia, Stan a remarcat din capul locului că ”absolut toate obectivele au fost atinse de la aducerea mea la club în vara lui 2013. Când am preluat formația a doua a Ripensiei, mi s-a spus ca în al doilea an să promovez, iar echipa a promovat. Într-adevăr, nu am încheiat campionatul, deoarece în martie am fost trecut la prima echipă, dar Primavera avea numai victorii la momentul despărțirii, fiind pe cale să ajungă în Campionatul Județean. Și chiar dacă unii ar putea spune că ce mare performanță este să promovezi din Campionatul Municipal Timișoara, trebuie totuși luat în seamă că nu este tocmai ușor ca toate meciurile să le abordezi cu niște copii. Apoi, când am preluat în Divizia D prima formație a clubului, mi s-a zis că n-avem voie să pierdem locul 2, și nu l-am pierdut, încheind cu 13 puncte avans față de CS Ghiroda, a treia în 2014/5. Următorul obiectiv, care a fost principalul obiectiv ce mi s-a trasat, a constat în câștigarea fazei județene Timiș a Cupei României, ceea ce, la fel, s-a reușit, chiar cu un 6-0 în finala cu CS Ghiroda, după ce în semifinale treceam de ASU Politehnica, victorie echivalentă cu întâiul succes al Ripensiei într-un joc oficial cu Poli. Și mai apoi, în vară, am avut ca prim obiectiv calificarea în 16-imile Cupei României și să aducem la Timișoara o echipă de Divizia A. Am învins în toate meciurile din Cupa României și am jucat pe Stadionul ”Dan Păltinișanu” cu Viitorul Constanța, obiectivul fiind așadar îndeplinit. Dar consider că nu trebuie redus mai totul la meciul cu Viitorul, căci înainte au fost încă 9 meciuri în care echipa a câștigat în Cupa României, începând de la cele cu Giroc și Variaș – la care nu am participat, iar în continuare cu Cocoșul, ASU Politehnica, Ghiroda, Școlar Reșița, Mamma Mia, Caransebeș, CS Ineu și abia apoi Viitorul. Am jucat așadar cu mai multe echipe de nivel superior și numai cu ASU Politehnica ne-am calificat la limită, cu 2-1, căci în rest am câștigat de la 2-0 în sus. Iar obiectivul în curs este promovarea în Divizia C, iar după tur echipa este pe primul loc în Divizia D Timiș, așa încât n-am ratat nici un obiectiv”.

Și-atunci oare de unde până unde această decizie din partea conducerii liderului Diviziei D Timiș, mai ales că nota înștiințării oficiale lansate de Ripensia marți după-amiază sub titlul ”COMUNICAT. Ripensia se desparte de Cosmin Stan” nu oferă nici cele mai mici indicii, înscriindu-se în stereotipia unor anunțuri de acest gen: ”Consiliul Director al FC Ripensia Timisoara a hotărât renunțarea la serviciile domnului Cosmin Stan cu privire la pregătirea primei echipe a clubului. Dorim, pe această cale, să-i transmitem mulțumirile noastre pentru activitatea depusă în cei 2 ani și jumătate în care a făcut parte din echipa noastră tehnică, pentru performanțele realizate, pentru dedicare și implicare”. 

foto: Cosmin Stan

Cosmin Stan

Întrebare pe care și-a adresat-o și Cosmin Stan, încercând să detecteze eventualele nemulțumiri. ”Până joia trecută nu mi s-a zis niciodată absolut nimic de posibilitatea unei demiteri. Cu câteva zile înainte, duminică după-amiază, am expediat un e-mail către club anunțând că plec la cursuri la București până miercuri sau joi, însă până la trimiterea acelui mesaj nu m-a anunțat nimeni că s-ar organiza luni o ședință în care cică ar fi trebuit să dau anumite explicații. Dar oamenii știau de ședință încă de sâmbătă, pe când eu unul n-am știut, ci am aflat abia ulterior. Când m-am întors de la București, m-am întâlnit cu domnul Radu Ienovan, în joia de care aminteam, când mi-a comunicat ce s-a întâmplat la ședință și mi-a dat de înțeles în ce situație este, la mijloc, ceea ce nu-l scuză că a acoperit un complot mizer”.

