Va reuși U Cluj ceea ce n-au izbutit UTA BD și Chindia?

La baraj, echipa de pe locul 12 în Liga 1 a reușit să se mențină în elită în 2017 și 2018 în fața ocupantei poziției a treia în Liga 2 în serie unică.

În urmă cu 2 ani, destul de clar, ACS Poli trecând acasă cu 2-1 în manșa I de UTA Bătrâna Doamnă iar apoi conducând deja la pauză cu același scor în returul de la Șiria. Anul trecut, la mustață, FC Voluntari impunându-se pe teren propriu cu 1-0 în partida tur și supraviețuind numai la loviturile de departajare sub Turnul Chindiei, ce-i drept detașat de pe punctul cu var, cu 0-3.

Acum, că s-a lămurit ecuația celei de-a doua retrogradate direct din Liga 1, Dunărea Călărași revenind după numai un sezon în Liga 2 în urma eșecului cu 2-1 de duminică seară de la Sibiu, o întrebare mai rămâne în suspensie la finele ediției 2018-2019 în primele două eșaloane. Va rezista și AFC Hermannstadt în Liga 1, de pe locul 12, de baraj, ocupat la încheierea celor 14 runde din play-out, sau va izbuti nou-promovata clujeană în Liga 2 premiera ca o grupare de pe poziția a treia în campionatul seriei unice a diviziei secunde să le însoțească în ascensiune în elită pe promovatele direct?

Răspunsul, duminică la Cluj și miercurea viitoare la Sibiu.

În tot cazul, dacă e să ne luăm și după alte indicii care, la fel, au manifestat constanță în precedenții 2 ani, formațiile gazdă ale primului meci au și tranșat favorabil soarta barajului în dublă manșă, în acele cazuri prim-divizionarele ACS Poli și FC Voluntari, triumfătoare acasă, cu 2-1 respectiv 1-0. AS FC Universitatea va găzdui duminică manșa I, o premieră ca secund-divizionara de pe locul 3 să organizeze disputa tur a barajului.

Pe de altă parte, AFC Hermannstadt este echipa cel mai bine clasată după sezonul regular al Ligii 1 dintre nou-promovatele din Liga 2 în serie unică, sibienii încheind cele 26 de etape pe locul 9, pe când Dunărea Călărași pe 12, după ce cu un an înainte le-a fost chiar și mai greu lui ASC Sepsi OSK și Juventus București, pe 12 respectiv 14.

Parcursul din sezonul regular n-a avut însă o urmare pe măsură pentru cei de pe Cibin, bilanțul 26 9 5 12 25-28 32 de puncte dovedindu-se a fi insuficient prin prisma traiectoriei din play-out, cu toate că ardelenii încheiau cu 11 puncte în plus față de FC Voluntari. Ilfoveană ce a tras foloase din stipularea înjumătățirii punctelor acumulate după sezonul regular și înaintea fazei grupei a II-a valorice, evitând în avans și barajul, pe care AFC Hermannstadt l-a prins chiar la ultima strigare, în ciuda faptului că termina cu 8 puncte avans în fața Dunării sezonul regular de 26 de etape.

Sibienii au ajuns să abordeze de pe loc de retrogradare directă meciul acasă din ultima etapă și numai victoria smulsă la potou în dauna Dunării lui Alexa i-a trimis pe cei din Călărași în Liga 2, într-o decisivă rocadă la căderea cortinei: 2-1.

Supraviețuire sibiană de moment ce nu poate ascunde însă un recul în play-out, în care AFC Hermannstadt a pierdut jumătate dintre meciuri, 14 2 5 7 9-19, așadar cu numai 9 goluri înscrise. Interesant, sibienii au încheiat campionatul cu același număr de puncte, 27, cu care ajungeau la baraj și ACS Poli în 2017 respectiv FC Voluntari anul trecut. Ilfovenii, cu o linie de clasament în zona 7-14 deținând tot jumătate dintre întâlniri pierdute, 3 4 7 16-22 27, timișorenii în schimb cu un palmares pozitiv: 5 5 4 16-14 27.

AFC Hermannstadt a copiat în oarecare măsură picajul resimțit anul trecut de FC Voluntari în play-out, după ce ilfovenii încheiau sezonul regular pe locul 10, cu 28 de puncte, 12 în plus față de Gaz Metan, care avea să evite bătăile de cap ale barajului, respectiv 9 peste Sepsi, și aceasta evadată. Acum 2 ani, ACS Poli izbutea marea evadare, după ce încheia sezonul regular pe 13, pe 11 fără penalizarea de 14 puncte…

Iar revenirea pe turnantă le-a folosit timișorenilor la barajul cu vecinii arădeni, formația pe val completând salvatoarea evadare fără prea mari emoții în fața Bătrânei Doamne, copleșită și parcă nepregătită pentru marea tentativă. Prima reprezentantă la baraj a Ligii 2 în serie unică nu făcea atunci o bună propagandă aspirantelor la promovare din eșalonul secund.

