Peste 1000 de participanți au alergat în cele 5 probe organizate la prima ediție a ”Timotion – Timișoara se mișcă”. Cel mai tânăr participant a avut 3 săptămâni, în timp ce Gheorghe Moșion, la 82 de ani, a fost decanul de vârstă. Startul s-a dat în fața Parcului Rozelor iar două dintre curse s-au încheiat chiar pe scena din parc, în timp ce alte trei au avut finish-ul în fața acesteia.
Aproximativ 1200 de alergători au venit la Parcul Rozelor pentru a participa la cele cinci curse propuse de organizatori la prima ediție a Timotion – Timișoara se mișcă. Numărul celor înscriși i-a surprins plăcut pe cei „vinovați” pentru acest eveniment. Nu doar timișorenii au răspuns prezent, ci au venit participanți din Arad, Deva sau Oradea, precum și din afara țării. Pe locul doi la semimaraton a terminat un italian.Olimpiu Porumb, de la Alergotura, s-a numărat printre cei care s-au asigurat de bunul mers al acțiunii, el fiind cel care a dat startul curselor mai scurte, dedicate începătorilor, mamelor cu bebe sau distracției pe roți. Acesta a spus că numărul celor înscriși a depășit așteptările organizatorilor. „Ne-am bucurat de o asemenea participare. Recunosc, nu ne așteptam, ne-am pregătit dar ne-au depășit așteptările. 1200 de persoane la prima ediție cred că este un număr la care nici unul dintre colegii mei nu se aștepta”, a declarat Olimpiu Porumb. Cel mai tânăr participant a fost Eduard Dan Tudor, de doar 3 săptămâni. La polul opus s-a aflat Gheorghe Moșion. „Cel mai bătrân este Gheorghe Moșion, prietenul nostru. Are 82 de ani și aleargă câte un semimaraton aproape în fiecare săptămână, în sezon”, a adăugat Olimpiu Porumb. Veteranul acestui semimaraton s-a apucat de alergat la 52 de ani și participă și la curse de maraton.
Probele care au deschis prima ediție a Timotion – Timișoara se mișcă au fost cele de semimaraton și crosul Visma, de 6 kilometri. Startul acestora s-a dat în jurul orei 9 de pe strada Acad. Alexandru Borza, în fața parcului Rozelor, de unde au plecat toate cele cinci curse propuse timișorenilor și celor veniți din alte orașe sau țări care s-au înscris la întrecerile programate la această primă ediție. Finalul primelor două curse a fost în fața scenei din Parcul Rozelor, la fel ca și la competiția începătorilor. Părinții cu bebe și cei înscriși la cursa Rotary „distracție pe roți” au avut finish-ul chiar pe scenă. La cros a alergat și primarul Timișoarei, Nicolae Robu, care n-a încheiat cursa din cauza unor probleme la genunchi. Alina Preda, din Timișoara, s-a impus în competiția fetelor, iar Sorin Herman, de la Arad, s-a impus în întrecerea băieților.
Primul care a încheiat cei aproximativ 21 de kilometri ai semimaratonului a fost Alin Bugari. Sportivul stabilit în Arad de 10 ani a terminat cursa în mai puțin de o oră și jumătate, dar pe final a avut probleme cu menținerea ritmului. „Știam concurenții care sunt. Nu știam că o să prind locul 1, mă gândeam să fiu pe podium. A fost destul de greu la un moment dat, niște pante la Podul Traian, plus căldura și oamenii de pe traseu pe care trebuia să-i ocolim, nu puteam să ne lovim în ei. Per total, a fost ok. Am pierdut puțin ritmul în ultimii 3, 4 kilometri, dar în general a fost bine. La Timișoara am mai fost acum doi ani, s-a ținut o ediție de maraton și am venit pe locul 3”, a declarat câștigătorul primului semimaraton de la Timotion. Alin Bugari a mai alergat la Timișoara și a obținut a treia poziție la maraton acum doi ani. „Acum 3 ani am început să și alerg, de fapt eram la vreo 90 de kilograme, fiecare să slăbim, să fim mai sănătoși și a început să-mi placă. Cu primul semimaraton de la Arad am scos vreo două ore și a început să-mi placă. Am participat la tot mai multe concursuri, mi-am îmbunătățit ritmul de alergare, performanțele. Am trei maratoane la Arad, Cluj și Timișoara. Cel mai reușit a fost la Timișoara”, a mai spus Alin Bugari.