De ce însă oare, paradoxal, atâta lâncezeală în a anunța oficial hotărârea unei demiteri pe fugă, în plin mandat și la jumătatea campionatului, dacă joia trecută i se dădea de înțeles că o decizie nefavorabilă în cazul său fusese deja adoptată cu alte 3 zile înainte!? Mai mult, comunicatul a fost emis tocmai în după-amiaza Zilei Naționale a României… ”Doar o altă nouă tărăgănare din partea conducerii… Luni după-amiază am primit un mesaj de la domnul Radu Ienovan, să finalizăm discuția, dar din punctul meu de vedere era finalizată și n-am mai dorit încă una de fațadă”.

Așadar, de ce? ”Este foarte greu de intuit, din moment ce toate obiectivele au fost îndeplinite iar pentru cel în curs eram pe locul 1, în plus jocul spectaculos al echipei rezonând cu spiritul Ripensiei, și nu zic eu ci cele 98 de goluri marcate în cele 23 de meciuri jucate din vară începând. 98 este greu să numeri dar mai să dai în 23 de jocuri și s-au reușit foarte multe frumoase victorii la scor! Având în vedere îndeplinirea tuturor acestor obiective, plus faptul că în față nu mi s-a zis absolut nimic, așadar fără vreun motiv, și până nici în ultimele momente în care am mai fost la club nu s-a spus nimic în față, de ce, mi se pare destul de clar că este o lucrătură tipică, și nu mi se pare, ci sunt 100% convins. Inițiată de vicepreședintele Erol Baeram, care de foarte mult timp umbla după asta, pentru a aduce pe interese proprii și prietenii. S-a înfăptuit însă cu acoperirea președintelui Radu Ienovan, care închide ochii la asemenea lucruri mârșave. El practic nu făcea parte din grupul care a cerut schimbarea. Domnul Baeram a intervenit probabil și la alți membri ai Consiliului Director și, pe același criterii de interese proprii, au decis în favoarea înlăturării mele fără a mi se cere cea mai mică explicație pentru ceva. Eram pe locul 1, nu altundeva, și totuși s-a hotărât schimbarea, în cadrul unei Adunări Generale din acea luni, care a semănat cu o Mare Adunare Generală nu demult apusă. Nici până în ultima clipă nu mi s-au spus motivele acestei renunțări la serviciile mele sau demiteri dar concluzia mea este că nici măcar Ripensia nu e altfel decât majoritatea cluburilor din țară! Iar ceea ce s-a întâmplat în cazul meu dovedește fără tăgadă lucrul acesta. Este specific fotbalului românesc să se acționeze pe prietenii și pe interese de grup, prin influențe, și asta a pornit de la un vicepreședinte care de fapt vine rar la meciuri”, a continuat Cosmin Stan.

Antrenorul timișorean în vârstă de 41 de ani a ținut să ofere câteva explicații. ”Pentru suporterii Ripensiei și pentru cei care vor să știe adevărul, căci nu vreau să fiu acuzat ulterior de anumite lucruri, pentru că am mai auzit urechea ciulită a microbistului timișorean, doresc să limpezesc câteva aspecte. În primul rând, faptul că Ripensia a primit în tur foarte multe goluri nu este neapărat sau 100% vina antrenorilor. Mi s-a cerut, când am venit în martie la prima echipă, o listă de jucători pentru sezonul în curs, iar eu i-am înmânat conducerii o listă lărgită cu cei care ar fi în vizorul meu, pentru că se știa că și în sezonul trecut existaseră probleme la fundașii centrali, așa încât am întocmit o listă mai largă, pe care o și am la mine, și este vorba despre 11 jucători fundași centrali trecuți de mine la solicitarea din martie, scriși într-o ordine a priorităților. Cu câțiva dintre jucători am și stat de vorbă de la începutul lui aprilie. Vrei să vii la Ripensia? Vei fi contactat de către conducere să vă înțelegeți pe parte de contract. Din păcate pentru echipă, discuțiile cu respectivii au început doar la sfârșitul lunii mai și au fost tot la nivel de tatonare, nu ceva concret, și astfel am pierdut câțiva buni jucători care aveau deja și alte oferte la final de sezon. Dacă ar fi fost sunați din martie, probabil că ar fi fost ai Ripensiei când a început sezonul. Pe aceste considerente am început sezonul fără un fundaș central de meserie, cu excepția lui Ciobai. Pe lângă listă au mai fost încă 2 spre finalul perioadei de pregătire, este vorba despre Goșa și Vlădia, dar nu am reușit să-i aducem nici pe ei, și astfel am început campionatul, din păcate fără vreo achiziție la fundașii centrali. Iar din acel moment am declarat că, fie și dacă avem problemele respective, vom juca cu improvizații și, chiar dacă vom primi goluri, o să încercăm să marcăm mai multe goluri decât adversarul. După două etape l-am pierdut însă și pe Ciobai, singurul fundaș central de meserie, care s-a accidentat și n-a mai revenit, și este evident că nu mi-aș fi dorit să apelez la artificii, să improvizez cu jucători care n-au mai jucat pe postul resectiv. Erau jucători de la mijlocul terenului care ar fi putut teoretic juca și ca fundași centrali dar n-au prea vrut, și nu că m-am lovit de refuzul lor dar au spus că ar prefera să nu mai joace acolo, căci postul lor este altul. Și de aici problemele…”