Un an mai apoi, la a doua încercare a exponentelor Ligii 2, Chindia Târgoviște s-a revanșat de la egal la egal în dubla manșă cu prim-divizionara FC Voluntari, totul năruindu-se însă apoi pentru roș-albaștrii dâmbovițeni la loviturile de departajare, deși pe teren propriu. Semn al unui handicap la capitolul rutină competițională, întreținut de lipsa jocurilor cu mare miză în divizia secundă.

De astă dată, precum FC Voluntari anul trecut, nici AFC Hermannstadt nu prea se arată a fi în apele sale, asta prin prisma pașilor înapoi din play-out, ceea ce sugerează un nou baraj pe muchie de cuțit. Cu atât mai mult cu cât, spre deosebire de timișoreni și ilfoveni, care își păstrau statutul prim-divizionar după dublele manșe, sibienii sunt doar la finele primei campanii în Liga 1, așadar cu un mai redus bagaj competițional de elită.

În plus, prin prisma punctajului înregistrat în Liga 2, AS FC Universitatea Cluj se recomandă a fi cea mai strângătoare ocupantă a locului 3 dintre formațiile ajunse la baraj, cu bilanțul 25 7 6 și 82 de puncte, la numai 5 în urma Academicii Clinceni, dar cu 5 peste Petrolul. Comparativ, arădenei UTA Bătrâna Doamnă i-a trebuit mai puțină zestre pentru a ajunge la 180 de minute de Liga 1, 34 20 6 8 și 66 de puncte, la 5 în urma lui Sepsi și cu 7 în fața lui CS Mioveni, la fel și Chindiei anul trecut, 38 21 12 5 și 75 de puncte, la 16 în urma sibienilor de pe locul 2 și cu 7 în fața lui FC Argeș.

Mai mult, dacă ar fi să ne luăm după vocile din fenomen, cu opinii favorabile în ceea ce privește creșterea competitivității Ligii 2 de la un sezon la altul, atunci actuala reprezentantă la baraj a eșalonului secund, venind cu o zestre mai consistentă după o campanie zice-se mai tare de ordin general, ar avea în principiu cele mai mari șanse de accedere în elită.   

Iar dacă roș-albii de pe Mureș au fost nevoiți de exemplu să găzduiască returul la Șiria, ”Șepcile roșii” beneficiază de Cluj Arena, în tribună cu partizanii fani alb-negri. În fața cărora au câștigat la zero ultimele lor 3 meciuri acasă, cu mențiunea că ”U” n-a încasat gol nici în ultimele 4 deplasări, dintre care trei câștigate. Un moral bun în tabăra celor de sub Feleac, pierzători ultima dată pe 26 aprilie, 2-3 acasă cu Ripensia, ce-i drept și sibienii mai netezindu-și cutele cu acest salvator 2-1 contra Dunării, o evitare in extremis a retrogradării.

AFC Hermannstadt a ajuns în cele din urmă să joace și pe Cibin în acest sezon, în care a organizat partidele acasă pe alte terenuri, iar revenirea în sfârșit la Sibiu ar putea constitui un alt ascendent moral, însă nici n-au fost multe aceste apariții în propria bătătură, de nici o lună încoace, din 11 mai, pe rând, 1-0 cu Concordia, 0-0 cu Dinamo, 0-2 cu AFC Botoșani și 2-1 cu trupa lui Dan Alexa.

Ironia soartei a făcut ca formațiile promovate detașat la braț anul trecut din Liga 2 să dea piept duminică într-un decisiv meci direct pentru evitarea retrogradării de pe cel de-al doilea loc din Liga 1, premiul fiind prinderea barajului, o șansă în plus, iar sibienii au făcut rocada în chiar ultima etapă.

Nici una n-a convins cu adevărat că ar merita menținerea în elită, așa cum de exemplu nici FC Voluntari sau ieșenii n-au convins neapărat că s-ar număra între primele 10-11 grupări ale României, dar acesta este de fapt nivelul valoric al primei ligi carpatine. La fel cum cel al Ligii 2 este cu atât mai îndoielnic, handicapul valoric fiind cu atât mai pregnant, pe fondul unei suite de apariții mai degrabă fără noimă și de umplutură în calendarul aspirantelor la promovare. Iar nici ”U” n-a convins că ar merita promovarea în Liga 1, prinderea podiumului conturându-se mai degrabă pe seama slăbiciunii plutonului secund divizionar, de-a dreptul bântuit mare parte din timp de frisoanele retrogradării în Liga 3 inclusiv de la ocupanta locului 8 în jos. Fără însă ca primele șapte clasate să rupă neapărat gura târgului.