Din orașul de pe Mureș a venit și cea care s-a impus în proba feminină. Ioana Ghinga se află la prima victorie la Timișoara. „Am fost aproape la toate concursurile care s-au ținut la Timișoara de câțiva ani încoace, de când particip. Am mai luat medalii, dar cred că acum e prima dată locul 1. Niciodată nu-mi propun să câștig. Îmi propun să alerg bine și să scot un timp cât mai bun raportat la timpul meu. Alergarea e un concurs cu tine, nu cu ceilalți. Nu se putea personal best la traseul acesta cu multe întoarceri și scări. Personal best am avut la Cluj săptămâna trecută. Ținând cont că am alergat pe trotuar, a fost bine, nu ne-a incomodat nimic”, a declarat la final câștigătoarea de la fete. Aceasta s-a apucat de semimaraton în urmă cu 4, 5 ani. „N-am avut niciodată viață sedentară, mi-a plăcut sportul de când eram copil. În Arad, fiind faleza pe malul Mureșului era un loc prielnic pentru alergat și așa am început. Semimaratoane de vreo 4, 5 ani, maratoane doar de anul trecut. Atunci am făcut prima dată la Arad”, a mai spus Ioana Ghinga.
Programul anunțat inițial s-a decalat petru că unii dintre particioanții la semimaraton și-au anunțat intenția de a participa și la cursa începătorilor, astfel că organizatorii au așteptat ca aceștia să încheie cei 21 de kilometri pentru a lua startul la cei 2 rezervați începătorilor. Sute de participanți la cursa începătorilor și-au făcut încălzirea cu cei de la World Class în fața scenei din Parcul Rozelor. Aceștia au avut de trecut de două ori linia de finish amplasată în fața scenei. După această cursă la care s-au înscris în jur de 500 de alergători, a urmat Cursa Rotary „distracție pe roți”. La aceasta au participat doritorii de mișcare pe role, în fotoliul rulant, sau chiar și cu trotinete. Bicicletele nu au fost admise. Cei care au luat startul la această cursă au încheiat direct pe scena din Parcul Rozelor, unde au fost premiați și aplaudați de cei rămași să asiste.
Ultima cursă a fost cea dedicată părinților cu bebe în cărucior sau în wrap. Majoritatea au fost mame cu copii, dar au fost și câțiva tați care au luat startul. Una din concurente a alergat și cu cățelul alături, nu doar cu copilul. La această probă a participat și cel mai tânăr concurent din acest an. Eduard Dan Tudor are numai 3 săptămâni și a primit premiul pentru cel mai tânăr concurent. Mama sa este PR-ul celor de la Alergotura. Și părinții cu cei mici au urcat pe scenă pentru finish, pentru că organizatorii au vrut să le ofere copiilor o amintire memorabilă de la prima lor cursă.
În așteptarea celorlalte premieri, a avut loc și un eveniment mai puțin plăcut. O parte din concurenți au vrut să urce pe scenă pentru o poză de grup. Una din fete nu a călcat bine și s-a accidentat la picior și a fost luată cu targa.
A urmat premierea câștigătorilor de la probele care nu s-au încheiat direct pe scenă. Au fost premiați cel mai mai vârstnic concurent, Gheorghe Moșion, precum și cel mai tânăr participant, Eduard Dan Tudor. Au primit premii cea mai numeroasă echipă, formată din participanții de la Flextronics, dar și cea care a contribuit cel mai mult la strângerea de fonduri, MGI Coutier. Acțiunea a avut ca scop, pe lângă promovarea alergării de masă și strângerea de fonduri pentru proiecte ale unor ONG-uri locale. La final organizatorii de la Alergotura și voluntarii au fost invitați pe podium pentru a primi aplauze.
Prima ediție a Timotion – Timișoara se mișcă a reușit să strângă peste 65.000 de lei din donații pentru cele 11 proiecte ale ONG-urilor locale. Peste 1200 de participanți au ales sâmbătă mișcarea, aceștia fiind aplaudați pe traseu și la final, indiferent de locul din care au venit. Toți participanții care au încheiat cursa au primit medalii și diplome de participare. Au venit mulți copii însoțiți de părinți și s-a văzut că s-au bucurat să alerge.
Vom reveni cu mai multe imagini de la Timotion – Timișoara se mișcă.