”Primirea prea multor goluri este așadar un pretext dar ce vreau să demonstrez este că problema defensivei este a dumnealor, din conducere, și nu a staff-ului tehnic, căci eu am stat de vorbă cu cei pe care îi aveam în vizor dar nu pot să le și dau de la mine din buzunar. N-a ținut de mine că s-au tergiversat discuțiile, fără finalitate, și am pierdut toate opțiunile”, a adăugat Stan.

”Încerc să mă pun în pielea suporterului, ce gândește, pe anumite segmente, unde aș putea fi acuzat. Atâta timp cât nu mi s-a spus nimic în față, merg pe presupuneri, pe ceea ce ar putea să nu le convină suporterilor în parcursul echipei. Este așadar problema fundașilor centrali, care din păcate n-a ținut de mine. Plus forțarea să renunț la un jucător, Solomon, chiar dacă n-am adus altul în schimb. S-a mers pe ideea să renunțăm la cei care nu oferă randament doar dacă aducem alții în schimb, dar am fost forțat în acest caz. Așa mi se părea normal, cei care nu au dat satisfacție să nu mai continue, dar doar dacă aducem pe alții, cum s-a convenit inițial ca idee de principiu. Dar nu… Și s-a văzut pe faza defensivă acest lucru”, a mai zis Cosmin Stan.

”Al doilea aspect pe care pot fi acuzat ține poate de faptul că echipa nu s-a distanțat în clasament față de principala urmăritoare, Voința Mașloc. La început, consideram că principalele contracandidate erau CS Ghiroda și ACS Poli II, și consider că la sfârșitul turului există un avans și față de una, și față de cealaltă. Patru puncte față de Ghiroda, și de fapt 6, căci Lorena Giarmata Vii s-a retras, plus 6 față de ACS Poli II, avantaje pe care le consider liniștitoare pentru retur, mai ales că am mai avut o asemenea experiență și la Vulturii Lugoj, acum 3 ani. La finele turului eram la 3 puncte față de CFR și Chișoda și am terminat cu 16 avans față de locul 2. Am spus conducerii la începutul sezonului că Ripensia va câștiga campionatul lejer și distanța va fi mai mare de 10 puncte. Și revin la cele 4 respectiv 6 puncte de Ghiroda și ACS Poli II, care mi se par diferențe în grafic pentru ceea ce am pronosticat. Dar a apărut spre surprinderea mea Voința Mașloc, care merită toate felicitările că a ținut pasul și, mai mult decât atât, a fost în fața Ripensiei foarte mult timp, dar n-aș vrea să fac prea multe referiri la acest fapt căci cei din conducerea clubului și din lumea fotbalului știu foarte bine că în cazul Voinței este o situație aparte, pe care numai persoanele rău intenționate n-ar înțelege-o”, a spus Stan.