Chindia și Academica și-au croit cel mai bine drum în 2019, târgoviștenii prin a răzbuna ratarea de anul trecut la lovituri de departajare, campioni dar și ai sezonului de primăvară, primii și la acest capitol, cu bilanțul 17 14 2 1 38-10 și 44 de puncte, tot atâtea precum în cele 21 de runde din 2018, așadar cu o impermeabilitate mult sporită față de toamnă, iar ilfovenii prin a-și menține treapta a doua, cu 42 de puncte din 51 posibile în noul an. Saltul dâmbovițenilor, de pe 5 la finele toamnei, în fotoliul fruntaș la început de iunie 2019, în rocadă cu Sportul Snagov, de pe 1 pe 5, cu paranteza că, fără a scădea deloc din meritele până la un punct ale ilfovenilor, tocmai acest zbor înalt al ”buturugii mici”, campioană de toamnă, poate sugera câte ceva despre incapacitatea marii majorități a secund-divizionarelor de a se distinge în mod constant și pozitiv.

În fine, marile așteptări clujene nu și-au găsit răspunsul dorit în limita celor 38 de etape, cu mai multe umbre în sezonul de primăvară, după schimbările hibernale, bilanțul turului fiind 21 13 5 3 47-15 44 puncte, iar cel din 2019, 17 12 2 3 38-11 38 de puncte. Și totuși, un salt de un loc, de pe patru pe trei, conferind o șansă în plus, via-baraj.

La interogația precedentei consemnări din această rubrică, ”Ne întrebăm și noi…”, și anume ”Cine intră în Liga 1?”, clujenii au fost văzuți între promovații direct de către 2 dintre antrenorii secund divizionarelor timișorene, campioni în viziunea lui Alexandru Pelici și pe 2 în cea a lui Cosmin Petruescu, numai Valeriu Răchită plasându-i pe 3 în minisondajul de opinie dinaintea sezonului de primăvară, prahovean care a intuit atunci exact și identitatea campioanei, Chindia. Trioul a opinat la unison că și Petrolul va încheia pe podium, alături de dâmbovițeni și ”U”, dar iată că prahovenii au ieșit în cele din urmă din calculele barajului, pe când Academica Clinceni, pe care nici unul n-a văzut-o între primele 3 clasate la final, și-a asigurat deja biletul pentru elită.

Un altul rămâne la îndemâna clujenilor și sibienilor, într-un duel ardelean, menținând implicit compoziția geografică a elitei. În tot cazul, deși echipele gazdă în play-out-ul Ligii 1 n-au strâns victorii nici măcar cât pentru jumătate din totalul partidelor organizate în cele 14 etape, AFC Hermannstadt s-a găsit numai alături de codașa Concordia în minoritatea celor fără succes în cele 7 deplasări, cei de pe Cibin înregistrând al doilea cel mai subțire bilanț în patrusprezece runde, cu un punct mai mult decât retrogradata din Chiajna și cu doar 4 goluri înscrise în 7 apariții considerate acasă.

Dar și un gol marcat în Liga 1 ar fi în tot cazul mai greu de conturat și implicit mai valoros decât unul înscris în Liga 2, în care nou-promovații clujeni au marcat de zece ori în partidele găzduite contra oponentelor din cvintetul fruntaș dar și unul singur, în 13 august 2018, în cele 4 vizite la aceleași adversare, cu care au înregistrat în ordine rezultatele: 2-1 pentru Chindia la Târgoviște; 3-2 acasă cu Petrolul; 3-0 acasă cu Academica Clinceni; 0-0 la CS Sportul Snagov; 3-1 acasă în retur cu Chindia; 1-0 pentru Petrolul la Ploiești; 1-0 acasă cu Sportul Snagov și 0-0 la Clinceni. Așadar cu victorii pe linie pe teren propriu dar și cu două remize albe și tot atâtea înfrângeri pe teren advers, ”U” smulgând totodată numai câte un punct din șase posibile cu argeșenele de pe pozițiile 6-7. Implicit, bilanțul general al ”Șepcilor roșii” cu formațiile care n-au avut bătăi de cap în privința retrogradării n-a fost neapărat foarte convingător, 12 4 4 4 14-11 16 puncte, alte peste 70 de goluri înscriind în schimb în cele 26 de întâlniri tur-retur cu colegele de eșalon inclusiv de la locul 8 în jos.  

Ultimele rezultate din Liga 1 și Liga 2, pe coloana clasamentelor.

  

 

 

 

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 4 = unsprezece