Altceva? ”Acuze indirecte că aș fi pierdut vestiarul! Am auzit până și anumite vorbe de acest gen și aș face un ha-ha-ha prelungit când aud asemenea aberații. Am avut o relație foarte corectă cu fotbaliștii mei, iar jucători emblematici ai echipei, în momentul când au jucat mai slab sau când nu și-au respectat sarcinile de joc, au rămas chiar și în afara lotului, și chiar dacă au fost supărări normale din această pricină, am continuat să avem o relație antrenori – jucători profesionistă. O echipă în care antrenorul pierde vestiarul, și probabil că este vorba de meciul cu Mașloc, nu ar fi avut niciodată tăria și puterea să revină imediat și să câștige următoarele 3 jocuri de campionat, obținând maxim de puncte în niște meciuri grele, acasă cu Ghiroda, care își juca o șansă foarte bună de a reintra în cărțile promovării, partidă în care am jucat în echipa de start cu 7 tineri sub 20 de ani. Și care chiar dacă nu a fost un joc spectaculos din partea noastră, ca și ambiție, dorință și motivație a fost de departe cel mai bun al Ripensiei în acest campionat. Și asta la doar câteva zile după meciul de la Mașloc, în condițiile în care am jucat o repriză în inferioritate numerică și în condițiile în care, deși scriptic și faptic meciul s-a disputat la noi acasă, s-a jucat în deplasare, fără prezența conducerii la meci. După au venit partidele de la Unirea și cu Voința Biled și vreau să le spun suporterilor, să știe, că dacă Ripensia, mai ales după toate cele ce s-au întâmplat la Covaci cu Voința Mașloc, ar fi încercat să evolueze super-spectaculos, n-ar fi făcut 9 puncte. Am mers pe pragmatism! Și datorită presiunii care a fost pe antrenori, o presiune nejustificată, pe care jucătorii au resimțit-o, pentru că n-am reușit s-o înăbuș. Parcă se aștepta pasul greșit pentru a ne face noi treaba murdară pe care noi de mai mult timp o coceam, pentru a ne aduce noi prietenii în cadrul clubului”.

”Așadar nu exista nici un caz în privința pierderii vestiarului, nu se pune problema de așa ceva, și pentru a întări asta, după decizia oficială, iată ce mesaje de încurajare am primit din partea mai multor jucători din cadrul clubului…”, a adăugat Stan. Și încă unul chiar și în timpul interviului…

”Cât despre comportamentul meu pe margine – este felul meu de a fi, cu maximă implicare, cu multă pasiune și dorință de a câștiga fiecare meci. Știau felul meu de-a fi, pentru că am fost un an și jumătate în club și nu mă schimb de pe-o zi pe alta, așa le-am trăit la toate. Și nici nu-mi schimb felul de a fi și să mă exteriorizez, în stilul antrenorului care trăiește meciul la cote maxime. Dar pe de altă parte sunt un antrenor care nu și-a înjurat în 7 ani jucătorii. În primii ani de antrenorat mi-am propus să fiu altfel, mai liniștit și mai relaxat pe margine, dar nu pot s-o fac pentru că nu mă reprezintă. În plus, la Ripensia era nevoie de un asemenea om pe margine, care să apere de pe margine interesele clubului, pentru că cei care trebuia să facă lucrul acesta n-au făcut-o!”, a mai zis Cosmin Stan.

Despre suspendarea survenită spre finele turului, Stan a explicat că ”a fost o tensiune foarte mare acasă cu Ghiroda, joc în care arbitrul a arătat 7 minute de prelungire iar eu am fost eliminat în cel de-al zecelea, pentru proteste legate de timpul de joc și pentru niște vorbe spuse arbitrului mai tăios dar în nici un caz jignitoare. Am fost suspendat 4 etape și menționez că nu eram recidivist. Am cerut conducerii să mă apere și să facă apel la decizie, eu plătindu-mi în totalitate taxa de apel de 300 de lei. Chiar dacă mi s-a sugerat de mai multe ori să nu fac apel, invocându-se mai multe motive, am ținut să-mi apăr cauza pentru că mi se părea prea dură suspendarea, ceea ce s-a și certificat, căci mi s-a redus la două, ceea ce este conform cu realitatea”.

Deloc de neglijat și aspectul că în această toamnă, cu Stan la timonă, Ripensia a experimentat în premieră de la relansarea clubului dificultatea de a marșa pe frontul Cupei României în paralel cu duelul dus pentru șefia Diviziei D Timiș, nivel superior cel al Campionatului Județean Timiș, de liga a V-a, pe lângă care în urmă cu 2 ani roș-galbenii își croiau și parcursul în competiția K.O. ”Un tur care cu certitudine este cel mai greu din istoria recentă a Ripensiei, pe două fronturi, cu adversare pe măsură în ambele cazuri. Iar starea de oboseală resimțită la un anumit moment mi se pare mai mult decât normală, pentru că nu antrenăm niște roboți, ci oameni. După ce am terminat programul miercuri – sâmbătă, ce a durat mai mult de o lună, și am trecut la programul normal, cu schimbarea ciclului săptămânal de antrenament, atunci s-a simțit oboseala, dar era vorba de o oboseală cronică, oboseală ce nu iese într-o noapte, cum credeau cei din conducerea noastră, ci care iese în câteva săptămâni, dacă se lucrează corect ca metodică, pentru că altfel ar persista la luni de zile. Și aici am avut întâlniri săptămânale cu președintele și cei 2 vicepreședinți, domnii Baeram și Nină, în care am explicat aceste aspecte. Că echipa e obosită și să aibă răbdare că își revine, la care nu mi s-a spus nimic dar ceva de genul păi de-acum va fi doar sâmbăta, așa că nu mai aveți nici o scuză cu oboseala. Iar un fotbalist, dacă doarme 16 ore pe noapte, nu înseamnă că a doua zi e fresh, căci aici vorbim despre oboseala musculară. Repet, niciodată nu mi s-a zis ceva în față dar, pe la spate, se cârcotea din interes și cu strâmbe. Sunt așadar destule aspecte care trebuiau rezolvate, de exemplu cu fundașii centrali, cu lipsa terenului de antrenament, toate fiind evidențiate de mine la discuțiile săptămânale pe care le-am avut. Sunt mai vinovați decât staff-ul tehnic pentru egalitatea de puncte cu Voința deoarece au prelungit inutil perioada de discuție pentru achiziții, discuții din martie fără rezultat, datorită lipsei terenului de antrenament, cu multe vorbe, dar realitatea e că în săptămânile ploioase ne-am antrenat în spatele porții. Și de multe ori în ciclul săptămânal de pregătire doar pe unele porțiuni de gazon căci pe altele terenul era moale și să nu-l stricăm. Este și faptul că înaintea ultimului meci, cu Voința Biled, s-a refuzat și tăvălugirea terenului, să nu mai plătim două milioane, lucru care a afectat calitatea jocului. E și faptul că regulamentul de ordine interioară, deși îl discutăm din primăvară, s-a pus în aplicare doar la începutul lunii noiembrie. Echipa n-a avut și am cerut unul, dar și în acest caz s-au tărăgănat foarte mult lucrurile. Și este o mare problemă la Ripensia pierderea acestor timpi, iar în plus conducerea clubului nu s-a apărat și n-a luat nici o atitudine în fața unor lucruri nefirești apărute înaintea meciului cu Mașloc și chiar după”.

Referitor la cel mai drastic eșec înregistrat la timona Ripensiei, 3-0 la ACS Poli II, înfrângere din etapa a VII-a pe care și-o asumă în totalitate, Stan a completat: ”Când am zis lucruri normale, că echipa va fi obosită la mijlocul turului, doar n-am crezut că va interveni așa de repede, dar era explicabil, căci noi jucasem miercuri meciul de Cupa României cu CS Ineu, când am avut un jucător eliminat și efortul s-a resimțit. Am preconizat-o pentru etapele 9-11, când exact s-a și întâmplat, dar nu și în deplasarea la ACS Poli II. Îmi reproșez eșecul cu ACS Poli II și faptul că nu am închis meciul cu Orțișoara, că n-am transmis acest mesaj într-o zi în care nu ne ieșea, nu era ziua noastră…” 

Cealaltă înfrângere a actualei stagiuni a survenit în fața elevilor lui Gheorghe Hagi: ”Am jucat cu o fruntașă a Ligii 1 și am jucat de la egal la egal cu FC Viitorul, aproape pe tot parcursul meciului. Cu doar puțină șansă, și mă refer la bara din minutul 90, am fi putut intra în prelungiri, și cine știe ce s-ar fi putut întâmpla. Dar rămâne un joc de care să-ți readuci întotdeauna aminte cu plăcere, mai mult decât meritoriu al echipei noastre. Însă nu s-a primit nici o felicitare din partea conducerii, ceea ce nu s-a întâmplat după nici un meci din actualul campionat. Să intre o dată în vestiar, s-o facă… După nici-un meci…”

Cosmin Stan - stânga, și Radu Suciu, sau nimeni nu e pare-se suficient de bun pentru așteptările pripite ale unor decidenți ripensiști

Cosmin Stan – stânga, și Radu Suciu, sau nimeni nu e pare-se suficient de bun pentru așteptările pripite ale unor decidenți ripensiști

Stan a mai ținut să sublinieze că ”n-am venit la Ripensia să-i vânez locul domnului Radu Suciu, care s-a retras de la echipa I după meciul cu ASU Politehnica. Astfel, în momentul când am fost contactat de conducere să preiau echipa, n-am făcut-o imediat, ci doar în urma unei discuții pe care am avut-o cu domnul Suciu, pentru că am vrut să mă lămuresc de anumite aspecte. Iar după ce am preluat-o, am cerut să colaborez mai departe cu domnul Suciu, așa ne-am și înțeles, ca dumnealui să fie legătura dintre conducerea tehnică și administrativă, pentru problemele care apăreau zi de zi în cadrul echipei. Dar acest lucru nu s-a realizat pentru că dumnealui a resimțit ostilitatea acelorași oameni care au acum un dinte împotriva mea. Deci nu mi se pare normal nici cum a fost nevoit domnul Radu Suciu să se retragă, căci au fost ostili la adresa sa, și cred că domnul Suciu ține mult mai mult la clubul acesta decât unii care mai mult se bat cu pumnul în piept”.

”Din contră, am venit cu dorința uriașă de a face performanță, este tot ceea ce mă interesa, cu mult suflet și dând tot ce aveam mai bun. Nici n-am solicitat un salar anume, pe care l-am lăsat la latitudinea conducătorilor, așa le-am și spus. Atât, prima de obiectiv atins, dar nu și de meci, n-am solicitat să am nici primă de victorie”, a adăugat Stan, completând și prin gândurile bune pentru cei care i-au fost susținători, colegi, elevi: ”Țin să mulțumesc în mod special celor doi domni care trăiesc pentru Ripensia, pentru sprijinul material oferit clubului, Siegfried Schrer și Laci de la Moșnița, iar dacă ar fi fost toți ca și ei, la fel de atașați sufletește și uniți, bine ar fi fost! Țin să le urez multă baftă tuturor jucătorilor Ripensiei precum și să le mulțumesc colegilor din staff-ul tehnic, secundului Mihăiță Hromei, lui Gyuri Stoianov, Cristi Chivu, medicului Marian Cotoșman, lui Ion Pătrașcu – administratorului, lui Cosmin Dan și Sergiu Suciu, și în primul rând suporterilor cu care am luptat într-o simțire pentru culorile galben-roșu”.

Nevroticul carusel al antrenorilor continuă așadar în bietul fotbal românesc, ba chiar și pe la case care încearcă să insufle altceva în preajma dreptunghiurilor vrezi, pățiților rămânându-le doar hazul de necaz, bun resort în aceleași veșnice vremuri: ”Am avut azi-dimineață o discuție cu Paul Codrea, în care ne amuzam de cele pe care le-am pățit, la care Paul a dat o replică bună. Noi, antrenorii, avem o viață de câine în România. Și ar fi de-ajuns să exprim ce simțim… Sau când am trecut primii, am glumit cu domnul Radu Suciu spunându-i că na, acum poate să-și facă treaba, că suntem pe primul loc. La care domnul Radu a spus că s-a terminat cu Del Bosque și Codrea cu demiterile de pe locul 1, nu se mai poate întâmpla… Ba uite că se poate, ca un motiv de reflecție pentru decidenții cu pricina.

 

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.